icon

Je možné zvýšiť výživné, ak otec je nezamestnaný?

Včera o 15:47

Pekný večer, diskusií o zvýšení výživného je tu ozaj veľa. Ale zaujímal by ma názor, alebo najlepšie skúsenosť v situácii, kedy je otec dieťaťa nezamestnaný. Je relatívne mladý, zdravý, kľudne by mohol pracovať niekde aj na týždňovky, lenže...buď sa mu nechce, alebo mu tak vyhovuje...neviem.
Ide však o spoločnú dcéru, ktorá od budúceho roka ide na strednú školu. Máme klasické bežné výdavky, teraz ale budú výdavky na zubný strojček (náklady dokopy cez 3000€), teoreticky okuliare (ale to nie je isté, dcéra začala horšie vidieť, termín máme až na február). Otec dcére nikdy na nič extra neprispel, ani lyžiarsky, ani pomôcky do školy, žiadny výlet, venček, odmieta prispieť na spomínaný strojček. Žiaľ ani dcéra nemôže ísť na školu, ktorú by chcela, kvôli tomu, že sama to finančne nie som schopná utiahnuť (internát, strava, doprava...). A teraz otázka, uvažujem o podaní návrhu na zvýšenie výživného, teda určite chcem návrh podať. Lenže neviem, či môžem uspieť, keďže otec dcéry nepracuje. Je možné, že by súd návrhu vyhovel, aj keď je nezamestnaný? Pozerá súd na to, že keby chcel, tak prácu má? Aj pracoval, nepáčilo sa mu tam, odišiel,aj na pohovor nejeden vraj mal ísť, väčšinou sa na to vykašľal.

Strana
z2
pribinak
Včera o 15:58

Áno je to mozne. To že je lenivý jak voš nie je dôvod
Dôvod je napr zdravotný stav, starostlivosť o iného člena rodiny ktorý je zdatvrine znevýhodnený, alwbo vysoká nezamestnanosť v regióne
Nie obe ruky Ľavé

autor
Včera o 16:03
@pribinak

Áno je to mozne. To že je lenivý jak voš nie je dôvod
Dôvod je napr zdravotný stav, starostlivosť o iného člena rodiny ktorý je zdatvrine znevýhodnený, alwbo vysoká nezamestnanosť v regióne
Nie obe ruky Ľavé

@pribinak tak vyššia nezamestnanosť v tom regióne je, ale nie je to nemožné. Ako som písala, mal prácu, nepáčilo sa mu, tak dal výpoveď. Neraz mi dcéra vravela, ze má ísť na pohovor, ale nakoniec nešiel, vždy nejaká výhovorka...skôr si myslím, že mu to takto vyhovuje, však jeho mama mu da najesť, má kde bývať a ostatné nerieši

anonym_ebf8b6
Včera o 16:03

@anonym_autor áno, je to možné, poznám taký prípad, na súde ich nezaujímalo, že otec nepracuje. Mladý, zdravý, myslel si, že keď sa bude vyhýbať práci a mať podporu a sem tam nejakú fušku načierno, dá návrh na zníženie, pol roka má veget. Ale neprešlo mu zníženie, výživné mu dokonca zvýšili, lebo dieťa začalo študovať na strednej škole, bývať na internáte. Treba všetko zdokladovať, otec má nepomerne viac možností zvýšiť si príjem, ako matka ktorá musí zobrať aj menej platenú prácu, lebo nemôže robiť na zmeny, nemá s kým nechať deti. Vôbec by som sa toho nebála, tá pani nemala ani právnika. Držím palce

martinkatinka
Včera o 16:04

A ked budes ziadat o zvysenie, rovno tam zakomponuj aj mimoriadne vydavky, nech prispieva polovicou.

pribinak
Včera o 16:05
@anonym_autor

@pribinak tak vyššia nezamestnanosť v tom regióne je, ale nie je to nemožné. Ako som písala, mal prácu, nepáčilo sa mu, tak dal výpoveď. Neraz mi dcéra vravela, ze má ísť na pohovor, ale nakoniec nešiel, vždy nejaká výhovorka...skôr si myslím, že mu to takto vyhovuje, však jeho mama mu da najesť, má kde bývať a ostatné nerieši

@anonym_autor na Slovensku momentálne nemáme vysoku nezamestnanosť, každý kto chce si vie prácu nájsť

anonym_a4bb23
Včera o 16:05

Nepíšeš koľko platí teraz. Kamarátka má tiež takého ex a postupne jej priklepli 50€.( za päť rokov z 35€)na stredoškoláka na internáte

autor
Včera o 16:07
@martinkatinka

A ked budes ziadat o zvysenie, rovno tam zakomponuj aj mimoriadne vydavky, nech prispieva polovicou.

