icon

Matka nerešpektuje predbežné opatrenie ohľadom styku

ivanaema1
11. mar 2017

Ahojte baby. Máme nasledovný problém. Máme predbežko o stretávaní sa maloletej s otcom, ale matka nerešpektuje. Čo sa dá robiť? Samozrejme boli sme aj na polícii, podali trestné oznámenie, ale jednoducho ona nezdvihne telefón, zatajuje sa.

fidorka7
11. mar 2017

@ivanaema1 návrh na súd na výkon súdneho rozhodnutia. Súd môže matku tiež potrestať napr. tým, že jej siahne na prídavky a rodičovský - toto je novinka, ktorú zatiaľ moc nevyužívajú, ale treba sa jej domáhať.. niektorí ľudia reagujú až ked ich zabolí peňaženka.

ivanaema1
autor
11. mar 2017

@fidorka7 ahoj 🙂 no vieš čo ono je to hrúza, že človek musí ísť za asistencie polície niečo takéto riešiť a vlastne aj tak nič nevyrieši. Ako my sme boli spokojný s jednaním polície (i keď čas na príjazd hliadky trval vyše 50 minút) potom už boli všetci ústretový. No nakoľko tieto zákony a všetko sú písané ako keby analfabeticky, človek sa svojho práva nedomôže ani za asistencie polície nakoľko dotyčnej stačilo iba neotvoriť dvere. Je to smutné najmä preto, že tým trpí ich spoločná dcérka. Bohužiaľ. Snáď nás nič také nečaká.

fidorka7
11. mar 2017

@ivanaema1 no ano, bohužiaľ je to tak.

maciatkolulu
11. mar 2017

@ivanaema1 treba sa ukludnit, dolezite je aj to ako to chce aj to dieta, ako je stare atd.... nech trpi momentalne co najmenej, aj ked to asi ruzove nebude, ked im na dvere bucha policia, podla to nie je to naj riesenie.... Akoze keby otvorili, tak by ju dotycni policajti tahali, lebo je predbezko? Je smutne ked sa dva dospeli nevedia dohodnut inteligentne a najma tak, aby netrpelo dieta.

maminuska
12. mar 2017

@ivanaema1 ja ti poviem že keď sa raz jeden z rodičov " šprajcne " , polícia a ani výkon rozhodnutia nie je riešením . To vždy budete volať políciu, alebo vždy príde sociálna pracovníčka aj s vyšší súdnym úradníkom ?
Osobne by som počkala na rozhodnutie vo veci samej ( určenie styku ) a následne ak by naďalej matka bránila, je možné požiadať o zverene do osobnej starostlivosti otca a teda matka nech chodí pre ňu.
Napríklad môj syn má 17 rokov, s otcom sa nestýka lebo... ale neviem si predstaviť že by mi exo zavolal že ide pre neho a syn povie že nie. To ho policajti vytiahnu za chochol čo má na hlave a donútia ho byť s ním .
Napíš aká veľká je tá dcéra .

maminuska
12. mar 2017

@ivanaema1 ale za mňa nepochopím jednanie matiek , kde sa otec stýkať chce, dieťa k otcovi tiež chce ísť a matka bráni .

ivanaema1
autor
12. mar 2017

@maciatkolulu ahoj nie tak to nefunguje. Ani by sme nechceli samozrejme aby to tak bolo kedže naozaj by malo ísť každému o to dieťa. Ako ona nie je naše spoločné dieťa, poznám ju odkedy som s ním, čiže niekoľko rokov, majú perfektný vzťah. Jemu išlo o to, že jednoducho on si nepomôže. Matka vyšinutá čo poviem k tomu. Nezdvihne, zatajuje sa, rodičia jej nemajú svoj názor. Je to divné, divnosmutné. Teraz ju aj zo školy vypísala, zo súdu volali doktorke či je tak chorá že naozaj nemôže prísť vypovedať pretože doktorka povedala, že má soplík a kašel. Na ďalší deň (v deň pojednávania) už mala 38 stupňové horúčky. Proste tá žena čo dokáže postvárať, neverili by ste. Čiže išlo o to aby plnila predbežko. Kedže ho neplní ani nemá záujem ho plniť musia byť zavolaný policajti, ktorý musia uveriť či to tak naozaj je a až následne sa na ňu môže podať trestné oznámenie za marenie súdneho rozhodnutia. Takže iba preto.

