Má manžel nárok na polovicu bytu?

tarsis
31. aug 2016

Dobrý deň, idem sa rozvádzať. S manželom žijeme spolu 20 rokov ale svoji sme len 8 a mám deti 2 z prvého manželstva sú už dospelé. Byt som odkúpila dávno pred manželstvom ale žili sme už spolu. Manžel svoj byt predal a kúpil nový keď sme už boli svoji. Teraz otázka má nárok na pol bytu?? A ja mám nárok na pol bytu?

domibeyoutiful
31. aug 2016

Nie som právnik, ani nemám osobnú skúsenosť, ale na základe toho, že do bezpodielového spoluvlastníctva by malo spadať všetko, čo pár nadobudol počas manželstva, okrem darov a dedičstva, ty by si mala mať nárok na byt, čo kúpil počas manželstva, on na ten, čo si kúpila ty pred manželstvom nie.

luciavaskova
31. aug 2016

Tiež nie som právnik, ale mám osobnú skúsenosť 🙂 Súčasťou BSM je len to, čo sa počas manželstva spoločne nadobudlo. Ak manžel vlastnil byt pred uzavretím manželstva a ten predal a kúpil iný byt, tak ani ten nový byt nie je súčasťou BSM, pretože sa naň použili prostriedky získané predajom manželovho bytu, ktorý vlastnil ešte pred manželstvom s Vami. Rovnako ani Váš byt, ktorý ste vy odkúpili pred uzavretím manželstva nie je súčasťou BSM.
Na druhej strane, pokiaľ sa niektorý s týchto bytov rekonštruoval počas manželstva a použili sa prostriedky spoločné, tak náklady na rekonštrukciu sú súčasťou vysporiadania BSM. Rovnako aj prípadný zisk z prenájmu bytu, pokiaľ by ste jeden z Vás niektorý z bytov počas manželstva prenajímali.
BSM vzniká až uzavretím manželstva, preto nezáleží na tom koľko rokov ste predtým spolu žili, rozhodujúci je dátum uzavretia sobáša, od toho dátumu vzniká BSM.

bleblu
31. aug 2016

@luciavaskova presne tak

waitinka7
31. aug 2016

@luciavaskova
Neviem, či sa nemýliš ohľadom toho, že ak manžel predal byt, ktorý kúpil pred manželstvom a potom v manželstve za to kúpil ďalší byt, tak si myslím, že ten druhý byt patrí do BSM. To už je len vec dokazovania na súde, aké prostriedky na kúpu bytu použil.

draik
31. aug 2016

@waitinka7
@luciavaskova to napísala správne. Len dodám, že byt je vo výlučnom vlastníctve manžela iba v prípade, že celú kúpnu cenu uhradil zo svojich výlučných prostriedkov, napríklad z predaja predchádzajúceho bytu. Ak by čo i len cent pochádzal z peňazí v BSM, tak byt by bol v BSM. Ani to by však neznamenalo, že manželka má nárok na polovicu bytu, pretože by sa zohľadnilo to, koľko vlastných peňazí ten ktorý z manželov vložil do majetku v BSM.

tarsis
autor
31. aug 2016

Mal ho ale v najme nejaky cas pocas manzelstva v takom pripade?

luciavaskova
2. sep 2016

@tarsis znamená len toľko, že máte nárok na prípadný zisk z prenájmu bytu, ale byt ostáva jeho vlastníctvom, lebo ho vlastnil, (teda kúpil ako náhradu za byt, ktorý vlastnil) ešte pred uzavretím manželstva.

pactum
4. sep 2016

Dobrý deň, máte nárok na polovicu bytu a všetkého čo ste spolu nadobudli počas manželstva (okrem darov, dedičstva,.). Avšak súdne konanie v prípade rozvodu a rozdelenia BSM je zdĺhavé a finančne náročné. Nerozmýšlali ste rozvod a rozdelenie BSM vyriešiť v mediačnom konaní?

draik
4. sep 2016

@pactum
V dobrom si Vám dovolím poradiť, aby ste si najskôr poriadne prečítali zadanie, než odpoviete a než prípadne si robíte reklamu ako mediátorka. Vaša odpoveď zadávateľke, okrem propagácie mediácie nepomôže, skôr ju môže popliesť.

pactum
5. sep 2016

Vážená @draik, nerobím si reklamu, len ukazujem rýchlejšie možnosti riešenia. Na základe jednoducheho zadania nie je zadané, či do toho bytu investovala, z akých peňazí sa platil byt ktorý už bol... Chcem upozorniť na § § 143 OZ : V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva...a na § 150 OZ: Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok.

alessia443
16. jan 2019

Boze, a to som si myslela, ze len ja mam doma takeho čudaka, pardon za vyraz🙂. Moj sa tiez casto zduva a ja netusim preco. Ja som navyse na rodicovskej, takze cele dni s malym dietatom viac-menej sama, tesim sa, na kazdu chvilu s mazelom, ze sa porozpravame a on len mlci, zazera a zas mlci. Je to psychicky narocne, zit s takymito ludmi... Ale inak je to dobry clovek, takze treba to nejako prezit. Asi nadych, vydych, nadych, vydych...🙂. Tiez je velmi uzavrety a normalny rozhovor na akukolvek temu u nas nehrozi. Jedno je iste, su to take povahy a my ich nezmenime. Asi sa zacnem tiez modlit, ako tu bolo spomenute.