icon

Čo robiť, ak otec nesúhlasí s emigráciou dieťaťa?

10. feb 2024

Dobrý deň, Chcela som Vás poprosiť o radu prípadne skúsenosti. Mám dieťa, s otcom nebol niaky kontakt sem-tam sa ozval že ho chce vidieť ale dieťa nemalo záujem väčšiu snahu alebo nápady nenavrhoval(nevideli sa 8rokov)dieta si ho vôbec nepamätá. Ku mne nemá najlepší vzťah, robil mi aj synovi napriek. Ale bol oboznámený s emigráciou a súhlasil. Ja som si zariadila skvelú prácu a odcestovala, pricestoval a zamestnal sa tu aj moj partner. Syn čaká zatiaľ doma do konca roka aby neprestupoval počas sk. roku a samozrejme začiatky sú ťažké najprv musíme všetko prichystať preto ostal doma so starými rodičmi. Po čase mi prišlo predvolanie na súd o styk s dieťaťom. Otec opäť očividne začal robiť napriek. Dieťa ho ani nechce vidieť. Otec očividne nechce aby dieťa odišlo. Ja som nám tu pomali vybudovala zázemie. Mame s partnerom stálu prácu vysoký príjem a pracovné časy tiež veľmi vyhovujúce. Stalo sa niekomu že sa musel vrátiť alebo dieťaťu súd nedovolil emigrovať ? Ďakujem za rady a skúsenosti.

Strana
z2
damian85
10. feb 2024

Striedavou starostlivosťou ( trošku špecifickou , prevažne je dcéra viac času pri mne ) , ale ja som sám bol priklonený viac striedavke ako mojej osobnej. Predsa len rodičia sme obaja. Každopádne , my sme boli iný prípad , dcéra bola so mnou od 3 rokov. Nechcela chodiť k matke , tak nám súd nariadil stretávanie s psychologičkou aby jej odpor k prostrediu matky " opadol ". A opadol. Takže súd má toľko možnosti , od nariadenia výchovného opatrenia až po znalecké posudky ( ktoré su v skutku náročné , niektoré trvajú bez prestávky celý deň a odhalia aj to čo niektorý nechcú ) , že ak ex bude chcieť , budete sa viac stretávať na súde , respektíve u nejakej psychologičky , sociálnej pracovničky ako ste sa stretli za posledných 8 rokov.
A názor dieťaťa vo veku 12 rokov je podstatný. Ale podstatné je či tento názor je jeho vlastný alebo je to názor ktorý mu roky vtĺkali do hlavy. Je bežné že dieťa má rado oboch rodičov. Každopádne to je práve úlohou znalca.

autor
10. feb 2024

@tenerifka Ďakujem, potrebujem počuť už aj niečo pozitívne. Ak by to bola pravda mohlo by nám to pomôcť.

tenerifka
10. feb 2024

Mas pravnika/pravnicku? Treba sa drzat jeho rad a neurobit chybny krok, ide o vela

tenerifka
10. feb 2024

Tie argumenty tvojho syna musia byt vecne a presvedcive, apelovat na to, ze bio otec doteraz nemal zaujem, chlapec chce ist s tebou a tvojim partnerom do uk atd... (inak skoda, ze nie ste manzelia, bolo by to jednoduchsie)

damian85
10. feb 2024

@tenerifka Práve vecné argumenty 12 ročného sú znakom manipulácie rodiča dieťaťom a aj slabší sudca / sociálna pracovníčka to odhalia.

autor
10. feb 2024

@damian85 Aj by som podporila stretávanie ale aby nám to nezasahovalo do fungovania. A v niakej rozumnej miere.

beloved
10. feb 2024

Ja by som sa teraz uplne realne bala toho, aby sud nezveril dieta do vyhradnej starostlivosti otca a matke dal navstevy. Uz su davno prec casy, kedy sa dieta zverovalo matke a otec ma silny argument, ze matka odisla, zariadila si novy zivot a syna nechala u starych rodicov ☹

