icon

Mám povinnosť dávať deti otcovi bez výživného?

jessy8911
18. sep 2025

Ahojte, rada by som sa poradila. Situacia nasledovna, s otcom deti nie sme manzelia rozisli sme sa deti byvaju u mna teraz po dvoch mesiacoch sa ich dozaduje na vikendy. Vyzivne mi dal v prvy mesiac po rozchode od vtedy nic, povedal ze mi platit nebude. Navrh na vyzivne aj na zverenie deti do starostlivosti mam uz podane. Ale moja otazka je, som povinna mu davat deti ak s tym nesuhlasim aby si ich bral? Na zaklade toho ze neplati vyzivne co je tiez povinne? A tak tiez neviem v akych podmienkach zije. Dakujem za rady.

Strana
z2
melanta
18. sep 2025

V tejto chvíli má na deti rovnaký nárok ako ty. Čiže kľudne ich môže mať rovnako veľa ako ty. Ty nemáš nárok nesúhlasiť, on má právo s nimi byť. Ak by aj výživné mal stanovené súdom a neplatil by ho, jeho právo byť s deťmi sa tým neruší.

Prečo odmietaš, aby s ním deti boli? Vybrala si si ho opakovane za otca svojich detí, takže čo je na ňom také zlé, že deti nemôžu mať otca, aj keď spolu už nežijete?

anjelicek26
18. sep 2025

Ved sa ho opytaj, kde teraz zije, ved ti hadam odpovie, ci ma byt, ci byva u kamarata alebo u rodicov? Rovnako je moznost, ze si ich vezme a vecer ich dovedie spinkat k tebe, ved komunikujte nejako.... "povinna" je jedna vec, ale stavat sa na zadne a deti nevidiet otca cele tyzdne ci mesiace, kym rozhodne sud, je velmi kontraproduktivne. Len to situaciu medzi vami vyhroti..

soldi
18. sep 2025

vyzivne Ti doplati spatne, ale Ty mu spatne cas s detmi nevratis. prosim Ta, chovaj sa ako matka a rozumna zena a neries svoje nezhody cez deti. Deti maju pravo na otca. maju ho radi, dozic im ho.

leo2019
18. sep 2025

@jessy8911 takto ty nemôžeš brániť otcovi v styku s detmi. Výživné nijak nesúvisí so stykom. Toto bude použité na súde proti tebe. Výživné ti bude musieť tak ci tak spätne vyplatene od podania návrhu. Do rozhodnutia súdu mate obaja rovnaké pravo na styk s deťmi. Ak mas podozrenie ze otcove podmienky niesu vhodné musíš podať podnet na príslušný UPSVAR. No brániť v styku nemôžeš a sud pri zvereni deti bude na to prihliadať.

carrot_apple
18. sep 2025

nemôžeš mu zatiaľ brániť.
buď rada,že ich chce, za ďaľšie dva mesiace sa to môže zmeniť a nebude ich chcieť ani cez víkendy..

belllinka
18. sep 2025

Teraz samozrejme autorka dopise, aky je to zly otec, nestaral sa, pije, fajci, deti da svokre atd. 🙂

jessy8911
autor
18. sep 2025
@belllinka

Teraz samozrejme autorka dopise, aky je to zly otec, nestaral sa, pije, fajci, deti da svokre atd. 🙂

@belllinka 😃no ja nemam dovod si vymyslat. Alkohol ano, cigarety nie, svokre ich neda lebo so svojimi rodicmi nekomunikuje, a kto ho nepozna nepochopi, ma nahle vykyvy nalad, vadia mu skoro vsetky zvuky,aj ked sa deti hlucnejsie hraju a to ze nas pripravil o byvanie lebo nikdy nic nedomyslel ani nespominam plus psychicke tlaky, ked boli deti mensie tak ked sme boli doma sedeli sme zavrete v izbe aby sme ho nevyrusovali pri "oddychovani" co bolo prakticky stale.

