icon

Dajú ročné dieťa otcovi na víkend?

jenn177
1. júl 2024

Zdravím, bývalému úplne preplo odišiel k milenke a teraz chce dať na súd že chce malú na víkend .
Ma rok , môže to súd schváliť ?

Strana
z3
damian85
1. júl 2024

@lily246 Píšem to realisticky. Nie necitlivo. Už keď som praxoval na VS , som čítal nespočetné množstvo vyjadrení na súd. Vtedy ešte ani striedavá starostlivosť nebola možná , jedine dohoda rodičov spoločná nebola ani v myšlienkach. Každopádne realita je taká ako som napísal. Súd otcovi ak bude silno silne chcieť víkend schváli , či niekto na MK bude za , alebo proti. Kompletné určenie starostlivosti o dieťa sa nemení 2x ročne. Dieťa sa dynamicky vyvíja , čo je dnes nemusí byť zajtra. Preto bez problémov súd schvaľuje víkendy u otca . Ak otec to nebude zvládať , zvačša sa stane to , čo sa stalo už xylz krát , jednoducho si pre dieťa prestane chodiť. Ak nie , vec je vybavená. Takže mimo toho ako je to nefér , že si našiel milenku a tie omačky okolo , som si 1000% istý že ak bude chcieť , schváli mu to súd v roku 2024 bez problémov. To že iným to neschválili čo sú na MK , tak to už je chyba len a iba otcov , že sa za svoje práva nevedeli byť. To je chyba mnohých mužov že nechajú rozhodovať ženy za ich deti. Hold tak nech potom neplačú .

lily246
1. júl 2024

@venusa85 podobných príbehov som tu čítala bohužiaľ veľa. Muži ako bol tvoj absolútne nechápu ako veľmi ubližujú vlastným deťom, alebo aj chápu a je im to jedno.
Je mi strašne ľúto tých detí a aj matiek, ktoré s tým veľa nezmôžu. Musia len dieťa dávať dokopy aby bola ujma čo najmenšia. ☹️

annm81
1. júl 2024

@lily246 Ono je to nielen o právach otca na dieťa, ale aj o tom, že dieťa má právo na otca, napriek tomu, že matka a otec si nerozumejú. Ak je splnená podmienka, že dieťa má s otcom vzťah, dotetaz boli bežne v kontakte a otec je schopný sa o dieťa postarať, nevidím žiadny problém v tom, aby u neho dieťa trávilo víkendy. A to napriek tomu, že dieťa, dokonca dve, mám. Ich otec s nimi od narodenia trávi čas, vedel ich prebaliť, nakŕmiť, umyť, v noci k nim vstať. Bežne sme cestovali, chodili na dlhšie k starým rodičom, teda deti boli naučené tráviť čas aj v inom prostredí ako v domácnosti. Kde je teda problém, že sa o dieťa stará rodič vo svojej domácnosti, ak pre dieťa nie je cudzím človekom?

lily246
1. júl 2024

@damian85
"Ak otec to nebude zvládať , zvačša sa stane to , čo sa stalo už xylz krát , jednoducho si pre dieťa prestane chodiť."
Prosím ťa, uvedomuješ si, že píšeš o ľudských bytostiach, malých deťoch a stále tu obhajuješ, že im je toto robené?
Píšeš to, ako keby boli tovar a závozník ho naloží/vyloží, odíde...
Vydoluješ zo seba aj nejaký negatívny úsudok o tom, čo správanie takýchto mužov robí malým deťom? Alebo si s tým ok, veď nech sa trápia celé roky a vyrastú z nich ďalší nešťastní ľudia.

nevenka
1. júl 2024

Z psychologickeho hladiska 12 mesacne dieta potrebuje 1 primarnu osobu, na ktoru je naviazane, je to pevna citova vazba, ktora sa vytvara s 1 clovekom od narodenia a je potrebne pre jeho citovu stabilitu aj do buducna, aby malo tento zaklad, ktory mu vstepuje pocit bezpecia. Potrebuje mat kotvu, kde je "doma". Nemozeme ho vytrhavat z 1 prostredia a vkladat do druheho. Aj v uplnej rodine si dieta prechadza fazami naviazanosti na 1 primarnu osobu, vacsinou je to proste matka, lebo ta mu zabezpecuje zakladne potreby vo vacsej miere, ako otec. Vyslovene tie fyzicke. Je to od prirody proste tak. Je hrozne to dieta vytrhavat z jeho kotvy a pohadzovat si ho medzi domacnostami. Rocne dieta si nevie uvedomit, ze tu som 5 dni a tu som 2 dni. Cas takto predsa este nevnima.
Je to za mna barbarstvo voci tomu dietatu, ci sa to oteckom paci alebo nie, ublizuje to detom a velmi. Odrazi sa to v ich neskorsom zivote. Otec samozrejme nema byt vycleneny, ak je normalny, tak toto chape a moze sa s dietatom stretavat, ale nebude robit cirkus, ze ja chcem a mam na to pravo a hotovo. To je len dokazovanie si niecoho. Na ukor toho dietata...☹

