icon

Čo zahŕňa výživné a kto platí dodatočné náklady?

13. máj 2024

Ahojte baby
Prosím vás...priateľ má syna s bývalou manželkou. Syn ma 6 rokov. Priateľ na neho posiela vyzivne 150€ (súd mu určil 120€ posiela viac lebo chce)
Napriek tomu mu ex každý týždeň vyvoláva aby ešte zaplatil mesacne skolu,aby malému nakúpil oblečenie ,lieky ked je chory atď. Aký je nato vás názor?
Keď je maly u nás chodíme nonstop na výlety, ma zážitky,kúpime mu co chce. Nemám problém s tým ze niečo kúpi synovi. Práve naopak som zato aby mal zážitky aj s nami. Ale to co robí ona je také...nie je v sume výživného zarátané všetko? Škola,jedlo,oblečenie,lieky?

Ďakujem za vaše názory

dadis
15. máj 2024

@lienka.7 Ty si jedna hlupa zena, naklady na zivot? Ty svojmu dietatu strojcek, lyziarsky, ci vylet nedoprajes? A v striedavej predsa tiez taketo naklady zdielaju..

dadis
15. máj 2024

@damian85 S bonusom sudcovia nerataju..mam to v poslednom rozdudku od krajskeho sudu! Byvaly sa odvolal voci vyske vyzivneho a pekne mu ten danovy bonus (na ktory sa odvolalval) zdovodnili..

lienka.7
15. máj 2024

@dadis vieš vobec čítať, či tu len vyskakujes, lebo ty máš chlapa chuja??? Si LASKAVO precitaj, co som napisala!!!

matkahelka
15. máj 2024

@lienka.7 pisala som ti to v tamtej diskusii, napisem znova! v minulosti isli zeny do dochodku v 55 rokoch, nie v 70 ako idu teraz, tak sa o vnucata postarali. a dnes rodia zeny po 30 tak je logicke, ze maju mamy a svokry starsie a 75 rocna zena nevladze behat okolo 3rocneho. a niektori uz mame zial rodicov pod zemou. ty si fakt zasekla v minulosti a absolutne nezijes v realite. ak by kazdy mal take skvostne nazory ako ty, ze si nema robit dieta, lebo skolkara nema 2 mes.v lete kde nechat, tak by slovensko o par desiatok rokov vymrelo.ja neverim, ze jedna zena dokaze mat take obmedzene myslenie, fakt tomu neverim.

damian85
15. máj 2024

@matkahelka Máš úplnú pravdu , je tam napísané synovi niečo kúpi. Tak hádam nie borovičku a 2 poldeci k tomu , ale človek nikdy nevie. Aj máš pravdu v tom že nevieme ako často so synom sú - ani ja , ani ty. Ale to vedel súd , ktorý určoval starostlivosť o dieťa. A ten rozhodol aj o výške výživného. Ona si sem prišla po radu a hneď na ňu sa zvalila kritika , nedoliečené rany rozchodov , nespokojnosť s výživným a ekonomický Analfabetizmus , kedy by z 1 000 eur , vyrobili 2 000 . Ja vždy hovorím , žiadaj toľko , koľko sám vieš ponúknuť , nie len vo výživnom aj v živote. Aj preto je pre mňa striedavka dobré riešenie. Vtedy sa ukáže na každom , čo SÁM , SAMA dokážu , to dieťa má. Mnohé príspevky sú sem , kedy ona zarába 1 000 , ale chce život pre dieťa ako suseda , ktorá zarába 2 500 a jej manžel 3 000. Je tu súd , ktorý v podobných prípadoch rozhoduje. V rozhodnutí je určená výška výživného , s ktorým zvačša rodičia nesúhlasia , ale súd mal na to xylz viac podkladov ako my. Tak potom ostáva ventilovať si svoju dezíluziu len takto na MK , lebo veď celý svet stojí proti deťom.
@dadis U teba ten daňový bonus nerátali. Je to super bomba a špica , gratulujem ti, otváram flašku. U nas v KE kraj , ale aj prispievateľky už viac krát napísali - v niektorých prípadoch rátajú , ale chápem že keď si o niečom presvedčená , nik nezmení tvoj názor. Takže ja klamem , a klamú aj prispievateľky na MK. Poznám podobné prípady a keď prišlo k prezvereniu dieťaťa , naraz tie peniaze im chýbali a dostal ich otec. Posledný prípad s ktorým som sa stretol bol kedy bolo nerešpektovaním nariadenia súdu deti neodkladným opatrením prezverené otcovi ( súd Zvolen ) a prispievateľka nie len prišla o daňový bonus na 2 deti , ale aj prídavky na deti , výživné a súd ju zaviazal platit výživné v polovičnej výške ako otca - čiže prišla o cca 1 000 eur a neustále vyplakávala ako nemá ani na jedlo , pretože prišla o 400 eur na daňovom + prídavky , 600 na výživnom a naopak musí platiť výživné 300 eur na 2 deti a už sa jej 300 eur zdá závratná čiastka.