jessy8911
autor
18. sep 2025

@jessy8911 odpovedala som nizsie. Ano beriem ze som sa do toho sama uvrtala ale jedine co na nasom vztahu nelutujem su tie deti, dlho mi trvalo kym som sa odhodlala to zmenit ukoncit to snim a ani to nebolo jednoduche lebo to nechcel a vlastne ani nechce doteraz prijat.

moonlight1210
18. sep 2025
@jessy8911

@belllinka 😃no ja nemam dovod si vymyslat. Alkohol ano, cigarety nie, svokre ich neda lebo so svojimi rodicmi nekomunikuje, a kto ho nepozna nepochopi, ma nahle vykyvy nalad, vadia mu skoro vsetky zvuky,aj ked sa deti hlucnejsie hraju a to ze nas pripravil o byvanie lebo nikdy nic nedomyslel ani nespominam plus psychicke tlaky, ked boli deti mensie tak ked sme boli doma sedeli sme zavrete v izbe aby sme ho nevyrusovali pri "oddychovani" co bolo prakticky stale.

@jessy8911 za tychto okolnosti mu ich teda nedavaj. Ak je taky nestabilny (ma vykyvy nalad, vadia mu hlasne zvuky - deti nebudu sediet ticho v kute). Aby im neublizil, az mu rupnu nervy.

Cas s otcom je sice fajn, ale nie, ak je naplneny okrikovanim, nervozitou, nadavkami a mozno aj pohlavkami, ci capanim po zadku z nervov.

Aktualne nie si povinna mu ich davat. Kym nemate rozhodnutie sudu o starostlivosti, mozes to odmietat.

jessy8911
autor
18. sep 2025
@anjelicek26

Ved sa ho opytaj, kde teraz zije, ved ti hadam odpovie, ci ma byt, ci byva u kamarata alebo u rodicov? Rovnako je moznost, ze si ich vezme a vecer ich dovedie spinkat k tebe, ved komunikujte nejako.... "povinna" je jedna vec, ale stavat sa na zadne a deti nevidiet otca cele tyzdne ci mesiace, kym rozhodne sud, je velmi kontraproduktivne. Len to situaciu medzi vami vyhroti..

@anjelicek26 postaval si nieco z dreva 5*5m.nevirm ci to ma hotove, foto vnutra mi odmieta poslat.

jessy8911
autor
18. sep 2025
@moonlight1210

@jessy8911 za tychto okolnosti mu ich teda nedavaj. Ak je taky nestabilny (ma vykyvy nalad, vadia mu hlasne zvuky - deti nebudu sediet ticho v kute). Aby im neublizil, az mu rupnu nervy.

Cas s otcom je sice fajn, ale nie, ak je naplneny okrikovanim, nervozitou, nadavkami a mozno aj pohlavkami, ci capanim po zadku z nervov.

Aktualne nie si povinna mu ich davat. Kym nemate rozhodnutie sudu o starostlivosti, mozes to odmietat.

@moonlight1210 nikdy ich nezbil to je fakt, ale vela krat sa bali ked mal svoje stavy. Napriek tomu hlavne starsia ho ma rada a chcela by k nemu ist, ale ako pisete nechcem to aj kvoli tomu ze je nevypocitatelny. Mal aj problemy so zakonom pred rokmi, alkohol, bitky.
Tak neviem lebo ostatne zeny pisu ze sa to moze na sude otocit proti mne ze mu ich nechcem davat.

anonym_b09b2a
18. sep 2025

Si povinná mu dávať deti, on bude mať bez ohľadu na rozsudok vždy právo nejakého styku s nimi - aj keby len málo. Má svoje rodičovské práva. A keď ste ani neboli zobratý, tak nemáš nárok na žiadnu časť z jeho majetku ani nič také, čisto len na výživné a to sa posudzuje z jeho platu.

moonlight1210
18. sep 2025
@jessy8911

@moonlight1210 nikdy ich nezbil to je fakt, ale vela krat sa bali ked mal svoje stavy. Napriek tomu hlavne starsia ho ma rada a chcela by k nemu ist, ale ako pisete nechcem to aj kvoli tomu ze je nevypocitatelny. Mal aj problemy so zakonom pred rokmi, alkohol, bitky.
Tak neviem lebo ostatne zeny pisu ze sa to moze na sude otocit proti mne ze mu ich nechcem davat.

