icon

Je nutné oznamovať otcovi ukončenie štúdia pri vyživovacej povinnosti?

silvia7762
1. mar 2025

Chcem sa opytat,ked ma vylucili zo skoly a otec ma voci mne vyzivovaciu povinnost ,mam povinnost mu to oznamit?

0silvia0
1. mar 2025

@silvia7762 stredna skola? Vysoka skola? Tvoj vek? Tvoje dalsie plany?

dadka1997
1. mar 2025

@silvia7762 chyba vela info o tvojom veku, a aku skolu a aky rocnik studujes, alebo rsp studovala si

minenkaa
1. mar 2025

@silvia7762 áno máš povinnosť to oznámiť ,treba sa zahlásiť na úrad prace,ísť pracovať alebo nezabudnúť si platiť poistenie

silvia7762
autor
1. mar 2025

@0silvia0 nechala som vysoku školu a teraz som si nasla pracu.Je mojou povinnostou mu to oznamit alebo vyzivne zrusi sud na jeho navrh?

minenkaa
1. mar 2025

@silvia7762 podaj návrh ty na zrušenie výživného alebo mu písomne oznam ,že si zamestnaná a výživné nemusí podielať

0silvia0
1. mar 2025

@silvia7762 tak mala by si mu to oznamit s tym, aby on mohol nasledne podat navrh na sud, ak bolo urcene sudnym rozhodnutim. Ako by sa to mal inak dozvediet, ked mu to neoznamis? My nevieme ako spolu komunikujete a ci komunikujete.
https://ficek.sk/zrusenie-vyzivneho.html

deti95060810
1. mar 2025

áno oznámiť aby neplatil...

lienka.7
1. mar 2025

@silvia7762 písomne mu oznam, že už nestudujes ale pracuješ a nie je viac povinný ti platit vyzivne. To uplne stačí
Netreba sa s tým trepať na sud, pokial sa vy dvaja vzajomne dohodnete.

silvia7762
autor
1. mar 2025

@lienka.7 lenze platit musi dovtedy pokial to sud nezrusi?

lienka.7
1. mar 2025

@silvia7762 nemusi, pokial sa vy dohodnete inak. Ty už nestudujes, cize nemas na vyzivne právo. Môže ho potom pokojne vymáhať naspäť.

ukulela
1. mar 2025

@silvia7762 no otazne je, ci nemoze takto zaplatene vyzivne pri zamlcanej skutocnosti vymahat naspat ... tu zrejme vztahy nie su OK. mozno citis krivdu, ze nepriespieval tolko, ako by mal, robil problemy, ale stoji ti toto za to?

mondolina
1. mar 2025
0silvia0
1. mar 2025

@silvia7762 v clanku, ktory som pridala, je to jasne uvedene:

krasneleto
1. mar 2025

oznam otcovi, a ten na zaklade toho poziada sud o zrusenie vyzivneho

mogaa
1. mar 2025

@silvia7762 ak to dá na súd on a ty mu to neoznámiš, súd môže rozhodnúť aby si zaplatené výživné na ktoré si už nemala nárok vrátila.....volá sa to neoprávnené obohatenie, kedže už nárok na výživné nemáš...

minenkaa
1. mar 2025

@silvia7762 mna by zaujímali prečo si myslis,že nemáš povinnosť to otcovi oznámiť

lienka.7
1. mar 2025

@silvia7762 vaše vzťahy asi nie sú moc ok, ze?
@mondolina
@0silvia0 pokial sú vzťahy v rodine ok, nie je potrebné sa obracať na sud. Proste sa otec s dcérou dohodnú a je to. Pokial nie sú ôk a dcéra mu to zataji, ze uz nestuduje, tak sa otec obráti na sud (nakoľko ano, pokial nema rozsudok, musí platiť hoci na to dcéra už nemá pravo) a dcéra bude vyzivne povinná vrátiť (ak na tom bude trvať, a keďže ze uz zamestnaná, tak ju sud zaviaže k jeho vráteniu na 100%). V každom prípade si minimálne ušetria náklady na advokáta a dusnu atmosféru v rodine.

draik
1. mar 2025

Ak mu to neoznámite, tak Vám súd na návrh otca určí povinnosť inkasované výživné vrátiť, od vylúčenia/zanechania štúdia. Súd svojim rozhodnutím len potvrdí, že k tomu dátumu zanikla vyživovaciu povinnosť. Teoreticky otec môže prestať platiť už teraz, pretože vyživovaciu povinnosť zaniká zo zákona po splnení určenej podmienky, nie rozhodnutím súdu. Ak by ste voči nemu začali exekučné konanie, mi išiel by ste brániť v ňom. Aj preto sa podáva návrh na zrušenie platenia výživného určeného skôr súdom.

mk1111111111
1. mar 2025

Nuz, pracujes, vyplatu mas. Vyzivne Ti nepatri. Vitaj vo svete dospelych

danielahamar
1. mar 2025

Bolo by pekné od teba stopnúť výživné, keďže už nechodíš do školy.

ivuska027
1. mar 2025

@silvia7762 mas tu odpoveď priamo od právnika @draik , tak sa podľa toho zariaď.

0silvia0
1. mar 2025

@silvia7762 este som ti nasla postup v pravnej poradni tu na mk:

danielahamar
1. mar 2025

@ivuska027 mal by sa podpisovať😊😬, už minule som nato myslela pri inom prispevku😀

ivuska027
1. mar 2025

@danielahamar je uvedeny ako právnik v právnej poradni. A veľakrát je tu aj označený, aby ako právnik poradil 😊 Mám za to, že sa to o ňom vie 😉

danielahamar
1. mar 2025

@ivuska027 nie každá vie o tej skupine😉 a v poslednom čase dosť často odpovedá aj mimo a len sa pousmejem, že ďalších 5stran po jeho odpovedí😬

ljzozv
1. mar 2025

@danielahamar lebo sa s ním zvyknúť občas aj hádať, že nemá pravdu a to je už občas fakt do smiechu,🤷‍♀️🤦

danielahamar
1. mar 2025

@ljzozv lebo nevedia😀

cacianka
5. mar 2025

@ljzozv už ho jedna Alica poslala do ..., že je naprd a nič nevie....🤦😇 , tupaňa