Mám to nahlásiť?
Dobrý večer,
Momentálne ma môj muž totálne "naštartoval".
Situácia je taka, že máme 3 ročného syna (škôlkar). Ja mám 17 ročného syna z prvého manželstva. Muž ma tiež 10ročného syna. Momentálne má druhý týždeň ovčie kiahne. Vraj má už aj chrasty, ale aj nové ešte nevyschnute kiahne. Tento víkend ma prísť k nám. Ten môj starší (17r) je momentálne chorý (kiahne ešte nemal), ani ten (3r) nemal kiahne tak som mužovi vravela, že v prípade toho 17 r je to nebezpečné ak by sa nakazil. Aj ten 3r sa môže nakaziť. Ja som teraz nastúpila do práce takže doma s drobcom veľmi nemôžem ostať. Muž nemôže tiež. Zvada medzi nami nastala, lebo mužova ex trvá na tom, aby k nám chlapec na vikend prišiel. Muž je ako slaboch nepovie ani pol slova, lebo ona by chlapcovi nahučala, že otec ho nechce. Ak ho pošle ešte infekčného ja ju normálne nahlasim že ohrozuje zdravie deti. Veď pre toho 17r je to sakra nebezpečné. Myslíte, že je to ok?
@simsalabim Bol na vyšetrení, keďže je chorý a sama dr vravela, že je to pre neho nebezpečné. Tak doktorka s dlhoročnou praxou asi vie čo vravi.nemyslím si, že sa svet by zrútil, keby chlapec k nám prišiel o týždeň neskôr
Kde by si to akože išla nahlásiť?Na hygienu?Či políciu?
Upokoj sa.
@joesvk na hygienu. Kiahne, keď ma dieťa sa tiež hlási, keďže je to infekčné ochorenie
Prečo si toho 17ročného nedala už dávno zaočkovať?
@lily246 Ako dieťa bol zaockovany
Ved som ti napisala, ze ho daj zaockovat. Tie kiahne moze dostat v obchode, kine ci autobuse. Ked je to prenho nebezpecne. A ak ich dostane - a je to prenho nebezpecne - dr mu istotne predpise virostatika.
A co ak tvoj starsi chyti kiahne od tvojho mladsieho? Koho nahlasis potom? Ci to uz nebude nebezpecne? 🤣🤦♀️ Boze zena, cim neskor clovek dostane kiahne,tym je to horsie, v dospelosti moze z toho byt aj pasovy opar..v zaujme jeho dalsieho zdravia by som ho kontaktovala s kiahnami co najskor...podla mna nie tvoj muz je slaboch,ale ty moc prehanas
Upokoj sa, s nahlásením by si zrejme neuspela, keďže syn by išiel k otcovi, ktorý by sa mal starať o dieťa aj keď je choré.
Navyše kiahne druhý týždeň je riziko nákazy minimálne - infekčné sú najviac pred objavením sa príznakov.
Píšeš, že starší bol očkovaný ako dieťa - riziko nákazy sa blíži k 0.
Menší škôlkar ich môže chytiť rovnako v škôlke alebo inde v kolektíve detí - tak by som bola rada, že má za tým.
Nikto nebude tvoje hlásenia riešiť, akurát sa zasmejú, je to trápne.....
@simsalabim Nakaziť sa môže covidom, sarlachom, osypkami a pod. to by bolo očkovania. Ale ak niekto ma potvrdenú diagnózu a je stále infekčný tak nech sedí doma
Neprehanaj prosim ta. Nemyslim si, ze po 2tyzdnoch ma este pupaky, cize infekcny uz by nemal byt.
Ked sa tak strachujes, starsi nech ide k otcovi a s mladsim bez k rodicom.
O syna nech sa stara jeho otec.
rozumiem, že sa obávaš. Na strane druhej to môže priniešť aj tvoj 3 ročný škôlkár a potom čo spravíš?, a čo chceš nahlasovať? že dieťa ide k svojmu otcovi? Ak bol syn zaočkavaný tak to riziko je výrazne nižšie. Nepanikár.
@lentilka46 no jasné ako inak. Ja som teraz nastúpila do prace. Da ostať nemôžem. To, že sa môžeme hocikde barskde nakaziť mi pisat nemusíš. To viem, ale ak niekto je infekčný tak ma ešte vydržať a ostať doma, aby neohrozil iných.
Prosím ťa, povedz doma ze si uz rozhodla. Kiahnove dieťa príde o tyzden. Bodka. Keby som na tvojom mieste, muz by sa mohol aj na hlavu postaviť. Bolo by po mojom. Prípadne ak sa s muzom nedá dohodnúť, nech ide so synom niekam, neviem kam...+na obdobie inkubacije
Podla mna trochu prehanas.