lienka.7
15. máj 2024

@matkahelka ano, ano jasne, bud stari rodicia pracujú alebo sú už senilni👌
Mimo to, v 70tke sa do dôchodku nechodí, tak tu fakt nekecaj. A pokiaľ teda este robi, tak je snad schopny aj pomôcť, či? Ano, nemáte rodičov, sestry, bratov, švagrine, svagrov, kamarátky... proste NIKOHO, kto by v lete týždeň pomohol... Chápem.
Taktiež ty ani muz nemáte dovolenku, ze? Tiež sa neviete prestriedat? Jaj, zabudla som, že v januári treba ísť na Maledivy a už v júni potom zase do Egypta, lebo vsak vtedy je to lacne 👌 tak potom jasne, ze dovolenku na leto nemáš. Ci?
A Slovensko nevymre kvôli tomu, že 2 mesiace nemáš kde nechať skolkara, keď si to myslíš, je to tvoj problém.

tarvika
15. máj 2024

suhlasim ze to vyzivne je velmi nizke. podla toho by mali byt naklaady na dieta 300 eur mesacne, a to teda neviem kto sa do toho zmesti. ved len naklady na byvanie, energie atd su na jednu osobu min 100 eur. jedlo, skola, jedalen, skolsky klub, pripadne nejake kruzky, dalsich 150 minimalne. nejaka kozmetika, hracky, oblecenie, to uz si vysoko nad 300 eur, nebodaj este nejake lieky alebo vitaminy specialne su potrebne. Zimna bunda, zimne topanky, okuliare, lyziarsky, plavecky, ine jednorazove kurzy atd. moja dcera je uz starsia ale mesacne na nu miniem viac ako 700-800 eur, vo veku 6r to bolo okolo 600 eur mesacne.

matkahelka
15. máj 2024

@lienka.7 ty si fakt hlupa! viac ako som si myslela. len lutosti si hodna. ja mam dieta, kde nechat. obe deti. a viem si to zariadit. pisem, ze nie vsetky zeny si vedia. skutocne nezijem v takej krasnej bubline ako ty, kde vsetci mladi maju rodicov cipernych 60 nikov a su ochotni stravit leto s 3rocnymi detmi. ja zijem v realite, ty zijes totalne mimo. nie, zeny nejdu v 70 do dochodku, ale bezne do 70 pracuju, lebo by z dochodku nevyzili. a nie, slovensko by nevymrelo, ze niekto nema kde 2mes.dieta nechat, slovensko by vymrelo, keby sa ludia riadili tvojimi odporucaniami kedy si to dieta robit alebo nerobit. ty si jedna obmedzena chudera, ktora nevidi ani vpravo ani vlavo a ma pocit, ze kazdy zije tak ako ty a kazdy ma moznosti ako ty.

chvostik1
15. máj 2024

Milá autorka, neuraz sa, ale chcela by som vidieť teba ako by si vyžila iba s prihliadnutím na potreby dieťaťa zo 150e na mesiac. A tiež by ma zaujímalo aké by si mala reči keby si bola v pozícii slobodnej matky, ktora od expartnera dostane na dieťa 150e mesačne. Či by ti to stačilo. Na škôlku/školu, družinu, krúžky, stravu, oblečenie, topánky, pomôcky, rôzne poplatky, cestovné, lieky a kopec ineho.

damian85
15. máj 2024

@chvostik1 zo 150 eur nedokáže vyžiť nik. Ale ak dôjde k prezvereniu dieťaťa prídeš o 150 eur na výživnom 200 eur na daňovom bonuse a prídavok a 150 eur výživne už budeš platiť TY. 500 eur sa ti zdá málo ? Veď kúsok ekonomicko matematickéhe prehľadu by nezaškodilo.