ivanaema1
autor
12. mar 2017

@maminuska ahoj. .10 rokov, oná má už svoj názor (chvalabohu). Lenže strašne dlho všetko trvá, nakoľko matka si to praje. Po novom si ju chce kupovať novým domácim zvieraťom (zajac), pretože vie že je strašne zaťažená na zvieratá so slovami že buď ti ho kúpim ale povieš na súde že chceš byť s otcom iba každý druhý víkend alebo ho nedostaneš. Ona má síce 10 rokov ale jednoducho nevie rozlíšiť prečo to mama robí. A vraví len že ja sa o neho musím postarať, pretože by zajačik zomrel a podobné hlúposti. Keď už teda že si ho môže zobrať aj k nám (čo ja som zásadne proti tomu aby pri mačke a psovi bol ešte aj zajac keď to vyjde a bude striedavka pri dvojmesačnom bábe) tak povedala že mama mi ho nedá k vám.

ivanaema1
autor
12. mar 2017

@maminuska no ahoj. Možno pretože máš opačné skúsenosti (neviem posúdiť). Ono to je obšírna téma, vysvetľovanie a chápem že v tom je "galiamatiáš" keďže sú neni poskytnuté všetky informácie, ale teda bývalka to berie skôr ako trest + nechce prísť o 150 euro výživné. Čo už ako môže niekomu záležať na takých veciach, 5 rokov nie sú spolu (chodili spolu 12). Len ona by to už aj chcela vrátiť späť a ja nie som typ, že by som sa niekomu doprosovala, ale teda priateľ nechce. Má novú rodinu so mnou, máme zdravého, krásneho syna. Ale keď vidím ako sa trápi (asi každý normálny by sa trápil keď je mu odoprierané právo vidieť si dieťa) tak už ma napadlo hocičo. Aj to nech sa teda vrátia...

maciatkolulu
12. mar 2017

@ivanaema1 inak je teda super, ze ste sa k sebe s priatelom vratili a nevadi ti, ze by dostal mozno aj striedavku, to je totizto dost narocne vychovavat cudzie dieta tesne pred pubertou s hysterickou a zaujatou ex a malym babatkom, ti poviem, veeelmi narocne a nejako nechapem, ze ked nie su teda 5 rokovov spolu preco je vydane TERAZ predbezne opatrenie, preco sa za pat rokov nerozhybal k sudnemu rozhodnutiu o zvereni dietata a urceni styku s nim😉 akoze trochu zvlastne podla mna. Predbezne opatrenie sa vydama do mesiaca, takze to akoze fakt pat rokov nic neriesil a nevidaval svoje dieta, ci ako? 😉

ivanaema1
autor
18. mar 2017

@maciatkolulu ahoj prepac ze az teraz. On nekaslal na svoje dieta pat rokov, ale vychadzali si s ex. Až dovtedy kym sa nenarodil maly. Takze to je de facto tri mesiace, nejaku dobu predtym už zacala štrajkovať.