@jessy8911 pomoze, ak to podlozis aj konkretnymi dokazmi. Aspon svedectvami niekoho o jeho chovani k tebe a detom.

Styk s otcom najskor budu mat. To mu sud priklepne. Je sice takto z popisu divny, ale z pohladu sudu moze stale vyzerat sposobily.
Vies ovplyvnit len to, ako bude styk upraveny. Kolko dni, ako casto, ci v tvojej pritomnosti, atd.
On to zas vie ovplyvnit (alebo pokazit) tym, ake priestory ponuka pre deti. Ubytovanie, socialne vybavenie (teplo, varena strava, vlastna postel, priestor, miesto na ucenie, zachod, kupelna, aspon sprcha, ak nie vana, atd.).
To mu pozrie socialka. Detto u teba.

Vyzivne sa bude urcovat z jeho prijmu, aky zdokladuje jeho zamestnavatel alebo on (napr. danovymi priznaniami, ak je szco. Atd.).

jessy8911
autor
18. sep 2025
@moonlight1210

@jessy8911 pomoze, ak to podlozis aj konkretnymi dokazmi. Aspon svedectvami niekoho o jeho chovani k tebe a detom.

Styk s otcom najskor budu mat. To mu sud priklepne. Je sice takto z popisu divny, ale z pohladu sudu moze stale vyzerat sposobily.
Vies ovplyvnit len to, ako bude styk upraveny. Kolko dni, ako casto, ci v tvojej pritomnosti, atd.
On to zas vie ovplyvnit (alebo pokazit) tym, ake priestory ponuka pre deti. Ubytovanie, socialne vybavenie (teplo, varena strava, vlastna postel, priestor, miesto na ucenie, zachod, kupelna, aspon sprcha, ak nie vana, atd.).
To mu pozrie socialka. Detto u teba.

Vyzivne sa bude urcovat z jeho prijmu, aky zdokladuje jeho zamestnavatel alebo on (napr. danovymi priznaniami, ak je szco. Atd.).

@moonlight1210 vsetci co ho poznaju vedia ze je divny, aj jeho rodicia. No len neviem ci by boli ochotni rozpravat o tom detailne na nejakom sude, ci by im to bolo po chuti. Dokonca plne chapu ze som sa s nim rozisla, mrzi ich to ale ani oni si s nim nevedia dat rady. Mam aj sms spravy s jeho vylevmi.

leo2019
18. sep 2025
@jessy8911

@moonlight1210 vsetci co ho poznaju vedia ze je divny, aj jeho rodicia. No len neviem ci by boli ochotni rozpravat o tom detailne na nejakom sude, ci by im to bolo po chuti. Dokonca plne chapu ze som sa s nim rozisla, mrzi ich to ale ani oni si s nim nevedia dat rady. Mam aj sms spravy s jeho vylevmi.

@jessy8911 to je absolútne jedno co povieš. Rodicia zvyknú na seba kidat v priebehu procesu ohľadom detí. Jedine co môžeš spraviť je požiadať o NO do rozhodnutia súdu. Ak sud v NO rozhodne ze je v záujme detí obmedziť styk otca s detmi tak to tak urobí. Ak nie nemáš na výber. Ako som písal vyššie podmet na UPSVAR prejdú si to. A ďalšia vec je ze sud vám na 99% da urobit znalecky posudok. V posudku budú vaše povahové výsledky aj patologické nálezy správania rovnako aj u detí. A z toho sud urobí záver. Je absolútne jedno bez dôkazov co budeš hovoriť. Ty povieš on poprie a bude to slovo proti slovu.