@patka06 to je blud. Dieťa ktoré sa lieči na kiahne má byť v jednej domácnosti do odznenia príznakov a nemá vychádzať na slnko, aby sa jemu nespravili biele flaky to mi povedala doktorka
Tak toto je sila ako tu niektoré píšete o tom, že dotyčná preháňa. To kde to žijeme? Poznám deti ktoré mali priebeh ovčích kiahní taký, že im to zničilo imunitu na viac ako rok. Autorka má doma 17ročného so zníženou imunitou (keďže je chorý práve) a 3 ročného s ktorým nemôže ostať doma, keď ochorie - ani ona a ani muž. Rozhodne by som nedovolila aby mi do domácnosti prišiel niekto kto môže byť potencionálne infekčný a kto môže zvyšovať šance že mi ochorejú deti. Nehovoriac o tom, že poznám aj ľudí ktorí dostali ovčie kiahne druhý krát, hoci ich prekonali v detstve. Takže ako sorry, ale dotyčný má ostať doma a doliečiť sa.
@veronikaszabova my tu nikoho nemame, takže max si prenajmem byt. Pupaky ešte ma to mu ex povedala, preto som taka nahnevaná. Keby mal iba chrasty nepoviem ani pol slova
Ja ti rozumiem, ktože by mal záujem dostať kiahne na leto a chvíľu po nástupe do novej práce, možno ešte v skúšobnej dobe. Namiesto hnevania sa by som si s mužom sadla a hľadala iné riešenie. Keď chce byť na víkend so synom, čo tiež chápem, nemá nejakú chatu alebo niečo podobné, kde by s ním ten víkend mohol stráviť a neohroziť zdravé deti? Prípadne prenajať nejakú chatu na úplnej samote v blízkosti? Taký výlet s otcom by sa aj chlapcovi mohol páčiť. Ak nie, dohodla by som s mužom vopred plán, ako budete riešiť výpadok z práce, ak to deti dostanú, keďže ty si v novej práci nemôžeš dovoliť zostať 2-3 týždne doma. A áno, môj syn nemal po 2 týždňoch ešte všetko zaschnute, hoci som dodržiavala všetko rovnako, ako pri dcére, ktorej zaschli všetky za týždeň. Či bol infekčný neviem, nikam nechodil 🤷🏻♀️
Tak nech sa chlap ozve a vysvetli to byvalej zene. Snad sa jej neboji 🙂
Úplne ta chápem ze si rozculena, aj mňa by to poriadne vzalo. Trvala by som aby s kiahnami nechodil. Spoj sa s jeho ex a popros ju o to. 17rocneho daj zaočkovať co najskôr sa bude dať, ten mladší to môže doniesť zo škôlky kedykoľvek. Držím palce nech to dobre dopadne.
A ty to ex nemôžeš vysvetliť?
Lepšie nech dostane tak už to budete mať za sebou
Každý by len všetko všade nahlasoval
Aj ten manželov syn 17 ročný - ovčie kiahne v tomto veku otriasajú imunitou a zaťažujú imunitu oveľa viac ako u malých detí. A jeho chce mater silou mocou natlačiť k rodine, kde je člen rodiny momentálne tiež PN ??? Toto je také hazardovanie so zdravým dieťaťa, asi len preto aby si matka mohla na víkend od neho oddýchnuť, tak ho nenechá v kľude sa doliečiť a bude ho tlačiť k otcovi kde jej syn môže nabrať ďalšiu chorobu.
S tým slnkom je to pravda, ale ak prejde napr. od domu k autu aj pri 40 stupňoch nič sa nestane, ide o dlhší pobyt na slnku.
Blud je to s jednou domácnosťou. koľko detí sa presúva napr. k starým rodičom na doliečenie, - druhý týždeň t.j. 8 - 14 deň kiahní už niektorí chodia aj na dovolenku.
11sty deň chodia deti späť do kolektívu
Pochybujem, že by na minimálne na 8. deň mal čerstvé vyrážky
Uplne nechapem tie reakcie vsak nech ich dostane
1. Nema zaujem aby obe deti dostali kiahne
2. Zacala novu pracu, nemoze byt na OCR (sama to poznam)
3. Poslat zamerne chore infekcne dieta niekam je bezohladne a fakt sebecke - ex ma rodinu, ktora kiahne nemala, kebyze zije sam, to je ina situacia
Nahlasit nie, ale jednoducho oznam muzovi, ze zial v sucasnej situacii (tvoja praca) jednoducho nie. Ked som nastupila do novej roboty dostala som streptokoka. Pruser - nejdes do prace, zle je (vsetci sa skolia a na mna nik cakat nebude), ides do prace, tiez je zle.
Neboj sa, v 17 nemusí vôbec mať zlý priebeh kiahní. Sama som ich mala v 17 a bola to úplná pohoda 🙂
@patka06 ale to nie je norma.Kazdy má priebeh iný niekto sa vysype a za par dni ma pokoj u druhého to ide pomaly.
Aj ex je hlúpa dieťa je choré, tak sa má liečiť a nie chodiť hore dole.nevlastny syn je oslabený a chce ho dať do rodiny kde je viróza.Nesuhlasila by som s tým, ale tu ide o ego všetkých.Lebo je otec a má sa postarať a je to jeho víkend nechutné.

17rocneho daj zaockovat, ked je to prenho take nebezpecne. S kiahnami sa moze stretnut vsade.