icon

Mám 16 a som tehotná. Môžu mi zobrať dieťa?

garadyov
14. apr 2025

Dobrý deň,idem sem na vás z otázkou,že mám 16 rokov som v 10 týždni,keď porodim budem mať 17 priateľ má 21 spolu žijeme, kamarátka mi vravela že tým že som maloletá je možné že dieťa mi zoberú...že musím napísať niaký papier ohľadom toho aby som mohla byť za dieťa zodpovedná.
Viete mi poradiť ako to teda je ?
Lebo určite nechcem aby mi dieťa zobrali,a spravím preto čokoľvek.
Vopred ďakujem 😀

Strana
z2
adaluc338
16. apr 2025

Nie si plnoleta. Ale tvoj priatel ano, a tak je to vyriesene, on bude zodpovedat za vase dieta. Bude vas sledovat UPSVaR, ale na tvojom mieste by som rovno zasla na najblizsiu pobocku priamo sa informovala a nechala so poradit -"Posluchala" aby ta potom neprekvapilo ze ta z nemocnice pustia iba samu bez babatka.

katkatomekova
16. apr 2025

Milá autorka držím ti palce nech sa ti s bábätkom darí a užívate si vzájomnú lásku. Byť mamou mladá je to najlepšie, a aj študovať sa dá , život sa deťmi nekazí ale rozvíja. Pekný deň

krasneleto
16. apr 2025

@adaluc338 na to nemaju pravo, kedze dieta ma plnoleteho otca...

gocrazy
17. apr 2025

Neporadim k otazke, ale držím palce aby bolo tehotenstvo ukazkove aby sa babatko narodilo zdrave a aby ste boli stastni, zite si svoj zivot podla seba najlepsie ako viete a nedajte sa odradit ani si pokazit naladu nemiestnymi pripomienkami tu na MK

modrykolibrik
17. apr 2025

@garadyov v prvom rade si dobre prečítaj čo ti mama dáva podpisovať, aby si omylom nepodpísala aj adopciu alebo zbavenie dieťaťa.
Ako mama k tomu pristupuje? Asi nadšená moc nie je či?

hubicka2018
17. apr 2025

@garadyov neprídeš oň to sa neboj .Ja som tiež porodila 17r a dcéra má už zachvilu 30r.

breznica
17. apr 2025

Otec dieťaťa je plnolety, ak sa aj nevezmete, určite bude zapísaný v rodnom liste, takže všetky právomoci ohľadom dieťaťa budú jeho.
Btw moja babka mala môjho otca v 17,dedko mal síce o trochu viac ako tvoj priateľ a vychovali jedného úžasného, vzdelaného, pracoviteho človeka 🥰 nie je to vôbec o veku😉

sandokan1009
Odpoveď bola odstránená
rozkvet1
18. apr 2025

@garadyov deti majú deti. Keď sa to narodí, až vtedy pochopíš aké extrémne ťažké je starať sa o dieťa. Hlavne po psychickej stránke. A tá mladosť, ktorá je len jedna, tú ti už nikto nevráti. Môžte ma to ukamenovat, ale takto to je

skeblicka777
Autor odpoveď zmazal
skeblicka777
18. apr 2025

@adaluc338 na toto si ako prišla, prečo by mala ísť z nemocnice sama, pokiaľ nebude pod vplyvom nejakých látok a postará sa aj otec dieťaťa, plus iste budú musieť niečo doriešiť aj rodičia mladistvej matky.
@garadyov rodičia vedia už, že si tehotná? Ak nie, treba im to povedať, ono by ťa do 18ky ani lekári nemali vyšetriť bez sprievodu. Ďalšia vec by som sa išla popýtať na kuratelu, ako je to s uznaním otcovstva pri, keď nie si dospelá, poprípade na matriku skočte aj s priateľom. Nemaj strach, pokiaľ nie si závislá, na ulici, dieťa ti nikto nebude mať záujem zobrať, nie si prvá a ani posledná mladistvá matka

bounties
19. apr 2025

@gov do toho vás nič! Potrat je to najhoršie, čo môžete niekomu poradiť. Do konca života by mala psychické problémy kvôli zlému rozhodnutiu,ktoré už nejde nijako vrátiť.

