Ako je to s majetkom manželov v prípade dedenia?

heltova9
5. sep 2023

Dobrý deň, chcem sa opýtať dostala som darom pred svadbou dom s pozemkom, následne som darovala polovicu manželovi pred manželstvom , chcem sa opýtať ako to je s dedením keby sa jemu alebo mne niečo stalo? Máme na tú polovicu nárok?

monro
5. sep 2023

Ak správne rozumiem, máte dom s pozemkom v podielovom spoluvlastníctve. Každý podiel 1/2. Ak zomrie jeden z Vás a nemáte potomkov, dedí manžel/ka celý podiel. Ak potomkov máte, dedí manžel/ka rovnakým dielom ako potomkovia. Teda ak máte napr. 2 deti, dedíte každý 1/3.

vroni
5. sep 2023

@monro, nie. Ak nemajú potomkov, dedí manzel/manželka A RODICIA!!!! Ak už rodicia nežijú, dedia súrodenci. Takže bacha na to.

monro
5. sep 2023

@vroni ok, to som nevedela.

vamajka
5. sep 2023

@vroni Ja neviem no mne sa zda, ze dedi len manzelka pokial nie su deti

vroni
5. sep 2023

@vamajka, zial, zle sa ti zdá.
@monro, ved to, to veľa ľudí nevie.

rajc1nka
5. sep 2023

@vroni a mozem sa spytat (kedze vidim ze sa vyznas) - ked nemam manzela (mam len partnera), tak v pripade mojej smrti dedia len moje deti, alebo deti a moji rodicia? Lebo som niekde citala ze aj rodicia. Dakujem za info

heltova9
autor
5. sep 2023

@vroni
Ďakujem za odpoveď, to som nevedela.. dalo by sa to nejako zmeniť? Aby to šlo na manzela, manželku len? Aby tam neboli rodičia, súrodenci ako píšeš.. Máme podiel 1/2

vroni
5. sep 2023

@rajc1nka, ak máš deti, dedia deti. Zlaté pravidlo dedenia 🤣 Rodicia dedia len v prípade, ze by si deti nemala
@heltova9, ale áno, normálne spisete s mužom závet v prospech toho druhého (notár alebo právnik vás usmerni, ci stačí jeden alebo každý za seba, to neviem), rodicia nie sú neopomenutelni dedici, takže ich zavetom "vydedite". V prípade, deti mať budete, budú neopomenutelni dedici a nastúpi dedenie zo zákona (teda manzel/manželka plus deti)

heltova9
autor
5. sep 2023

@vroni ďakujem krasne, takže ak budeme mať dieťa, tak netreba nič spisovať a pôjde to na dieťa a manžela, manželku chápem správne áno? Vtedy netreba nič spisovať ?

vroni
5. sep 2023

@heltova9, áno.

rajc1nka
5. sep 2023

@vroni Dakujem 🙂

draik
5. sep 2023

@vroni
Tiež píšete zle. Ak nie sú rodičia, tak dedí iba preživší manžel (ak nie sú ešte tzv. spolužijúce osoby).

vroni
5. sep 2023

@draik, áno, súrodenci nie, slovenská výnimka, zabudla som.

drm21
5. sep 2023

@vroni no ja pokiaľ veľmi dobre viem podla nedávne skúsenosti tak ako sa právnička vyjadrila bolo to že rodičia dedia len v prípade ak je dieťa slobodné A bezdetné inak dedí manželka A ak majú deti tak aj deti

patka06
5. sep 2023

@drm21 Právnička sa vyjadrila nepresne. Je to tak ako sa píše vyššie.

2. skupina zákonných dedičov

V druhej skupine nastupujú ako dedičia: (i) manžel, (ii) poručiteľovi rodičia a ďalej (iii) tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa (ďalej len „spolužijúce osoby“).

Zo zákona platí, že dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy dedí najmenej polovicu dedičstva.

