Je možné napadnúť závet aj po akceptácii?
Ahojte, možno mi niekto bude vedieť relevatne poradiť. Situácia - dvaja súrodenci. Rodičia za života spísali závet a obaja všetko po svojej smrti zanechali svojmu najmladšiemu dieťaťu číslo 2, ktoré sa o nich staralo. Prvý zomrel otec. Prečítal sa závet a jeho polovica pripadla dieťaťu číslo 2, dieťa číslo 1 obsah závetu akceptovalo, nakoľko malo rešpekt pred mamou a očakávalo, že dieťa číslo 2 dochová ešte mamu. O 11 mesiacov zomrel aj ona. Prečítal sa závet, kde dieťa číslo 1 napadlo závet spísaný mamou a dostalo vyplatené 1/2 svojho zákonného podielu po mame. Aktuálne dieťa číslo 1 rieši možnosť napadnutia prvého závetu aj po otcovi a chce ho napadnúť v zákonnej lehote a nárokovať si svoj podiel - polovicu z pôvodnej sumy. Je to možné do 3r, do 5r alebo v podstate hocikedy? Existuje zákonná doba na napadnutie, ak v dedičskom konaní akceptovalo dieťa č. 1 obsah závetu? Ďakujem za rady, hlavne tie právne, nie tie morálne, skôr sa potrebujeme vecne pozrieť na situáciu.
nie je to uz mozne ak akceptovalo pri prvom dedicskom konani
@mamina7070 určite? Lebo dieťa číslo 1 posiela druhému súrodencovi výhražné správy, že to napadne súdnou cestou a bude si žiadať vyplatenie svojho zákonného nároku.
Na konci každého dedičskeho konania podpisujes ,,zápisnicu" z dedičského konania.
Svojim podpisom vyjadruješ že súhlasíš zo všetkým čo v tej zápisnici je.
Ak už raz podpísal,znamená to že súhlasil.
Nie nedá sa to napadnúť.
@anonym_autor podľa mňa sa to dá.Je tu veľa právniciek určite sa niekto vyjadrí.Preco si súrodenec myslel, že dochova aj matku?
@mamina7070 určite? Lebo dieťa číslo 1 posiela druhému súrodencovi výhražné správy, že to napadne súdnou cestou a bude si žiadať vyplatenie svojho zákonného nároku.
@anonym_autor neda sa to uz napadnut podpisal zapisnicu
@anonym_autor podľa mňa sa to dá.Je tu veľa právniciek určite sa niekto vyjadrí.Preco si súrodenec myslel, že dochova aj matku?
@anonym_4dea73 On chce napadnúť to čo už raz podpísal že s tým súhlasí.
Nedá sa to.
podpisal to pred pravnikmi a svedkami .. nik ho nenutil nic nebolo zamlcane- napadnut sa to uz neda
podpisal to pred pravnikmi a svedkami .. nik ho nenutil nic nebolo zamlcane- napadnut sa to uz neda
@ukgirls no pokiaľ mi to správne odkomunikovali odborníci, tak sa dá.
takto-podat navrh sa da vzdy cize aj napadnut - sanca ze to uznaju je naozaj minimalna .. to by musel byt naozaj silny dovod -natlak,klamstvo,zatajenie...
takto-podat navrh sa da vzdy cize aj napadnut - sanca ze to uznaju je naozaj minimalna .. to by musel byt naozaj silny dovod -natlak,klamstvo,zatajenie...
@ukgirls no ide to všetko napadnúť, čiže aj súdom si vraj do 3r môže dedič uplatňovať nárok na dedičstvo. Nehovorím o absolútnej neplatnosti závetu, ale relatívnej.
mozno poradi @draik
@anonym_autor na napadnutie dá vždy notar lehotu. U nás to bolo 20 dní. Takže nie nemôže už nič napadnúť.
@anonym_autor na napadnutie dá vždy notar lehotu. U nás to bolo 20 dní. Takže nie nemôže už nič napadnúť.
@noami12 moze napadnut sudnou cestou a ziadat obnovit dedicske konanie.
@ukgirls no ide to všetko napadnúť, čiže aj súdom si vraj do 3r môže dedič uplatňovať nárok na dedičstvo. Nehovorím o absolútnej neplatnosti závetu, ale relatívnej.
@anonym_autor ale aj keby, mala šanca je. Keď to nenapadlo hneď. Ja sa takto súdim už nejaký rok a to mam znalecké posudky a lekárske spravy... a neni toho konca kraja ten súd skončiť.... takže bez nejakého preukazatelneho dovodu naozaj dôvodu neuspeje.
@anonym_autor ale aj keby, mala šanca je. Keď to nenapadlo hneď. Ja sa takto súdim už nejaký rok a to mam znalecké posudky a lekárske spravy... a neni toho konca kraja ten súd skončiť.... takže bez nejakého preukazatelneho dovodu naozaj dôvodu neuspeje.
@noami12 sudis o neplanost zavetu?
Ak v dedičskom konaní závet uznal, tak sa dedí podľa nebo a už sa nemôže domáhať jeho relatívnej neplatnosti vo všeobecnej trojročnej premlčacej dobe.
Ak v dedičskom konaní závet uznal, tak sa dedí podľa nebo a už sa nemôže domáhať jeho relatívnej neplatnosti vo všeobecnej trojročnej premlčacej dobe.
@draik čiže jedine teraz by mohol chcieť napadnúť absolútnu neplatnosť závetu? Toto vie, že sa mu nepodarí, ale teda skúsiť to môže.
Nie je to mozne, nakolko to podpisalo pri prvom zavete. Tam je to vybavena vec
@noami12 moze napadnut sudnou cestou a ziadat obnovit dedicske konanie.
@anonym_autor zbytocne peniaze na proces, mali sme taku situaciu a ked to podpisal u notara je to uz teraz nenapadnutelne. Toto nech mu vysvetli pravnik ( ale nevysvetli, lebo ten bude mat 10tis eur z toho procesu)
Toto máte úlohu na cviká na škole?
Toto máte úlohu na cviká na škole?
@draik nie toto je realny priklad z praxe. Absolutnu napadnut nemoze, otazka znie, ako je to s relativnou. Toho prveho zavetu. Jeho pravnik tvrdi, ze do 3 rokov je to mozne. Samozrejme, ze tvrdi, ze ma nove skutocnosti a 4 svedkov. Avsak toto skor indikuje, ze ma zaujem namietnat absolutnu neplatnost.
Nám notárka jasne vysvetlila čo znamená ak súhlasíme a ísť potom do súdneho procesu je škoda peňazí.
Čiže ak dotyčná osoba nemá čo na práci, má dostatok peňazí na právnika tak môže podať žalobu.
Obávam sa že jediný kto zarobí a bude víťaz je jeho právny zástupca.
Nám notárka jasne vysvetlila čo znamená ak súhlasíme a ísť potom do súdneho procesu je škoda peňazí.
Čiže ak dotyčná osoba nemá čo na práci, má dostatok peňazí na právnika tak môže podať žalobu.
Obávam sa že jediný kto zarobí a bude víťaz je jeho právny zástupca.
@bosorkabb tak budeme zvedavi, ako to dopadne.

nie je to uz mozne ak akceptovalo pri prvom dedicskom konani