bounties
19. apr 2025

@gov v profile máte chlapa,ale neverím tomu. Ste ženská,ktorá si išla na potrat a preto teraz každému takto radí! Fuj!

bounties
19. apr 2025

@garadyov gratulujem a prajem veľa šťastia. Určite to zvládneš

katze1991
20. apr 2025

@gov kondom mal ppuzit jej dospely 21rocny priatel alebo aspon vuyzit prerusovanu suloz...

nika092
23. apr 2025

@garadyov ahoj nič sa neboj malé ti nevezmú a ani sociálka tá nebude kontrolovať ale poručík bude do tvojej plnoletosti tvoja mamka. Osobná skúsenosť ja som tiež rodila v 17 a nedala by som svojho syna za nič na svete a čo sa týka štúdia zvládneš aj popri malému ja som si tak urobila aj maturity. Teraz mám tri krásne deti a aj pracujem. A partner stale ten istí keby si niekto myslel že mladá nerozvážnosť 😁😉

macusiq
23. apr 2025

@garadyov toto sa tak dobre cita. Bodajby bolo viac takych mladych dievcat v takejto situacii co takto rozmyslaju 🙂 prajem ti vela vela sil. Ked budes takato silna zvladnes to a nenechaj sa odradit negativnymi komentmi. Vsetko dobre prajem 🙂

kalifka
24. apr 2025
@garadyov

@gov ja si nemám ako život pokaziť,keďže som dievča ktoré nepije nechodí na párty,ani neviem čo to je 😉 maximálne vy tak strácate čas písaním 😉lebo je to moja vec

@garadyov nie si prvá, ani posledná, čo porodila takto v mladom veku. Moja spolužiačka porodila na strednej škole v prvom ročníku, jej mama ostala s jej dcérkou a ona s nami doštudovala, zobrali sa ako skončila školu. Potom mladý odišli bývať sami a doteraz krásne žijú spolu, mali neskôr ešte chlapca.
Len si užívajú tehotenstvo 🥰

julka009
24. apr 2025

Treba ísť na súd a ten ti prizná plnoletosť. Ja som to riešila v 17 🙂. A nepočúvaj bohov, čo ti rádia ísť na potrat. Stalo sa, už sa nedostane, a je super, že k tomu pristupuje s zodpovedne. Tak nech sa vám darí 🙂.

augustinka1
30. máj 2025

@garadyov Nezoberú. Tiež som mala dieťa v 17. Otec bol napísaný v RL a na súde som podala návrh o priznaní rodičovských práv a neskôr som spísala mame vyjadrenie k návrhu, ktoré podpísala. Predvolali na súd a dali mi rozsudok, že priznávajú rodičovské práva. Medzitým prišla na kontrolu sociálka, či je všetko v poriadku. Takže nikto ti nič nezoberie. Na súd ani nemusíš dávať rodičovské práva, ak bude všetko poberať otec, no ja som chcela radšej všetko mať pod kontrolou 😄

garadyov
autor
1. jún 2025

Vyjadrim sa toľko ku komentárom,v zmysle nebudeš sa vedieť postarať a choď na potrat, maximálne tak,že potrat je najhoršia vec na svete ,a to dieťa zato nemôže. Keď vy viete žiť s tým že ste išli na potrat, je moc smutné,ale zabiť vlastné dieťa,by vás viac zabijalo ako čokoľvek iné .
O dieťa sa postaráme obidvaja,žijem s priateľom. Robíme všetko preto aby babo málo všetko. Bývame už sami. Už sú aj papiere vyriešené. Rodičia to vedia. A nebolo sklamaný,len povedali že bol čas . Nikto ma na potrat neposielal držia s nami! .
Ďakujem ostatným za krásne komentáre a za pomoc. Pekný deň 👋🏻.

