Mám 16 a som tehotná. Môžu mi zobrať dieťa?
Dobrý deň,idem sem na vás z otázkou,že mám 16 rokov som v 10 týždni,keď porodim budem mať 17 priateľ má 21 spolu žijeme, kamarátka mi vravela že tým že som maloletá je možné že dieťa mi zoberú...že musím napísať niaký papier ohľadom toho aby som mohla byť za dieťa zodpovedná.
Viete mi poradiť ako to teda je ?
Lebo určite nechcem aby mi dieťa zobrali,a spravím preto čokoľvek.
Vopred ďakujem 😀
@anetakaa ale riesia... teda kedysi urcite riesili.... kamaratka rodila 17, musela tam nejako figurovat matka a jej aj posielali rodicovsky... kym nedosiahla plnoletost... len tu to bolo ine, lebo otec nefiguroval...
@garadyov ahoj, nakolko mas partnera, nie je dovod ti dietatko zobrat. chod na upsvar sa poinformovat, ako to je a bude
No 15 rokov dozadu to kamarátka cca riešila nemala 18 rokov . Vzala ako keby tieda jej mama . Ale teraz to je isto ináč ale to ti povedia na upsvar kam patríš naj . Potom treba uznať otcovstvo aby bol otec zapísaný do rodného listu
nie je idealne si spravit dieta v dnesnj dobe v 16tich rokoch, zaujimalo by ma ake mas pre neho zazemie ,aj v pripade ze sa rozidete sa onho dokazes postarat tak aby malo plnohodnotny zivot. kratke poblaznenie a hned dieta bez zabezpecenia , vytvorenia domova, istoty stabilneho vztahu - lebo realne cloveka spoznas az po x rokoch..
@martin789456 Ale otázka znela inak 🙂
@garadyov nikto ti dieťa nezoberie, len nemôžeš poberať rodičovský príspevok ani byť zástupca dieťaťa kým nie si plnoletá.
@martin789456 a ty si objavil teraz teplu vodu :D to asi aj autorka vie, ze so ZS asi vela vody nenamuti... a vieme my , ci dieta chceli, planovali, preco sa nerozhodla pre UPT? ved nesudme...
@garadyov Dieťa ti vziať nevezmú,možno budeš viac sledovaná sociálkou(aké máš zázemie, bývanie atď). A nemôžeš poberať rodičovský a prídavky myslím,ani byť "poručnik"dieťaťa,kým nebudeš plnoletá. Alebo tá môže (ak sa chcete vziať)splnoletit súd.
Najlepšie je informovať sa priamo na úrade
@martin789456 Ideálne to určite nie je ale aspoň sa oň autorka zjavne postarať chce.
@martin789456 no ja som sa nepýtala na toto, dieťa nebolo plánované,a zázemie všetko máme a s priateľom verím že sa nerozideme priateľ kvôli dieťaťu robí aj nadčasy rozumieme si,to že to je tak skoro,je asi moja vec, a som si vedomá toho, čo to všetko obnáša 😉takže pekný deň vám prajem
@mariska1989 so mnou tiež bola mama,a podpisovala niake papiere , ale preistotu sa pýtam lebo o dieťatko keď porodim nechcem prísť.
@gov to čo je za dobrú radu pre mladučkú maminu,ktorá dieťatko chce ?
Zavolaj na poradňu Alexis, oni sa vyslovene venujú takýmto veciam, neželaným tehotenstvám, mladým matkám, poskytujú bezplatné poradenstvo, oni ti budú vedieť povedať.
@gov ale mame za to, ze je to jej vec, jej zivot a jej rozhodnutie, ze ano?
moja kamaratka rodila 17 rocna, druhe dieta 23 rocna... a je skvela mama, hoc bola na deti sama...
@garadyov veď priateľ je plnoletý, on teda prevezme zodpovednosť za dieťa aj rodinné prídavky, teda tak by to malo fungovať. Ty to budeš mať tazsie aj študovať, aj o dieťa sa postarať, ale všetko sa dá, určite to zvládnete. Držím vám palceky všetkým trom 👍😍.
@garadyov musite sa zobrat. Chod na UPSVaR aj s priatelom a vsetko vysvetlia.
Ja som bola presne tak ako si ty na tom mala som 16 a manžel 18. A veľa veci som preto urobila. Aby sme deti mohli spolu vychovávať. Po prvé manžel súdne podpísal otcovstvo dieťaťa aby bolo zverené jemu a po druhé vzali sme sa tiež súdnov cestou keď mi bolo 17 on musel pracovať a tak nie zostať na materskej. Stačí napísať písomne žiadosťi a dat na súd. Všetko dopadne dobre ❤️
@martin789456 ale ona sa na to vôbec nepýtala, nevyžiadané a aj dosť mimo🤔 možno je autorka v lepšej finančnej a sociálnej situácii ako ty.
Nič sa neboj,bábo Ti nik nevezme. Opatruj sa aj s bruškom a držím prsty🥰
@nikoletah áno, súd ju môže splnoletniť. Mám kolegyňu, ktorá sa vydávala v 15 a v 16 rodila. Druhé 17, a tretie po 20tke. Jej muž je len o rok starší, a všetkom zvládli, biedu netreli. Rodičia z oboch strán ich podržali.
@garadyov môžte sa zobrať to ty rieši veľa problémov .Musíš si ale podať žiadosť na súd a tým sa stanes zodpovedná sama sa seba a za dieťa . Takto je za teba zodpovedná tvoja mama.

To som teda ešte ja nepočula , ja som mala kamarátku , ktorá porodila a mala vtedy 16r a žiadne takéto veci neriešila takže toto netuším že by sa malo niečo také podpisovať 😊