icon

Je možné zvýšiť výživné, ak otec je nezamestnaný?

Včera o 15:47

Pekný večer, diskusií o zvýšení výživného je tu ozaj veľa. Ale zaujímal by ma názor, alebo najlepšie skúsenosť v situácii, kedy je otec dieťaťa nezamestnaný. Je relatívne mladý, zdravý, kľudne by mohol pracovať niekde aj na týždňovky, lenže...buď sa mu nechce, alebo mu tak vyhovuje...neviem.
Ide však o spoločnú dcéru, ktorá od budúceho roka ide na strednú školu. Máme klasické bežné výdavky, teraz ale budú výdavky na zubný strojček (náklady dokopy cez 3000€), teoreticky okuliare (ale to nie je isté, dcéra začala horšie vidieť, termín máme až na február). Otec dcére nikdy na nič extra neprispel, ani lyžiarsky, ani pomôcky do školy, žiadny výlet, venček, odmieta prispieť na spomínaný strojček. Žiaľ ani dcéra nemôže ísť na školu, ktorú by chcela, kvôli tomu, že sama to finančne nie som schopná utiahnuť (internát, strava, doprava...). A teraz otázka, uvažujem o podaní návrhu na zvýšenie výživného, teda určite chcem návrh podať. Lenže neviem, či môžem uspieť, keďže otec dcéry nepracuje. Je možné, že by súd návrhu vyhovel, aj keď je nezamestnaný? Pozerá súd na to, že keby chcel, tak prácu má? Aj pracoval, nepáčilo sa mu tam, odišiel,aj na pohovor nejeden vraj mal ísť, väčšinou sa na to vykašľal.

Strana
z2
anonym_dceefe
Dnes o 11:07

Ahoj, je otec v hmotnej núdzi- poberá dávku v hmotnej núdzi? Píšeš že nepracuje, odkiaľ má potom 150e každý mesiac, ktoré posiela ako výživné na dieťa? Je nepravdepodobné, ak zdokladuje, že je v hmotnej núdzi a aktívne si hľadá zamestnanie (akože- tzn.hlási sa na úrade práce pravidelne), že by výživné zvýšili.
Ale skusiť to môžeš, záleží od sudcu, vždy sa to posudzuje individuálne

anonym_dceefe
Dnes o 11:10

Treba zvážiť aj možnosť, že by mohlo byť výživné znížené na 30% zo sumy živ.minima, čo je okolo 45eur. Ak otec preukáže dostatočné dôvody. Vieš ako sa vraví - nedráždi hada bosou nohou… dcéra sa bude musieť uspokojiť s takou školou, na akú obaja ako rodičia máte.. bohužiaľ

autor
Dnes o 11:40
@anonym_dceefe

Ahoj, je otec v hmotnej núdzi- poberá dávku v hmotnej núdzi? Píšeš že nepracuje, odkiaľ má potom 150e každý mesiac, ktoré posiela ako výživné na dieťa? Je nepravdepodobné, ak zdokladuje, že je v hmotnej núdzi a aktívne si hľadá zamestnanie (akože- tzn.hlási sa na úrade práce pravidelne), že by výživné zvýšili.
Ale skusiť to môžeš, záleží od sudcu, vždy sa to posudzuje individuálne

@anonym_dceefe neviem či poberá nejakú dávku, netuším. Býva s matkou v jej dome, dcéra mi predtým vravela, že keď bol dávnejšie nezamestnaný, tak jeho mama mu dávala peniaze na výživné. Keď mal robotu, tak platil on.

autor
Dnes o 11:44
@anonym_dceefe

Treba zvážiť aj možnosť, že by mohlo byť výživné znížené na 30% zo sumy živ.minima, čo je okolo 45eur. Ak otec preukáže dostatočné dôvody. Vieš ako sa vraví - nedráždi hada bosou nohou… dcéra sa bude musieť uspokojiť s takou školou, na akú obaja ako rodičia máte.. bohužiaľ

@anonym_dceefe tu ale nejde len o školu, to som len dodala. O všetky náklady, všetko ide hore, ten strojček sú zvýšené náklady na ďalšie 2 roky. No dráždiť, nedráždiť, ja ten návrh podám tak či tak. Len som chcela vedieť či je šanca uspieť. Na pojednávaní kde sa rieši zvýšenie výživného sa nedá riešiť žiadosť o zníženie zo strany otca. To by musel on podať taký návrh, aspoň také mám info. Stále má auto, ktoré mu je na nić, aj na to súd prihliada. Ďalej odmietol dedičstvo po svojom otcovi, aj to by som spomenula, pravdepodobne to bolo úćelové, aby nemusel vlastnej dcére niečo zaplatiť navyše.
A inak neviem čo sú dostatočné dôvody, aby nebol schopný ísť na pohovor alebo dal výpoveď, lebo sa mu tam nepáčilo?

anonym_dceefe
Dnes o 11:59
@anonym_autor

@anonym_dceefe tu ale nejde len o školu, to som len dodala. O všetky náklady, všetko ide hore, ten strojček sú zvýšené náklady na ďalšie 2 roky. No dráždiť, nedráždiť, ja ten návrh podám tak či tak. Len som chcela vedieť či je šanca uspieť. Na pojednávaní kde sa rieši zvýšenie výživného sa nedá riešiť žiadosť o zníženie zo strany otca. To by musel on podať taký návrh, aspoň také mám info. Stále má auto, ktoré mu je na nić, aj na to súd prihliada. Ďalej odmietol dedičstvo po svojom otcovi, aj to by som spomenula, pravdepodobne to bolo úćelové, aby nemusel vlastnej dcére niečo zaplatiť navyše.
A inak neviem čo sú dostatočné dôvody, aby nebol schopný ísť na pohovor alebo dal výpoveď, lebo sa mu tam nepáčilo?