lienka.7
15. máj 2024

@matkahelka chudera si tak akurát ty. Ja hľadám možnosti a riešenia a nie ako ine len ze nejde, nedá sa, vies. A nikde nepíšem, ze maju "stráviť leto" s dieťaťom- vnucatom. Píšem, ze snáď 5 dní si nájsť vedia. To je všetko. A zase tu nerob zo všetkých dôchodcov chudacikov, co maju 300€ mesacne a musia driet od svitu do mrku, lebo inak by pozreli od hladu. Na to sú prepočty a analýzy, stačí použiť google. Takých je len pár, rozhodne nie 1,2 mil.ci koľko je dôchodcov. Z nich pracuje do 10%. A ich motivácia pre prácu je rôzne, to si snáď nemusíme klamat. Mimo to, koľko ich šlo len teraz do predčasného dôchodku? Cca.50.000 ľudí??? A prečo tam šli? Nie, žeby nemohli pracovať ale kvôli vysokým dôchodkom! Takže tu nekecaj, kto robí do 70tky a podobne.

chvostik1
15. máj 2024

@damian85 o čo príde matka, ktorá prosím ťa nepracuje? Tá daňový bonus nepoberá.

V úvodnom príspevku je otázka ohľadne výživného, tak sem teraz neplatme daňové bonusy a rodinné prídavky.

damian85
15. máj 2024

@chvostik1 Pevne verím že matka 6 ročného pracuje , a nespolieha sa iba na 120 / 150 eurové výživné a 60 eur prídavok na dieťa. Ty si napísala zo 150 eur sa vyžiť nedá , ja som ti napísal že sa netvárme že je to iba 150 eur. Ale áno - ak nepracuje , tak je 150 eur veľmi málo pre dieťa aj 210 eur s prídavkom je málo. Ale ak dokáže vyžiť napríklad z podpory alebo príspevku , bude to čarodejnica , tá to z 210 Eur dokáže 😂

kristiii
15. máj 2024

@stvura ani sa nesnaž vysvetľovať a uvádzať príklady. Pre niektorých je proste normálne, že otec, ktorý počas manželstva svojim deťom doprial, či už krúžky, dovolenky, lekársku starostlivosť...sa po rozvode stáva len papierovým oteckom, ktorý pošle výživné, dvakrát do mesiaca zoberie deti na zmrzlinu a tým je za hrdinu. Nič viac než jedlo, oblečenie a školské poplatky tie deti už po rozvode/rozchode nepotrebujú, však nech sa zrazu uskromnia, lebo veď on už s nimi nežije (a častokrát už musí predsa financovať novú partnerku, tak na deti už zrazu nezostáva). A vôbec dieťa nemá právo zdieľať životnú úroveň oboch rodičov.
@dadis aký strojček, lyžiarsky..? Veď nech si naňho zarobí 🙃

sense
15. máj 2024

@damian85 nikde nepíše ze kupuje oblečenie ale ze ho berú na výlet ako keby tým robila nová partnerka láskavosť ex manželke partnera.... Ved im nikto nekaze brat dieťa na výlet... Môžu s ním hrať aj doma človeče alebo ho zobrať k potoku... Nemusia Mut dat všetko a potom vykrikovať matke ako oni predsa dieťaťu dopraju tak co ešte matka chce.... A sú sudcovia ktorý určia nielen pravidelne výživné ale aj mimoriadne výdavky, to ze u vás nič také nie je neznamená ze to nikde tak nie je....
Ale chvalabohu su aj chlapi expartneri a exmanzelia ktorí chápu ze po rozvode ci rozchode sú naďalej rodičmi.... A dopraju nielen sebe ale aj dieťatu a aj keď dieťa ostane u matky sa dokážu a chcú postarat aby dieťaťu nič nechýbalo aj keď vzťah s matkou nevysiel

dadis
15. máj 2024

@lienka.7 Nemam chlapa chuja, nastastie. A tuto k tomu tvojmu uskromneniu - vysek z mojho rozsudku. Nie, vyzivne nema pokryvat len zakladne potreby deti..

misinka26
15. máj 2024

@kristiii Úplne s tebou súhlasím. Ja keď vidím vyjadrenia niektorých ľudí tak sa ani nečudujem, že najohrozenejšou skupinou trpiacou chudobou sú matky, ktoré samé žijú s deťmi. Dosť čo sa dostali do situácie, že ostali samé, že deti stratili úplnú rodinu, majú čo robiť aby sa obracali ešte im budú tu prítomní nakladať, že veď uskromnite sa vy aj deti.

