icon

Má svokra právo žiadať styk s vnúčaťom?

10. jan 2025

Ahojte, muž dostal skvelú pracovnú ponuku v zahraničí, ani sme neváhali, už dlhšie sme sa pohrávali s myšlienkou odísť niekde. Svokra je však nasratá a považuje to za "únos vnúčatá" pritom sme hneď hovorili že budeme chodiť na návštevy a aj ona môže hocikedy prísť, že jej aj zaplatíme letenku atď. Jej to nestačí, chce vidieť dcéru každý týždeň. 18. marca odchádzame a 29. marca je veľké rodinné stretnutie, na ktoré nepôjdeme a toto už považuje za dôkaz toho že nikdy svoje vnúča neuvidí. Chce podať návrh na súd o styku...a vlastne sa vyjadrila že chce aby sme mali zákaz vycestovať. Môže toto vôbec dosiahnuť? Ďakujem

Strana
z2
hipuska
10. jan 2025

urcite nie, poda navrh, ktorý bude následne zamietnutý. Nebude ani pojednávanie

suve99
10. jan 2025

Nie je to jej dieťa, tak nemá vôbec nato právo... Normálne by som jej povedala, že pokiaľ sa bude takto správať, je fakt možné, že ma tak vytočí, že vnúča naozaj neuvidí...

dskjhfdlkdjhl
10. jan 2025

Tak svokra je uplne mimo a dost pochybujem, ze nejaky navrh poda, je to len vydieranie.

januska12323
10. jan 2025

Nie na to nárok nemá. Nech sa ukludni lebo naozaj vnúča nikdy neuvidí.

autor
10. jan 2025

A ak podá len návrh na styk? Berie sa tam nejako do úvahy, že budeme žiť 1000km od nej?

evcagabi
10. jan 2025

Omg 🤦‍♀️😅

lucik194
10. jan 2025

moze podat cokolvek, vy nemate povinnost jej nosit jej vnucata.....

kofa77
10. jan 2025

uplny nezmysel to vseobecne nie je, sud moze upraviť styk dieťaťa aj s blízkymi osobami, ktorymi su stari rodicia.

negymama
10. jan 2025

Odpoveď: Majú starí rodičia právo na styk s vnúčatami? Dobrí deň, zákon o rodine upravuje možnosť upraviť styk blízkych osôb (napr. starých rodičov) s maloletým dieťaťom len v konaní o rozvod manželstva a v prípade, keď rodičia dieťaťa spolu nežijú.

kofa77
10. jan 2025

zalezi samozrejme od konkretnych okolnosti, netvrdim, ze automaticky sud proklepne aj vasej svokre, len pisme, ze zakon taketo pravo tarych rodicov pozna

markusrasford
10. jan 2025

Treba dat návrh na súd aby bolo nariadené psychiatricke vyšetrenie svokry aby pozerala menej telenoviel. Ze toto môže napadnúť dospelého človeka

negymama
10. jan 2025

@kofa77 citaj vyssie moj prispevok, taketo naroky mozu vzniknut iba v pripade rozvodoveho konania manzelov ked rodicia dietata neziju v spolocnej domacnosti.

a uz vobec sa nemoze jednat o "unos", pretoze stara mama v tomto pripade nie je zakonny zastupca dietata.

kofa77
10. jan 2025

@negymama ja viem, len reagujem na to, ze je uplny blud, ak nieoc take stary rodic ziada na sude

negymama
10. jan 2025

@kofa77 to ano, to som aj ja pocula o takych pripade, ze v pripade rozvodu, priklad nevesta branila styku dietata s rodicmi ex . tak vtedi ti mozu sud poziadat o stanovenie styku dietata.

ale ak by to bolo umoznene vo vsetkych pripadoch, tak by sudy neriesili nic ine len podania kadejakych urazenych mamiciek a svokier, ktore by tym mali paku na svoje deti.

kofa77
10. jan 2025

@negymama aj ked mne s amari, ze som videla judikat, kde s apriznalo stretnutie vnuka so starymi rodicmi a rovzod tam nebol...
ale nebudem tu pisat, lebo neviem, ci to nebol cesky..

negymama
10. jan 2025

@kofa77 tak az tak do detailu tuto problematiku neviem, bud to nebolo u nas, alebo to boli nejake specificke okolnosti.