jessy8911
autor
18. sep 2025
@leo2019

@jessy8911 to je absolútne jedno co povieš. Rodicia zvyknú na seba kidat v priebehu procesu ohľadom detí. Jedine co môžeš spraviť je požiadať o NO do rozhodnutia súdu. Ak sud v NO rozhodne ze je v záujme detí obmedziť styk otca s detmi tak to tak urobí. Ak nie nemáš na výber. Ako som písal vyššie podmet na UPSVAR prejdú si to. A ďalšia vec je ze sud vám na 99% da urobit znalecky posudok. V posudku budú vaše povahové výsledky aj patologické nálezy správania rovnako aj u detí. A z toho sud urobí záver. Je absolútne jedno bez dôkazov co budeš hovoriť. Ty povieš on poprie a bude to slovo proti slovu.

@leo2019 pisali ste ze sud bude prihliadat na to ze som mu ich nechcela dat, smiesm sa opytat ci mate skusenost alebo sa v tom vyznate? A je to tak aj ked mam dovod? Dakujem

sevrin
18. sep 2025

Však mu ich nechaj a povedz mu že ani ty platiť nebudeš 🙂

jessy8911
autor
18. sep 2025
@sevrin

Však mu ich nechaj a povedz mu že ani ty platiť nebudeš 🙂

@sevrin no ja na rozdiel od neho potrebujem casty kontakt so svojimi detmi, rozpravat s nimi, ucit sa s nimi, tulit sa s nimi a podobne.cize neviem ako ste to mysleli.

leo2019
18. sep 2025
@jessy8911

@leo2019 pisali ste ze sud bude prihliadat na to ze som mu ich nechcela dat, smiesm sa opytat ci mate skusenost alebo sa v tom vyznate? A je to tak aj ked mam dovod? Dakujem

@jessy8911 ano mam skúsenosť. A veľa sa viete dočítať aj na rozsudkoch. Ak máte dôvod musíte to preukázať. Tvrdiť môžete co chcete. Ano sud bude prihliadať na to ze ste bránili otcovi v styku s detmi. Je to najhoršia vec ktoru môžete urobit a myslím si ze dosť vedľa účastníkov vám to povedalo. Vy nieste objektívna osoba aby ste tvrdili co je vhodné alebo nie pre deti...pretože ste rodic a vas názor je zaujatý ci uz konfliktmi medzi vami alebo možnou pomstou. Sudca neprisiel len včera do taláru a všetky praktiky matiek aj otcov veľmi dobre pozná.

mondolina
18. sep 2025

@jessy8911
koľko rokov majú deti?
prečo brániš dcére keď chce vidieť otca?

natalka13
18. sep 2025
@jessy8911

@jessy8911 a co by si robila, keby mal detinon a tebe by ich odmietol dat?
Nema sudom aninon ani ty zakaz byt s detmi.

natalka13
18. sep 2025
@moonlight1210

@moonlight1210 odkial mas ze aktualne nieje povinna dovolit mu stretnut sa s detmi?

petulda333
18. sep 2025

No...moj svagor ma aj sudom stanovene stretavanie a exsvagrina mu deti nedava. Naposledy sme ich videli v marci. Bola 2x dorazne upozornena sudkynou a nic. Deti neda,dokonca volala policiu,ze deti vraj ist nechcu. Deti sa skryli za seba,boli ticho. Policia ho poslala prec. Mimochodom,jej brat je policajt tiez....zial aj takto to moze byt. Ze nemusi dat a trest ju necaka ziadny

sovica
18. sep 2025

@jessy8911 Na začiatku píšeš: ..." A tak tiez neviem v akych podmienkach zije." a neskôr: ..."postaval si nieco z dreva 5*5m.nevirm ci to ma hotove, foto vnutra mi odmieta poslat"...
Mám to teda chápať tak, že nemá vlastné bývanie alebo podnájom a "zbúchal" si nejakú drevenicu vo veľkosti 5x5 m? Predpokladám, že toto by sociálkou neprešlo a deti by ho v takýchto "bezdomoveckých" podmienkach nemohli navštevovať.
Ty s deťmi bývaš kde, vo vlastnom, či v podnájme? Pracuješ? ...a on pracuje? Deti sú aké veľké?

jessy8911
autor
18. sep 2025
@mondolina

@jessy8911
koľko rokov majú deti?
prečo brániš dcére keď chce vidieť otca?