@martinkatinka to som už chcela riešiť pred 2 a pol rokom, ale sudkyňa vtedy povedala, že ona to tam nevie dať, keďže sme podpisovali rodičovskú dohodu. Čo som mala na to povedať?

autor
Včera o 16:08
@anonym_a4bb23

Nepíšeš koľko platí teraz. Kamarátka má tiež takého ex a postupne jej priklepli 50€.( za päť rokov z 35€)na stredoškoláka na internáte

@anonym_a4bb23 od roku 2020 platil 80€, od 2023 150€. Vtedy ešte pracoval a vždy na súde nesúhlasil, lebo vraj on nemá z čoho. Na vlastné dieťa nebol ochotný zaplatiť a pritom sa tvari ako najlepší otec, čo jej všetko dáva 😞

anonym_ebf8b6
Včera o 16:22
@anonym_autor

@martinkatinka to som už chcela riešiť pred 2 a pol rokom, ale sudkyňa vtedy povedala, že ona to tam nevie dať, keďže sme podpisovali rodičovskú dohodu. Čo som mala na to povedať?

@anonym_autor zožeň si dobrého právnika, oplatí sa ti to

anonym_1594db
Včera o 16:44

@anonym_autor nech ide na brigádu, alebo to platí jeho matka.Samozrejme, že podaj nezaplatí zoberú mu vodičák, alebo exekúcia.

anonym_a4bb23
Včera o 17:08
@anonym_autor

@anonym_a4bb23 od roku 2020 platil 80€, od 2023 150€. Vtedy ešte pracoval a vždy na súde nesúhlasil, lebo vraj on nemá z čoho. Na vlastné dieťa nebol ochotný zaplatiť a pritom sa tvari ako najlepší otec, čo jej všetko dáva 😞

@anonym_autor nuž kamoškyn ex bojoval na striedačku, pričom vlastné dieťa udrel tak že mu zlomil nos. Za deťmi nechodí. Pokým žila jeho matka, býval u matky a ona platila výživné, ale od kedy stará pani zomrela už platí nič. Auto,. nehnuteľnost ani len účet v banke. Pracovať nechce

anonym_ebf8b6
Včera o 17:09
@anonym_a4bb23

@anonym_autor nuž kamoškyn ex bojoval na striedačku, pričom vlastné dieťa udrel tak že mu zlomil nos. Za deťmi nechodí. Pokým žila jeho matka, býval u matky a ona platila výživné, ale od kedy stará pani zomrela už platí nič. Auto,. nehnuteľnost ani len účet v banke. Pracovať nechce

@anonym_a4bb23 treba riešiť s exekútorom

autor
Včera o 17:48
@anonym_1594db

@anonym_autor nech ide na brigádu, alebo to platí jeho matka.Samozrejme, že podaj nezaplatí zoberú mu vodičák, alebo exekúcia.

@anonym_1594db vodičák už nemá kvôli alkoholu

autor
Včera o 17:48
@anonym_ebf8b6

@anonym_autor zožeň si dobrého právnika, oplatí sa ti to

@anonym_ebf8b6 na to žiaľ financie nemám, keďže všetko financujem z 1 platu

autor
Včera o 17:53
@anonym_a4bb23

@anonym_a4bb23 tak ex sa s dcérou stretava, v súdom stanovenom čase a hrá sa na otecka roka. Za to, ze jej vždy nabalí tašku sladkostí, ktoré ani neje. Vykrikuje mi, že za jeho peniaze sa nebudem j.....t po dovolenkách. Ano, bola som s dcérou na dovolenke, za 1100€, každý mesiac som šetrila kolko som mohla, aby aspoň niekde šla v lete, keďže jej otec ju nezobral nikde. Také veci je schopný napísať...ale vlastnej dcére neprispeje ani cent na strojček napr.

pribinak
Včera o 18:02
@anonym_autor

@anonym_a4bb23 tak ex sa s dcérou stretava, v súdom stanovenom čase a hrá sa na otecka roka. Za to, ze jej vždy nabalí tašku sladkostí, ktoré ani neje. Vykrikuje mi, že za jeho peniaze sa nebudem j.....t po dovolenkách. Ano, bola som s dcérou na dovolenke, za 1100€, každý mesiac som šetrila kolko som mohla, aby aspoň niekde šla v lete, keďže jej otec ju nezobral nikde. Také veci je schopný napísať...ale vlastnej dcére neprispeje ani cent na strojček napr.