@anonym_autor to ja neviem, záleží od sudcu, čo bude on brať ako dostatočný dôvod, treba skúsiť jasné, a to odmietnutie dedičstva tam určite spomeň, aj auto ktoré teda asi nevyužíva keď nemá vodičák, nech ho predá v tom prípade a hneď môže dcére prispieť na strojček.
Ja som len chcela poukazať na to, že aj súdy postupujú v medziach zákona, resp.môžu vydať iba také rozhodnutie, ktoré im umožňuje zákon. Preto som sa pýtala na tú hmotnú núdzu.

autor
Dnes o 12:17
@anonym_dceefe

@anonym_autor to ja neviem, záleží od sudcu, čo bude on brať ako dostatočný dôvod, treba skúsiť jasné, a to odmietnutie dedičstva tam určite spomeň, aj auto ktoré teda asi nevyužíva keď nemá vodičák, nech ho predá v tom prípade a hneď môže dcére prispieť na strojček.
Ja som len chcela poukazať na to, že aj súdy postupujú v medziach zákona, resp.môžu vydať iba také rozhodnutie, ktoré im umožňuje zákon. Preto som sa pýtala na tú hmotnú núdzu.

@anonym_dceefe fakt neviem o tej hmotnej núdzi, to ani dcéra nevie. Takže netuším, ako sa bude on snažiť "dokazať", že nemá na platenie vyššieho výživného. Keď aj mohol ísť na dobre platené miesto, tak dcéra vravela, že vraj mu je to ďaleko. A pritom nemá žiadne záväzky, teda okrem dcéry. No, jemu sa skôr nechce. Mňa sa nikto nikdy nepýtal, či mám z čoho platiť stravu, bývanie, nie raz to bolo o držku. Kvôli tomu, aby som dcére vedela všetko potrebné zabezpečiť, som úplne zmenila profesiu, naďalej sa vzdelavam, aby sme aspoň o trošičku mali v budúcnosti viac ako dnes. A on si pokojne sedí na zadku doma, fajčí (na to prachy má), a pravdepodobne stále pije, i keď to popiera.

anonym_dceefe
Dnes o 12:36
@anonym_autor

@anonym_dceefe fakt neviem o tej hmotnej núdzi, to ani dcéra nevie. Takže netuším, ako sa bude on snažiť "dokazať", že nemá na platenie vyššieho výživného. Keď aj mohol ísť na dobre platené miesto, tak dcéra vravela, že vraj mu je to ďaleko. A pritom nemá žiadne záväzky, teda okrem dcéry. No, jemu sa skôr nechce. Mňa sa nikto nikdy nepýtal, či mám z čoho platiť stravu, bývanie, nie raz to bolo o držku. Kvôli tomu, aby som dcére vedela všetko potrebné zabezpečiť, som úplne zmenila profesiu, naďalej sa vzdelavam, aby sme aspoň o trošičku mali v budúcnosti viac ako dnes. A on si pokojne sedí na zadku doma, fajčí (na to prachy má), a pravdepodobne stále pije, i keď to popiera.

@anonym_autor chápem tvoju frustráciu z tejto situácie, uveď na súde všetko ako tu a snáď to vyjde. Poberanie hmotnej núdze by mohol byť dôkaz, alebo nepriaznivý zdravotný stav, opatrovanie mamy napríklad, neviem, čo bude sudca brať do úvahy. Na plač sú niektorí otcovia naozaj.

autor
Dnes o 12:39
@anonym_dceefe

@anonym_autor chápem tvoju frustráciu z tejto situácie, uveď na súde všetko ako tu a snáď to vyjde. Poberanie hmotnej núdze by mohol byť dôkaz, alebo nepriaznivý zdravotný stav, opatrovanie mamy napríklad, neviem, čo bude sudca brať do úvahy. Na plač sú niektorí otcovia naozaj.

@anonym_dceefe mamu neopatruje, ona ešte normalne chodí do práce. Neviem ci už má nárok na dôchodok, ale verím, že kým bude vladať, bude robiť, aby vyžili, keďže ma syna darebaka.
Ďakujem

anonym_cc93a1
Dnes o 12:39
@anonym_a4d776

@anonym_autor Výživné náleží dieťaťu a nie Tebe, takže to že si si za jeho peniaze, ktoré boli určené pre dcéru zaplatila dovolenku je vrcholne drzé. Vyhovárať sa že muž je ten najhorší, to Ti ide, ale keď by si mala byť Ty na jeho mieste a posielať mu peniaze, to už by bol zrazu problém čo ? .. Určite si teraz povieš, že "ale on o to decko nemá záujem, nestaral by sa", tak ale ani ty sa oň nemusíš starať ak ho považuješ za ťarchu, môže skončiť v iných rukách. Vadí ti, že Ťa má tvoj ex na háku, že si žije svoj život ? Ty musíš byť ale riadne frustrovaná a zatrpknutá. A mimochodom, za rozpad vzťahu vo väčšine prípadov môžu dvaja, tak sa tu nehraj na sväticu.

@anonym_a4d776 mas ho malého preto si taký zatrpknutý že ta ani žena nechce

Strana
z2