icon

Má dcéra nárok na dedičstvo po rodine exmanžela?

vika34
7. mar 2011

Chcela by som sa informovať či má moja dcéra nárok na dedičstvo.
Zomrela bezdetná ,slobodná teta môjho exmanžela.Podľa mojich informácii by mali po nej dediť jej súrodenci,čiže môj bývalý svokor.Ako je to keď aj svokor/čiže brat zomrelej/aj môj exmanžel/čiže synovec zomrelej/ už tiež nežijú?Dedičstvo sa prenáša ešte aj na deti môjho exmanžela?

Strana
z2
liz_lemon
18. júl 2012

@vlocka33 v tom pripade by samozrejme nededila nic

nada3511
30. júl 2012

dobry den chcela by som sa opytat ,zomrel mi exmanzel a mam snim maloleteho syna.jeho sestry si rozdelili na polovicu dom ,zahradu,a dvor..lenze nikde nefiguruje meno exmananzela.tym padom by mal dedit moj malolet.syn?ako mam postupovat ked po jeho matke nebol ani na dedickom konani iba ho mali dochovat (doma a aj jeho otca,,tak je napisane na katastri)bol na invalidnom dochodku a bol nesvojpravny..ide asi o podvod...dedicke sa nekonalo lebo sa k nemu nikto nehlasil a bol nemajetny.. iba moj malolety syn ..kto mi vie poradit?ci mam napisat s pravnikom žalobu na jeho sestry ze urobili bud neumyselny podvod alebo nevedeli chodit v papieroch?a este je tu jedna vec ze ked jedna alebo druha sestra dokladuje so sudu ze bola je optrovnik(nie opatrovatelka)tak vsetko budu mat iba jeho sestry..a nie moj syn...!!!!.kto vie nech mi poradi ...Ďakujem... ☹

6mia6
14. aug 2012

Ahojte ako je to s dedením keď rodičia nie sú rozvedení nemajú ani majetok vysporiadaný ale nežijú spolu cca 7 rokov. Tatko žije s inou celú tu dobu, ona ma 2 deti s iným chlapom. Keby sa tatkovi niečo stalo budeme sa naťahovať o majetok ešte aj s nimi? Či ma závet sa mi nepodarilo zistiť. Mama vraj ma s tym ze vsetko nechava nám detom, sme 3 dospelý.

zabka88
15. aug 2012

@6mia6 ahoj, ak sú stále manželia a nezrušili BSM, tak všetok majetok nadobudnutí v manželstve patrí im dvom na 1/2, ak by otec zomrel muselo by sa najprv vysporiadať BSM a tým by sa zistil otcov majetok . Ak otec nemá spravený závet dediť budete iba vy deti a tvoja mama ako jeho manželka rovným dielom. Len v prípade ak by deti nemal, v druhom rade, by dedila manželka, jeho rodičia a osoba s ktorou žije. Drž sa

zabka88
15. aug 2012

@nada3511 chcelo by to viac info.. tvoj manžel bol pozbavený spôsobilosti na právne úkony, alebo mal spôsobilosť iba obmedzenú? toto by bolo dôležité keby tvoj manžel napísal závet , ale podľa môjho názoru úplne irelevantné pri dedení zo zákona. Píšeš že sa dedičské konanie neprebehlo? ako je to možné? ako to že bol nemajetný keď si jeho sestry rozdelili dom, zahradu, dvor? 😲 či to bol majetok jeho rodičov? a dedičské konanie po rodičoch prebehlo? daj viac info, inak sa ťažko radí 😔

6mia6
15. aug 2012

@zabka88 ďakujem, bola som v pomykove ked čítam ze v niektorych prípadoch dedí aj osoba zijuca v jednej domacnosti.

zabka88
15. aug 2012

@6mia6 prezisti nenápadko ten závet 😉 ale vás ako neopomenuteľných dedičov vynechať nesmie (teda ak máte normálne vzťahy)

6mia6
15. aug 2012

Vzťahy sú ok. Len s otcom s tou babou vzťah neriešime.