Pre menej chápavých dávam do pozornosti :
Zákon upravuje viacero druhov vyživovacích povinností, pričom jedným z nich je aj vyživovacia povinnosť rodičov k deťom. Rozhodujúcu právnu úpravu k tomuto inštitútu možno nájsť v ustanoveniach § 62 a nasl. zákona č. 36/2005 Z.z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej aj ako „zákon o rodine“).

Právna úprava vychádza z toho, že plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť. Pritom obaja rodičia majú prispievať na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.

Z pohľadu dieťaťa zákon konštruuje pravidlo, že dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov. Inak povedané, dieťa má mať rovnakú životnú úroveň ako jeho rodičia.

V prípadnom súdnom konaní musí súd pri určení rozsahu vyživovacej povinnosti prihliadnuť aj na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa osobne stará (v prípade ak rodičia dieťaťa žijú v spoločnej domácnosti, musí súd prihliadnuť aj na starostlivosť rodičov o domácnosť).

Ja pri týchto témach tak ďakujem Bohu za môjho ex, ktorý síce nebol dobrý partner ale je dobrý otec a okrem výborného výživného, ktoré na syna mám mi prispieva na polovicu každý jeden náklad navyše (zubár, škola v prírode, krúžky, lieky, okuliare, liečenie, lyžiarský, dokonca sezónne oblečenie, ktoré si požičiavame nakoľko sa neoplatí kupovať u každého zvlášť keďže dieťa rastie a veci mu vydržia jednu sezónu a iné).

@autor no a k tebe, ty sa do toho nemáš čo starať , toto je medzi tvojím priateľom a jeho exmanželkou to po poprvé a po druhé je to jeho dieťa a aj v jeho záujme je aby žilo dôstojne a slušne...

lienka.7
15. máj 2024

@dadis vidím, že sa ťa to fakt dotklo, keď tu hľadáš hneď rozsudok. Ja nikde netvrdím, že nemá prispievať aj nad rámec, co určí sud, ale to, ze to a byt racionálne.
Kto chce pochopi, kto chce, bude si tu stále dookola vypisovat to svoje ...
Btw, to, ze sa raz chlap rozvedie potom znamená, že ma ist bývať pod stan do lesa? Lebo ma ex dávať celu výplatu tak ako to bolo teda predtým? Asi nie.
Chlap, ktorému na dieťati záleží, mu dá prvé posledné aj bez súdu. S tým druhým typom sa môžeš súdiť a hadat a vedz, že už z princípu ti nedá nič navyše.
A po ďalšie, treba sa ti pozrieť aj z druhej strany, ako napisal @damian85

damian85
15. máj 2024

@sense iste že sú aj taký. Maju podklady zo sociálnej poistovne - náklady rodičov a na základe toho určia výživné. Nemusí sa páčiť každému. Každopádne ako som už 10x spomínal - nie nemusia platiť ( ak to nemajú v rozsudku ) nič naviac oproti tomu čo tam je. A tam je 120 eur. Ak sa matke nepáči - šup na súd. @ autorke. Do budúcna si sem po radu netreba chodiť. Je tu mnoho ublížených matiek , ktorým chýba základne ekonomické a právne myslenie. Treba dodržiavať rozsudok a ďalej urazené egá s najťahším životom pod slnlom neriešiť.

damian85
15. máj 2024

Tu je totižto každá ktorá po rozvode si našla pre istotu bezdetného alebo ak nedajbože má deti - ich partner ak ich nemá v osobke platí na nich 700 eur z 1200 eur v čistom ale stále to tak berú - že deťom doprajú. A na dovolenku ich pozvu z výživného ktoré pre zmenu žiadajú od svojho ex 😂😂😂

lienka.7
15. máj 2024

@damian85 hej, presne, to je tu úplne zbytočné, ony si aj tak pôjdu stále svoje. A ako si napísal, chcela by som vidieť, ako by zo svojho +- 1.000€ platu platila 700-800€ keď by mal deti zverené muz. Juj, to by tu bol oheň na streche, ze co si to dovoľuje a z čoho má ona chuderka žiť. Hovorí sa tomu nastaviť si zrkadlo. Co tu mnohé nepoznajú.

