icon

Má Cochemská dohoda zmysel v praxi?

petruska173
10. mar 2024

Ahojte, máte skúsenosť? Mám syna 7m, jeho otec ho nevidel už viac ako pol roka, nepýta sa naňho, nezaujíma sa, iba posiela peniaze. Vedie voči mne osobnú pomstu a chce na to využiť naše dieťa, chodil sa sťažovať na sociálku a podobné nezmysly. Teraz nás posielajú na kochem.
Všetci tvrdia že to nemá zmysel a aj tak tam musíme ísť.
Aké máte skúsenosti?

damian85
10. mar 2024

@petruska173 Cochemska prax sa na vybratých súdoch uplatňuje už nejaký ten rok. Dôvodom je aby konflikt neeskaloval do štádia , kedy ho už nebude možné urovnať. Či to má význam alebo nie , k určitej dohode sa budete musieť dopracovať , či už cez to alebo ono. Je úplne bežné že v prípade že ide o maloleté dieťa , kde nie je možné opýtať sa ho na názor , sa využívajú rôzne psychologické poradenstvá aby oboch rodičov nasmerovali na správnu cestu. Buď cez výchovné nariadenia , alebo iné súdom ( sociálkou ) určené nariadenia sa toho zúčastniť jednoducho musíte. Skúsenosť moja je taká , že som sa cca 10x porozprával s mladučkou psychologičkou ktorá mala nulové skúsenosti , pravdepodobne nič nevyriešila a som o skúsenosť bohatší. 😂

petruska173
autor
10. mar 2024

@damian85 ja som toto isté tvrdila na kuratele že my potrebujeme k sebe odborníka lebo sa asi "pobijeme", jednoducho nedokážem sa tváriť ako je všetko v poriadku, veď ten človek sa vykašľal na vlastné dieťa a doslova ma s ním nechal na pospas len aby som ja padla na hubu - finančne, fyzicky, psychicky. Ale zase ja som na to moc odolná. Nedokážem sa naňho pekne usmiať že všetko je ok vôbec mi nevadí že mi chces zobrať dieťa len aby si sa mi pomstil, vôbec mi nevadí že ideš ďalej likvidovať životy sebe mne aj dieťaťu.... Tak to skúša súdom aby mu bolo dieťa, plne kojene dieťa zverené do opatery, dieťa ktoré nevidel pol roka. Keď som ho volala za synom, poslal ma do prdele. Keď som navrhla psychologické poradenstvo, detto
Na kuratele sa vyjadril že mu žiadne úradníčky psychológovia ani CDR nebudú rozprávať akým spôsobom si má hľadať cestu k dieťaťu 😵‍💫 A predsa nás posielajú na kochem. Jasné že to absolvovať musíme ale neviem či to má zmysel a hlavne ma zaujíma priebeh takého pojednávania, na čo sa pripraviť...

damian85
10. mar 2024

@petruska173 Len cochém je kompletný " prístup " v porozvodovom ( porozchodovom ) usporiadaní rodiny. T.j pred pojednávaním sa stretne sociálna pracovníčka , súdny úradnik , niekedy sudca , psychologička , ak treba právnici a hľadajú cestu. Toto , kde teba poslali je pravdepodobne centrum pre rodiny , ktoré sú tiež v tomto multidisciplinárnom prístupe účastníkom konania. Na nič sa pripraviť nemusíš , stačí keď človek bude prirodzený a bezpodmienečne si udrží emócie na uzde. Pretože dá sa 45 minút kričať jeden cez druhého , dá sa sedieť usmievať sa a počúvať. Na odpoved : " Čo vy nato s kľudom angličana odpovedať , že toto je jeho uhol pohľadu na vec , tvoj je iný ". Kľud , kľud a kľud , to majú radi , všetci zainteresovaný v tomto prístupe - od psychologičiek , po sociálne pracovníčky až sudcov. Rázne si trvať na svojom , pretože často hľadajú ten slabší článok " reťazca " , ale nevykrikovať , správať sa ako dospelák. Dieťa mu nezveria , len TY dodržuj to čo ti súd nariadi. Nikdy dieťa - kojené nezvería mužovi - ALE ! V prípade nerešpektovania nariadenia súdu , môže prísť k prezvereniu. Nestáva sa to často , ale aj tak. Takže - čo nariadi súd , ( napr. pár hodín týždenne v tvojej prítomnosti ) TY dodržiavať budeš musieť. Pretože ak by nie - poznám pár prípadov kde na to matky doplatili.

petruska173
autor
10. mar 2024

@damian85 akým spôsobom vysvetliť súdu že jemu nejde o stretávanie so synom, ale iba ho využíva na to aby sa so mnou vadi?l. Lebo ja si stále idem svoje že kým sa máme pred synom hádať nebudeme sa stretávať. Mám pocit že aj na sociálke hovorím do vetra že ja mu nechcem syna zakazovať ale odmietam tolerovať jeho správanie v mojej prítomnosti a absolútne už nie v prítomnosti môjho syna. Čo ho naučí? Že takto je to správne keď sa muž chová k zene? K matke?
Ďalšia vec, syn keď mal 4 týždne (v auguste) tak ho zabudol v aute na parkovisku. Jak mám tomuto človeku veriť.?
Všade píšu že cochemska prax ma priviesť rodičov k spoločnej zodpovednosti za dieťa tak ako pri jeho počatí ale ja som presvedčená že v tomto prípade je to viac na škodu .
Proste je tam kopa naozaj mrte vážnych dôvodov a nejde o urazene ego ale skutočne o nebezpečie pre syna, keď henten blázon za ním chodil so zbraňou za opaskom a podobne, mne je zle z tej predstavy.

damian85
11. mar 2024

@petruska173 no čim skôr pochopiš že nech sú za tým akékoľvek jeho dôvody - ty sama stretávaniu nezábraniš , tým lepšie. Ak skutočne mu ide iba o " prieky " skôr alebo neskôr ho to prejde a záujem stratí dobrovoľne. Aj tu je xylz rodičov ktorý to jednoducho tak majú. Dieťa nevidelo svojho rodiča mesiace roky. Ale on sám musí záujem stratiť - ty ho v stretávaní nedokážeš nijak obmedziť. Nech sa to zdá akokoľvek čudné - dieťa vždy malo a má 2 rodičov - každý z nás bol pevne verím pri zmysloch keď sme sa ich rozhodli mať - len to nejak nevyšlo. To ti budú tvrdiť na jednotlivých stretnutiach aj " odborníci ". Egoista / egoistka stratia o dieťa záujem tak nejak prirodzene. Moja rada znie - nech je rozhodnutie súdu akékoľvek dodržiavaj ho. Pretože samotný výkon rozhodnutia , sankcie v krajnom prípade prezverenie - je tisíc krát horšie ako čokoľvek čo je teraz.