damian85
10. feb 2024

Len život nefunguje tak , že ja niečo chcem a tak to bude. V tomto prípade sú 3 názory. Tvoj , tvojho ex , a Vášho syna. Súd má zabezpečiť prienik týchto 3 množín. Aj keď si mnoho rodičov myslí , že ich názor na to čo je pre dieťa najlepšie je ten najsprávnejší , nie vždy je to tak. A to už bude úlohou súdu . Nepoznám nikoho kto by nemal umožnený styk minimálne 2x mesačne ak nie je alkoholik ( to sa ale prirodzene každý ex dňom rozvodu stane ) narkoman ( aj tým sa stane ) násilník ( každý druhý je vraj násilník ) alebo pedofil ( tých dňom súdu tiež pribúda ) . Treba sa pripraviť na to že to 100% nebude tak ako si to len ty predstavuješ , ale možno to nebude ani tak ako si to ex predstavuje. Určite to ti tvoje plány naruší , do akej miery nik na MK nevie , keďže s tvojím EX , sme sa nerozprávali a nie sme súd. Sú aj abnormálne stretávania , t.j školské vyučovanie u teba , " voľno , prázdniny " u neho , ale to záleží aj na Vašej dohode. Myslím že aj súd bude tlačiť na Vás aby ste sa rozumne dohodli a ústupok bude musieť prísť z oboch strán.

oslo1
10. feb 2024

Autorka, mozete sa s ex dohodnut, takto to mala jedna znama, ze syn Bude chodit kazde prazdniny na Slovensko. Prazdniny su tu kazdych 6 tyzdnov.

slavomira236
10. feb 2024

To teraz sa len tak da vycestovat za pracou do anglicka? Si tam legalne? Mas pracovne povolenie?

autor
10. feb 2024

@slavomira236 Všetky veci mám na poriadku čo sa týka úradu poistenia atd. 🙂

autor
10. feb 2024

@oslo1 áno ale syn úplne odmieta styk povedal že nepôjde že s ním nebude, reaguje podráždene. A keď sa snažím ze aspoň raz za čas ho navštívime... aspoň spoznáš, niesi naňho zvedavý? .... preto by som si nevedela predstaviť ako by to celkovo malo fungovať :( a to cestovanie je nákladné niečo obetovať musím viem ale ...

autor
10. feb 2024

@damian85 No veď to mi je jasné. Som ochotná aj vyhovieť v niečom ale striedavá je trošku moc a hlavne nemožná. A aj take 2x do mesiaca je veľa v tejto situácii. V každom prípade ak by sme sa museli aj kvôli pánovi vrátiť spať tak neviem ako syn či ho už úplne nebude nenávidieť do morku kosti. On sa sem teší už tu aj bol. :(

alickapusinka
10. feb 2024

Nepochopím nepochopím nikdy matka nechá dieťa starým rodičom to bol čo za nápad. Však to si mu len nahrala aby si nemala zbytočné starosti to sa vola opustenie dieťaťa. Jasné zistil že kde si ho nechala tak sa asi zaujíma však je jeho otec. Obaja ste rodičia nechápem sedím na strome a pílim stom pod sebou. To si urobila TY načo si dieťa nechala zo starými rodičmi že si mala dohodu matka a zákonný zástupca dieťaťa si TY. Píšeš že sa o syna nezaujímal tak teraz sa bude čo sa čuduješ aj úrady sa môžu zaujímať.

autor
10. feb 2024

@alickapusinka Aha a otec dieťa neopustil ? veď dieťa ho nepozná ja sa aspoň snažím aby sa malo lepšie ... a chlapec bol oboznámený vedel že budem preč kontakt máme. Nechápem tieto útočne komentáre veď áno mohla som ostať na svk. (Prišla som tam o prácu), starý rodičia aj tak trávili čas s dieťaťom lebo keď som chcela vyjsť musela som ťahať nadčasy nehovoriac o tom že aj tak to nebola niaka sláva. A tu mám prácu s ideálnym prác časom, super platom tak prečo sa povyšuješ?? keby som ostala na svk nemáme sa asi nikdy dobre stále to bolo s kaluže do blata... A bolo to jedno s najťažších rozhodnutí v mojom živote. Ale buď to odtrpíme a potom budeme nat krásny život alebo bude dieťa stale v rovnakých podmienkach bez lepších vyhliadok na život ... čo by si si vybrala ty ? išla by si za to bojovať ?

koniarova
10. feb 2024

A on sa ako dozvedel, že si mimo sk?

ullala
10. feb 2024

Myslim, ze pre dieta je mensia psychicka zataz zmena kolektivu na pol roka ako fakt, ze rodicia od neho odisli na pol roka prec. Nechapem fakt...

