Čo zahŕňa výživné a kto platí dodatočné náklady?
Ahojte baby
Prosím vás...priateľ má syna s bývalou manželkou. Syn ma 6 rokov. Priateľ na neho posiela vyzivne 150€ (súd mu určil 120€ posiela viac lebo chce)
Napriek tomu mu ex každý týždeň vyvoláva aby ešte zaplatil mesacne skolu,aby malému nakúpil oblečenie ,lieky ked je chory atď. Aký je nato vás názor?
Keď je maly u nás chodíme nonstop na výlety, ma zážitky,kúpime mu co chce. Nemám problém s tým ze niečo kúpi synovi. Práve naopak som zato aby mal zážitky aj s nami. Ale to co robí ona je také...nie je v sume výživného zarátané všetko? Škola,jedlo,oblečenie,lieky?
Ďakujem za vaše názory
@chvostik1 lenže ja som písala ze posiela 150€ vyzivne plus od neho ešte každý mesiac pýta na školu,oblečenie. Tábory,krúžky idú na pol. Dokonca malý mal oslavu narodenín jeden víkend u máš a druhy víkend u nej. Hádaj co...oslavu u nás sms platili my. Z oslavy u nej si pýtala polku na tortu a polku na výzdobu.
Je jasné že strojček okuliare (ani jedno zatiaľ nemá nepotrebuje) by išli na pol. Aj tábor alebo krúžky.
Ale prečo led platí vyzivne od neho ešte pýta na školu a oblečenie...len o to mi išlo.
@jakubrianka ja s mojim ex mužom mame striedavu a je to podľa mňa najviac fér🙂 kým sme ju nemali posielal 110.
No tak mu musíš poradiť nech aj on žiada striedavku nech je to fér, v opačnom prípade je to len medzi nimi dvoma.
Neviem či si manželka alebo priateľka a ako dlho ste vlastne spolu, ale toto sú veci, ktoré by si mali medzi sebou odkomunikovať výlučne rodičia. Pokiaľ to tvojej polovičke neprekáža a polku nákladov vždy uhradí, nemiešaj sa do toho. A prosím nezabúdaj, že to bude vždy jeho dieťa. Aj keď s tou, ktorá mu ho porodila už nežije. A zaslúžili si od neho presne toľko koľko aj tvoje (ak máš s touto polovičkou už dieťa) pretože jeho deti sú, respektíve by mali byť rovnocenné.
Pokiaľ to polovičke vadí, snáď vie ako si to má odkomunikovať s bývalou sám.
Ja ti poviem len za seba a to žijem od 24r v jednom stabilnom a funkčnom vzťahu s človekom, ktorý je zároveň aj biologickým otcom mojich detí, že 150e je na dieťa jednoducho málo. My teraz len na najmladšiu a jej základné potreby mesačne míňame (um+dojčenská voda+plienky) 200e. A to nerátam výbavu pre bábätko, oblečenie, pohonné hmoty keď chodíme na poradne, vitamíny čo nám predpisuje lekárka (platíme plnú sumu lebo sú voľnopredajné).
Staršej má len obedy v škôlke mesačne stoja 60e, škôlkarske "rodičovské" sa platí zvlášť, platíme tam zvlášť aj za pranie, platiť jej škôlkarske nadštandardné aktivity (plavecký, občas výlet, k tomu poistné, divadlo, karneval, fotenie....). Tiež ju musím obliekať, obúvať, chovať aj doma, cestovať k lekárke keď je chorá, zaplatiť za lieky.
Keďže sú to deti, cez víkend jej urobiť program (či už výlet, návšteva detského centra, zmrzlina, koláčik, sem tam hračka, spoločenská hra, knižka, kúpalisko, kolotoče atď.). Na očr som s ňou musela ísť ja, takže to pocítila moja výplata....
Doma musíme zaplatiť za energie, nájom lebo však aj to dieťa musí niekde bývať, aj jeho treba kúpať a prať mu, ozehlit, navarit. Potrebuje posteľ, skriňu.... To nie je tak, že ho vypustím vonku na dvor a poviem mu ži/preži ako vieš.
Keď bude chodiť do školy náklady na cestovné, obedy, zrpš sa zvýšia, pridá sa družina, krúžky, poplatky za školské pomôcky, učebnice... A ver, že "réžia" na jedno dieťa ďaleko presahuje 150e a to s mužom spolu normálne žijeme a spoločne hospodárime.