maciatkolulu
18. mar 2017

@ivanaema1 aj tak je to zvlastne, pretoze ak ex stvalo, ze sa mu narodilo dieta, preco neroila cirkusy skor? Akoze oni nemali za tych pat rokov urcene nic sudom? Vyzivne atd? A to naozaj sa musi hned po troch mesiacoch ist na nu s policiou, myslim, ze nie ex, ale to dieta si musi zvyknut, ze ma noveho surodenca a ked ju chce otec nutit za asistencie policie k vam chodit, nuz nic moc, na dobrych vztahoch toto zarucene neprida, si predstav, ze ty si predsa bola tehotna ako si spominala v inych temach rozide so svojim partnerom, tak keby ste sa nedali dohromady bola by si v dost podobnej situacii, tiez by si nebola nadsena, kebyze z nejakeho dovodu by si branila (opadstatneny-neopodstaneny)stretavanu a tvoj ex, by prisiel s policiou po dieta, podla mna dost na rit, sorry. Minimalne to vztahy este viac narusi a nepride k dohode a co to robi s dietatom, o tom ani nepisem, podla mna rozumny rodic az do takychto extremov po troch mesiacoch nejde. Navyse to dieta ma uz 10, predpokladam vlastny mobil, je v skole, moze prist za nou pred skolu, slusne sa s nou porozpravat, je xy moznosti ako sa vyhnut stresujucim situaciam pre to dieta, A naozaj je teda zvlastne, ze su rozideni 5.rokov a nemaju urcene nic.....

ivanaema1
autor
21. mar 2017

@maciatkolulu ahoj mala som už pre teba pripravenu obsirnejsiu odpoved no zmazalo sa mi to☹. Vyzivne plati uz sedem rokov(150 euro) hned ako jej skincil rodicak s tým aby vzdy mala nejake peniaze na co bude potrebovat samozrejme. Mobil jej kupil, samozrejme ale ex jej ho zobrala a zakazala. Aj keď ma 10. No tým že nebol problem a vlastnr defacto mali striedavu tak nie nič neriesil. Čo sa tyka skoly matka robila z neho tam neviem akeho cloveka keď zazvonil ze ju ide pozriet iba cez prestavku dosla za nim učiteľka, zástupca riaditela, riaditel a skolsky psycholog s tým čo maju nariadene od matky. Takze to musel riesit az pravnikom a ist v dobrom do skoly(dokonca ani mala nebola v ten den v skole takze to nevedela) ze aby sa situacia vyriesila. No čo sa tyka policie snad sa tu nikto nesudi o dieta ale kto ano vie ze aby mal nejaky papier v rukach ze i napriek tomu ze s nou ma byt sa zatajuje, malu berie jednu hodinu pred koncom vyucovania v dnoch kedy maju byt spolu, po novom aj ju neda do skoly vobec tak musi byt zavolana policajna hliadka a musia sa presvedcit ze mala sa nenachadza tam skepsa ma nachádzať. Raz ked uz bol naozaj zufaly isiel pre nu(este pred predbežnom) do skoly v piatok hned po piatej vyucovacej cizewkonci a mal uz predpisanu velmi peknu spravu ze ju potrebuje vidiet ze ju prinesie v nedelu, pripadne na dalsi den uz len nech to pochopí ze ju nevidel veľmi dlho. Hned po praci prisla ona s policajtami ze ona nevie kde je dieta, boji sa ho a nech jej idu robit doprocod. Mala sa strasne rozplakala, dokonca vôbec nemala strach ani z.policajtov pretoze aj pred nimi jej povedala ze nech ide prec, že chce ostat ze jej to nikdy neodpusti. Nechcela ist. Samozrejme malu by policajti na silu zobrat nemohli no ex po nej kricaal nech sa okamIte obuva a ze idu. Takze bol a nou cca tri hodiny,, vystup ako hrom.

maciatkolulu
21. mar 2017

@ivanaema1 tak sa mozu hanbit obaja.... lebo je to smutne, ale nerozumiem, ze to jej platil dobrovolne peniaze, nie su rozvedeni, ci neboli zobrati? Pat rokov nie su spolu a sedem rokov plati vyzivne? Akoze vyzivne si urcil vysku sam?

