icon

Môžem požiadať o zvýšenie alimentov pre dcéru s autizmom?

17. feb 2025

Ahojte dievčatá prosím vedeli by ste mi poradiť? Mám dcérku s bývalým partnerom bude mať teraz 4 roky, rozišli sme sa keď bola ešte malinká mala 1 rok. V 3 rokoch začala vykazovať známky autizmu, takže behanie po psychológoch a po špeciálnych klinikách ktoré sa špecializujú na takéto detičky, s ex sme mali súd kde mu bolo pridelené 150€ sudkyňa chcela dať viac ale ja som sa snim vtedy dohodla že keď sa bude spolupodieľať na výchove a pomáhať tak necháme túto sumu. Podľa jeho minimálnej mzdy by mohol platiť až 250€, nakoľko sa na výchove nepodieľa, zoberie si ju raz za 2-3 mesiace a keď niečo potrebujem ohľadom malej není k dispozícii, tak som sa rozhodla zvýšiť sumu, s terajším už manželom sa nám narodilo druhé dieťatko, a malička môže až od septembra navštevovať špeciálnu škôlku ktorá tiež nebude lacná záležitosť. Na maličkú už nepoberám rodičovský príspevok, a až po vyhodnotení psychológov plus logopéda neurológa a ešte aj detského psychiatra sa uvidí čo ďalej, malička má stále plienky a potrebuje veľa pozornosti a stále sa učím ako s ňou pracovať keďže ešte nevieme či je to autizmus alebo iná vada. Takže chcem sa spýtať ak by sa potvrdila aj táto škaredá diagnóza, môžem si dat navýšiť alimenty na 300€? Viem že asi veľa ale keďže nemá záujem o starostlivost tak aspoň nech mi financie pomôžu na jej výchovu.

kavasmliekom
17. feb 2025

Áno, môžeš, ale už sa bude zohľadňovať aj príjem tvojho manžela, a to, že si na rodičovskej s ďalším dieťaťom súd tiež nebude veľmi zaujímať, keďže je to tvoje rozhodnutie...komplet príjmy a výdavky spísať, napísať dôvod prečo chceš vyššie myslím, že 250e ti schvália urcite, 150e je naozaj málo

thereisabear
17. feb 2025

Určite áno.

hipuska
17. feb 2025

Určite áno. Len poradím. Do žiadosti uviesť, že žiadate vyplatenie od podania žiadosti, nie od rozhodnutia. U nás sa to ťahalo rok tak za ten rok musel všetko doplatiť.

simca06022011
17. feb 2025

zaidaj a nedaj sa opit rozkom... nech mu daju co najviac

nikaeli
17. feb 2025

@kavasmliekom príjem jej manžela sa neposudzuje. Rieši sa príjem a výdavky matky, príjem a výdavky otca.

Autorka druhé dieťa s novým partnerom nezaváži - píšem ti to z vlastnej skúsenosti. Maximálne to poznačili do spisu. Mňa skôr zaujalo to, čo píšeš o MŠ - pracujem s deťmi s PAS v špec.MŠ a žiadne mimoriadne výdavky rodičia neplatia (nehovorím o terapiách, ktoré sa poskytujú za poplatok, ale tie nie sú povinné). Dokonca majú v porovnaní s bežnou škôlkou nižší poplatok za školné. Dcérka je už prijatá? ja by som na tvojom mieste počkala za závermi od lekárov. Súd zaujímajú fakty a to, čo je práve teraz. Argument, že by mohla ísť od septembra do škôlky, nezaváži (lebo ty ju tam nakoniec nemusíš dať). Uvediem ti príklad - my sme mali pojednávanie v lete a sudkyňa vychádzala z faktu, že mám plus daňový bonus 140€. Už vtedy sa vedelo, že bonus pôjde dole a od nového roka budem mať len +50, od marca nič, pretože dcéra už bude mať 18. Sudkyňa mi vtedy na to povedala, že ona nerieši, čo bude od nového roka a či vôbec bude. Teraz mám 140 a hotovo 🤷🏻‍♀️ Radšej by som teda počkala na potvrdenie diagnózy a na prijatie dcérky do MŠ. Zatiaľ si urob tabuľku nevyhnutných a pravidelných výdavkov na dcéru. Držím ti prsty.

pribinak
17. feb 2025

Jasne, veď máš kopec nákladov na dieťa

kiki68
17. feb 2025

Urcite ziadaj, nakolko tam budu velke vydavky, vela matiek takto ziadalo a vyhoveli prave pri nejakom postihnuti. Hlavne ked pojde do spec skolky

kavasmliekom
Autor odpoveď zmazal
tetapetra
17. feb 2025

Áno. Nezabudni odkladať bloky, aby si vedela prípadne dávky aj navýšiť

milanemila
17. feb 2025

@kavasmliekom no vsak sudkyna povedala pravdu nie? Robim si iba zolko deti kolko viem uzivit.

subartic
17. feb 2025

@kavasmliekom príjem jej manžela je okrajová záležitosť pre hodnotenie povinného. Na to sú už rozsudky Ústavného súdu SR .

kavasmliekom
Autor odpoveď zmazal
lgpd_nika
17. feb 2025

Výška alimenotov súvisí ani nie s diagnózou dieťaťa ale s tým aké máte naň náklady a aký príjem ma otec dieťaťa.... ak máte podozrenie na PAS predpokladám ze platíte veľmi veľa ze rôzne terapie ktoré sú pre dieta nevyhnutné, aj doplnky vyzivy..... spiste si to aj podajte žiadosť, przim prsty 🙂

subartic
17. feb 2025

@lgpd_nika závisí aj s diagnózou dieťaťa, náročnosťou o jeho starostlivosť a obmedzeniami pre rodiča ký sa o neho stará .

mogaa
18. feb 2025

žiadať o zvýšenie alimentov samozrejme môžeš.....dôvody vyšší vek dieťaťa a zvýšené náklady na dieťa , argumentuj zvýšenými nákladmi na dieťa vzhľadom na zistenú diagnózu - teda napr. tá špeciálna škôlka...treba si zrátať a zdokladovať všetky náklady na dieťa - teda aj to že stále potrebuje plienky, neargumentuj diagnózou ale zvýženými nákladmi na dieťa aj vzhľadom na zistenú diagnózu - teda napr. tá špeciálna škôlka + ďaľšie zvýšenie nákladov vzhľadom na ochorenie....