Mám to nahlásiť?
Dobrý večer,
Momentálne ma môj muž totálne "naštartoval".
Situácia je taka, že máme 3 ročného syna (škôlkar). Ja mám 17 ročného syna z prvého manželstva. Muž ma tiež 10ročného syna. Momentálne má druhý týždeň ovčie kiahne. Vraj má už aj chrasty, ale aj nové ešte nevyschnute kiahne. Tento víkend ma prísť k nám. Ten môj starší (17r) je momentálne chorý (kiahne ešte nemal), ani ten (3r) nemal kiahne tak som mužovi vravela, že v prípade toho 17 r je to nebezpečné ak by sa nakazil. Aj ten 3r sa môže nakaziť. Ja som teraz nastúpila do práce takže doma s drobcom veľmi nemôžem ostať. Muž nemôže tiež. Zvada medzi nami nastala, lebo mužova ex trvá na tom, aby k nám chlapec na vikend prišiel. Muž je ako slaboch nepovie ani pol slova, lebo ona by chlapcovi nahučala, že otec ho nechce. Ak ho pošle ešte infekčného ja ju normálne nahlasim že ohrozuje zdravie deti. Veď pre toho 17r je to sakra nebezpečné. Myslíte, že je to ok?
Prehanas, ale tak posli polovičku so synom na hotel🙂 nech si užijú. 3r ti kiahne dostane, potom ako to budete riešiť?
@zuza265 má a práve preto by som šla na víkend niekde....17 ročný chlapec sa zvládne vpohode liečiť aj mimo domu (môžu ísť niekde do hotela, penziónu).
Veľa možností nemajú
1. Buď budú všetci doma a zvládnu to spoločne
2. Chlapec ostane u matky (a však stým musí súhlasiť hlavne ona)
3. Chlapec príde k otcovi a autorka pôjde na víkend preč
4. Chlapec a jeho otec pôjdu nikde na chlapský víkend (chata)
Určite by som nikoho nikde nenahlasovala a nehrotila zbytočne vzťahy kvôli jednému víkendu.
Ja ako matka by som choré dieťa neposlala (bola by som rada že ostane doma a dolieči sa), na druhú stranu otec je tiež rodič (ak matka chlapca uznala za vhodné že je v stave ísť na víkend k otcovi) tak by som to akceptovala a prispôsobila tomu situáciu.
Akože…chápem, že nechceš, aby niekto kto je chorý šiel k vám…ale na druhu stranu…syn keď má 17 a ešte nemal kiahne…tak keď bude dospelý a od svojich deti dostane tak to je už trochu väčší problém 😅 mať kiahne ako 17 ročný a napr. 30 ročný dospelý muž to už je rozdiel… skoro každý robí to, že chcú, aby dieťa malo kiahne čím skôr, aby to potom niekde nechytili v dospelosti keď s tým je problém…no, rob ako uznáš za vhodné 😅❤️
a keby mladší priniesol zo škôlky kiahne potom čo? Koho pôjdeš nahlásiť? Si normálna? Mimochodom otec sa má starať o dieťa aj keď je choré. To, že ty máš ďalšie 2 doma, nie je jeho problém a ani jeho ex
@zuzanapjat muž má 10 ročného a ten má kiahne
Autorka spolu s mužom zavolajte exke a dohodnite sa že si syna zoberiete 2 víkendy po sebe alebo na dlhšie cez leto. Neuvažovali ste s mužom že požiadate aby bol zverený vám dvom? Chudák chlapec čo to má za mater že ho chce chorého poslať preč na víkend aby mala klud? Kiahne nie sú sopliky ale vážne ochorenie ktoré môže mať doživotné následky a vzácne končí smrťou. Rozmýšľaš dobre keď nechceš ohroziť svoje deti. Ak sa bude dať daj oboch synov zaočkovať. Všetci čo kiahne prekonali majú vírus po zvyšok života v tele a stačí oslabenie imunity v neskoršom veku a vznikne nepríjemný pásový opar.
Mne je smiešno z toho, ako posielate niekoho na hotel. Proste ak majú choré dieťa, má byť doma, tak kde je zbytok dní počas liečby. Teraz môj priateľ má silou mocou ťahať syna od matky, keď má teplotu? Chýba v škole, matka je s ním doma a aj napriek tomu musí nakaziť druhu rodinu?