damian85
1. júl 2024

@lily246 Máš pocit že vieš viac o deťoch v rozvedených rodinách ako sudca ktorý o prípade rozhoduje , ako sociálna pracovníčka čo s rodinou pracuje , alebo ako súdny znalec ktorý roky sa tomu venuje ? To že tvoj názor je taký aký je , je v poriadku. Rob všetko preto aby tvoje deti nikdy niečomu podobnému neboli vystavené. Súd aj v tomto prípade ak obaja rodičia budú veľmi silno chcieť a obaja rodičia budú mať správne argumenty rozhodne tak , aby to bolo v záujme dieťaťa. Nie aký ty máš pocit že dieťa prispievateľky
@jenn177 to cíti . Ak by totižto bol iba jeden názor na danú vec , nepotrebujeme súd. Vo veci starostlivosti o dieťa si otvoríme MK a môžeme napísať rozhodnutie😝 A nemám ten pocit aby tie deti boli neštastné keď su s otcom. Zvačša preto , že tie deti sú s otcom iba ak ten otec má skutočne záujem o dieťa.

lily246
1. júl 2024

@annm81 máme to veľmi podobne preto viem posúdiť, že keď boli menšie ako 2 roky, prvé noci a dni v inom prostredí s hoci minimálne zmeneným režimom boli o plači, podráždenosti a zvykaní si. A to sme s nimi boli obaja.

annm81
1. júl 2024

@lily246 Tak to bolo u vás a nehovorí to nič o dieťati autorky, alebo akomkoľvek inom dieťati.

lily246
1. júl 2024

@damian85 ale veď tie súdy rozhodujú presne tak ako to tu aj ja omieľam - ročné dieťa iba v prítomnosti matky.

damian85
1. júl 2024

@lily246 Nerozhodujú , ale ak máš pocit že si čítala viac rozhodnutí súdu ako ja , nech je tak ako hovoríš !

lily246
1. júl 2024

@damian85 veď daj štatistiku teda, nech vieme 😀

dominikamacakova
1. júl 2024

@top_manazerka tu nikto nepíše, že je matka lepším rodičom, ale pre zdravý psychický vývoj dieťaťa nie je dobré odtŕhať ho od matky v jednom roku na víkendy. Chvalabohu kompetentní sú v tomto príčetní a nerozhodujú ženy na modrom koníku

lily246
1. júl 2024

@jenn177 autorka, držím palce nech vám to dobre dopadne a dieťa je s tým, kto ho skutočne miluje a kde je šťastné a spokojné.
Ostatní diskutujúci, napísala som k téme všetko čo som chcela, dobrú noc.

damian85
1. júl 2024

@lily246 Keby si čítala s porozumenim , našla by si to úplne v každom mojom príspevku. Po prvé , pravdepodobne netušíš ako rozhodovanie vo veci starostlivosti o maloletých prebieha ( dĺžka ) po druhé napíšem ti to aj po 45x , ak otec bude silno silne chcieť jednoducho ten víkend na konci - dostane. Ešte raz - ak bude silno silne chcieť. To znamená že existuje nespočetné množstvo rodičov , ktorý jednoducho nechcú , pretože si povedia , čože by som už len ja s dieťaťom robil .....Treba čítať s porozumením.

ukulela
1. júl 2024

Baby, víkend môže byť zo soboty na nedeľu. Ročné dieťa môže mať rok a pol.... Kedy ste dieťa dali 1x starým rodičom na deň? Mnohé už pri ročnom nastupujete do práce a dieťa je cez deň v jasliach, či u starkých... Alebo otec na materskej. Ak sa otec vyhráža a msti matke cez dieťa je to xuj. Ale ak má záujem o dieťa a matka mu bráni, je ona ,,,. Stretávať sa s dieťaťom za prítomnosti matky 1hod za tyzden, ak mal dovtedy voľný prístup k dieťaťu a vie sa on postarat jte blbosť. Všetko je vec dohody.

