Hnev rodiča na dieťa po podaní návrhu na výživné na dieťa
Dobrý deň. Chcela som sa opýtať, či má niekto skúsenosť s tým, že sa rodič nahneval na svoje dieťa po žiadaní výživného od neho, poprípade poprosím názor rodičov platiacich výživné na danú problematiku. Ak mám v skratke opísať moju situáciu, mám 21 rokov, som študentkou vysokej školy a mám dve práce popri škole, aby som to finančne utiahla, takisto je to časovo náročné. O výživné som požiadala mamu pri rozvode s otcom asi pred dvoma rokmi. Mama sa odsťahovala do podnájmu a ja som ostala žiť u svojho otca, nakoľko je psychicky chorý a bolo mi ho ľúto opustiť. Nechcel mi finančne pomáhať a stávalo sa, že som mu ešte aj ja musela platiť jemu jeho veci. Vyhrážal sa mi, že keď mi nebude mama platiť, nebude ma podporovať a môžem byť rada, že ma nevyhodil z domu. Slušne som mamu požiadala o to, či by mi mohla trochu finančne pomôcť a chcela som to riešiť mimosúdne, len dohodou s ňou o prispenie mi na živobytie. Rázne ma odmietla, že ona mi nič dávať nebude a že nemá na to žiaden dôvod, že som dospelá, mám si zarobiť sama. Áno, bola som už dospelá, som študentka a mala som v tom čase popri škole jednu prácu, po nejakom čase som si našla aj druhú. Vždy som si sama platila stravu, dopravu, internet, oblečenie, kozmetiku, náklady na školu, skrátka všetko, aj do domácnosti som robila nákupy. Brigádovala som už od 12 rokov "na čierno", lebo som chcela byť finančne nezávislá. Po tom, ako ma odmietla veľmi rázne, som podala žiadosť na súd o určenie výšky výživného, kde môj návrh bol 80€, no chcela som to nechať na rozhodnutie súdu, aby tá suma bola primeraná maminmu platu a jej nákladom, aby som ju tým finančné nezaťažila a zároveň aby som získala určité finančné prilepšenie. Chcela som vyhovieť obom stranám. Súd žiadal od mamy viac, než tých 80€, čo ona odmietla, tak som súhlasila so sumou 80€. Cestou zo súdu sa mi vysmiala, že keby som sa nebola súdila, dala by mi oveľa viac. Pritom ja som to chcela riešiť mimosúdne a mimosúdne som jej to navrhla a ona to odmietala, že mi nie je povinná nič platiť. Pre poznámku, mama má prácu a plat, ktorý jej umožňuje dať mi viac peňazí. Po tom ako ma konfrontovala, že by mi dala viac, keby som sa nesúdila, som podala návrh na zmenu výživného na 100€ mesačne, keď sa vyjadrila, že by mi dala viac. Súd znova žiadal viac peňazí od nej a ona to odmietla. Súhlasila som s navrhnutou sumou 100€, nechcela som vytvárať napätie medzi nami ani jej spôsobovať finančné problémy. Po celom tomto procese začala mama viesť slovné útoky voči mne, že som ju ponížila žiadosťou o výživné a že som sa mohla radšej zabiť ako od nej pýtať peniaze, že to bolo odo mňa vrcholne drzé, že už nie som jej dcéra a takto to pokračovalo. Pridali sa aj podobné útoky zo strany jej rodiny, konkrétne od jej sestry, ktorá mi písala správy podobného charakteru. Niekedy som s rodinou z maminej strany mala dobré vzťahy no týmto sa to zmenilo a odmietli a odsúdili ma. Teraz žijem u priateľa, mám dve práce a mama mi tých 100€ posiela, náš vzťah sa zlepšil, aj keď viem, že mama je na mňa stále vnútorne naštvaná a s jej rodinou viac nie som v kontakte. Preto sa vás pýtam, stretli ste sa s takouto reakciou? Spravila som niečo zlé? Je žiadosť o výživné od rodiča pre vás ponižujúca?
Za porozumenie a odpovede vám vopred ďakujem.
Prajem krásny večer
Je to smutne aku mas mamu aj otca. 80e v dnesnej dobe je nic. Predpokladam, ze ked ich bude treba doopatrovat, obratia sa na teba.
@me77 Dala si aj na otca ziadost o vyzivne na 100€? Preco obranujes otca, ktory ta tiez urazal a si rada, ze ta nevyhodil z domu?
Ak si študentka na dennom, tak si môžeš nechať posielať na seba aj prídavky na dieťa, vypíšeš tlačivo na upsvar 🙂 je to 60€, aj to pomôže. V každom prípade žiadala by som v takom prípade výživné aj od otca, nech je to fér aj z tvojej strany. Je však smutné, že rodičia nepodporujú svoje dieťa bez toho, aby ste sa museli naťahovať o pár EUR na súde
A od otca čo nič.To že je psychický chorý neznamena že TI nema nič platiť.Aka si múdra otca ti je ľúto mami nie.Nebývaš s otcom tak by TI tiež mal prispevať rodičia maju príspevať deťom rovnakým dielom.Ja na mieste tvojej matky sa s tebou ani nestretavam. Ked chceš byť spravodliva tak si mala pýtať rovným dielom.A čuduješ sa že zo strany tvojeje mamy sa s tebou nebavia majú pravdu.Na zaklade čoho TI otec povedal že máš dať matku na výživne ked ON sám tak nerobi.Hanbiť by sa mal.
