icon

Bývanie spolu mnoho rokov po rozvode

katka0905
31. dec 2017

Ahojte, píšem kvôli priateľovej mame. Býva už vyše 20 rokov v spoločnom byte s mužom, s ktorým je rozvedená. Ich byt má hodnotu cca 100000 eur, ona by ho chcela predať, aby si kúpila menší a bývala tam sama, ale on s predajom nesúhlasí. Je z neho psychicky na dne, psychicky ju týra. Ona tvrdí, že sa to nedá vyriešiť, keď on s predajom nesúhlasí. To sa fakt nedá? Nejako ho donútiť, aby súhlasil s predajom bytu, alebo aby ju vyplatil?

bluka2
31. dec 2017

Neviem, ale čudovala by som sa, keby to poriesila po 20 tich rokoch, keď doteraz nie

xxxkatka
31. dec 2017

@katka0905 mali po rozvode vyporiadenie bSM?

deti95060810
31. dec 2017

a to nebola za žiadnym právnikom? Vyrovnanie BSM po rozvode sa robí myslím do 3 rokoch? to že on nechce, je jeho vec, ale určite tá možnosť tú bola....

fefe123
31. dec 2017

Asi len súdnou cestou... skúste sa spýtať právnika

mihula
31. dec 2017

@katka0905 ak je spoluvlastnícka bytu,stale je jej polka bytu a da sa vysporiadat aj po x rokov.Ak sa neda mimo sudnou cestou ta podat na sud žiadost o vysporiadaní nehnutelnosti.Ak nema peniaze,tak sa bude musiet byt predat a podelia sa podla LV

katka0905
autor
31. dec 2017

@xxxkatka
@deti95060810 vysporiadanie Bsm nemali, dá sa to po takej dlhej dobe? On žil spočiatku s frajerkou, aj pracoval v inom meste, ale teraz má prácu tu a býva často doma. Pýtam sa hlavne, či sa to podľa vás ešte dá riešiť. K tomu právnikovi ju bude treba doslovne dotiahnuť, ona je v depresii a ešte aj invalid, temer stále zavretá doma.

katka0905
autor
31. dec 2017

@mihula Aha, tak ďakujem veľmi pekne, skúsime to teda.

mihula
31. dec 2017

@katka0905 ja som sa vysporiadavala po 18tich rokoch od rozvodu.Nakoniec sme sa dohodli mimo sudne na cene.Kupno predajnu zmluvu na robil mediator za 100e.

xxxkatka
31. dec 2017

@katka0905 vysporiadanie by malo byt do 3 rokov od rozvodu. Obratte sa na pravnika co s tym.

mihula
31. dec 2017

@xxxkatka moja nehnutelnost je stale moja,aj ked nebola vysporiadana do 3rokov.Ale prednostne pravo na nehnutelnost ma ten,kto v nej byva.V tomto pripade neviem,ale asi ten,kto vie toho druheho vyplatit.Ak na to nema ani jeden,ani druhy,tak predaj a delenie

draik
31. dec 2017

@katka0905
Ak byt patril do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a nebol vyporiadaný do 3 rokov po rozvode, tak platí, že obaja sú spoluvlastníkmi, každý v jednej polovici. Možno podať návrh na zrušenie a vyporiadanie, že buď sa byt predá a výnos rozdelí, resp. jeden vyplatí druhého. Ak nedôjde k dohode medzi spoluvlastníkmi, je potrebné podať návrh na súd.

miadi
Autor odpoveď zmazal
taami
31. dec 2017

@katka0905
Po 3 r po právoplatnosti rozsudku o rozvode, sa pri nehnuteľnostiach. Neni vlastníctvo z bezpodielového na podielové, čiže každý 1/2. Keď muž nesúhlasí s predajom, je potrebné podať na súd žalobu o vysporiadanie podielového spoluvlastníctva. Kedze byt nie je možné reálne rozdeliť, a oni sa nedohodnú, na základe znaleckeho posudku sa stanoví cena a súd nariadi predaj bytu.

taami
31. dec 2017

@taami
Oprava: mení vlastníctvo

katka0905
autor
31. dec 2017

@mihula
@taami
@miadi ďakujem vám za príspevky, hlavne, že sa to dá a je nejaká šanca, že nezostarne v tom šialenom prostredí. Šťastný nový rok! 🙂

@draik ten návrh na zrušenie a vysporiadanie sa podáva na súde?

cacianka
1. jan 2018

@katka0905 na sud. Pozri si vzory na nete mohli by ste vela usetrit ked si to napisete sami
Hlavne jej pomozte a podporte ju aby zila dostojne a v klude nie s tyranom. To si nezasluzu zuadna zena.Velmi to pomoze aj jej psychike

janka1989ya
29. dec 2019

@katka0905 uff to by som teda nedala 🙈😱
Nech ide rýchlo za právnikom a rieši to , ale 20 rokov 🙈
Drzim palce

amyamyamy
6. dec 2023

@katka0905 podarilo sa to vyriesit?