A prečo by mal ísť s ním na hotel a platiť ubytovanie, keď sa dá dohodnúť na inom termíne? Nepoviem nič,keď matka nemá inú možnosť, musí dať aj choré dieťa, lebo sa nedokáže postarať, nemôže odísť z práce atď. Ale také naschvaly si robiť.
Príklad ..bol kovid, zákaz aj vychádzania, môj priateľ prišiel zo zahraničia, bol v karanténe, mal mať syna, čo bola výnimka (rozvedení vedia) a aj napriek tomu ho nedala a ešte udala priateľa, že bol v garáži zaparkovať auto. Policajti sa smiali, že je chorá na hlavu.
A po roku, čo ešte stále bolí povinné karantény a zatvorené školy a povinné karantény po styku s nakazenou osobou...tak oni si boli na nejakej súkromnej oslave kde o dva dni polka z nich mali kovid. A ona poslala syna k nám aby to zatajil. On povedal, ako deti. Napísala som jej len, že je protivna ženská, nezodpovedná matka a nech si ma nepraje, keď moje malé deti sa nakazia a aj priateľ,ktorý je jediný živiteľ rodiny. Len preto, že ona si doviedla na noc novú známosť.
A tiež povedala, že to je aj jeho syn, nie len jej a potrebuje si oddýchnuť. Týždeň na to sme boli všetci chorí, čo nás nakazil, (robila som mu test, už mal slabí čiarku) na druhý deň hneď ráno išiel domov, lebo mama sa už vybujarila), týždeň na to ja som nevládala ani z postele vstať, deti o týždeň po mne, najstaršia to isté. Mal prísť zase podľa súdneho rozhodnutia a už ho nepustila, že ona si nenechá nakaziť syna, že jej stačilo týždeň čo bol chorý.
Tak aj také sú rozvedené rodiny, kde jeden nerešpektuje druhého a doplatia na to všetci.
To isté pri všetkom.
@kvetinka75 ty si rozvedená a máš určený styk? Máš vlastnú skúsenosť?
@lentilka46 pásový opar môže mať práve preto, že tie kiahne mal a vírus ďalej žije v tele. Aj viackrát za život.
@kvetinka75 Ty si z ktorej hrušky spadla???!! 3 ročný je naše spolocne dieťa! Takže je to aj jeho problém. To, že sa decka môžu nakaziť je v pohode, ale ak by "moje-jeho-naše" malo potvrdenú diagnózu a bolo by infekčné JA AKO MAMA BY SOM NECHCRLA OHROZIŤ ZDRAVIE INYCH DETI!
@gulka123 pre info ako 17 ročný nedostane lieky žiadne na utlmenie kiahní takže borok skoro dospelý bude mať kiahne všade aj medzi 🥚🥚 .. priložím osobnú skúsenosť ja som kiahne nemala v detstve .prvá dcéra doniesla zo škôlky , nenakazila som sa ani ja ani mladšia dcéra . O rok doniesla mladšia dcéra a čo čert nechcel dostala som to aj ja ale hneď mi bola nasadená liečba takže kiahne boli v pohode ale dostal to aj môj 16 ročný brať.
( chudák ) takže niekedy je lepšie v dospelosti dostať ako v takom veku .
Dane mamicky by asi dieta s kiahnami veselo dali bbyvalemu partnerovi.
@autorka, nerozumiem tomu, ze tu na teba zeny utocia. Tiez by som doma nechcela dieta, aj ked je manzelove s kiahnami, nedoliecenymi. A maminy tu asi aj zabudli, ze kiahne moze dostat nie iba dieta, ale aj dospely. Cim starsi, tym horsie priznaky. A bavime sa o ovcich kiahnach, proti nim sa neockoje, ockuje sa proti pravym.kiahnam, takze nerozumiem ani reciam o ockovanii starsieho syna🤦. A kiahne sa vam vratia aj v dospelosti, teda mozu, a to v podobe pasoveho oparu. Ps: sestra mala kiahne(ovcie) teraz ako dospela,dostala od synov, a velmi tazky priebeh.
@tamitamitami otec je rodic a su spolu zodpovedni za 3 deti. 3 deti zdoraznujem. Keby ja mam moznost (mam 2 deti), aby sa jedno nenakazilo chorobou (hocjaka), tak to spravim 🙂 neviem ake su dovody jeho mamky, ze dieta musi ist na vikend k otcovi (mozno aj praca, mozno ine dolezite veci, mozno nic len chce mat klud). Suhlasim s moznostami, ktore si vymenovala. Vzdy je ale potrebne mysliet na deti. Vsetky bez rozdielu. Ako som pisala - kiahne su z isteho pohladu extrem choroba. Tu je naozaj na zvazenie rizika. A velmi dobre chapem autorku - nam sa toto deje bezne a bez upozornenia. Nie, nenahlasovala by som to. Ale… to hlavne pochopi clovek, ktory to zaziva.
