Čo mi hrozí, keď nedám dieťa na styk?
@autorka neviem ako si túto vetu poskladala.. ani nechcem vedieť 😆 Ale predpokladám píšeš o tom, že maloleté dieťa odmietaš vydať druhému rodičovi aj napriek súdnemu rozhodnutiu o úprave styku s maloletým?
Ak áno, tak druhý rodič to jednoducho napadne, súd ťa vyzve aby si sa rozhodnutiu podrobila. Ak odmietneš, tak prichádzajú následky. Ako 1. pokuta/y 200 eur, ďalej odobratie prídavkov a príspevkov ako napr. rodičovského príspevku a prídavku na dieťa. Ak sa ani po tomto nepodrobíš, tak bude súdom nariadený nútený výkon rozhodnutia, kedy k tebe príde niekto z kurately + polícia a dieťa ti bude odobrané na čas, ktorý má tráviť s otcom.
Všetky súdne trovy samozrejme platíš ty.
Keď sa k tebe dieťa vráti a znovu sa to zopakuje, druhý rodič má právo podať trestné oznámenie vo veci marenia úradného rozhodnutia.
Ak po trestnom oznámení stále nebudeš rešpektovať rozhodnutie súdu, posledným postupom je, že súd zmení rozhodnutie o zverení dieťaťa aj bez návrhu a dieťa zveria druhému rodičovi. Tam sa ale musí jednať o vyslovene bezdôvodné a dlhodobé zamedzovanie a viac.
No a ak teda ešte nemáte upravený styk, tak druhý rodič môže jedine podať návrh o úpravu a keď bude upravený, platí to, čo vyššie.
Presne takéto slovné spojenie je strašne divne a nemám rada takéto slovné vyjadrenie...
@cocolino234 Všetko platí až na poslednú vetu. Ak nemajú upravený styk - dieťa si druhý rodič može zobrať , hoc kedy - presne ako ona t.j na dieťa majú rovnaké právo a berie sa že dieťa je v " spoločnej " starostlivosti rodičov. Takže to že mu ho nedáš - no nemusíš , on si ho ale môže zobrať a to isté ti urobi a možeš sa aj poskladať - a nik ti nepomôže. Ale ak už súdom určenené máte - tak platí do písmenka to čo povedala cocolino234
@horty99 žiaľ v realite to tak nefunguje, predsa ak by si dieťa striedali, tak by nemali problém. Samozrejme že si ho môže zobrať hocikedy. Lenže tu je vo veci, že nemá ako, matka by bránila. Takže to čo popisuješ by vyzeralo tak, že by muž zaklopal, nasilu sa dostal do bytu, zobral dieťa a utekal - takto by si uplatnil právo. Alebo by si dieťa trhali medzi dverami a kto prvý pustí, ten musí podať žiadosť o úpravu styku. 😀 Jednoduche ak nie je styk upravený, tak je úplne jedno kto má aké právo. Ak jeden z rodičov bráni v styku, ten druhý musí podať návrh o úpravu inak by sa nejak vždy musel dostať k dieťaťu a vziať si ho.
Preto som napísala, že v tejto situácií rodičovi nevýhode neostáva nič iné ako podať návrh na úpravu styku. Predsa ak ťa matka nepustí dnu do bytu, tak si nemáš ako uplatniť právo na dieťa aj keď ho máš úplne rovnaké a jediné čo ti ostáva je riešiť to súdne.
A preco chces dietatu odopriet otca?
@cocolino234 No nevieme o aké dieťa sa jedná. Ale reálne - ale ak chodi do školky / školy - kľudne si ho môže zobrať aj tam a prakticky ak by volala na polícu , tam by ju vysmiali. Ale áno ak nechodi do školy / školky - a nemá súdom určené nič a dotyčná sedi len doma tak tak je reálne brániť styku. Ja som bola na to priamo upozornená , ale aj moj ex počas rozvodu , jednak sudcom , sociálnymi pracovníčkami a i . Kým sme nemali rozhodnutie súdu buď sme sa dohodli , alebo si každý z nás mohol robiť čo chce a vlastne si dieťa trhať. Dokonca aj na tom načom sme sa dohodli , kým nebolo rozhodnutie súdu , ak by niekto z nás porušil , nemáš šancu sa dovolať pravdy. Jednoducho kým nie je rozhodnutie súdu - nik z vás nemá nárok na nič a zároveň obaja na všetko.
@horty99 presne s tou školou máš pravdu, odtiaľ si ho môže pokojne vyzdvihnúť a druhý rodič nezmôže nič, ak nie je styk upravený. Takisto o tom, že právo majú na všetko a zároveň "na nič", lepšie by som to nenapísala. 🙂

Na aký styk? Nechceš ho dať otcovi? Môže ťa dať na súd.