icon

Kúpa bytu na Slovensku v čase neprávoplatného rozvodu v zahraničí

5. nov 2022

Viete prosím niekto poradiť?
Kamarát (Slovak) zil dlhé roky v UK, pred časom sa sem vratil a kúpil si byt na hypo.
Háčik vsak je v tom, ze v cas jeho kúpy este nebol pravoplatne v UK rozvedený. Byt vsak velmi chcel, keďže bola cena veľmi dobra, a majiteľ nechcel čakať, kým si vysporiada svoje veci.
Kamarát sa boji, co teraz z toho môže byt.
Ma jeho uz teraz ex na niečo narok? Je vobec kúpna zmluva platna? A nasledne aj zápis na katastri a pod.?
Co robit? Ci to nechať tak?
On pri brani hypo vlastne zatajil aj ze ma dieta, proste vystupoval ako slobodný, bez záväzkov. Prijem mal slušný zo zahraničia, proste ideálny klient pre banku. Samozrejme s ex komunikujú, len je pravdepodobne ze sa o tom dozvie, nakoľko aj dcéra sem ma prísť.
Ďakujem za pripadne rady.

sa raz o tom dozvie. Tiez sem na prísť jeho dcéra.
Ďakujem za pripadne rady

Strana
z2
sasa1310
5. nov 2022

@elizabet173 to nie je len vyplatiť splátky. Každá kúpa nehnuteľnosti na hypotéku je predsa hradená cca 20 % časťou v hotovosti. Tak aj z toho polovicu
Keby ho predal a mal z toho ešte príjem, tak k tomu treba ešte prirátať daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti

sasa1310
5. nov 2022

áno, má právo na polku bytu.

draik
5. nov 2022

Má právo na polovicu bytu. Súčasne by to pre dlžníka mohlo dopadnúť zle, ak by sa to celé začalo rozoberať. Napr. hypozáväzok nie je bežnou vecou, na ktorú stačí súhlas jedného z manželov. A on vedel, že je ženatý. Uviedol banku do omylu, okrem iného by si mohol vyslúžiť trestné oznámenie pre úverový podvod.

evaachesa
5. nov 2022

Chalan si poriadne zavaril. 🤦🏻‍♀️

wheel
5. nov 2022

Polka bytu ako polka bytu. Ex ma narok na polovicu z "cashu" ktory sa pouzil pri vyplacani bytu a mozno polovicu 1 mesacnej splatky kym boli este manzelia.

sasa1310
5. nov 2022

@wheel majú všetko obaja rovnakým dielom. Nič viac..nič menej.

wheel
5. nov 2022

@sasa1310 To nikto nespochybnuje ale byt je kupovany na hypoteku.
Mozno by som zvazil nejaky opravny/doplnujuci navrh na vklad tak aby v konecnom dosledku na katastri svietil datum nadobudnutia az po rozvode. Najst nejaky dovod pre ktory to "bude nutne" riesit aj bude to akceptovat aj banka a aj kataster.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zabina27
6. nov 2022

Baby a ako by to bolo, ak na Slovensku nemá vybavený sobáš na osobitnej matrike (ak sa ženil v UK)? Čiže pred slovenskými úradmi by bol vlastne slobodný? Netuším, len mi to napadlo v súvislosti s hypo a vlastníctvom nehnuteľnosti, či by to v tomto prípade nestalo za zamyslenie. Ale pokiaľ je aj na SVK oficiálne ženatý, tak to asi bude tak, ako píšete.

autor
6. nov 2022

@zabina27 to ze on si niečo nevybavi na SK, neznamená ze je slobodný. Sobas bol v UK, ktorý je platný aj na SK, to nie je ako svadba v Las Vegas, ktorú ked si nedáš na SK uznať tak si slobodna aj naďalej. On ženatý je, len to proste nepriznal, ako mu to poradil ten kamarát.

matkahelka
6. nov 2022

@zabina27 ale to tak nefunguje. je jedno, ci sa zenil v UK, ci v spanielsku, ci na sibiri. Ak svadba splnala pravne nalezitosti, uznana je aj na SR, bez ohladu na to, kde sa konala.

Strana
z2