kika2810
10. feb 2024

Vypoved dietata (moze na sude vypovedat od 12r) zavazi vela. Ale bude mat aj riadnu traumu. Tym si bud ista. Pre dieta je vypoved na sude proste dost naklad.
Vlastna skusesnost. Bola som vypovedat v 12tich.

kulumulu123
10. feb 2024

Osobne si myslim ze ak nejavil zaujem dozeraz neprejavi ho ani odteraz... Ide mu iba o ti jedine aby ti skomplikoval zivot ked vie ze ides do lepsieho...
Myslim si ze sa bude hrat na to ako velmi mu dieta chyba, ako sa xhce o neho starat a v momente ked opusti sudnu miestost tak bude mat cele dieta na salame... Proste urobit ti zle len preto ze ma na to paky....

sardinka32
10. feb 2024

Bola to chyba, ak Ti ex v slabej chvíľke povolil so synom odcestovať a este do krajiny mimo EU zákonov, tak by som neváhala ani jeden den a snazila sa čím skor odísť, lebo by som predpokladala, že si to môže časom rozmyslieť z akéhokolvek dovodu. Dieťatu sa dá vybaviť individuálny studijný plán, skola sa dala vyriešiť. Ano, ja ta chápem, tak ako si to urobila Ty, to bol pre Teba ideálny postup...ale kontrolka mala blikať. Chce to šikovného právnika a dobre sa pripraviť. Súd Ti nezabráni emigrovať, ale záleží, ako upraví styk s dieťaťom...čiže nepriamo môžeš byť k tomu prinútená, ak budeš chcieť byť so synom a vyhovieť aj súdu. Držím prsty, no...

damian85
10. feb 2024

A ako syn príde na to že je to kvoli otcovi . Nuž tu je ten problém , VY by ste dieťa nemali zaťažovať so svojími " sračkami " . Myslím si o svojej ex všeličo , ale na to sú iný ľudia ako moje dieťa. Našej dcére keď som povedal za mamkou musíš ísť , mamka sa na teba teší , mamka je skvelá a mamka je super ( aj keď som si myslel opak ) tak ako vzťahovo primárnej osobe ktorej nadovšetko verí tak aj urobila. Vzťah s druhým rodičom buduje ten prvý rodič a nie dieťa. Ak dieťaťu poviem ujo sused je zlý , kradne peniaze a nadáva deťom , dieťa mi uverí a bude uja suseda neznášať. Tak to funguje detská psychika. Normálne deti milujú svojich rodičov aj keď sú vrahovia. A ak nie - je úlohou rodiča ich k tomu naviesť. Lenže poranené EGÁ po rozchode ......a majetnícke prístupy rodičov....

autor
10. feb 2024

@damian85 No tak hlupák nieje bol aj na kuratele. Takže keď vie že ma byt v striedavej starostlivosti tak ťažko môže žiť v uk. ... a samozrejme keď sa na to pozriem triezvo robí to iba preto aby nemohol vycestovať 😓 doteraz sme mu boli ukradnutý ani len na vianoce sa neozýval nikdy nič.

beloved
11. feb 2024

Aku pracu robis v UK, ako dlho ti trvalo vybavit viza?

damian85
11. feb 2024

Tak to budeš mať veľmi jednoduché. Ak on je tak neschopný ako píšeš a ty tak dobrá , súd mávnutím čarovného prútika rozhodne v tvoj prospech.

cawes
12. feb 2024

Ja ta chapem. Neber to ako vycitku ale naozaj nerozumiem jednej veci. Otec sa nezaujima o syna, v podstate sa nepoznaju. Napriek vsetkemu sa rozhodnes kvoli lepsej buducnosti vycestovat ( v dnesnej dobe snad kazdy vie ze dieta nemozes len tak odviest) napriek tomu ze teda namju nezaujima sa tak presne vtedy jed si vycestovana sa dozvie ze si prec a ze je maly u starych rodicov? Ako je to mozne?
Co presne ti prislo zo suda? Ako na jednej strane kedze mam skoro 12 rocneho tak si neviem predstavit ho nechat sameho 3 mesiace v inej krajine, na deuhej strane si isla zabespecit buducnost cize zalezi asi napzaj od sudcu

Strana
z2