@anonym_autor nech mu dcéra vráti tašku sladkosti a povie oco už nie sim malé decko radšej ako sladkosti kúp mi topanky

Neviem či dcéra toto zvládne, ale niektoré dwti si už v puberte uvedomujú aké “kvality” majú ich rodičia a začínajú si to rieist

anonym_ebf8b6
Včera o 18:08
@anonym_autor

@anonym_autor chápem, je to ťažké z jedného platu. Nezaoberaj sa tým, čo trepe, iba ti to odčerpáva energiu, so somárom prepitým je ťažko. Snaž sa všetko zdokladovať - strava, hygiena, lieky, okuliare, strojček, ty jej poskytuješ bývanie, platíš, energie, smeti, školské pomôcky, oblečenie poistka, výlety zo školy.

motylik2559
Včera o 18:15

@anonym_autor Ahoj, sud preskuma otcovu situaciu, to znamena, ze ci je nezamestnany umyselne-podana vypoved a nasledna NEsnaha najst si dalsiu pracu. Taktiez bude skumat v akych pomeroch aktualne zije a ake tam ma naklady. Avsak, aj ked je nezamestnany tak aj nezamestnanemu otcovi bude urcene vyzivne, min. v zakonnej vyske, a ked sud dospeje k zaveru, ze sa praci vyhyba, moze mu urcit vyzivne, ako keby zarabal, a to dokonca aj vo vyssej sume. Cize kludne to podaj, mozno by stalo za to sa este predtym poradit s pravnikom. Ale sancu na zvysenie mas.

anonym_f747ba
Včera o 19:04

@anonym_autor ak nemas financie na pravnika, skus sa poradit v centre pravnej pomoci popripade samosprava u nas - Zilina ma bezplatnu pravnu pomoc, pozri si, ci nieco podobne nie je v tvojom okoli🙂

anonym_a4d776
Včera o 20:18
@anonym_autor

@anonym_autor Výživné náleží dieťaťu a nie Tebe, takže to že si si za jeho peniaze, ktoré boli určené pre dcéru zaplatila dovolenku je vrcholne drzé. Vyhovárať sa že muž je ten najhorší, to Ti ide, ale keď by si mala byť Ty na jeho mieste a posielať mu peniaze, to už by bol zrazu problém čo ? .. Určite si teraz povieš, že "ale on o to decko nemá záujem, nestaral by sa", tak ale ani ty sa oň nemusíš starať ak ho považuješ za ťarchu, môže skončiť v iných rukách. Vadí ti, že Ťa má tvoj ex na háku, že si žije svoj život ? Ty musíš byť ale riadne frustrovaná a zatrpknutá. A mimochodom, za rozpad vzťahu vo väčšine prípadov môžu dvaja, tak sa tu nehraj na sväticu.

autor
Včera o 20:21
@pribinak

@anonym_autor nech mu dcéra vráti tašku sladkosti a povie oco už nie sim malé decko radšej ako sladkosti kúp mi topanky

Neviem či dcéra toto zvládne, ale niektoré dwti si už v puberte uvedomujú aké “kvality” majú ich rodičia a začínajú si to rieist

@pribinak nie, dcéra by mu to nebola schopná povedať

autor
Včera o 20:35
@anonym_a4d776

@anonym_autor Výživné náleží dieťaťu a nie Tebe, takže to že si si za jeho peniaze, ktoré boli určené pre dcéru zaplatila dovolenku je vrcholne drzé. Vyhovárať sa že muž je ten najhorší, to Ti ide, ale keď by si mala byť Ty na jeho mieste a posielať mu peniaze, to už by bol zrazu problém čo ? .. Určite si teraz povieš, že "ale on o to decko nemá záujem, nestaral by sa", tak ale ani ty sa oň nemusíš starať ak ho považuješ za ťarchu, môže skončiť v iných rukách. Vadí ti, že Ťa má tvoj ex na háku, že si žije svoj život ? Ty musíš byť ale riadne frustrovaná a zatrpknutá. A mimochodom, za rozpad vzťahu vo väčšine prípadov môžu dvaja, tak sa tu nehraj na sväticu.

