Dlhodobé neplatenie výživného
Ahojte, ex mi neplatí od apríla 2010 výživné. Po 3. mesiacoch som bola na sociálke to nahlásiť, tam mi spísali návrh na exekúciu. takmer 2 roky som čakala, písala a volala exekútorovi a on, že robí, čo môže. Potom mi prišiel papier, že mu dali zrážky zo mzdy. No čakám a on sa mi po 10-tich rokoch ozve, že mám ísť na psychiatriu, že on to platiť nebude, vraj z čoho bude on žiť /dali mu strhávať raz toľko, aby platil spätne a aj načas, vlatne 2 splátky by mi mesačne chodili/. Má platiť 66,38 €. Za 12 rokov som to nedala ešte zvýšiť . Keďže pol roka mu nič nestrhli, dala som si preveriť jeho zamestnávateľa a zistila som, že zamestnávateľ je sro-čka, ktorej jediný vlastník je on sám a sám seba zamestnáva. Tak som šla na políciu, že firma nestrháva na príkaz exekútora zo mzdy. 1. mesiac výsluch v mieste trvalého bydliska, 2. mesiac výsluch na krajskej pobočke. 3. mesiac bol predvolaný konečne on a až po čase predvolali opäť mňa. Znova výsluch. Ten policajt bol ozaj milý, no povedal mi, že ešte sa môže na niečo odvolať, ja som to už nejak nevnímala, lebo som zadlžená až po uši a veľmi ma to psychicky ubíja. Vraj nič tým nezíska, iba ďalší mesiac. Až potom bude súd a následné vzatie do väzenia. Dom má na pôžičku, takže v prvom rade má pri odpredaji nárok VUB-čka, potom je naň ďalšia exekúcia, kde v roku 2011 prehral súd čo pokradol autá a musí tam platiť veľké peniaze, ani to nestačí. Na moju exekúciu sa už neušlo. Vysvetlili mi to aj na polícii. Vraj sú 2 možnosti: buď zaplatí, alebo basa. Prosím, stretli ste sa už s niečím takýmto? Ak pôjde do basy, dostanem tie peniaze? Dcéra má zdravotné postihnutie, chodím s ňou na rehabilitácie, plavárne, vybavili sme lacné jazdenie na koni, keďže to jej najviac pomáha na rýchlotuhnúce svaly na nohách, cvičím s ňou, má korzet a strojček na zuby, špeciálne topánky, nakoľko má 3 cm rozdiel v dľžke nôh a každú ináč zdeformovanú. Potrebovala by ísť pri more, čo môžeme iba snívať, on si chodí do Chorvátska každý rok. Verte, že keby má záujem a dokáže mi, že sa vie postarať, s radosťou tam dcéru s ním dám. Ďakujem za každú radu. Hlavne ako je to s platením, ak by bol v base.
@sisaha Veď exekútor to ťahal. A náhradné výživné mi nedali, lebo som sa vydala druhýkrát. Brali do úvahy príjem manžela. Manžel má svoje 2 deti, na ktoré poctivo platí. Príjem brali celý, ale výdavky na tieto 2 deti nebrali do úvahy, čiže preskočili sme životné minimum o 1,2 násobok za 4 osoby /2.dospelý a 2 deti-jedno malé máme spoločné/. Je to dosť komplikované, ale v konečnom dôsledku, každý paragraf je ošetrený, aby šiel proti nám. Počula som už aj také, že ak chlap nedostane v base robotu, tak neplatí. Tak bojím sa toho, že či to aj bude prosperujúce pre mňa ak pôjde sedieť.......Aj som ex vravela, že dcéra má zdravotné problémy, že nie je to len o výchove, ale aj o tvrdom bojovaní. Ale on vravel, že aj jeho bolí chrbát a kto ho poľutuje. No nie je to debil?