doriiis
10. jan 2025

Návrh na styk s vnucatom podať môže.To o únose je blbosť samozrejme.
Ani zakázať cestovať vám nikto nemôže.Zalezi od súdu,ako rozhodne a či vôbec v tomto prípade prizná nejaký čas pre babku

doriiis
10. jan 2025

@negymama ....vôbec nemusí ísť iba o rozvod.My sme si touto pataliou prešli a nikto sa nerozvadzal.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
negymama
10. jan 2025

@doriiis chapem. ale zrejme v praxi ide hlavne o pripady rozvodu.
v kazdom pripade si neviem predstavit, ze take nieco nenarusi vztahy.

minka201
10. jan 2025

Veď jej nikto nebráni stretávať sa s vnúčaťom ani každý týždeň za ním letieť ani sa presťahovať do zahraničia 🤷

kofa77
10. jan 2025

@doriiis a priklepol sud stretavanie so starymi rodicmi vo vasom pripade, ak s amozem opytat?

doriiis
10. jan 2025

@monsterablue ...asi si čítala odo mňa.Pretoze presne takto to máme my.
@negymama ...naše ,,vzťahy" to práveže upratalo k spokojnosti vsetkych
@kofa77 .....áno,odklepol.Ale úplne inak,ako svokor žiadal.

ina2405
10. jan 2025

Ale však cestovať za vnúčaťom môže. Svokra nech sa nestrápňuje.

mariska1989
10. jan 2025

Ježiš ešte že nemám tak blbú svokru . Jej povedzte nech sa páči ak to dieťa vynosila, porodila môže si dať na súd ak nie nech zavrie tu svoju hubu. Keby toto mne povedala svokra tak sa mi ústa otvoria že čo si to vôbec dovoľuje. Žite si svoj život a svokru máj na háku

cacianka
10. jan 2025

aj tu na koni boli spomenuté návrhy starých rodičov na úpravu styku s vnúčatami, čo pri úmrtí jedného rodiča, či pri rozvode, alebo len tak s plezíru lebo chceli viac ako bioorodičia boli ochotní akceptovať. Rrozhodnutia súdu boli rôzne, podľa toho kto ako argumentoval, dával dôkazy. pár hodín mesačne, alebo aj zákaz styku, kontaktu, priblíženia.
Táto situácia však nasvedčuje tomu, že vy starým rodičom nebránite, ani deťom, máte v pláne cestovať na SK, ste ústretoví aby starí rodičia prišli za vami, nemáte teda nejaký odpor , dokonca ponúkate úhradu leteniek, tak je vysoko pravdepodobné že súd zamietne babkin návrh ako neopodstatnený, alebo vydá rozhodnutie "podľa dohody s rodičmi ".

vikusjk
10. jan 2025

Urcite sa nenechajte odradit a vyuzite tuto prilezitost odist a skusit zivot inde. Drzim palce 🙂

cacianka
10. jan 2025

@mariska1989 pri tej vete, že podá návrh na zákaz vysťahovania a že ide o únos vnúčaťa som skoro opľula monitor. ak by takto vyvádzala, a ani po slušnom rozhovore neprestala, by som jej tvrdo povedala niečo také ako píšeš, nech podáva návrh na svoje vlastné maloleté dieťa, čo si to vôbec dovoľuje, a v konečnom dôsledku aj to s tou hubou...

tanyan
10. jan 2025

To naozaj chce jedna dospelá žena takýmto spôsobom zabrániť svojmu dospelému synovi, aby sa odsťahoval?
Neviem aké veľké je vnúča a ako často ho stará mama vída, ale s takou povahou / takým zmýšľaním / takými reakciami Vám tá vzdialenosť určite prospeje.

bg92
10. jan 2025

s takym pristupom by som bola rada ze sa od nej stahujeme.
treba jej razne vysvetlit ze vy ste rodicia a nieste povinni zit tak aby to ona mala na skok k vnucatu a plnit jej babkovske potreby.
mala by byt rada za nove moznosti pre vas a vase dieta. ona nebude normalna. este aby som jej s tymto pristupom ponukala platenie leteniek, ani by ma nehlo.

Strana
z2