Môže bývalý partner predať dom, keď tam má neplnoletý syn trvalý pobyt?
Môže bývaly predať dom ak tam ma náš neplnoletý 7 ročny syn trvalý pobyt aj somnou ?
Môže predať bývali nehnuteľnosť bez toho aby zabezpečil synovi nové bývanie?
Pokiaľ je on jediným vlastníkom, tak áno, prechodný alebo trvalý pobyt môže majiteľ nehnuteľnosti zrušiť kedykoľvek sa mu chce a človek, ktorí má trvalý pobyt alebo prechodný nemá žiadny právny nárok na nehnuteľnosť. Cize áno , môže predať dom
@vandus123 Ty si čo za nevzdelaný tvor? Otcovstvo sa zrušiť nedá. Výživné ti platiť musí, aj keď sa o dieťa nezaujíma, keď to určí súd. Tak ho daj na súd. Svoj dom predať môže, ty si prehlásaj s dieťaťom trvalý pobyt inde. Ak nemáš kam, budete ho mať na meste/obci.
A nájdi si advokáta, sama to očividne nezvládneš. Prípadne choď na sociálku, tam ťa nasmerujú.
@anonym_ab199d ale áno, dá sa zrušiť otcovstvo. Súdnou cestou ale musia súhlasiť obaja rodičia. Robí sa to napríklad vtedy ak sa otec o svoje dieťa nezaujíma a aktuálny partner ženy by si chcel jej dieťa ktoré nie je jeho osvojiť. Takže áno dá sa to so súhlasom oboch strán
@anonym_ab199d ale áno, dá sa zrušiť otcovstvo. Súdnou cestou ale musia súhlasiť obaja rodičia. Robí sa to napríklad vtedy ak sa otec o svoje dieťa nezaujíma a aktuálny partner ženy by si chcel jej dieťa ktoré nie je jeho osvojiť. Takže áno dá sa to so súhlasom oboch strán
@candii otcovstvo sa nedá zrušiť
Je jediný vlastník, môže nehnuteľnosť predať a trvalý pobyt zruší nový majiteľ
Nemusí zabezpečiť náhradné bývanie
Trvalý pobyt je v podstate formalita
Otec svojmu synovi trvalý pobyt zrušiť nemôže
Tebe /keďže nie ste manželia/ môže trvalý pobyt zrušiť kedykoľvek, aj keby nehnuteľnosť nepredal
@vandus123 áno môže, byt je asi len jeho, trvalý pobyt nie je nič, nie je povinný nikomu z vás poskytnúť iné bývanie. Synovi môže dať trvalý tam, kde bude bývať, alebo mal by mať tam, kde máš ty, ak je tebe zverený. Aj tvojou povinnosťou je mu zabezpečiť bývanie.
@sara07 aj na byte hej, kde ma celá bytovka rovnaký trvalý pobyt. Čiže teoreticky by som mohla susede ísť zrušiť TP
@anonym_2e3d72 trvaly pobyt sa viaze ku konkretnemu bytu v bytovke, nie na celu bytovku 🙈 samozrejme, ze majitel bytu moze zrusit trvaly pobyt, jedna navsteva na urade a vybavene.
Toto vraví AI
Zrušenie trvalého pobytu maloletému dieťaťu je možné na základe návrhu vlastníka alebo spoluvlastníkov budovy alebo jej časti, ak dieťa nemá k nehnuteľnosti žiadne užívacie právo. Tento návrh však nemožno podať voči spoluvlastníkovi, manželovi alebo nezaopatrenému dieťaťu vlastníka alebo spoluvlastníka.
Postup pri zrušení trvalého pobytu maloletému:
1. Podanie návrhu:
Vlastník alebo spoluvlastníci nehnuteľnosti podajú písomný návrh na zrušenie trvalého pobytu na príslušnej ohlasovni obce, kde sa nehnuteľnosť nachádza.
2. Priloženie dokladov:
K návrhu je potrebné priložiť doklady potvrdzujúce vlastnícke právo k budove (výpis z listu vlastníctva) a skutočnosť, že dieťa nemá k nehnuteľnosti užívacie právo (napr. právoplatné rozhodnutie súdu o zrušení užívacieho práva).
Trvalý pobyt zrušíš na príslušnom úrade za 5 minút. Stačí k tomu list vlastníctva.
@sara07 to nie su anonymy zo sumracnej, to su nevedomi ludia z hocijakej. nemiesajme hrusky s jablkami zas. a pchat politiku všade.
@zmrzlinka8 nie zrovna tento typ odpovedí zrovna od anonymov, divna zhoda náhod, utočné pasivne agresivne, zhadzovačné a zrovnučka všetko anonym, a to nie je prva diskusia
prepáč na náhody neverím a na mk už tobôž nie
@zmrzlinka8 nie zrovna tento typ odpovedí zrovna od anonymov, divna zhoda náhod, utočné pasivne agresivne, zhadzovačné a zrovnučka všetko anonym, a to nie je prva diskusia
prepáč na náhody neverím a na mk už tobôž nie
@sara07 utocne, agresívne a zhadzovacne som zachytila aj komentare z opacneho konca spektra, tak neviem preco do toho pleties politiku. to s tým, že su niektori ludia nevedomi, nema nic.
