DNA testy
Ahojte. Prosím o radu. "otec" dieťaťa sa rozhodol znepríjemnovať život. Posledný kŕč, zapretie otcovstva. Ok, v poriadku. Ale. Prišlo mi už pozvanie na odbery a do mesta vzdialeného desiatky kilometrov. Čo ak nie je v mojich možnostiach a schopnostiach (hlavne finančných) sa na tie odbery dostaviť? Po pravde medzi nami, nie som ani ochotná z toho mála čo mám, odtrhnúť ďalšie peniaze dieťaťu od úst za debila 😡 A preto by ma zaujímalo či niekto neviete, či nemám nejaký nárok na preplatenie nákladov, alebo niečo. Ďakujem za každú radu, skúsenosť.
@anjelicek26 ahoj.. On platí, to som si súdom ošetrila po narodení. No padne mi veľmi nespravodlivé, aby som tieto jeho výmysly financovala z toho minima čo momentálne mám 🙁
Ale ked sa nedostavis na testy DNA, tak uz dlho platit nebude... pre sud je to dost jasny signal, ze to nie je jeho dieta a preto tam nejdes... ved mozes poziadat, nech na tie testy ide teda s dietatom on v ten termin, nech si vezme dovolenku a ide si to vybavit, ze mu ho nachystas. Neviem no, ist tam je proste povinnost pri takomto spore :(
Ak si na rodičovskej testy platí on
@anjelicek26 áno, beriem tú povinnosť, len ma teda zaujímalo či na preplatenie nákladov nemám náhodou nárok. A signál ma moc netrápi 🙂 ja som dokonca s jeho návrhom súhlasila. Brala som to ako jedinečnú šancu sa ho zbaviť, keďže nič dobré od neho nečakám. No na súde to neprešlo 🙂
@vanda323 testy, ale nie cestovne naklady.
@vanda323 ahoj.. Áno to viem, platí si to všetko sám. Okolo 1000 e ho to vyjde.
@anjelicek26 Anooo testy aha či autorka.mysli cestu tak to si myslím že nestojí nejaknvela.nie
Jaaj cestu myslíš, tak to tá nebude stáť veľa.neboj
Ved je v jeho zaujme urobit testy DNA, tak nech ti posle financne prostriedky na dopravu do toho mesta...len tam pekne chod, je to dolezite.
@madeline1 nepošle určite a my vlastne už spolu ani nekomunikujeme, ale že vôbec. A pôjdem určite. Síce ešte netuším ako, ale pôjdem.
v prípade, že testy DNA potvrdia otcovstvo - náklady s tým spojené môžeš žiadať preplatiť otcom dieťaťa priamo na súde a to kompletne všetky preto si dokladaj všetky potvrdenia o platbe (faktúry, bločky) ( a to od cestovného, úhrady testov, prípadného ubytovania, právneho zastúpenia). Ostatne to pravdepodobne urobí sudkyňa aj bez tvojej žiadosti. Sused dokonca platil aj "nemajetkové odškodné" vo výške 500€. Ale on platil aj 2x pokutu za prerušovanie súdneho konania (bol to alkoholik a vedel, že deti sú jeho - 6-mesačné a 2-ročné). No jeho matka mu nahúkala, že sa na neho nepodobajú - čo ti poviem, rodina na pohľadanie👎👎
Odloz si blocky a cestovne listky a ziadaj teda preplatenie.
Nedaj mu zamienku si mysliet, ze ma pravdu. Zbytocne sa rozculovat.
@alenah31 ahoj, ďakujem. Dúfala som, že to pôjde aspoň takto. Lebo hoc by to bolo len 10 eur (čo nebude), ani tie som neni ochotná kvôli nemu dať. Zato môže mať dieťa napr. sunar. Jednoducho ja mám kam dávať peniaze. On chuj tiež dobre vie, že dieťa je jeho a preto svoj návrh, svoje podozrenie postavil natom, že som nedala dieťaťu krstné meno aké vybral on 🤦♀️ Sa divím, že mu to vôbec súd akceptoval.
Sud akceptuje kazdu poziadavku o testy DNA, otec ma na to narok (kedze je s tym spojeny financny zavazok dlhorocny je to logicke). Ked da niekto tisic eur a taha to az k sudu, tak urcite nejake podozrenie ma (jasne, moze to byt aj totalna paranoja), ale to je jedno... drzim palce nech vyriesis, aspon to budes mat aj ty do buducna cierne na bielom...
Autorka na to pozvanie na testy odpis, ze prosis o ustanovenie znalca blizsie Vasmu bydlisku.
Nie si povinna mat peniaze a cas na cestu tam a spat.
Daju sa preplatit v ramci konania pokial viem. Sice ich musis najprv uhradit sama, ale v ramci sudnych trovov by som si ziadala preplatit aj toto ako extra naklady na dokazanie otcovstva...
@anjelicek26 som si naštudovala 😁 že treba mať vážne dôvody, podozrenia, zistenia, že je tu možnosť, že nemusí byť otcom. Ale samozrejme to je úplne jedno, neriešim, že to prebieha, skôr sme sa všetci pobavili na dôvode. Aj sudkyňa si určite urobila svoj obraz, lebo aj jej na súde odpovedal, že má podozrenie iba kvôli tomu menu 🙂 ja sa absolútne nemám čoho báť.
@sonnenshein ďakujem za podporu. Tak to cítim aj ja.
@anjelicek26 práveže neakceptuje. Na to, aby súd prijal návrh a vôbec nariadil súdne konanie a testy DNA musí navrhovateľ uviesť v návrhu závažný dôvod, pre ktorý rozhodne, že jeho návrh je opodstatnený. Sused napr. so susedou už vyše 7 mesiacov nežili v spoločnej domácnosti keď otehotnela druhý krát. ALE bol sa u nej asi 3-4x "udobrovať". V návrhu, ktorý so svojou mamou na súd poslali ale túto skutočnosť nespomenuli. Súd prijal jeho návrh ako opodstatnený a nakázal počas súdneho konania testy DNA. Lebo aj tie sa nenariadia vždy hneď - bolo súdne konanie kde ona nevedela dostatočne preukázať, že sa z manželom skutočne intímne počas odluky stýkali - a tak súd nariadil testy DNA. Ale zasa po podaní návrhu ona ako odporca dostala zo súdu kópiu jeho návrhu aj s listom, že sa môže do určenej lehoty písomne k návrhu vyjadriť. To aj urobila. Na súde sa čítal jeho návrh, prečítala sa jej písomná odpoveď a tiež sudkyňa uviedla prečo konanie nakoniec nariadila, prebehlo dokazovanie, svedkovia a skončilo to odročením do výsledku testu.
@alenah31 no ale je rozdiel manzel a priatel. Ak dieta otca nema, tak nariaduje testy bez dokazovania a automaticky tomu, na koho matka ukaze. Ak je dieta narodene v manzelstve a otec-manzel ma podozrenie, tak treba dokazovat, ci tam bol iba manzel, lebo sud kona v zaujme dietata. Naopak externy otec dietata narodeneho v manzelstve nema absolutne ziadne paky na dokazanie otcovstva, ak otcovstvo nenapadne manzel zeny.

Ty tie testy potrebujes mat, aby si dostavala dalsich 25 rokov vyzivne, az kym tvoje dieta dostuduje... bez toho to sud neuzavrie a ex ti nic nezaplati evidentne je to proste... blbec... Takze stisnut zuby a na tie testy ist, nikto ti to nepreplati, ale do buducna to zmysel ma ako "investicia".