@mondolina 5 a 8 vyssie som odpovedala preco je to nevhodne podla mna

jessy8911
autor
18. sep 2025
@petulda333

No...moj svagor ma aj sudom stanovene stretavanie a exsvagrina mu deti nedava. Naposledy sme ich videli v marci. Bola 2x dorazne upozornena sudkynou a nic. Deti neda,dokonca volala policiu,ze deti vraj ist nechcu. Deti sa skryli za seba,boli ticho. Policia ho poslala prec. Mimochodom,jej brat je policajt tiez....zial aj takto to moze byt. Ze nemusi dat a trest ju necaka ziadny

@petulda333 no ked budem mat sudne rozhodnutie a stanovene dni tak mu deti samozrejme sam aj ked stale budem trpnut ci budu ok.

jessy8911
autor
18. sep 2025
@sovica

@jessy8911 Na začiatku píšeš: ..." A tak tiez neviem v akych podmienkach zije." a neskôr: ..."postaval si nieco z dreva 5*5m.nevirm ci to ma hotove, foto vnutra mi odmieta poslat"...
Mám to teda chápať tak, že nemá vlastné bývanie alebo podnájom a "zbúchal" si nejakú drevenicu vo veľkosti 5x5 m? Predpokladám, že toto by sociálkou neprešlo a deti by ho v takýchto "bezdomoveckých" podmienkach nemohli navštevovať.
Ty s deťmi bývaš kde, vo vlastnom, či v podnájme? Pracuješ? ...a on pracuje? Deti sú aké veľké?

@sovica
@sovica presne tak zbuchal si drevenicu 5*5.
Ja byvam s detmi pri rodicoch mojich v dome momentalne a budem sa snazit dokoncit dom ktory sme este spolu zacali stavat. Aby sme mali svoje sukromie a klud. Tiez nie je mojim snom byvat s rodicmi. Mam firmu, maly stanok cize 5 dni z tyzdna som detom plne k dispozicii. Vozim ich do skoly a travim s nimi cas.

jessy8911
autor
18. sep 2025
@jessy8911

@sovica
@sovica presne tak zbuchal si drevenicu 5*5.
Ja byvam s detmi pri rodicoch mojich v dome momentalne a budem sa snazit dokoncit dom ktory sme este spolu zacali stavat. Aby sme mali svoje sukromie a klud. Tiez nie je mojim snom byvat s rodicmi. Mam firmu, maly stanok cize 5 dni z tyzdna som detom plne k dispozicii. Vozim ich do skoly a travim s nimi cas.

@jessy8911 on je este stale zamestnany u mna vo firme ale len na totalne minimum jeho mzda je cxa 10€ za mesiac.

bambulkaaskatulka
18. sep 2025
@jessy8911

@petulda333 no ked budem mat sudne rozhodnutie a stanovene dni tak mu deti samozrejme sam aj ked stale budem trpnut ci budu ok.

@jessy8911 nie, takto to nefunguje. Kým nie je súdne rozhodnutie, môže ho vidieť presne tak isto ako ty. Ste presne rovnakí rodičia. Samozrejme, keď nežijete spolu, s jedným dieťa žije a s druhým sa stretáva. Ale vôbec to nie je tak, že ty by si mala rozhodnúť či umoznis alebo nie. Najlepšie je dohodnúť sa, keď sa nedá, cestou návrhu na neodkladné opatrenie

jessy8911
autor
18. sep 2025

Inac ja nemam problem ako taky aby sa stretli, videli, isli niekde na ihrisko, na vylet, ale nezda sa mi vhodne aby ich bral k sebe na cely vikend do tej svojej chatky

Strana
z2