@theren ja ti nerozumiem...ty sa zamyslas, ci by si profitovala z toho, ak pojde sediet a nic by si nedostavala? Hadam ta nebude zaujimat co tam robi taky hajzel ako je tvoj ex, ktory 2 roky nezaplatil ani cent na svoju dceru...Aj keby tam mal zhniť, tak by mi to bolo jedno. Ma vyzivovaciu povinnost? Ma...Tak bez debaty...
Tak ale to je strašne veľa behania za tým, veľa času, pri malom sa to veľmi zle zvláda a aj cesta 30 km tam a späť za každú návštevu úradu stojí peniaze.
Vyzivne ma na 99% prednost pred jeho ostatnymi zavazkami ... takze ak by predal dom/byt, budes medzi prvymi, ktory musia byt uspokojení ... daj mu zobrat vodicak, podaj trestne oznamenie - neplatenie vyzivneho je trestny cin ... podmienky su splnene, lebo ti neplati viac ako 3 mesiace ....
co sa tyka uradov .... mozes im aj pisat, nemusis vsade ist osobne ... maju sice 30 dni na odpoved, ale niektore veci sa daju aj tak vybavit ....
a nad zmenou exekutora si neuvazovala? nechapem, preco mu to tak dlho trvalo .... okrem zrazok zo mzdy mal predsa aj ine moznosti (pohladavka z jeho uctu, vodicak)
@tajomna21 Ale trestné oznámenie som práveže podala ešte začiatkom júla. Pravdepodobne mu aj vodičák zadržali, no stále len vypočúvanie, kde treba ísť osobne na určitú hodinu a stále nič. Stále sa odvoláva ex na moje listy, čo som mu písala v znení, že neplatí, kde je problém, či to mám riešiť cez úrady, či sa dohodneme ako dospelý ľudia mimo úradov, koľko počkám a či dodrží termín. Vraj to podľa neho dokazuje, že nie som na tie peniaze odkázaná. Vôbec si neuvedomil, že som si musela požičať. Mala som si kde požičať bezúročne. Písala som to preto, lebo mal v tom období mimoriadne zlú situáciu a netušila som, že sa to bude u neho kopiť. Čakala som, že sa z toho nejak vylíže a dorovná sa to. Bola som krava. Chlapom to treba riadne zúročiť 100 % na každý omeškaný mesiac, neodpustiť a basta. Inak sa to nepohne nikam. Čo som sa však dozvedela novú vec je, že nepodal za svoju sro-čku daňové priznanie za rok 2011 práve, aby neprezradil zisk, po ktorom by mohol exekútor siahnuť.
@theren to že nepodal ,nič na tom nemení , Daňový úrad mu určí daň podla pomôcok a aj základ dane a ten je vždy vyšší ako pôvodná daň , to mi ver. Len to bude zrejme trocha neskôr. A daňový úrad je vo vymáhaní podstatne rýchlejší ako samotný exekútor, oni majú vlastné exekučné oddelenie a tam je to veľmi rýchle.
@theren Tak si len komplikuje zivot ... danovy urad mu to zrata aj s urokmi ... tak bohuzial, urady maju stale cas, a to ci si odkazana, alebo nie, to nie je dovod, aby kvoli tomu urady nekonali ... ak si si ozaj poziciavala, mala by som v zalohe pripravenu zmluvu o pozicke aj s urokmi a este aj tie od neho pytala
Ahojte, mam jednu otazocku, prisla mi ziadost z vazenia od byv. manzela: o vykonanie zrazok z pracovnej odmeny odsudeneho na uhradu vyzivneho nezaopatrenych deti. Tlacivo som nasla v schranke, neprislo mi do vlastnych ruk. Mam uviest svoju adresu, ktora je uz nova a aj skolu dietata, o ktore nemal zaujem 14 rokov. Preco by som mala vyplnit a uvadzat svoje osobne udaje na nejaky neuradny papier? Bola som aj na socialke, lebo mam od roku 2005 nahradne vyzivne. Tam mi povedali, ze nemam reagovat, ale neskor ked prislo dalsie tlacivo z inej vaznice, mi povedali, ze je to v mojom zaujme. To len preto aby nemali papierovacky. Po prvom liste od byvaleho som bola predvolana aj na policii ako svedok poskodeneho tj. dietata. Potom mi posielal kazdy treti mesiac 30e. polovicu z urcenej sumy. Ja len chcem vediet, ci niektora mate skusenost s takou ziadostou , ci ste ju niekedy vyplnali a posielali na adresu vaznice? Ja osobne som uz na tretiu nereagovala, lebo chcem ostat inkognito. Na policii mi povedali, ze mam pravo na utajenie osobnych udajov..,tak teda neviem..dakujem🙂
Ten list mi prisiel na staru adresu k rodicom🙂
@gabikka34 prislo ti to obycajnou postou? je tam peciatka väznice? nie je tam uvedena ziadna osoba, ktora to ma na starosti?
