Kúpa bytu na Slovensku v čase neprávoplatného rozvodu v zahraničí
Viete prosím niekto poradiť?
Kamarát (Slovak) zil dlhé roky v UK, pred časom sa sem vratil a kúpil si byt na hypo.
Háčik vsak je v tom, ze v cas jeho kúpy este nebol pravoplatne v UK rozvedený. Byt vsak velmi chcel, keďže bola cena veľmi dobra, a majiteľ nechcel čakať, kým si vysporiada svoje veci.
Kamarát sa boji, co teraz z toho môže byt.
Ma jeho uz teraz ex na niečo narok? Je vobec kúpna zmluva platna? A nasledne aj zápis na katastri a pod.?
Co robit? Ci to nechať tak?
On pri brani hypo vlastne zatajil aj ze ma dieta, proste vystupoval ako slobodný, bez záväzkov. Prijem mal slušný zo zahraničia, proste ideálny klient pre banku. Samozrejme s ex komunikujú, len je pravdepodobne ze sa o tom dozvie, nakoľko aj dcéra sem ma prísť.
Ďakujem za pripadne rady.
sa raz o tom dozvie. Tiez sem na prísť jeho dcéra.
Ďakujem za pripadne rady
Opýtaj sa na to v skupine Právne poradenstvo tu na MK.
@mogaa a ty prosim zijes v akej rozpravke? zena musela vediet, kolko maju uspor? ach. kazdy tyzden je tu diskusia, ako chlap zene vydeluje € a zena ani netusi, kolko on ma nasetrene. takze nie, zena vobec nemusi vediet, kolko ma chlap €. a polial rozvod nie je pravoplatny a nemaju rozdelene bsm, tak su stale manzelia a to, co je nadobudnute v manzelstve je spolocne. bodka.
Dost skoro si robi starosti.Ak nebol rozvedeny byt kupil za manzelstva
ten tvoj kamos to bohvieako nedomyslel. rozvod nie je pravoplatny, ak nemaju rozdelene bsm, je stale zenaty a v manzelstve je vsetko spolocne. za mna - ano, bude ju po rozvode z bytu vyplacat. jedine, ze je ona velky charakter, alebo extra hlupa, tak od neho € pozadovat nebude.
@sasa1310 no jeho presvedcil hypo poradca, lebo ze sa to nemajú z UK ako dozvedieť. Ani ze je ženatý, ani ze ma dieta. Takto ze bude mat super rating.
@mogaa nemali vyrovnanie ako pozname u nás, nic tam spolu nevlastníte, len rozvod.
Povedzme ze byt kupil v januári a rozvod bol v decembri. Ex sem ma prísť, ona je na prachy, preto sa boji. Ide o byt v sume cca. 400 tis.
@draik prosim nevieš poradiť? Ďakujem ti
haha, až taký super rating to nie je. Je jedno či je manželka na katastri alebo nie. Nehnuteľnosť sa kúpila a hlavne platila v čase manželstva, takže manželka má nárok na 1/2 bytu
@matkahelka teraz už rozvedení su, v čase kúpy bytu ale neboli
je jedno, v akom stave je teraz, dolezite je, v akom stave bol pocas kupy
@matkahelka a co z toho vyplýva pre neho vo vzťahu k banke? Môže mu zosplatnit uver alebo niečo také? Proste co moze čakať, ked sa do toho ex obuje. Co je celkom pravdepodobne.
Dolezite je aj aky rezim ohladom nehnutelnosti existuje v uk- oni mali ekivalent BSM alebo boli v inom majetkovom rezime, ktory by mohol byt platny v uk - cize to co kazdy zarobi a usetri je jeho vlastne - v podstate to by mu mal vediet povedat jeho uk pravnik
@sasa1310 ano, to chapeme aj my, len co to bude znamenať pre neho?
budú sa musieť vysporiadať po rozvode. Čiže ju bude musieť vyplatiť, keď si ten byt bude musieť nechať
@prasiatko30 a to ze banke zatajil dieta?
To ti neviem povedat 🤷♀️ To by bola otazka na sk pravnika
@prasiatko30 este dodám, ze svadbu mali síce v UK, ale jeho manželka nebola Britka, ale Číňanka.
Nepodpisovali nic, žiadnu dohodu, on jej platil na dieta. Zili v prenajatom byte. Nic tam nevlastnili.
Ci manzelke prinalezi polka bytu a zaroven aj polka hypoteky je otazka na uk pravnika - napr v skotsku je automaticke, ze aj ked su manzelia tak nemaju BSM maju separate property system - podla toho co som citala - cize kto ma prijem a z toho prijmu usetri a kupi je to jeho. Ja by som sa obratila na pravnika, ktory mu viedol rozvod aby mu vysvetlil ako to bolo. Co sa tyka hypoteky ani netusim ci by to mohlo mat negativny nasledok. Sedliacky rozum mi hovori, ze pokial plati a nema problemy tak sa v tom nikto vrtat nebude ale to je len moj subjetivny pocit.
Ja len nechápem že to ešte neriešil s právnikom z UK ale zobudil sa až teraz. Dobrý salamista tvoj kamarát. 😄
@prasiatko30 len je otázne, keď on je slovák a nehnuteľnosť sa nachádza na Slovensku, či sa neriadi vlastníctvo danej nehnuteľnosti slovenskými zákonmi
@evaachesa tak to si trafila klinec po hlavičke! On je fakt salamista. Len druhy kamos ho vystrašil teraz, ze co bude robiť, ak to teraz praskne.
Fuuha, tak snáď to dobre dopadne, lebo inak môže búchať hlavu do steny ako "super" nakúpil. 💁
Ako velke je to dieta?ved ex nemusi vediet, ze je to jeho byt.Pochybujem, ze si bude pozerat na SK katastri majitela.
Banku by som vobec neriesil, ze zatajil dieta atd, uver je schvaleny a kym ho bude platit nikto nikdy to riesit nebude.
Co sa tyka bytu a rozvodu, to je otazka na UK pravnika, kedze netusime ake pravo tam je. Ale tiez by som to az tak nehrotil, myslim ze byvala nebude riesit katasterportal a zistovat kedy bol byt kupeny. A ak aj bude a bude chciet mu robit naprieky no tak , to sa moze stat. Ale s tym musel ratat ked to kupoval. Asi by som sa k nej len spraval slusne a neprovokoval, snad ju nenapadne to riesit.
Pokiaľ sa exmanzelka z Číny nebude o to nejak extra zaujímať a on sa nedostane do štádia ze nebude vedieť splácať a nikto ho neuda za podvod, tak šanca je minimálna, ze vzniknú nejaké problémy,obzvlast teraz keď UK už nie je v EÚ.
@prasiatko30
@wheel oni sa v Londýne rozvadzali online. Vobec nemali pravnika. Vsetko bolo len online. Potom už len čakali na rozsudok- zase online. Tam nemáš kde zavolat, pýtať sa, všetko je online a ty len čakás.
@sense praveze exmanzelka ma peniazky je, teraz jej posiela nemalé peniaze a stále jej nie je dosť.
@draik cize ma ex pravo na polku bytu?

tak pokiaľ sa vyrovnali s majetkom, tam pochybujem že jeho ex bude skúmať kedy si muž vzal hypo na Slovensku....veď jeho žena musela vedieť koľko mali úspor a aj aký mali spolu majetok....a ak už boli v rozvodom konaní a on si zo svojho platu vzal hypo - ju to nemusí zaujímať, zrejme už každý žil zo svojho platu....záleží kedy si hypo na byt vzal teda z akých penazí zaplatil časť bytu a splácal splátky....