@kvetinka75 úplný súhlas.
@kvetinka75 to ze ma 2 deti doma (jedno z nich je aj otcove) je problem aj otca. Keby moje male dieta donesie chorobu a mam moznost ochranit dalsie 2, tak to spravim. Cize keby ich 3 rocny ma kiahne, tak nech muz donesie 10 rocneho s chripkou, nech sa nakazi aj kiahnami? Tak je to spravne? Lebo asi podla teba sa ma starat len o 10 rocneho a barsjake choroby su jedno. Vidno, ze toto nezazivas
@stanislavicenka očkuje sa aj proti ovcim kiahnam....
@stanislavicenka ako pise vyssie baba ockuje sa aj voci tymto kiahnam - nie je povinne. Ale teda aj tak je to ohrozovanie
Este je aj taka moznost, ze sa otec ponukne, ze si vezme tyzden OCR alebo volno a bude denne s chorym synom v byte u matky, kym ona bude v praci. Alebo ju odbremeni cez vikend, ci kazdy druhy den po praci, nech ma cas ist si nakupit alebo vypadnut medzi ludi. Lebo co si budeme hovorit, byt zavrety v byte 3 tyzdne kvoli kiahnam je riadne psycho. Ked sa chce, vzdy sa da dohodnut a vyjst si v ustrety.
@zuza265 tu nejde o polhodinku na nakup. ale o par hodin casu pre seba kvoli psychohygiene. za normalnych okolnosti sa partneri striedaju v starostluvosti o dieta aj pocas choroby. rozvodom sa tato povinnost nekonci. preco by mala byt len matka ta, co sa stara o chore dieta? vymeskat v praci, zazivat ten stres, behanie po lekaroch ci domace vazenie bez moznosti ist von medzi ludi, ci si zasportovat? a otec bude vyberat len hrozienka z kolaca (=travit s dietatom len pekne chvile v zdravi)?
@kp7333 pockaj. Ja neviem ci si citala moje 3 ci 4 komentare co som sem dala ale vkladas mi “do ust” veci, ktore som nepisala a tvrdim opak. Obaja sa maju starat. A tvrdim, ze jej ma pomoc a opytat sa co treba. (Kvoli nakupu zrovna uplne nie ale kvoli psychohygiene preco nie?) 10 rocne dieta uz nepotrebuje starostlivost ako 1,2,3 rocne dieta. Psychohygiena a oddych doma je na inej urovni pri starsich detoch. Toto znie ako komentar zatrpknutej zeny. Maju sa starat obaja ale kua nie na ukor zdravia dalsich 2 deti.
@zuza265 nemam byt preco zatrpknuta, nie som rozvedena a mam stastie na partnera, ktory sa vie a chce o chore deti postatat rovnako ako ja. Tiez mam deti v podobnom veku a kiahne su uz chvalabohu za nami. Cize viem, co to obnasa, od zrazania teplot, kupelov v hypermangane az po potieranie vyrazok. Preto lutujem osamelu matku, ktora toto musi absolvovat bez moznosti sa aspon na chvilu s niekym vymenit.
@kp7333 mam 2,5 dietata. Jedno mam s partnerom, jedno s ex a jedno ma moj partner s ex. Viem sa na to pozriet z kazdeho pohladu. A respektujem ex, ze tiez sa mu neda a mne je zverene dieta a primarne sa on staram ja (a pomaha aj sucasny partner ako o svoje). A ked sa mi neda opytam sa ho ci by sa mu dalo toto hento. Nie je vsetko tak ako si to niekto bez skusenosti predstavuje - ked su dvaja rozideni/rozvedeni rodicia.
Tu je téma ako ochrániť deti a nedávno som tu čítala tému jednej mamičky čo chcela nakaziť deti aby to už konečne mali za sebou😂 skrz dovolenky. Naozaj niekedy tu mamičky nevedia čo vlastne chcú
@kp7333 Matka s nim komunikuje výlučne písomnou formou a príkazom

@felycity Rozumna odpoved.