ako neviem, ake osobne udaje tam od teba ziadaju, ale preco mas problem napisat adresu, kde teraz zijes? ak chces to vyzivne dostavat, asi by som to neignorovala .... na druhej strane by som k tej ziadosti napisala, ze ziadam utajit adresu pred exmanzelom ...
Ahoj, ano obycajnou a je tam peciatka. Osoba tam konkretna nie je uvedena, ale na obalke som poznala byv. manzela pismo. Som spominala, ze ak by posielal peniaze pravidelne kazdy mesiac, nie je problem udat v tom liste aj staru adresu atd. Ale on posielal kazdy treti mesiac, to staci na plnenie si vyzivovacej povinnosti. No ja aj napriek tomu by som sa nabehala, lebo ak mi jeden mesiac poslal a dva nie, aj tak som musela ist na socialku nahlasit, ze mi poslal. Na socialke mi ten jeden mesiac dali menej, o tu sumu co poslal. A tie dva zase plnu vysku vyzivneho. Aky to ma teda zmysel? Ja som len chcela vediet, ci je to nejak trestne, ze to tlacivo nevyplnim, som povinna ho vyplnit, ja naozaj neviem. Ako mam vediet komu sa po odoslani dostane do ruk, ci jemu, alebo priamo ustavu na vykon trestu. Aj ta ti dakujem za reakciu. Neda sa to tak presne popisat..
@gabikka34 tak ak to prislo obycajne, nemali by ti ako dokazat, ze si to skutocne prevzala .... inak vsak ked ma staru adresu, a cislo uctu, tak posielat moze, nato nepotrebuje novu adresu .... takze ak je to take zlozite administrativne, kedze mas nahradne vyzivne, tak asi by som to kaslala
Ahoj, aj ja si to myslim, len som chcela poznat iny nazor na vec. Dakujem. Pekny dnik 🙂
Takže už je február a stále nič nemám. Predvčerom mi volal policajt, že sa až teraz skončilo vyšetrovanie po 7. mesiacoch. Všetky doklady ping-pongovali medzi políciou a prokuratúrou. Mne len chodili listy do vlastných rúk, kde sa spis momentálne nachádza, prípadne, kedy doň môžem nahliadnuť, alebo predvolania, kde mám zasa potvrdiť podpisom, odkedy neplatí. A koľko poštových známok to štát stálo a koľko behačiek :( :( Teraz sa čaká na súd, ktorý ani neviem, kedy bude.

@theren podanie návrhu na zvýšenie výživného si mala už dávno...Výdavky sú odôvodnené. ak on je majiteľom sro-čky, určite nežije z minimálnej výplaty. Rob všetko pre to, aby ho do tej basy dali. Otravuj urady, stale, nepretrzite, aby sa im o tebe ešte aj snívalo. Ak pôjde sedieť, peniaze ti posielať budú o to sa báť nemusíš...Btw. ako to že nemás vybavené náhradné výživné od štátu? Pobehaj si tieto veci..