Ak v druhej dedičskej skupine niet ďalších zákonných dedičov, celé dedičstvo pripadne manželovi poručiteľa.

kikushaa
5. sep 2023

@vroni rodicia a surodenci su az v druhej skupine. V prvej je malnzel/ka a deti.

vroni
5. sep 2023

@drm21, pochybujem, ze sa akákoľvek právnicka takto vyjadrila. Deti dedia vždy. Nie potom aj deti. Po bezdetnom slobodnom dieťati dedia len rodicia. Po vydatom/zenatom bezdetnom dieťati dedia manzel/manželka a rodicia. Po nevydatom/nezenatom dieťati s deťmi dedia jeho deti. Rodicia nič.

vroni
5. sep 2023

@kikushaa, v prvej sú manzel/ka A deti. Ak deti nie sú, dedí druhá skupina. Manžel a rodicia. Súrodenci su až tretia (ako som bola správne opravená)

kikushaa
5. sep 2023

@vroni aha, to som nevedela ze ked nie su deti, dedia i rodicia, hm zvlastne 🙂

vroni
5. sep 2023

@kikushaa, dodnes som nepochopila, prečo to tak je, ale je to tak... 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

drm21
5. sep 2023

@vroni áno Veď to je samozrejme že deti dedia vždy...

drm21
5. sep 2023

@vroni
@vroni tak to mám to bolo Jednoducho povedané rodičia dedia len v prípade že ak je dieťa v slobodné a bezdetné

drm21
5. sep 2023

@patka06 áno Veď takto som to presne myslela lebo viem že po strýkovi rodičia nezdedili absolútne nič tým že mal manželku ale tá odmietla akékoľvek dedičstvo že s tým nechce mať nič spoločné... mal iba dlhy ale ako jeho rodičia oslovení proste neboli že to iba v prípade že toto čo ste napísala že by žili v spoločnej domácnosti

vroni
5. sep 2023

@drm21, tak vám bolo povedané zle. 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ Už je tu zopár linkov a aj vyjadrenie právnika, ze v bezdetnom manželstve dedí manzel/ka a rodicia. Smutne, ak takúto základnú vec nejaká právnicka (ta, ktorá vás nesprávne informovala) neovláda.

drm21
5. sep 2023

@vroni No Práveže ja som z toho Iba prekvapená z toho dôvodu že toto sa riešilo ohľadne strýca A jeho rodičia jednoducho čo sa dedičstva týka oslovení neboli iba manželka a tá s ním nechcela mať nič spoločné, on dosť pil A mal samé dlhy

vroni
5. sep 2023

@drm21, toto môže mať x dôvodov, mohli mať rozdelené bsm a nebolo čo dediť, mohli podpísat plnomocenstvo, zase dedičstvo nie je niečo, co možno niekomu vnútiť aj keď nechce (a nechciet dedičstvo po alkoholikovi môže byť dosť dobrý nápad), nemuselo prísť k dedeniu zo zákona.... 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ "Musia" dediť len deti, všetkých ostatných možno obísť.

drm21
5. sep 2023

@vroni No veď práve preto som taká bola prekvapená že mali teda vlastné nárok na dedenie manžel /manželka A rodičia Tak som bola z toho len prekvapená ale tak samozrejme dopadlo by to takisto rovnako ako aj ona sa musela dostaviť na dedičské a odmietnuť🙄 lebo deti nemali a a boli v rozvodovom konaní keď jeho našli padnutého v zime 🙄

drm21
5. sep 2023

@vroni No veď práve jej prišiel všetok majetok a dlhy spísané na papieri a stanovený dátum kedy sa má dostaviť a bola tam že len ona sama lebo hovorím deti nemali a vlastne jeho rodičom a absolútne nič také neprišlo A to teda ešte žijú... aj sa mu bohužiaľ snažili pomôcť Nuž ale,.. 🙄 po ňom ostal jednoizbový dom s malou záhradkou a samozrejme všetko vo vnútri rozpredané rozbité a zničené, proste nechcela mať s ním absolútne nič spoločné tak dedičstvo odmietla

vroni
5. sep 2023

@drm21, tak ako sa pracuje s predĺženým dedičstvom a co sa pripadne deje s nevysporiadanym BSM to už sú hlboké otázky pre právnika. Ale zákonný nárok na dedičstvo iste mali. Otázka je, ci nebolo mínusové.