@anonym_a4d776 čo??? Teraz neviem či sa smiať a či plakať na takomto primitívnom komentári. V prvom rade celé výživné plus omnoho viac ide z môjho zárobku na dcéru, na všetko čo potrebuje. A na tú dovolenku som odkladala celý rok z výplaty. Také blbosti čo tu píšeš, žiaden normálny človek nevymyslí. Nikdy som svoje dieťa nepovažovala za ťarchu. A že mňa frustruje, že si žije svoj život alkoholika sám v dome so svojou matkou? Určite 🤓
Ale viem že tento priblblý komentár je len na rozprúdenie, lebo nik príčetný takto písať nebude.

pribinak
Včera o 20:36
@anonym_autor

@pribinak nie, dcéra by mu to nebola schopná povedať

@anonym_autor tak potom je to na tebe

autor
Včera o 20:37
@anonym_f747ba

@anonym_autor ak nemas financie na pravnika, skus sa poradit v centre pravnej pomoci popripade samosprava u nas - Zilina ma bezplatnu pravnu pomoc, pozri si, ci nieco podobne nie je v tvojom okoli🙂

@anonym_f747ba pomoc od centra právnej pomoci by mi kvôli príjmu určite neschválili.

autor
Včera o 20:39
@pribinak

@anonym_autor tak potom je to na tebe

@pribinak no s ním je ťažko, nechcem tu na neho kydať, ale podľa mňa má nejakú psychickú poruchu, možno to súvisí s užívaním alkoholu. Lebo keď sme riešili strojček, tak skôr že prispeje 100€, o par hodín, že nedá ani cent, na ďalší deň zas iná verzia. Potom zas vyťahoval ďalšie úplne odveci témy. Čiže preto to už len oficiálnou cestou všetko chcem, lebo rozumne sa sním dohodnúť nedá

autor
Včera o 20:42
@motylik2559

@anonym_autor Ahoj, sud preskuma otcovu situaciu, to znamena, ze ci je nezamestnany umyselne-podana vypoved a nasledna NEsnaha najst si dalsiu pracu. Taktiez bude skumat v akych pomeroch aktualne zije a ake tam ma naklady. Avsak, aj ked je nezamestnany tak aj nezamestnanemu otcovi bude urcene vyzivne, min. v zakonnej vyske, a ked sud dospeje k zaveru, ze sa praci vyhyba, moze mu urcit vyzivne, ako keby zarabal, a to dokonca aj vo vyssej sume. Cize kludne to podaj, mozno by stalo za to sa este predtym poradit s pravnikom. Ale sancu na zvysenie mas.

@anonym_ebf8b6
@motylik2559 ďakujem

sevrin
Včera o 20:43

Výživné na jedno dieťa by malo byť aspoň 200 alebo skôr 300€. Nižšie sumy sú len také vtipné sumičky.

pribinak
Včera o 20:49
@anonym_autor

@pribinak no s ním je ťažko, nechcem tu na neho kydať, ale podľa mňa má nejakú psychickú poruchu, možno to súvisí s užívaním alkoholu. Lebo keď sme riešili strojček, tak skôr že prispeje 100€, o par hodín, že nedá ani cent, na ďalší deň zas iná verzia. Potom zas vyťahoval ďalšie úplne odveci témy. Čiže preto to už len oficiálnou cestou všetko chcem, lebo rozumne sa sním dohodnúť nedá

@anonym_autor alkoholik

luccija
Včera o 21:08
@anonym_a4d776

@anonym_a4d776 si chlap, že?Nechce sa mi veriť, že by žena žene také niečo napísala.

puklica13
Včera o 21:21
@anonym_a4d776

@anonym_a4d776 zlatko a ty si z coho taky frustrovany a zatrpknuty? Z toho ze tvoja ex prezije aj bez teba a tvojich hlupych reci alebo z maleho pipika?

Strana
z2