A otec? Toho si nejak vynechala
Nejaké stipendium nepoberas?
v dnešnej dobe mať takýchto rodičov, no nemám slov, veľmi smutné
Poziadaj o pridavky na seba a poziadaj aj otca o vyzivne. A vobec a naozaj, ze vobec ti nemusi byt luto, ze sa to mame nepaci. Nemala si suhlasit s takou nizkou sumou.
Kazdy normalny rodic by svoje dieta podporoval ako sa da.
Ked budes moct opat poziadaj o zvysenie vyzivneho, daj realnu sumu kolko potrebujes a nehanbi sa ani ked je to 300 ci 400 €. A cakaj ako rozhodne sud. Sud zvazi kolko je schopna tvoja mama platit.
100€ je smiesna suma. A tahat 2 prace a denne studium je narocne. Viem o com hovorim. V poslednom rocniku som z toho vyhorela a vazne ochorela.
Povinnost rodicov je sa o teba starat kym studujes, tak toto pravo vyuzi.
@alickapusinka Vidím, že Vám to príde nespravodlivé, že od jedného rodiča som pýtala a od druhého nie a ďakujem za názor. Pokiaľ viem, rodič u ktorého dieťa nežije, posiela výživné na dieťa tomu rodičovi, u ktorého dieťa žije, v prípade plnoleteho dieťaťa tieto peniaze môžu byť vyplácané dieťaťu. Otec mi poskytol bývanie, elektriku, teplú vodu a sem, tam nakúpil. Boli dni, kedy mi peniaze dal a dni, kedy som musela ja živiť jeho. Mama o ničom nevedela, že mi on peniaze nedáva, takže to s jej hnevom nič nemá. Argumentovala tým, že keď bývam s ním, má sa starať len on a nie ona. Keby podám žiadosť o výživné aj od neho, tak by mi prispieval ešte menšiu čiastku než ona, lebo by argumentoval tým, že je v paušálnych nákladoch ako živnostník a že na to peniaze nemá, no nepriznáva jeho celkový zisk. A to je len detail, nastalo by to, že by mi spravil zo života peklo a keby som odišla, nemala som kam ísť. Ako som spomínala, odsťahovala som sa od neho pre psychický teror, čo mi spôsoboval a teraz mi dáva mesačne viac, než 100€ z vlastnej iniciatívy, bez súdneho príkazu, prehodnotil veci...
@ruzasipova Príde Vám to, že ho obraňujem? Tvrdenie, že som rada, že ma nevyhodil z domu mi príde pritiahnuté za vlasy. Nemám z toho pocit, že môžem byť rada, že ma nevyhodil, skôr sa jedná o to, že by som nemala kam ísť, keby ma buď vyhodí alebo ak by som sama odišla...Mama chcela mať svoj život a v jednoizbáku by som narúšala jej súkromie a dala by mi to pocítiť.
@denkabemommy Ďakujem za radu, dala som si uplatniť prídavky na dieťa a je to finančná pomoc.
@me77 máš môj obdiv a nehanbi sa pýtať viac. Máš na to právo, rovnako aj dostavať výživné od otca, určite prídavky popytaj na seba aby si ty dostávala. Nechápem tvojich rodičov, ktorí by sa mali hanbiť sami za seba ako sa správajú k svojej dcére. Makáš na sebe, študuješ len sa toho drž, viem ze je ťažké odtrhnúť sa od rodičov, sle keď dostudujes nude to to najlepšie riešenie, ži si svoj život s priateľom a vytvorte si vlastnú rodinu. Zaslúžiš si to ☺️ držím palce
@katusik456 Ďakujem za podporu, vážim si to
@me77 to si ale nenapísal že teraz TI dava otec sám a dobrovoľne.Ak si študujuca máš nárok aj na RP.
@alickapusinka Áno nenapísala. A tu ľudia radi predpokladajú veci, o ktorých nič nevedia. Prajem pekný deň
@alickapusinka ty si taká hlúpa a jednoduchá ze vždy zostanem s otvorenými ústami nad tvojimi príspevkami
@me77 ak si na dennom študiu ,tak Tvoji rodičia maju vyživovaciu povinnost do veku 25rokov. A niekto z nich dostava aj pridavky na Teba.
A pristup maju obaja rodičia fakt "bohovský". Otec možno manipuluje (cez psych.chorobu) a mama je podla mna urazena,ze si sa rozhodla byvat s ocom. Tak Ti to dala paradne vyzrať tymto sposobom. V podstate si sa stala asi takym ich filtrom ich vlastneho rozvodu. A presne ako tu niekto pisal, doopatrovať budu chcieť obaja.

To iste, co ziadas od mamy, by si mala ziadat aj od otca