Keby s jeho matkou žil, tak platia na polovicu úplne všetko lebo to ide zo spoločného rozpočtu. A obaja sa rovnocenní rodičia. Nie, že niekto je viac a niekto menej tak podľa toho sa má podieľať na životnom štandarde svojho dieťaťa aj keď s ním už nezdieľa jednu domácnosť ).
Ak ste z jedného mesta a tebe sa nepáči, vezmite si priateľovho syna do striedavky. Potom to už nebude len o polke ale o celej sume lebo bude musieť mať všetko dvojmo (aj u vás a aj u svojej mamky).
Vidíš autorka, aj ty si od exmanžela dostávala 110e a nebola si s tým spokojná (tvoj súčasný priateľ posiela len o 40 viac čo je v dnešnej dobe pri dnešných cenách nič keď ideš do potravín na nákup pečiva, nátierky, šunky, mlieka, džúsu a necháš pri pokladni hneď 25e). Tak čo sa tej matke prosím ťa cudujes? Navrhni priateľovi nech si syna vezme do striedavky aby to aj jeho matke prišlo viac fér (rovnako ako to viac fér prišlo aj tebe).
Takmer všetky tu operujete sumou, ktorú prispieva otec, že 150€ je na réžiu dieťaťa málo. Akoby ste zabúdali na to, že aj matka sa má finančne spolupodieľať na výdavkoch dieťaťa. Áno, 150 je málo, v tom prípade si môže matka požiadať o zvýšenie. Ako som už písala vyššie, naťahujem sa s ex už vyše roka o 250€ (súd mu schválil 200 a on sa odvolal). Otázka autorky ale znela inak - pýta sa, či má matka pýtať od otca za všetko polovicu mimo súdom určenej sumy. A podľa môjho názoru pýtať si polovicu za tortu, balóny, každé gate, čo mu kúpi, je proste cez. Niekto mi tu oponoval, že vodičák nie je pre život nevyhnutný a že si má naň moja 17-ročná stredoškoláčka zarobiť sama (!) to vážne? 900€? tak sa potom môžeme baviť o lyžiarskej výstroji, dovolenke, atď. Dokonca ani taký strojček na zuby nie je životne nevyhnutný (to už idem do extrémov). Ak sú dvaja ľudia normálni, dohodnú sa. Ak je mojím štandardom ísť každý rok do Chorvátska, tak tam vezmem dieťa a nepýtam od ex príspevok. Tu matka presahuje hranice. Môj ex dcére na vodičák neprispel, ok, zaplatím jej ho sama. Ale na súde to určite spomeniem na margo faktu, že si z minimálnej mzdy kúpil nové auto za 18tis, ale 400€ na dcérin vodičák už nemá 🤷🏻♀️
@nikaeli Ano, rozumiem tvojmu pohladu. (u nas v BA stoji vodicak inak este o 150 viac 🙄 a tiez to vyzera, ze obom detom ho budem platit). Nasi ex si mozu ruky podat, tiez sa odvolal voci 200 eurovemu vyzivnemu ale kraj mu to zamietol. Ale ak to tomu otcovi nevadi, priatelka/manzelka sa nema co do toho starat, aj keby pytala polovicu na kazdu zmrzlinu. Tiez si myslim, ze riesenie je striedavka. Tam uvidis sama, ze vas to vyjde viac, ale spravodlivejsie.