@sara07 aj na byte hej, kde ma celá bytovka rovnaký trvalý pobyt. Čiže teoreticky by som mohla susede ísť zrušiť TP
@anonym_2e3d72 nie, nemohla, lebo nemas vlastnicke prava na susedin byt. Jedine, zeby susuda mala nahlaseny trvaly pobyt na tvoj byt.
Ono konkretna adresa je jedna vec, dalsia vec, ze ta adresa sa viaze na konkretny dom, ci byt.
Pri ziadosti o TP, alebo o jeho zrusenie, ty musis preukazat, ze si vlastnickou konkretneho bytu, na adrese XY. Mas list vlastnictva na susedin byt, kde si ty vlastnickou? Nemas. Tak co chces na jej meno rusit???
@sara07 utocne, agresívne a zhadzovacne som zachytila aj komentare z opacneho konca spektra, tak neviem preco do toho pleties politiku. to s tým, že su niektori ludia nevedomi, nema nic.
@zmrzlinka8 máš pocit že zrovna tejto diskusii od anonymu su normálne v pohode komentare ?
@minenkaa cudzím osobám hej?
@anonym_2e3d72 samozrejme že nový majiteľ môže, aj my sme rušili tak bývalému majiteľovi, sám nebol schopnýc, na mestskom úrade sa síce vykrúcali, lebo takto sú tí ľudia potom prihlásení na mesto, ale mňa to nezaujímalo.
@vandus123 jasne, ze dom moze predat, ak je len jeho. Pobyt vam tam zrusi on, alebo novy majitel.
Ani jeden z nich nema povinnost zistovat kam vas prepisat, proste vas prepise na mestsky/obecny urad.
Ak ziskas novy trvaly pobyt, pojdes si to na urad dat zmenit na novu adresu ty.
Bud s listom vlastnictva (ak si daku nehnutelnost kupis), alebo s vyplnenym suhlasom majitela nehnutelnosti (napr. ak si trvaly pobyt das k rodicom).
Takze teraz rychlo chod zistovat, kto ta je ochotny napisat na trvaly pobyt, a zaroven nestracaj cas a infomuj urady o zmene adresy (hoci aj na mesto).
Vacsina statnych institucii by si to mala uz tahat zo systemu, ale tie ostatne institucie informuj ty, lebo ti bude chodit posta na byvalu adresu, pricom novy vlastnik nie je povinny ti ju dorucit. Jednoducho vsetko hodi do kosa, co mu pride do schranky.
Druha moznost - na poistenie si, ze nez ohlasis zmenu vsetkym, tak sa ti ziadna posta nestrati - je ist na postovy urad vo vasom meste a nahlasit doposielanie posty.
Teda vsetko, co pride na postu na tvoje meno a tu staru adresu, ze maju posielat na novu adresu, ktoru im das. Stoji to cca 72€ na rok (plati sa za pocet mesiacov).
Tretia moznost - aktivuj si elektronicku schranku a minimalne socialka, zdravotka, danovy urad, pracovny urad, mesto, atd. budu s tebou komunikovat takto.
Takze sa ku kazdej poste urcite dostanes a nic sa ti nestrati. Vyhoda je, ze si mozes take dokumenty vytlacit kolkokrat potrebujes, aj ked ich niekde zapotrosis (ale lepsie je si ich odlozit ako pdf subory aj v PC, alebo po cca 4 rokoch uz mozu byt nedostupne aj v tej schranke).
@candii ak otec nieje biootec a do 3 rokov
@vandus123 so svojou nehnuteľnosťou si môže robiť čo chce. Prečo nemáte trvalý tam kde bývate? Alebo u rodičov?
Otcovstvo nezrušíš len tak, prečo to chceš spraviť?
Nie nieje biologicky otec ale malý ma už 7 rokov a on sa oňho už nezaujíma vychovával ho od 3 mesiacov po rozchode sa už ani nestačil zanim aj ked mu podpísal otcovstvo a trvali pobyt tu nemám ešte zatiaľ prechodný lebo sme v podnájme ale riešim aj ten trvaly mame dobrého majiteľa prenájmu ktorý mi povedal že by vedel zariadiť aby sme tu malý trvaly pobyt
@anonym_ffbe03
@anonym_ffbe03 no áno jediným vlastníkom je on malý a ja tam máme len trvalý pobyt
@vandus123 trvalý pobyt môže zrušiť terajší majiteľ ,ak tak neurobí ,tak novy majiteľ nehnutelnosti

@anonym_2e3d72 takže hovoríte že teda ak aj je v starostlivosti oboch aj keď spolu nežijeme môže to urobiť ? Momentálne sa on nezaujíma o syna ani žatím nechodí a nič naňho neplatí ale nechce sa kontaktovať ani ohľadom zrušenia otcovstva
@vandus123 Ty si čo za nevzdelaný tvor? Otcovstvo sa zrušiť nedá. Výživné ti platiť musí, aj keď sa o dieťa nezaujíma, keď to určí súd. Tak ho daj na súd. Svoj dom predať môže, ty si prehlásaj s dieťaťom trvalý pobyt inde. Ak nemáš kam, budete ho mať na meste/obci.
A nájdi si advokáta, sama to očividne nezvládneš. Prípadne choď na sociálku, tam ťa nasmerujú.