Čo znamená anulácia manželstva pre vás a dcéru?
Ahojte, idem si po radu, názor..
Som 2 roky rozvedená. S exmanželom mám 13rocnu dcéru.
Manžel si našiel novú priateľku ( kvôli tomu aj ten rozvod).
Teraz chce do mňa anulaciu manželstva (nulitu manželstva ako to sám napísal).
Popravde ma to šoklo, nikdy som s týmto nepočítala že by sa stalo...
Čo to pre mňa znamená? Čo pre moju dcéru?
Ďakujem
@nekonecna_katastrofa áno som pokrstená. Veru manželstvo bolo normálne. Len si pán... našiel mladsiu o17 rokov a teda chce sa rýchlo zenit..áno neverník bol počas celého manželstva. Preto rozvod. Ja toto naozaj nemám záujem podstúpiť.. už by som rada mala pokoj.
Ty sa vobec s nim nemusis na temu tohto bavit. Ani mu poskytovat nic, ziadne svedectva, ked Ta nahodou predvola ten cirkevny sud (prepac, ze sa vyjadrujem laicky, ale ja tie nabozenske terminy neovladam). Podla mna ho otocia aj z tou ziadostou, ze dovidenia mlady pan. Chce anulaciu? Tak nech si ju riesi. Ani prstom by som pre neho a tu zensku nepohla, na co? Keby ste mali dobre vztahy, bolo by to ine, ale takto? Dcerku by som do toho nezatahovala, aj ked je uz velka baba. Lebo toto nie su veci, co by malo dieta riesit.
A co by si mala podstupovat, vsak na neho kasly, nech si riesi. Max keby ma vyzvaly, tak in napisem list, jak sa veci maju a poprosila ich aby ma uz viac nezatazovaly problemamy suknickara a kontaktovaly jeho frajerku, s ktorou " zije v hriehu " 🤣🤣. Lebo upne nerozumiem co to ma s tebou ? Nech si to riesi s cirkvou, jeho spovednikom a nie s tebou.
Kamaratkinej mame anulovali manzelstvo, ale bolo to este pred 30 rokmi. Ex a cela jeho rodina jej zatajila ze sa liecil na alkoholizmus, ktoremu v manzelstve znova prepadol a vzišlo z toho domace nasilie. Manzelstvo anulovali aj ked tam boli 2 deti. To s deťmi nema nic spolocne
@autorka Pýtala som sa len kvôli tomu na krst, že tam môžu byť nejaké špeci okolnosti, keď je jeden ateista a druhý kresťan, sobáš bol s dišpenzom a nie je to ako sviatosť, len cirkevne schválené manželstvo. To je napr moja situácia a mne povedal kňaz pred svadbou, že ak by u nás iniciátor rozvodu bol muž, mám šancu ešte na sobáš v kostole, ale nesmie to ísť z mojej strany. Ale či som ho skutočne dobre pochopila už som ďalej nezisťovala, keďže nám manželstvo klape. Ale teda v tom tvojom prípade on si môže ísť pískať. Neverník je a on chce znova cirkevný sobáš, nádhera 🙄
@qwert87 Presne tak, tam by to manželstvo pravdepodobne ani nevzniklo, keby dotyčná vedela, že je alkoholik, hoci liečený. Tak bolo uznané ako neplatné. A je jedno koľko majú detí. Pri anulácii sa nezisťuje, či rozchod/rozvod deťom prospeje alebo nie, ale len to, či bolo manželstvo platne uzavreté a obaja vedeli pred vstupom doň o sebe všetky vážne skutočnosti.
Ďakujem za odpovede. Som rada že som rozvedená ale toto ma ranilo že anulacia manželstva.. to som fakt nečakala.. že akoby som ani vydatá nebola a máme spolu dieťa ktoré pôjde teraz na birmovku🙄 a on takto.. toto mi fakt rozum neberie.
@autorka Kašli naňho, nech si rieši a dokazuje sám, aj keď nechápem, čo chce dokazovať. A jeho mladá priateľka mala rozmýšľať hlavou o svadbe v kostole vtedy, keď nohy rozťahovala ženatému.