@dadis tých 900€ má preto, že idú ako skupina - spolužiaci - škola dostala ponuku od autoškoly - čím viac klientov, tým väčšia zľava. Keby šla ako jednotlivec, platili by sme tiež cez tisícku. My sme od seba už 10 rokov. Na súde plakal, že mu Víkendy budú málo, tak som súhlasila s dohodou, že môže prísť kedykoľvek, keď sa vopred dohodneme. Čo myslíš, ako to dopadlo? asi už tušíš - nechodil za ňou ani cez víkendy, nie to ešte dni mimo to. Za celý ten čas ju nevzal na jedinú dovolenku, celé prázdniny bola so mnou, komplet všetky prázdniny, sviatky, voľné dni, OČR - nikdy s ňou nebol ani len na zubnej prehliadke. Ja viem čo to je starať sa o dieťa sama všetko platiť bez jeho pomoci. Napriek tomu si myslím, že mamička v tejto téme, kde otec prispieva ešte viac, ako určil súd, vymýšľa. Ak jej daná suma nestačí, nech si oficiálne požiada o zvýšenie, nech zdokladuje všetky nevyhnutné výdavky, čím prispieva ona a čím otec (to nech si zase zdokladuje on). Áno, v zákone sa píše, že sa má prihliadať aj na to, kto sa o dieťa stará a vidíš, že nie vždy je to tak. Ja som zdokladovala 500€ mesačne, odkladala som bločky celý rok. Napriek tomu, že sa o ňu starám iba ja, žiadala som férovo polovicu mojich nákladov, čiže 250€. Súd odklepol 200€. Tak kde sa prihliada na starostlivosť? za tých 10 rokov ju až 2x vzal k sebe na Vianoce ( -> na Štedrý večer a na druhý deň mi ju 'vrátil'). Dokonca jej zabudol povedať, že sa bude ženiť a večer v deň svadby jej doniesol v krabičke 5 zákuskov. Keby sa môj ex staral o dieťa aspoň tak, ako otecko v tejto diskusii, bola by som ticho a nepýtala si polovicu na tortu z oslavy, na ktorej ani nebol prítomný 🤷🏻♀️
@nikaeli Ach, mam pocit, ze pises o mojom ex 😳😳. Ale sama vidis, ze naklady mas i ty cez 500 eur mesacne, takze davat 150 nie je vela. A ak daju cosi navyse, tak z chlapa neubudne. A evidentne on s tym ani problem nema. Chcela by som takeho otca svojich deti, ako pise autorka. A chapem, ze to jeho ex neriesi sudne, ved ked sa vzdy vedia dohodnut, tak naco obom komplikovat zivot.
@nikaeli lenže toto zjavne trápi len autorku a nie otca dieťaťa, a možno je to eln pohľad autorky chyba vyjadrenie otca a matky dieťaťa a pravda o preplácani polovice torty bude niekde inde. Autorke sa malilo 110 e a zjavne preto ju skre ze terajší priateľ platí na svoje dieťa viac ako ma. Ale keď je taka nadšená z vlastnej striedavky, nech namiesto kydania ja ex svojho priateľa mu poradí a pomôže teda získať dieťa do striedavej starostlivosti a nebude musieť platiť nič na polovicu.
Plus teda rodicia môžu mať úplne inú dohodu o ktorej autorka ani nevie. Pretože ak by to otcovi dieťaťa vadilo tak sa proti tomu ohradil. Pretože sú aj rodicia ktorí sa dokážu dohodnúť mimosúdne napriek tomu ze im to spolu ako páru nevyšlo
autorka a aky nazor ma na to tvoj priatel? lebo takto to potom vyzera, ze to vadi len tebe...pochopim prispevok na vacsie vydavky ako tabor, strojcek, vodicak a pod. ale pytat polovicu za nohavice?🙄
@sense Nechapem, co autorke vadi. Tak myslim si, ze ta torta bola asi na detskej oslave, nie na rodinnej. A inak pokojne to moze byt aj tak, ze otec bude aj v striedavej platit vyzivne, moj bratranec plati, moj priatel v striedavej ma zase dohodu s ex, ze on plati vsetky "seky" - kruzky, obedy, zrps, vylety, ona pobera bonus aj pridavky. Zaraba viac. Vedia sa normalne dohodnut. A este sa aj mozu nastrbit vztahy medzi rodicmi, ak pojde pred sud, dieta byt nespokojne v striedavke a pod. Striedavu je dobre riesit, ak si to dieta zela, nie pre pocit spravodlivosti u rodicov.

@princeznazvychodu no vidis, nic o mne absolutne nevieš, ale jasne, ty si uz presvedčená 👌 Takže ja ta nebudem presviedčať, že to tak nie je. Ok?
A ano, niektore ženy si riešia cez dieta svoje frustrácie, tak isto ako niektorí chlapi sú proste chuji. To je fakt.
A nikde som nenapisala, ze 150€ je vela, taktiež ako to nenapisala ani @autorka ... jedine co tu píšem, ze treba mať reálne požiadavky a uvedomiť si svoju situáciu. a fakt ma tu nebaví sa s vami dohadovať, lebo sa tu mnohé správate ako býk, keď vidí červené sukno. Lebo vy predsa mate také a také náklady a chlap vám to proste musí všetko zaplatit, keď vy to chcete a reálne na to nemate. No nemusí.