taja567
1. júl 2024

@damian85 akej "jej", kde je úcta k žene, k matke, sa spamätajte s tými názormi, rovnoprávnosť muža a ženy neriešte pri opatere ročného dieťaťa. Áno, nech je otec s dieťaťom, ale v prítomnosti matky dieťaťa, tu ide o rozvedený pár, nie o pár, ktorý žije spolu a otec "ostane" na víkend s dieťatkom, lebo mamina je napr. odcestovaná, taky otec sa postara, je tam vzájomná dôvera. Ale pobaliť ročne dieťa a poslať ho na víkend od matky??? to co preboha čakáte, že ten ročný človiečik si to cele uvedomí, že nebude plakať za maminkou? A tie dristy, že nech si milenka užije tiež nočný plač dieťatka... panebože, zle mi je z vás... a soc. kurátorky alebo znalcov ani nespomínajte. Dieťa nech chodí k otcovi emočné zrelé, nech sa vie už vyjadriť, či s nim chce tráviť čas, či sa uňho dobre cíti, a nie že o tom rozhodne súd, ruku na srdce, sú to vaše deti, prečo by malo niekomu záležať na tom, ako sa budú cítiť, napr. pri takej striedavéj starostlivosti. Koľko psychológov to odsúdilo a nikoho to neštve, lebo pre nikoho to nieje podstatne.

plnenapaprika
2. júl 2024

@lily246
@lily246 👏👏💯

taja567
2. júl 2024

@nevenka 👍🙏som vďačná za názor, za takých logicky zmýšľajúcich ľudí a zrejme znalych v tejto problematike, ďakujem a myslím to úprimne.

kuki13
2. júl 2024

@jenn177 môj rocny syn pendloval medzi mojou a ockovov domácnostou bez plaču a problemov, mali pekný vzťah a stale maju (syn uz ma teraz 6). Ale bol s nim aj 3 poobedia v prac.tyzdni v mojej domacnosti, čiže silná väzba bola vytvorená. Už je len na tvojom ex ako veľmi o syna stoji a ako sa k tomu postaví koľko času je ochotný obetovať.

damian85
2. júl 2024

@taja567 veľmi dobre píšeš. Ako sa cíti dieťa - nie ako sa cíti matka. Súd rozhoduje v najlepšom záujme dieťaťa a nie v najlepšom záujme matky resp.otca. Bohužiaľ pre určité skupiny ľudí je problém pochopiť že najlepší záujem dieťaťa nie vždy ide ruka v ruke s domnienkou matky. Môj názor - moje potreby = potreby dieťaťa. Vďakabohu že rozhodujú súdy a nie MK.

venusa85
2. júl 2024

@damian85 s tymto celkom nesuhlasim. Ako som vyssie pisala, som v podobnej situácii. Moje dieta ma 7, pred 2 rokmi otec úplne prestal chodit pre dieta, atd atd...a zrazu chce, aby bolo vsetko ako pred 3 rokmi. Dieta mu do oci povedalo, ze sa s nim nechce stretavat, ze ho nelubi...hovori to aj psychologicke, na kuratele, pani z OZ a každý len svoje: dobre by bolo, keby ste sa stretavali lebo je to tvoj ocko., chodte na vylet, do cukrarne...nik neberie ohlad na city a pocity dietata, ktoremu spravanim ublizil vlastny otec. Ze s nim ani do auta nechce sadnut, lebo ma v zivej pamati posldnu jazdu s otcom...Mam pocit, ze hája záujmy otca a neberu do uvahy co chce dieta

damian85
2. júl 2024

@venusa85 každá minca má dve strany. Dalo by sa polemizovať o tom či v tej nenávisti druhého rodiča nemá prsty aj ten prvý - pretože zvačša čo povie primárny rodič t.j ten kto dieťa má vačšinu času je pre tak malé deti prioritou. Deti nenávidia tých ľudí , ktorých rodičia. Každopádne pre zdravý vývoj dieťaťa su podstatný obaja rodičia. A neviem si predstaviť dieťa ktoré je 3 dni ofučané niekde v kúte keď je u druhého rodiča a ten si ho aj napriek tomu berie. Možno len veci nie sú také ako si to ty predstavuješ. Možno len dieťa - keďže cíti z teba nenávisť - tvoje emócie projektuje , ale keď už je s ním , bez tlaku - cíti sa fajn. Každopádne súdy v podobných veciach majú dostatok informácii - a poznajú pohľad oboch strán. Nie len jednej. Preto rozhodujú ako rozhodujú. Dieťa má dvoch rodičov - kto to nechce akceptovať - je možnosť umelého oplodnenia. Ak si si za rodiča vybrala / vybral takého človeka - teraz je darmo lámať palicou nad tým. Čim skór to ľudia pochopia - tým lepšie nie len pre nich ale aj pre dieťa.

