icon

Existuje nádej na férové vysporiadanie majetku po rozvode?

27. aug 2024

Ahojte Maminy ... neskoro som zistila, ze chlapa ktory si ma vzal a ktorému som verila , porodila dve deti je iba cisty využívac a manipulátor.. v čase ked sme estelen spolu začínali mi starky daroval cast na svojom dome.. tu sme aj spolu žili a následne sa vzali. Ked starký zomrel a dom v ktorom som mala svoj podiel sa predal. Moja ciastka nestacila na kupu nehnuteľnosti pre nas uz troch (bola som na materskej) a tak nam pomohla moja mamina a požícala presnú sumu na kúpu bytiku.. tu som spravila svoju prvú a najväčšiu chybu v zivote a napisala aj jeho ako vlastníka.. po čase sme sa zase rozrástli a tak sme kupili lacnejsi domček na dedine a z rozdielu bytu - urobili najdôležitejšie rekonštrukcie.. a teda chyba dva- aj tu je napisany 1:1.. chystá sa rozvod a samozrejme dupe podla práva na ”svoju polovičku” z vysporiadania.. (samozrejme mame aj dlzoby, hypo..)
Navrhla som mu aspon - hovorim tomu “morálne “ vyrovnanie ale trvá na oveľa vyššej podla “jeho”práv.. prosim vas.. existuje aspon mala nádej , ze sud bude skúmať pôvod peňazí na kúpu prvej predanej a nasledne druhej nehnutelnosti? - v takom prípade nemá nárok naozaj na nic, lebo pôvod na kupu je čisto iba moje dedenie a financie od Mami.. Estemanzel sa oháňa tym, ze sem vrazil aj on svoje peniaze - rozumej výplaty - ale to predsa aj ja.. a ze som ho ja k tomu donutila, o vsetko obrala a zničila..
aj kupnopredajne zmluvy su na oboch 🥹
Ci teda bude sud aj na mojej strane alebo je na to nejaky striktný postup a ja ho budem musiet vyplatit z polovice na ktorú ma mojou chybou - a to zápisom na kataster nárok ..

draik
27. aug 2024

Pri vyporiadaní sa vychádza z trhovej ceny v čase vyporiadania BSM, každý má nárok na polovicu. Súčasne sa však zohľadní vnos, teda to, čo každý z manželov dal z vlastného. Nie je možné, aby nehnuteľnosť, ktorá je v BSM bez ďalšieho patrila len jednému z exmanželov, hoc ten na jej obstaranie prispel vyššou čiastkou.

autor
27. aug 2024

@draik Dakujem za odpoved.. co znamená “bez ďalšieho”
Napíšem príklad.. vklad jedného pred 10 rokmi bol 40.000 vlastne zdedené náklady + 30.000 pozicka /dar - kúpa bytu 70.000..všetky zdroje z jednej strany.. byt predaný , nakup lacnejšieho staršieho domu 45.000- zvyšok z bytu prerábky , peniaze aj pominane .. trhová hodnota domu dnes cca tolko co bol prvotný vklad na kúpu bytu v meste plus nazbierané aj pasíva - úvery. Preto sa pýtam, ci sud zohľadňuje aj tieto prvotne zdroje alebo aj napriek tomu sa bude brat do úvahy iba trhová hodnota mínus pasíva - zostatok napol.. v prípade ze sa berie dokladovany vklad - matematicky nemá nárok na nic..

autor
27. aug 2024

@draik ine väčšie alebo menšie vklady z vlastného do domu neboli- výplaty oboch na bežný chod domácnosti a platenie šekov. Branim sa preto, ze ak by som nezadala na katastry aj jeho ako vlastníka - ci by mal taktiež nárok si nieco žiadať ked by rovnako prispieval na domácnosť zo svojich zdrojov ale nehnuteľnosť by bola výlučne moja..

dadis
29. aug 2024

Vnosy vies zdokladovat. Ale nie je to tak, ze na len "moralne"pravo. Ty mas pravo z aktualnej ceny nehutelnosti odratat svoj vnos a zvysok rozdelit.

autor
31. aug 2024

@dadis prave preto sa neviem rozhodnúť co bude lepsie.. ci pristáť na jeho dohodu a časť mu vyplatiť alebo skusit aj ten sud.. lebo prakticky on na kúpu neprispel nijako a ani dalej nijakými extra príspevkami.. len stale ma upozorňujú ze sudca ktorý to bude posudzovať nebudú zaujímať prostriedky ale bude sa držať zápisu na katastry 1:1 a tym pádom pol na pol

luliu
31. aug 2024

Každý sudca bude brať do úvahy tvoj vnos, ale aj spolu ste zveľaďovali majetok + sa časom zvýšila jeho hodnota. Takže jeho terajšia cena - to čo si dala ty zo svojho deleno 2

dadis
31. aug 2024

Na sud sa ti neoplati to davat, vysoke sudne poplatky, platit pravnikov. Urcite vas na sude 1:1 nerozdelia, ak vies vypismi dokazat svoje vnosy, tie sa odpocitaju a bude sa delit len zvysok. Skuste mediatora.

autor
31. aug 2024

@luliu ved to je ten paradox ze do kúpy som ja dala asi tolko co je terajšia hodnota tohto domu (to bol byt v meste , toto je starý domček na dedine - cize aj zveľaďovaním sme na sume ktorá je takmer totožná s mojim vkladom.. samozrejme pôžičky a tak keby použijem iba matematiku vklad - pôžička - tak este by mal on dávať mne 🙈 len je tam to papierové kataster 1:1 a tak uz som počula pripomienku ze aby sudca neprihliadal na kúpu toho prvého a teda “delil” iba zákonne tento dom