icon

Dedičské konanie môjho priateľa po jeho smrti

kajda2211
14. mar 2025

Ahojte ...
Mamina mala priateľa s ktorým žila v jej dome. On zomrel 3 roky do zadu, teraz mi prišlo predvolanie na dedičské konanie. Vieš, že mal nejaké pozemky a tak ale čo ak mal dlhy ? Môžu tie dlhy preniesť na mamu ? Neboli zobraty. . čudujeme sa, že prišlo predvolanie jej

Strana
z2
vierockamatkova
15. mar 2025

@tanapeta nebude pokiaľ má rodičov, súrodencov ti sú 2 A3 línia priateľka až posledná 4

balerina2025
15. mar 2025

prosim vas a ked mam nevlastnu sestru, a ona nema nikoho ani deti, kto dedi po nej?

vierockamatkova
15. mar 2025

@balerina2025 pozrite si dedičské linie tam to máte vysvetlené pekne

tanapeta
15. mar 2025

@mihula naštuduj si prosím ta občiansky zákonník paragraf dedenie zo zakona

tanapeta
15. mar 2025

@vierockamatkova a ty tiež si naštuduj občiansky zákonník

tanapeta
15. mar 2025

@mihula ak ma brata tak patrí tento paragraf.

vierockamatkova
15. mar 2025

@tanapeta pardon tak do tretej skupiny každopádne nič sa nemení na Tom že je na samom konci

tanapeta
15. mar 2025

@vierockamatkova no nie je na samom konci. Ak nemal deti, dedí aj ona. A fakt si v prvom rade pozri tie línie ty

pieksamaki
15. mar 2025

@tanapeta mozem sa spýtať, kde to je v zákone? Po roku bývania s cudzím človekom......neboli manželia........je ine vztah....a ine financie......ak to bol životný partner,....... možno som není informovaná.....je skôr predpoklad dediči sa chcú a môžu vyjadriť.......ale autorka to píše aj tak chaoticky...ze jej prišlo predvolanie

vierockamatkova
15. mar 2025

@tanapeta ak má rodičov,súrodencov,netere,synovcov tak ti sú prvoradejsi až potom človek ktorý s ním žil v spoločnej domácnosti toľko s praxe

tanapeta
15. mar 2025

@pieksamaki Občiansky zákonník 40/1964 Zb.. A keďže bola predvolaná, predpokladám, že deti nemal. Tak ma nárok na časť dedičstva.

pieksamaki
15. mar 2025

@tanapeta príde mi to 3 roky po smrti dosť neskoro......ak sa najskôr zistovalo ci nie sú nejakí dediči.....tety a tak...ale jasne....chápem....je to pre mňa zaujimave

lentilka78
15. mar 2025

@vierockamatkova vyzerá, že sa vyznáte v tejto problematike. Skúsim sa opýtať... Moja stará mama ma sestru, je vdova bezdetna, po manželovi zdedila veľa majetku, mali spoločný veľký byt, chatu, záhradu, hory atď atď. Asi 10 rokov ma partnera, žijú spolu v jej byte, on je tiež vdovec, ale ma 4 deti. Tento pán je veľmi milý a mame ho ako rodina veľmi radi, stretávame sa často. Avšak s jeho deťmi nemáme ako rodina dobrý vzťah, pocas doby co sa poznáme sa často stalo, že z neho ťahali peniaze alebo zneužívali jeho dobrotu. Teta ochorela, nevyzerá to s nou dobre, pravdepodobne jej ostávajú posledné mesiace života. Kto bude vlastne v tomto prípade dediť? Moja stará mama je jediny žijúci súrodenec.

vierockamatkova
Autor odpoveď zmazal
vierockamatkova
15. mar 2025

@vierockamatkova ak by bola zosobasena s tým pánom po jej smrti by dedili pán ako jej manžel a časť vy ak by zomrel potom manžel tak po ňom už len jeho deti

vierockamatkova
Autor odpoveď zmazal
vierockamatkova
15. mar 2025

@lentilka78 je to vaša stará mama po nej dedia jej deti ak deti nežijú nastupujú deti zosnulých detí čiže Vy ...sestra len v Tom prípade ak by nemala babka deti a jej deti tiež deti..

lentilka78
15. mar 2025

@vierockamatkova ja som sa asi zle vyjadrila, ta pani o ktorej píšem je sestra mojej starej mamy. Ona je bezdetna. 😊

tanapeta
15. mar 2025

@lentilka78 dedí jej partner spolu s vašou starou mamou, ak nemala stará mama s ňou viac súrodencov. Ak nebude zavet

kajda2211
autor
15. mar 2025

@vierockamatkova brat a sestra sú nevlastný , deti nemal a rodičia už nežijú

mihula
15. mar 2025

@tanapeta nože zasa trepeš,pani ma súrodencov, tak dedia oni .Pokial nebol urobený závet/ale to asi ťažko po 3 rokov/

mihula
15. mar 2025
tanapeta
15. mar 2025

@mihula tu si dala keď mal dve deti. My sa bavíme o tom, že deti nemal. Trepeš ty. Prečítaj si občiansky zákonník a nepleť tu iné situácie. A poprosím už ma neoznacuj so svojimi neodbornými odpoveďami 🙏

tanapeta
15. mar 2025

@mihula čítaj prosím ta relevantne zdroje. Ak ma súrodencov, uplatňuje sa paragraf 475. Maj sa pekne

tanapeta
15. mar 2025

@kajda2211 tak dedí aj tvoja mama aj jeho súrodenci, ak mali aspoň jedného rodiča spoločného. A preto bola aj mama zavolaná na dedičské konanie. Platí na ich vyššie spomenutý paragraf 475 Občianského zákonníka. Ak mal dlhy a presahujú jeho dedičstvo, môže mama odmietnuť dedičstvo na dedičskom konaní

sasa1310
15. mar 2025

@mihula no v prvom rade sa kroť, pretože jediná kto tu trepe blbosti si ty. Už ti to tu viaceré písali a furt si melieš svoje. Za ďalšie nauč sa okrem toho aj čítať. Máš tu jediný relevantný zdroj a to konkrétny paragraf daného zákona, kde máš jasne napísané ako sa dedí, keď poručiteľ nemá deti a žije s osobou dlhšie ako 1 rok. Tak sa trošku spamätaj a hlavne ty tu netrep blbosti a nemiešaj hrušky s jablkami, keď tu dávaš fotku článku, kde sa pýtajú ako sa bude dediť, keď zomrelý má 2 deti. Čo je úplne iná situácia.
A ešte raz áno, ak má poručiteľ súrodencov a zároveň žije s inou osobu viac ako 1 rok, tak tá osoba dedí spolu so súrodencami. Niekedy stačí poriadne čítať a nestrápňovať sa tu ako teraz ty

Strana
z2