Anulácia manželstva
Mate skusenosti s anulaciou manželstva?
Ja si myslim, ze co Boh spojil, nech clovek nerozdeluje. Naco teraz riesit, ci je neplatne, resp, ze ani nevzniklo, aby svadba v kostole mohla byt opatovne? Jasne, su tam urcite podmienky, kedy je mozne, ze manzelstvo ani nevzniklo...a ak si veriaca, tak byt vydata a mat iny vztah nie je ok, tak je mozne dat ten oficialny vztah presetrit cirkevnemu sudu, ale naozaj tvoje manzelstvo nevzniklo? nebolo to z vasich stran uprimne, mali ste nejaky vnutorny problem, niekto vas nutil a nemohli ste pocat deti, nikdy ste sa po sviatosti manzelstva nemilovali? treba nad tym vsetkym porozmyslat, aj nad hlbkou sviatosti samotnej...
Ahoj chcem sa opýtať bližšie info o anulacii, môžem?
Ja uz mam za sebou vypocuvanie a teraz mi prišla pozvánka na psychologické sedenie koli posudku co to bude mate s tým skúsenosti videla som ze dávate diskusiu o anulacii..ďakujem
@madeline1 tak toto je asi najväčšia hlúposť akú som čítala. Možno práve preto, aby človek mohol žiť znova normálne a mal ešte právo na to byt v živote stastny. Za anulaciou sú často vážne veci. Zamlčane dlhy, závislosti, uchylky, uvedenie druhého so omylu. To by si naozaj s takým človekom chcela zostať žiť? Alebo ostala do konca života sama? Keď to manželstvo je naozaj neplatné? Práveže nemožnosť splodiť deti nie je dôvod na anulaciu. Dôvod na anulaciu v tomto prípade je nemožnosť sexuálneho styku.
Kamoška mojej kolegyne má skúsenosť. Bolo jej tak poradené, že jeden z nich má povedať, že vnútorne nikdy nechcel deti, ani keď sa brali. A že mal mať "svedka", ktorý to potvrdí, že už pred uzatvorením manželstva s nim mal takúto debatu.
@madeline1 prečo by som mala žiť s človekom, ktorý ma dostal do manželstva len vďaka klamstvu,podvodom? Anulácia je iba uznanie cirkvou, že manželstvo nikdy nevzniklo. ... Tu sa nebavíme o uzatvorení zväzku, lebo žiadne nikdy nevzniklo... Oceňujem,že sa dnes o tom viac hovorí a že proces anulácie sa dnes už zbytočne nenaťahuje, človek, ktorý si týmto procesom prechádza dosť trpí aj bez toho...
@lenkadenisa platit sa mohlo neviem kde a neviem co. Ja mam proces za sebou a neplatila som nic, ani nikto nic odomna nechcel.
@lucia147852 tie dovody, co som napisala su dovody, ktore riesi cirkevny sud. A anulacia manzelstva neznamena rozvod, ale prehlasenie, ze nikdy nevzniklo, pretoze taketo manzelstvo sa rozviest neda, iba prehlasit, ze bolo neplatne, resp. ze ani nebolo, ak teda autorka mysli katolicky obrad, ine cirkvi to maju z casti inak....
Niekto nemáte skúsenost s tým psychológom?
@lenkastruhanka ja som bola u neho
@lenkastruhanka áno, ak tam chceš ísť a sa na procese zucastnovat tak ta čaká cca 1 hodinové sedenie so psychológom. Prejdete si od detstva po sucastnost. Bude sa pýtať na rodicov, tvoju povahu...on potom spíše posudok na teba a ci to koresponduje s tým co je napísané v žalobe. Napr. Ak ta obvinil ze si bola nezrela,ale chronická klamarka tak on to posúdi... jednoducho bežné psychologické sedenie. To pomôže sudcovi sa rozhodnúť ci anuluje alebo nie. Pripadne ci tam nie je úplne iný dôvod anulacie
@kamatopo koľko sa za to platí a na co si treba dať pozor ..bola si sama ci aj ex bol
@gejb a ako dlho odvtedy ti prišiel výsledok o rozhodnutí anulacii
@lenkastruhanka to si nepamätám presne, ale minimálne 2 mesiace to boli...
@gejb a aké to bolo neviem na co sa pripraviť ohľadne otázok
@jajanka31 aj my to máme za sebou a platilo sa pri podávaní žiadosti (diecéza Žilina) možno platil tvoj bývalý manžel, ak to podával on.
@lenkadenisa podala som to ja..a aj v tom papieri je napísané že platím to ja..prosím ta aké to bolo ..obja ste tam boli ci každý sam? Vieš mi to opísať?
Takže anulacia sa podarila..cca presne po roku dosvedčovaní a pod. Ale úspešne. 🙂 už sa môžem s manželom zobrať aj v kostole.. 🙂
@amonet bolo to zložité ďakujem za info

Takže už treba byť civilne rozvedený, ak chce človek anulovať manželstvo? Alebo je to možné súbežne?