nada3511
27. aug 2012

@zabka88 ahoj no zistila som ze moj exmanzel bol nesvojpravny od 6.3.2012 a 6.04.2012 zomrel takze bol iba mesiac nesvojpravny a v roku 2011 po jeho matke bolo dedicke konanie a on sa zriekol dedicstva po matke..a synovi nezanechal nic...takze tak moj syn dopadol moj pravnik dal zalobu ze nemohol sa zrieknut dedicstva po matke lebo ma syna a to by musel vydedit syna...

nada3511
2. apr 2013

ahojte všetci ktory mi vedia poradiť...moj exmanzel zomrel bol panaroidny a nerozpoznaval veci liecil sa na psychiatrii mohol sa zrieknut svojho dedicstva po jeho matke ked bol chory a moj syn nikde nefiguruje v papierom..zanechal mu iba vysoky dlh..ktory platim ja....ked som dala na neho trestne oznamenie ze neplati vyzivne uz rok na maloleteho syna tak mi prisla odpoved z policie ze nemozu ho stihat lebo je panaroidny a nerozpoznava veci..tak ako mohol on konat na dedicstkom konani?jeho polklu dal jeho sestram...tak už neviem ako mam dalej riesit tento problem..mala som aj pravnika ktory vzal iba peniaze a nic nevyriešil...takze vas prosim o radu...Dakuejm všetkym..

zalka
2. apr 2013

@nada3511 bol svojprávny? ak áno tak potom dedičská dohoda platí .. tj. že jeho podiel bol daný sestrám ak si to tak prial.
To sa nemusel zriecť dedičstva.

A ten dlh čo platíš to je čo za dlh?

nada3511
2. apr 2013

no pozicka ktoru sme vzali...a on ju mal splatit no nesplatil..no bol svojpravny ale ide o to ze nerozpoznaval veci a bol panaroidny,ja som dala na neho trest,stihanie kvoli vyzivnemu tak nemoholi ho stihat lebo nerozpoznaval veci a bol panaroidny..a kopec k papierov chybaju.. a liecil sa na psychiiatri..a mojho syna meno nikde nefiguruje..

zalka
2. apr 2013

@nada3511 takže tvoj exmng. už nič nemal? bol bezmajetný v čase úmrtia? ... hovorím nemusel sa zriecť dedičstva po matke .. mohol uzavrieť dohodu o vysporiadaní, teda napr. že sestry ho vyplatili ... takže tvoj syn v dedičstve po starej matke nemusel vôbec figurovať...

nada3511
2. apr 2013

ale tak by mal aspon peniaze na zaplatenie dlhu malo byt dedicske konanie po nom ale nebolo lebo bol uz nemajetny..ano už bol nemajetny pocas umrtia..

zalka
2. apr 2013

@nada3511 tak už zrejme nič neporiešiš ... to trebalo riešiť exekúciou už predtým, teda exekútor by mohol v čase dedičstva riešiť ich dedičskú dohodu ohľadom dedičstva po matke ... teraz už fakt nič neporiešiš... ale možno sa Ti ozve aj právnik alebo skús napísať na www.porada.sk

nada3511
2. apr 2013

ale on mal aj exekutora..

zalka
2. apr 2013

@nada3511 a prečo exekútor nekonal a nenapadol dedičskú dohodu ... on to mohol urobiť trebalo ho na to upozorniť, že exmng. by mal majetok keby sa nebol dohodol so sestrami ako sa dohodol .. možno to ten exekútor aj teraz môže ešte poriešiť .. ak to nie je premlčané

nada3511
3. apr 2013

no svokra zomrela pred 2 rokmi ..on mal exekutora ale iba co na vyzivnom a aj co neplatil pozicku...

zalka
3. apr 2013

@nada3511 mal v čase kedy mu matka zomrela exekútora ? Ak áno tak mal konať ... ak nemal exekúciu tak naozaj nespravíš vôbec nič ... právnik ti najlepšie poradí ... toto je nad moje sily

nada3511
5. apr 2013

no mal lebo aj ja mam take isteho exekutora ako aj on..

nada3511
5. apr 2013

ostala im aj spalna a aj televizor...nic som si nevzala ked som sa rozviedla a ani som nemala vyspor.majetok..snim

Strana
z2