@matkahelka ja by som na žiadny pokec nešla, takže nepríjemné otázky a môjho ex chuja by som mala na ... háku
Aký dôvod chce uviesť v návrhu na anuláciu manželstva ? Totižto treba uviesť pádny dôvod ( naozaj závažne dôvody ) - anuláciou manželstva chce on dosiahnúť
1. môže sa znovu oženiť aj v kostole
2. môže chodiť na prijímanie sviatosti
Na Vašom mieste by som navštívila faru a poradila sa s kňazom, aký dopad by to malo na Vaše dieťa
Ak ste rozvedeni a ty nemas zaujem niekedy sa k nemu vratit, anulacia (ak by boli na nu opodstatnene dovody a by sa podarila) by ti pomohla mozno raz v novom vztahu, ze by si sa opat mohla vydat pred Bohom, ak ti na tom zalezi. V civilnom zivote sa nic nemeni, mozes mat dokonca jeho meno, aj dcera, z pravneho hladiska sa nic nemeni, je to anulacia iba z cirkevneho hladiska. Ty mozes suhlasit s anulaciou, mozes nesuhlasit, mozes to aj ignorovat a vobec sa do procesu nezapajat, rozhoduje cirkevny sud na zaklade dokazov, vypovedi, ty sa mozes a nemusis zapojit, aj keby si bola vyzvana. Anulacia vsak nie je jednoducha, musi byt na nu fakt vazny dovod, ktory vznikol este pred manzelstvom.
@selena_luna tete sa podarilo anulovat manželstvo z ktorého boli dve deti
@kikuska624 áno tete mojej
@muchotrafka298 tých dôvodov je toľko, ze sa tam dá schovať v podstate hocičo. Vôbec to nie sú iba také vážne veci ako uvadzas
@cicka33 keby to bolo take jednoduche, tak by mohlo byt anulovane kazde rozvedene manzelstvo. Tie dovody musia byt vazne a su rozne.
@muchotrafka298 ale prosim ta, prave naopak. dnes to zdaleka nie je ako pred 20 rokmi. dnes tu anulaciu dosiahne kazdy, kto ma trochu trpezlivosti a bezchrbtovosti. v mojom okoli anulaciu dosiahli vsetci, ktori ju chceli.a bolo fuk, ci s 1 ci s 3 detmi.
@matkahelka presne, dokonca aj sam farár mi povedal, ze ide o to ako sa čo naformuluje, aby to prešlo. Príde mi to nespravodlivé voči bežné rozvedeným.
@muchotrafka298 jasné,že je tu jednoduché. Stačí obalka. Niektoré dokázali oklamať všetko naokolo. Osobné tiež také poznám
Vobec to nie je jednoduche. Manzelovi sa to sice podarilo (dovody boli fakt objektivne), nikomu obalku nedaval, ale pozname mnoho parov, ktorym sa to nepodarilo a podaktori mali aj znamosti na biskuoskom urade a nepomohlo to. A btw trvalo to 4 roky, kym dostal pozitivne rozhodnutie, ziadny rok ako sa teoreticky uvadza.
Nic to pre teba neznamena ani pre tvoju dceru. Ty budes volna pred Bohom a mozes sa vydavat v kostole. Ja by som mu napisala, ze vybav si to ako chces ale ja odmietam niekam chodit po výsluchoch. A chráň ťa Boh, ze tam napises nieco na mna, potom pojdem na výsluch a uz to manželstvo nikdy neanulujes. Cize očakávam, ze celu vinu hodis na seba. 😉
@miskamilka to bolo kedysi, teraz to už pápež dosť uľahčil tu byrokraciu.
@muchotrafka298 staci aby tvrdil, ze sa citil k manzelstvu donuteny - dlho spolu chodili/vsetci to od neho ocakavali, on nemal silu povedat nie a aj ked vnutorne citil, ze by nemal povedat ano tak predsa len suhlasil, lebo to vsetci od neho ocakavali, lebo jeho babka by to neprezila, alebo si dopln colen chce - toto je tiez jednym z dovodov na to aby ti dali nulitu
@prasiatko30 inými slovami, asi každý by si tam vedel dat dovod. Dosť smutné inak, vzhľadom na to, ako sa káže o nerozlucitelnosti manželstva.
@darina77 ale aj cirkev, napr. Aj to co povedal mne o tom správnom formulovani, tak ide o pravdu, ci o formuláciu? A potom keď ide o vážne veci ako je týranie, tak tam dávajú rozluku, lebo sa to stalo až počas trvania msnzelstva. Akože dosť choré mi to pride. Potom ľudia,co spolu žijú a ľúbia sa sú akože v hriechu, ale kto sa rozvedie a anuluje, aby si mohol najst ďalšieho muza/ženu, to je už s kostolnym poriadkom.
@cicka33 to nie je celkom pravda, my sme to riesili po papezovej reforne, a aj tak to tolko trvalo

@alenka7777 Samozrejme, že sa to dá aj s deťmi, len tam to nemôžu "zahrať" na impotenciu, keďže tie deti nejak vzniknúť museli. V bezdetnom manželstve nikto nedokáže, že pohlavný styk bol a tam sa môžu aj exmanželia dohodnúť (do svedomia im nikto neuvidí).