ivanaema1
autor
23. mar 2017

@maciatkolulu ano neboli zobraty. Nemyslim si ze on sa moze hanbiť, keď sa s niekym neda tak sa neda. 150 euro po nejakej vzájomnej dohode

maciatkolulu
23. mar 2017

@ivanaema1 zial ako rodicia zlyhali obaja.... ked sa do isteho casu vedeli dohodnut a teda 7 rokov je dost a zrazu sa nieco stalo, tak to je trochu divne, najma ked uz teda zjavne sedem rokov im to klapalo a zrazu je problem a teda taky, ze musi policiu tahaht do toho, ja som mala velke problemy s ex, ale nikdy ani raz sme netahali medzi nase spory deti, nech by bolo akokolvek, toto je najhorsie co moze byt robit sceny na verejnosti a pred dietatom, ked nema rozum ex, ma ho mat tvoj priatel a ustupit, dietata aj tak nemal akurat sa mu trauma sposobila, napatie casom opadne a 10 rokov je uz dost vysoky vek, aby dieta aspon tusilo kde je pravda, takze hanbit sa zarucene mozu obaja, lebo taketo sceny si mozu vyrabat medzi ssebou ked chcu, ale nie pred dietatom, to je moj nazor. A chybu urobil otec, ked nema nijako dohodnute stretavanie s dietatom a ona tiez, ze nema sudom urcene vyzivne, takze teraz mozete akurat tak cakat natahovacky po sudoch ohladom vyzivneho, stretavania sa a vsetky tie dobrotky okolo toho.... A tebe uprimne odporucam, si rozmysliet, ci budes az tak chciet, aby dostal striedavku, pretoze to dieta nebolo na teba zvyknute, nebolo zvyknute na iny zivot, teda pokial to vyslovne nechce a t mas male dieta a zrazu uvidis, co je to mat doma predpubertacku a k tomu pre teba absolutne cudziu a mozete mat problemy opat, uz sa vam usporiadal tak dokonale vztah, lebo teda ostat sama a hladat si podnajom tehotna, nie je prave super, takze krizu ste museli mat riadnu, maloktora zena odide tehotna od partnera, alebo maloktory - charakterny muz opusti tehotnu priatelku.... takze zelam vela sil a opat pisem v takomtom boji su vsetci porazeni a najma dieta, ktore za nic nemoze.

ivanaema1
autor
23. mar 2017

@maciatkolulu fu. No ahoj. S malou sme fungovali takmer tri roky absolutne bezproblemovo, takze neviem ci je mi cudzia, resoektive či na ona tak vnima. Keď mala telefon(to obdobie trvalo nejake dva mesiace kým skoncil v skrini) mi pisala aj volala skoro kazdy den. Keď bola doma zo skoly, a mama ešte nie doma, nahravali sme si na whatssapp hlasove spravy, rozpravali sa a tak, dokonca aj pisala ked jej mamina robila a ona bola vo vedlajsej miestnosti. Ono kriza z mojho pohladu to bola, mozno som to trochu nafukla kedze som impulzivna ale áno bola. Nejako nechcem moc ani riesit nas dvoch, trocha sme sklzli z temy. On a ja sme v pohode, uvedomujuci si zodpovednost aku uz ako rodina mame. No čo sa tyka súdnych tahanic tak to sa ani nebude riešiť kedze vyzivne nebude kedze je striedavka. Ale tak divne ze sedem rokov fungovali normalne tak to je divne ale vravim bolo to sposobene tym tehotenstvom. Ona tiez v medziobdobi mala vztah, no trval rok a odvtedy je sama. Mozno by všetko vyriesilo keby si niekoho nasla, ona je na malu tiez hrozne citovo naviazana

ivanaema1
autor
23. mar 2017

@maciatkolulu viem ze ti to pride zvlastne neriesit starostlivost sudne už.predtym ale mne to vobec divne nepride kedze opakujem davali si ju pravidelne, bez problemov. Ja som tiez nazoru ze pokým sa nemusime súdiť nesudme sa. To by bolo lepsie keby sa jej ako stvorrocnej niečo pytali na sude? Pretoze ex mu ho davala ale striedavku tyzden tyzden v presne urceny cas by nesuhlasila

