icon

Auto v bezpodielovom spoluvlastníctve po rozchode

7. jan 2026

Dobry den,
Chcela by som sa poradit. Po rozchode, zatial bez rozvodu, mi manzel odmieta pozicat spolocne auto. S tym, ze je v technickom pisany on a aj leasing splaca on. Moje namietky, ze auto je v BSM uplne ignoruje

anonym_2302f9
7. jan 2026

No mne sa stalo nieco podobne, s tym, ze sice auto bolo pisane na neho ale realne som ho cele zaplatila ja. Nakoniec sa umudril a dal mi ho, ale boli sme u mediatora a trvalo to asi pol roka.

anonym_3391e0
7. jan 2026

Ak je auto na leasing, tak nie je v BSM, patrí leasingovej spoločnosti. Po splatení poslednej splátky bude spadať do BSM.

anonym_3391e0
7. jan 2026

Ešte doplním - hovoríme ešte o nesplatenom aute, ktoré je vlastníctvom leasingovej spoločnosti. Automatické právo využívať ho nemá druhý manžel, v tomto prípade manželka. Vastníkom auta je leasingová spoločnosť a právo auto užívať má len osoba uvedená v leasingovej zmluve (nájomca/držiteľ). Zápis v technickom preukaze je rozhodujúci pre oprávnenie vozidlo viesť a disponovať s ním.
Manželka nemá právny nárok auto užívať, ak nie je v leasingovej zmluve, nie je držiteľ vozidla v TP a leasing neplatí.

anonym_320e1f
7. jan 2026
@anonym_3391e0

Ešte doplním - hovoríme ešte o nesplatenom aute, ktoré je vlastníctvom leasingovej spoločnosti. Automatické právo využívať ho nemá druhý manžel, v tomto prípade manželka. Vastníkom auta je leasingová spoločnosť a právo auto užívať má len osoba uvedená v leasingovej zmluve (nájomca/držiteľ). Zápis v technickom preukaze je rozhodujúci pre oprávnenie vozidlo viesť a disponovať s ním.
Manželka nemá právny nárok auto užívať, ak nie je v leasingovej zmluve, nie je držiteľ vozidla v TP a leasing neplatí.

@anonym_3391e0 tak toto vôbec nieje pravda. Leasing je normalne súčasťou BSM.

anonym_3391e0
7. jan 2026
@anonym_320e1f

@anonym_320e1f Budem citovať Judr. Ficeka: " Dobrý deň, ak bolo auto kúpené na lízing, potom nie je vo vlastníctve ani jedného z manželov. Vozidlo v lízingu je vo vlastníctve lízingovej spoločnosti. Voči lízingovej spoločnosti však máte právo na odkúpenie vozidla (ide o majetkovú hodnotu, ktorá sa vysporiadava)."

anonym_320e1f
7. jan 2026
@anonym_3391e0

@anonym_320e1f Budem citovať Judr. Ficeka: " Dobrý deň, ak bolo auto kúpené na lízing, potom nie je vo vlastníctve ani jedného z manželov. Vozidlo v lízingu je vo vlastníctve lízingovej spoločnosti. Voči lízingovej spoločnosti však máte právo na odkúpenie vozidla (ide o majetkovú hodnotu, ktorá sa vysporiadava)."

@anonym_3391e0 a? Auto je vlastníctvom leasingovej spoločnosti. Ale leasing ako taký je súčasťou BSM ak zmluva bola uzavretá počas manželstva. Čiže rovnaké právo vyuzivať auto ma manžel aj manželka, bez ohľadu nato kto je v technickom alebo leasingovej zmluve. To sú úplne mylné informácie čo si napísala.

anonym_3391e0
7. jan 2026

Nie. Toto je právne nesprávny výklad. Rozlíšme BSM a právo užívania veci počas leasingu. Leasing ako záväzok patrí do BSM, ak bol uzavretý počas manželstva.

Áno, splátky, záväzky a prípadná hodnota po odkúpení patria do BSM. Auto počas leasingu NIE je súčasťou BSM. Vlastníkom je leasingová spoločnosť (§ 489 OZ – vlastnícke právo). Právo užívať auto nemajú obaja automaticky. Právo užívať auto má leasingový nájomca, prípadne osoby výslovne povolené v leasingovej zmluve. Manžel/manželka nemá zo zákona rovnaké právo auto používať, ak nie je uvedený v zmluve alebo nemá súhlas nájomcu. BSM ≠ právo jazdiť na aute. BSM rieši vysporiadanie splátok, majetkový prospech po odkúpení, finančné nároky medzi manželmi.

BSM neruší zmluvné podmienky leasingovky. Druhý manžel si môže uplatniť nárok pri vysporiadaní BSM, nemá však automamticky nárok svojvoľne užívať auto počas leasingu. Leasingový záväzok patrí do BSM, ale právo užívať auto počas leasingu má len ten, koho pripúšťa leasingová zmluva. To, že je niečo v BSM, neznamená automatické užívacie právo k cudzej veci.

anonym_1cfdcf
7. jan 2026
@anonym_320e1f

@anonym_320e1f ako môže byť súčasťou. BSM, keď v technickom preukaze je majiteľom leasingovka?

autor
7. jan 2026

Na zmluve sme pisany obaja, ja ako spoludlznik

anonym_3391e0
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor super, tak v tom prípade nie je o čom, ak ste v zmluve obaja, tak potom auto máš v užívaní aj ty. Rozlišujem teraz veci vlastníctvo auto, dispozičné právo a splátky. Vo vašom prípade je auto leasingovky, dispozičné právo majú obaja manželia, splátky idú zo spoločných peňazí, kým nedôjde ku vysporiadaniu BSM.

anonym_3391e0
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ešte možno, ak by si potrebovala pre manžela právny výklad, obráť sa na Judr. Ficeka, prípadne požiadaj o písomné stanovisko nejakého advokáta v tvojom okolí. A toto odovzdaj manželovi a jeho právnikovi.

anonym_320e1f
7. jan 2026
@anonym_1cfdcf

@anonym_320e1f ako môže byť súčasťou. BSM, keď v technickom preukaze je majiteľom leasingovka?

@anonym_1cfdcf Leasingová zmluva je zapísaná v technickom preukaze? Majiteľ je zapísaný. Majiteľom auta je leasingovka. Pletieš si pojmy. Zmluva ako taká spadá do BSM. Ak by sa rozhodol muž v manželstve tu zmluvu ignorovať a prestať platiť tak to nemá vplyv na manželku? Je to dlh. Je spoločný. Tak ako ma ona právo pri rozvode si vymáhať od neho polovicu peňazí zaplatených leasingovke. Platia to zo spoločných peňazí nadobudnutých v manželstve.

domkakvet
7. jan 2026

@anonym_autor len cakat na majetkove vysporiadanie, ked sa neviete dohodnut.