dadis
15. máj 2024

@lienka.7 Ten rozsudok je cerstvy, len teraz nadobudol pravoplatnost, mala som to v pamati aj v mailoch. Kde niekto nieco take pise, ze ma ist byvat pod stan a hladovat. Este som nepocula, ze by sud na SK vymeral take vyzivne, ze by sa toto stalo. Poznam vela muzov, co svojim detom dopraju nas ramec toho, co je dohodnute ci urcene sudom. Posielat 150 eur vyzivneho je malo aj na muza, co zarobi 1200 eur. A sam to vie, preto radsej posiela viac, podiela sa aj pomimo, aj ked nemusi. Asi vedia obaja rodicia, ako to je a nie vsetko musia mat na papieri, ak sa vedia dohodnut. Jedina, komu tento system "oslika" vadi si ty a autorka.

dadis
15. máj 2024

@lienka.7 Ja nezarabam 1000 eur, zarabam skoro 3-nasobne. A vyzivne nie je pre mna a financovanie mojho zivota, ako si napisala, ale pre moje deti.

lienka.7
15. máj 2024

@dadis tak potom neviem co tu riešiš. Zaraba tvoj ex snáď 2x toľko ako ty? Ak áno, potom mas pekne vyzivne snáď. A ako prekrucas moje slová, tak prekrucas aj slová @autorka
Ale to je tu uz snáď standardom 👌

dadis
15. máj 2024

@lienka.7 Nie, nezaraba vela. Co prekrucam?

lienka.7
15. máj 2024

@dadis tak potom keď zarabas ty viac, podielaš sa vyššou sumou ako on, nie? Ci to platí len pri chlapoch?
A nielen ty, ale aj ostatne tu prekrucate moje slová, ako vám vyhovuje. Ale čo už, posluzte si, keď si tým ulavite🤷‍♀️

kristiii
15. máj 2024

@damian85 uveď tu aspoň jednu, ktorá by tu spomínala 700-800 eurové výživné 🙄. Ale jasné, keď dôjdu argumenty, treba začať preháňať a dávať za príklad 700 eurové výživné z 1200 platu, ktoré tu nikto ani len nespomunel. Teda okrem teba.
@misinka26 ti to tu pekne a snáď zrozumiteľne uviedla:
Pritom obaja rodičia majú prispievať na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.

Z pohľadu dieťaťa zákon konštruuje pravidlo, že dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov. Inak povedané, dieťa má mať rovnakú životnú úroveň ako jeho rodičia.
AKO JEHO RODIČIA. Čiže nie len ten, ktorému zostáva zverené, ale obaja by mu mali dopriať podľa svojich možností.

Ty sám si tu uviedol príklad, kedy bolo dieťa prezverené otcovi, pričom matke bolo určené len polovičné výživné. Asi to bolo z nejakého dôvodu, žeby menej zarábala? Lenže ty s kamoškou razíte teóriu, keď on dá 150, musí dať rovnako aj matka a tak je to jediné spravodlivé. Lenže tu sme zas pri mojom prvom príspevku v tejto diskusii...nech si teda otecko berie rovnako na striedačku OCR a pod. a nie len rieši vyletiky cez víkendy. A ešte to tu autorka uvedie ako niečo extra nad rámec, čo mu doprajú.

dadis
15. máj 2024

@lienka.7 Ano, podielam sa na beznych vydavkoch 3:2 a na mimoriadnych 100%. A on chodi po dovolenkach 😉

sense
15. máj 2024

@damian85 presne treba sa držať rozsudku a výživné a platenie nad rámec alebo nie si majú vysvetlit rodicia medzi sebou. Novú frajerku prd do toho ci otec platí niečo naviac alebo nie ako aj to ci matka dieťaťa žiada zaplatiť polovicu liekov pre dieťa alebo nie. Ak je otec normálny zdravie dieťaťa mu bude prednejšie ako truc novej frajerky ze prečo by mal platiť polovicu liekov vlastnému dieťaťu keď platí už "také veľké" výživné... Pretože autorka vie veľký prd o tom co reálne obnasa mat dieťa obzvlast keď žiadne nemá....

Okrem toho tu sa nesťažuje matka dieťaťa ze ex platí malo, tu ma problém nova frajerka ze otec dieťaťa platí nad rámec toho co ma
A aby nedošlo k nejakým nedorozumeniam, my máme síce v rozsudku ze všetko výdavky nad rámec bežných dennych výdavkov idú na polovicu, od ex nič naviac nežiadam, dokonca ani keď mal vysoké výdavky som sa nehadala ze nezaplatil plne výživné, aj keď som to musela potom zdovodnovat aj daňovému úradu prečo nesedí daňové priznanie (neplatim dane na svk) , lebo nie som nan odkázaná a dôležitéjaie pre mňa je ze majú pravidelný kontakt..