maciatkolulu
24. mar 2017

@ivanaema1 stvorrocneho dietata sa zarucene na sude nic nepytaju, pokial nemate sudom urcenu striedavu starostlivost vyzivne sa musi platit, mate to zamotane a riadne, v predbeznom opatreni ma teda co urcene? Co vlastne ex nedodrziava? V predbeznom sa vacsinou teda urcuje komu je dieta pridelene a kedy sa moze stretavat druhy rodic s dietatom, sudy vas neminu kedze uz teraz sa dava predbezne a uz samotny nazov ukazuje, ze je to len predbezne konanie, ktore predchadza niecomu....Takze nie je pravda, ze sa vas nebudu tykat sudne tahanice, kedze aj striedavu starostlivost urcuje sud a nie len tak, takze budu pojednavania, bude sa odrocovat, odvolavat a td, zatial d´moze dat matka predbezne opatrenie na vyzivne, takze sa mylis, tahanice predsa uz mate, alebo to predbezne vydal kto??? Podla mna zarucene sud😉, kto podal ziadost o vydanie predbezka? Asi otec dietata... a kde? Asi na sude, takze uz ste v tom a este k tomu policia atd, riadne tahanice mate a to ste na zaciatku boja, sama pises, ze matka nebude suhlasit so striedavou starostlivostou, kde nebude suhlasit? Asi na sude, niekto musi podat ziadost o striedavu starostlivost, kde? Opat na sude.... Nuz a pozerate sa naozaj aj na potreby dietata, to co chce ona, poznas ju tri roky, mozes byt jej nanajvys kamaratka, ale si si ista, ze vies ako vnima to, ze otec ma dalsie dieta? Chce byt zarucene u vas? Chces to aj ty? Vies vobec co to obnasa? Starat sa o cudzie dieta, pretoze pre teba to je cudzie dita pri svojom malom? Naozaj to je velmi narocne a ked pride puberta, co zarucene coskoro pride, tak to bude len radost, takze treba poriadne zvazit co a ako. Inak to vas ta striedavka napadla az teraz? Preco sa to neriesilo predtym?

ivanaema1
autor
24. mar 2017

@maciatkolulu ahoj áno na sude. To je jasne ze tam. Ano otec, to by bolo nornalne na telefonat, ono je to strasne komplikovane.

maciatkolulu
25. mar 2017

@ivanaema1 a v tom predbežnom opatrení ste čo žiadali? Čo vlastne nerešpektuje matka?

ivanaema1
autor
25. mar 2017

@maciatkolulu no dni kedy sa maju stretavat predsa

maciatkolulu
25. mar 2017

@ivanaema1 tak, ale potom nemate striedavku, takze matka moze absolutne kludne podat navrh na urcenie vyzivneho a pod. Potom o akej striedavej starostlivosti pises.... Nuz cele to mate divne, ja len v dobrom upozornujem, ze to nebudes mat jednoduche a tie tahacky po sudoch vas jednoznacne cakaju a platit bude musiet vyzivne pokial sud nerozhodne inak, matka vam teraz nepriklad moze vratit uder predbeznym na vyzivne a pod.... Takze opat nerozumiem preco si myslis, ze sa sudu vyhnete. Nuz drzim palce. Ale podla mna sa to cele da riesit aj inak, kedze si sama pisala, ze si s partnerom tri roky a problemy nastali len poslednych par mesiacov.... ked sa vedeli spolu bavit sedem, ci kolko rokov, co neboli spolu, tak si myslim, ze najdu spolocnu rec aj teraz, teda b sa mali snazit a tebe odporucam sa velmi do toho nemiesat, i tak budes nakoniec ty ta zla a v podstate sa ta to netyka, takze to nechaj na nich a ich dieta a ty sa snaz si udrzat svoju rodinu v klude