augustinka1
1. jún 2025
@garadyov

Vyjadrim sa toľko ku komentárom,v zmysle nebudeš sa vedieť postarať a choď na potrat, maximálne tak,že potrat je najhoršia vec na svete ,a to dieťa zato nemôže. Keď vy viete žiť s tým že ste išli na potrat, je moc smutné,ale zabiť vlastné dieťa,by vás viac zabijalo ako čokoľvek iné .
O dieťa sa postaráme obidvaja,žijem s priateľom. Robíme všetko preto aby babo málo všetko. Bývame už sami. Už sú aj papiere vyriešené. Rodičia to vedia. A nebolo sklamaný,len povedali že bol čas . Nikto ma na potrat neposielal držia s nami! .

@garadyov držte sa ❤️

ajuga
1. jún 2025
@garadyov

@gov ja si nemám ako život pokaziť,keďže som dievča ktoré nepije nechodí na párty,ani neviem čo to je 😉 maximálne vy tak strácate čas písaním 😉lebo je to moja vec

@garadyov poziadas sud o priznanie rodicovskych prav. Budes potrebovat rodny list dietata a tvoj rodny list. Priznaju ti prava a mozes na seba poziadat rodicovsky, pridavky a prispevok pri narpdeni dietata. Porucnikom dietata bude tvoja mama, kym budes mat 18. Potom uz budes len ty za dieta zodpovedna
Nikto ti dieta nevezme, neboj 🙂

skeblicka777
1. jún 2025
@garadyov

@ajuga keď má dieťa dospelého otca a on ho uzná za svoje, aj vtedy musí byť poručníkom jej matka?
@garadyov držím prsty, určite to nebude ľahké, ale to zvládnete 🍀

augustinka1
1. jún 2025
@skeblicka777

@ajuga keď má dieťa dospelého otca a on ho uzná za svoje, aj vtedy musí byť poručníkom jej matka?
@garadyov držím prsty, určite to nebude ľahké, ale to zvládnete 🍀

@skeblicka777 ak je otec dieťaťa plnoletý, bude on automaticky zákonným zástupcom dieťaťa

ajuga
1. jún 2025
@augustinka1

@skeblicka777 ak je otec dieťaťa plnoletý, bude on automaticky zákonným zástupcom dieťaťa

@augustinka1 ano, mas pravdu... no kvoli poberaniu RP a pridavku odporucam priznat rodic.prava. a an kvoli prispevku pri narodeni dietata. Ten je sice mozny vyplatit az do roka od narodenia dietata, ale RP a pridavok UPSVaR vyplaca len pol roka po narodeni dietata. Ja som zastancom, aby vsetky peniaze za dieta poberala matka. Nie otec... preto odporucam poriesit su sudne priznanie rodic prav

karlamon
2. jún 2025

Mňa mala mama v 17tich tiež pred 35 rokmi a tu som 🤣 Práva prebral môj otec ktorý bol o ťažký rok starší 🤣 A je odložili ma do decaku, do cca 4 rokoch sme bývali u starkej čo si pamätám.. Ale chceli ma a zvládli to 😊
Držím palčeky 🥰 Budeš úžasná mamina a hlavne keď máš podporu rodiny 😊

augustinka1
2. jún 2025
@ajuga

@augustinka1 ano, mas pravdu... no kvoli poberaniu RP a pridavku odporucam priznat rodic.prava. a an kvoli prispevku pri narodeni dietata. Ten je sice mozny vyplatit az do roka od narodenia dietata, ale RP a pridavok UPSVaR vyplaca len pol roka po narodeni dietata. Ja som zastancom, aby vsetky peniaze za dieta poberala matka. Nie otec... preto odporucam poriesit su sudne priznanie rodic prav

@ajuga vyššie som spomenula, že ja som si podávala na súd priznanie RP, aby som všetko mala pod kontrolou ja 😄

Strana
z2