icon

Čo očakávať od rodičovskej dohody bez právnika?

dzarika
19. okt 2025

Dobrý deň, za pár dní ma čaká rodičovská dohoda s otcom dieťaťa.. Viete mi povedať čomu sa nevyhnem... Právnika nemám nakoľko si ho neviem dovolit ..... Všetko som si spisala sama aj celý návrh na výživné aj o starostlivosť 🙂 ďakujem

barka1
19. okt 2025

@dzarika všetko závisí na vás dvoch, veď preto je to dohoda. Ides sa dohodnut, nie slepo splnit všetko, co druhá strana navrhne.

My sme do rodičovskej dohody dali striedavku u deti v mieste ich bydliska. A to, ze drahsie položky (bicykel, zimna výbava) riesi otec pretoze má vyšší prijem. Inak všetko napoly.

zabka79
19. okt 2025

@dzarika kontrola rodicovskej dohody + zakladne info ma u pravnika v Ba vyslo 120 eur. A vyzivne pytaj 20% z manzeloveho prijmu

bambulkaaskatulka
19. okt 2025

Však sa dohodnete alebo nie. Od toho je to dohoda. Nemusíš pristúpiť na všetko. Keď sa rodičia vedia dohodnúť, je to bez advokáta aj lepšie niekedy. Vy ste rodičia, vy si poznáte dieťa, vám má ísť o dobro dieťaťa. Advokátovi ide o to, aby vyhral vec. Bližšie, keď uvedies bližšie info. Koľko máte deti, aký máte príjem, aké máte vzťahy. V rodičovskej dohode sa rieši výkon rodičovských práv a povinností - osobná starostlivosť ( striedavka - vylucna za určenia styku), výživné, styk. Výživné závisí od počtu vyzivivacich povinnosti, príjmu rodičov, opodstatnených nákladov na deti. Ministerstvo spravodlivosti má na to tabuľku, podľa ktorej sa výživné určuje

anonym_a052b7
19. okt 2025

@dzarika najmä si to zober domov a nepodpisuj hned vsetko si riadne daj vysvetliť a precitaj.Zakomponuj aj veci ako polovica plavecky,lyžiarsky strojček proste väčšie položky.

cacianka
19. okt 2025

Poviem to takto - nezozer mu všetko čo ti nabalacha. Asi máte vážny dôvod, prečo spisujete dohodu, takže nepodpisuje hneď , aj keby to voňalo medom. Zober si jeho návrh domov a premýšľaj, poraď sa. Či tu na Mk, v právnej poradni, alebo podobných skupinách, ak nemáš vysoký príjem máš nárok na pomoc od CPP, prípadne si zaplat konzultáciu u právnika orientovaného na rodinné právo. Chlapa poznáš len ty, ale aj ten najviac solídny vie okašlať a urobiť podraz.