leo2019
2. júl 2024

Vidím ze mamičky v akcii zase :D autorke toľko...je kopec matiek a žien ktoré po 9 mesiacoch dávajú deti do jaslí (neviem ci ste to už niektoré počuli ze take nieco je) . Z môjho pohľadu nevidím problém aby mu sud zveril pokiaľ je to dobrý rodič aby mal dieťa na víkend. Osobne som bol so synom od 15 mesiacoch na materskej a predstav si absolútne ok za maminkou neplakal keď ju uvidel poobede (bavime sa medzi 4-5) tak bol rad lebo je to dobrá matka a ľubi ju. Dokonca sme menili aj prostredie cez víkend atď a dieťa má dnes 5 rokov a je zdravý,šťastný a vyrovnaný jedinec. A ešte chcem dodať ze od necelých 4 rokoch ho mame v striedavke. Takže mamičky sudkyne, psychologicky, kuratorky a iné odbornicky z MK už by ste sa mohli ukludnit. Autorke odkazujem aj keď ti bolo ublizene a poznám to , prosím buduj vzťah dieťaťa s otcom dohodnite sa. Obidvaja ste rodicia.

annm81
2. júl 2024

@leo2019 Jasle a matka pracujúca na plný úväzok nie sú ideálne riešenie, ale biť sa za to, aby rodič nemohol tráviť čas s dieťaťom je na hlavu a proti záujmom dieťaťa . Ale asi pochopíš, ak si prečítaš iné diskusie a zistíš, koľko otcov funguje len ako peňaženka, o deti sa nielen nestará, ale ešte ho obťažuje aj to, ak sa s nimi má hrať, či nebodaj ísť len na ihrisko alebo prechádzku. A koľkým matkám to príde normálne. Keby sme sa bavili o mesačnom dieťati, pochopila by som, ale ročné dieťa už nepotrebuje len prsník, je to malé zvedavé stvorenie, ktoré chce objavovať svet a dva dni/jedna noc do týždňa u otca mu nijako neublíži, naopak (samozrejme, ak sa bavíme o normálnom starostlivom a milujúcom otcovi, nie sploditeľovi a finančnom sponzorovi).

leo2019
2. júl 2024

@annm81 veď samozrejme ja niesom zástancom toho aby si otec vyučoval dieťa len pre to žeby pri nom bolo. A áno je tu veľa takých matiek na jednej strane plat a ako naďalej zvyšovať výživné a na druhej strane ako poziadat sud aby zúžil styk. Aj nám povedala psychologicka ze pokiaľ dieťa nieje fyzický závislé na matke co je kojenie tak nieje tam prekážka aby dieťa stravilo ci jednu alebo 2 nocí u otca. A keď tu čítam poniektore bludy ze dieťatko treba nakŕmiť a ešte spinka cez deň tak sa mi rozum pozastavuje. Otec nevie dieťa nakŕmiť alebo prebalit alebo ho uložiť? V noci vstať a dat vodičku alebo mliečko pripade prebalit? Dieťa si buduje najsilnejšiu citovú väzbu do 3 rokov takže je to absolútny nezmysel aby teraz také malé dieťa nemalo možnosť byť s druhým rodičom. Véd preto materska aj s rodičovskov D je do 3 rokov to nám povedala aj psychologička s UPSVR. Takže toto co tu presadzujú mamičky ze ma byt dieťa len s matkou v takom veku je najnestastnejsi a najhlupejsi blud.

dominikamacakova
Autor odpoveď zmazal
venusa85
2. júl 2024

@damian85 lenže,ja dieta neštvem proti otcovi. Vie,ze sa s nim môže stretávať. Nebránim. A keby to tak bolo, z vysoka by som sa na to všetko...a nechodila by som na stretnutia s dieťaťom, aby ho otec aspoň aky-taky čas videl,strávil s ním čas. Nebyť mňa a mojej ochoty, mojho casu, s dieťaťom by nebol,lebo same by nešlo.

damian85
2. júl 2024

@venusa85 dieťa cíti to čo ty sem píšeš - ten pocit vnútornej krivdy ktorý prezentuješ. Každopádne je to vaše dieťa , ty rozhoduješ či bude mať zdravé vzťahy alebo nie. Stále píšeš len ja ja a ja. Tendencia mnohých rodičov - nie len matiek keďže detí sú už v osobnej starostlivosti aj otcov a tiež sa nájdu medzi nimi taký čo majú pocit že by im partnerka nohy mala boskať pretože dovolia dieťaťu stráviť čas so svojou matkou. Takto ale starostlivosť o dieťa nefunguje. Niekto pochopí skôr , niekto neskôr , niekto nikdy.

Strana
z3