icon

Môžem požiadať o zvýšenie výživného, keď bývalý pracuje na živnosť v zahraničí?

2. sep 2024

Ahojte žienky, mám na vás otázku či mi neviete poradiť v tomto ,totižto bývalému súd určil malé výživné keďže predložil vtedy zmluvu s minimálnym zárobkom. No ako náhle bolo po súde tak si zase odišiel pracovať na živnosť v Nemecku pritom to tají a stále si vymýšľa ze pracuje tu a ešte mi vypisoval aby som si ani len neskúšala dávať o zvýšenie. Pritom teraz si dobre zarobí keďže je na živnosť a tým pádom ja teraz neviem či mám nárok a ako dokážem na súde ze pracuje tam a aký má príjem? Ďakujem za vaše rady

pribinak
2. sep 2024

Áno, môžeš požiadať. Ty nie si povinná dokazovať kde robí a koľko zarobí

autor
2. sep 2024

@pribinak Áno ale súd bude brať v úvahe to čo bolo na poslednom pojednávaní a to bolo len v júni kde súd ho vyzval aby predložil pracovnú zmluvu.Aj to sa odvolal čiže to išlo na krajský súd a tam to ešte nikto nespracoval čiže ešte mi ani neplatí nič.

autor
2. sep 2024

@pribinak keďže ako sám povedal pokiaľ to nie je právoplatné tak mi nemusí nič platiť na deti 😒😒

pribinak
2. sep 2024

Tak vieš minimálne napísať na súd pod číslom konania že nová skutočnosť je že vieš že pracuje v zahraničí a má iný príjem ako uvádzal

Inak je tu skupina právne poradenstvo, skús im napísať

pribinak
2. sep 2024

Ale pokial to nemáš doriešené na krajskom súde, tak ešte návrh o zvýšenie nedávaj

damian85
2. sep 2024

Nehovorí pravdu , síce rozsudok nenadobudol právoplatnosť , no vykonateľný je ak bol doručený ( 161/2015 Z. z.§ 44 ) . Čiže dňom doručenia výživné platiť má ( to ktoré mu určil prvostupňový súd ). Keďže je prípad " živý " ty len doplniš svoje dohady ( pretože nežijete v spoločnej domácnosti predpokladám a ani nespravujete spoločný majetok ) o tom , že podľa tvojich informácii jeho pracovná zmluva ktorú súdu predložil je už neplatná. Nie ty , ale súd zistí či je to tak ako hovoríš alebo nie. Takže najskôr by som ho upozornil na túto skutočnosť - povinnosť platiť výživné aj keď sa odvolal ( sms správa postačí ) a ak nie tak exekútor.

cacianka
2. sep 2024

uff, že súd stanovil nízke výživné, lebo má zmluvu na nízka plat ?!?

Nabudúce pri návrhu na zvýšenie zober do úvahy aké má ex - biootec vzdelanie, aké má povolanie, pozri viac inzerátov vhodných na jeho pomery, vytlač si ich a podľa platu aký v nich ponúkaju sa orientuj. Ja viem že výživné je podľa potrieb dieťaťa/detí, ale trvaj na tom, aby súd bral do úvahy aj možný príjem biootca, pretože on má možnosť si zarobiť, lepšiu ako ty, aj si privyrobiť, mať fušky, brigády vo voľnom čase , a hlavne deti majú nárok na rovnaký štandard životnej úrovne otca. Pozri si na jeho soc.sieťach, či sa nechváli lepšou dovolenkou, výlety, lyžovačky, motorka, lepší bicykel, drahé hodinky, značkové handry, platby za bývanie, a všelijaké iné indície, ktoré potvrdia že príjem ktorý deklaruje ako nízky, určite mať nebude, keď si dovolí drahšie veci.
ak neplatí, smer exekútor, a navrhni aj odobratie vodičského preukazu

autor
2. sep 2024

@damian85 čiže aj keď ešte mi neprišlo nič z krajského súdu môžem si znova podať návrh?

autor
2. sep 2024

@cacianka no vzdelanie iba SOU. Fotky na fb asi ani nepridáva neviem nesledujem ho ale aj som ho kontaktovala najprv ze mi ,, čosi ,, pošle a potom sa vyhovoril že nemá čítačku v mobile potom ze ja mam chybný účet a nakoniec vôbec neodpovedá na moje spravy slabo telefonát.Ked mal vypité tak sa pretiekol ze to porieši keď sa vráti na slovensko a omylom mi raz zavolal z čísla ukázalo mi Nemecko. Lenže neviem kde ani čo len viem že pracuje na živnosť lebo už exekútora má ešte len z minulosti a on ho nevie tu dohliadať.

cacianka
2. sep 2024

nevadí že iba SOU, ak má preferovanú profesiu, môže zarobiť kráľovsky. veď si pozri tie inzeráty - ponuky práce, hádam vieš aký má odbor a ľahko zistíš, aké platy sa ponúkajú šité pre neho.
siete si prezri, veď ti ide o € pre deti, nie pre tvoju úchylku sledovať. aj exekútorovi daj echo že môže byť v zahraničí, konkrétne nemecko, sú možnosri dohľadať ho aj tam.
mohlo by ti pomôcť aj www.cipc.gov.sk

damian85
2. sep 2024

Nie hovorím o niečom úplne inom. 1 . O povinnosti platiť výživné aj bez nadobudnutia právoplatnosti . Po 2. - keďže je to živý spis , doplňuješ do spisu nové skutočnosti. Jednoducho svoje dohady nechaj bokom , prevažne rodičov sú po rozvode buď bezdomovci ( to tvrdi o sebe jedna strana ) alebo multimilonár ( to tvrdí ta strana druhá ). Je na súde aby rozhodla spravodlivo , nie na tebe aby si teoretizovala kde , kedy a koľko zarobí. Výživné ti ale platiť musí - pokiaľ prevzal rozhodnutie .
Súd už o nejakom výživnom rozhodol . Rozhodol na základe relevantných dôkazov nie na základe dohadov užívateliek MK , ktoré tvojho ex nikdy nevideli , nič o ňom nepočuli a nemajú ani promilový prístup k skutočnostiam ktoré mal súd.