icon

Na čo má nárok matka so ZŤP dieťaťom po odchode od partnera?

10. sep 2023

Dobrý deň,s partnerom sme roky zo zvyku,udržiavali sme to kvôli dieťaťu,ktoré má zťp a 6,rokov teraz.Chcela by som vyhliadkovo vedieť,keby sa jeden z nas rozhodol odísť a zostala by som s dieťaťom sama,na čo by som mala nárok Tá situáciaa už vopred desí a aspoň takú predstavu.Idem žiadať o opatrovateľský a dieťa navštevuje 1hodinu denne sms.

pribinak
10. sep 2023

Nárok máš na výživné pre dieťa. Nemyslím si, že máš nárok na niečo viac.

autor
10. sep 2023

@pribinak hmmm,viem,nie sme zobratí,no

alickapusinka
10. sep 2023

Opatrovateľský RP a výživne pre dieťa. Ak si vlastníka spoluvlastník môžeš dostavať aj príspevok na bývanie .Príspevky pre zťp sa zvyšujú každý rok.

autor
10. sep 2023
alickapusinka
10. sep 2023

čo hmm nevieš výživne dieťa dostať musí tam nie je výnimka žiadna tiež môže ísť do basy. Tam sa výživne berie podľa potrieb dieťaťa a pokiaľ dieťa žije je zťp musí platiť tiež a nie do 18 ale pokiaľ žije a je zťp nemôže pracovať nesmie prestať platiť .Urči súd podľa zarobku. Ak bude dieťa žiť od 18 rokov bude dostavať ID a TY opatrovateľský príspevok.Ak musí nosiť plienky tak dostaneš plienky a na hygienu a ošatenie príspevok.

sara07
10. sep 2023

zvlášt nedostaneš nič, v podstate ani ten opatrovak alebo nejaký kompenzačny prispevok nemusíš dost aj ked v zákone je to jasne napísané, nedostaneš ani na odvolanie,
najskôr si o to požiadaj či ti vôbec daju opatrovak lebo nejak navyše nemáš narok vôbec na nič,
vyživne kludne môžeš dostat 30 € na mesiac

luliu
10. sep 2023

Nie je rozdiel v tomto medzi tvojim a zdravym dieťaťom. Nemá byť prečo. Dieťa má otca, ten bude platiť výživné + príspevky kvôli ztp, na ktoré máš nárok v každej situácii

sara07
10. sep 2023

@alickapusinka nič z toho nemusí
tie plienky zase dostane poukaz na 53€ myslím ak je ina suma opravte ma, ak ti to vyjde nevyjde na mesiac nikoho to nezaujima ale nepoznam nikoho komu to vyjde
a ani prispevok na ošatenia atd
su deti čo dochadzaju denne do školy špec 45 km , rehabilitacie, mudr atd a nedostali ani benzin, ani preukaz ani nič navyše, dieta vie nastupit do autobusu stači dohlad rodiča ktory dostava opatrovatelsky a vybavené
preboha nebulikajte jej ako čo dostane to je len papier znesie

autor
10. sep 2023

Ďakujem Vám všetkým

alickapusinka
10. sep 2023

@sara07 dajte mi svätý pokoj ONA sa pýtala načo má nárok nie čo dostane. To už je druha vec. A prosím vás neobťažujte má ja som mala dcéru postihnutú viem čo som dostavala nie som zaostala cigánka z dediny .A ked že to sa ešte dostavalo pred 2 rokmi tak asi to je aj teraz tak. Neviete o tom nič. To či plienky vyjdú alebo nie to je už vec druha vec Pýtala sa načo ma nárok to že by to bolo 53 eur aj to sú peniaze či nie. Tak ak to nie sú peniaze tak čo to je. A nie preboha ja vás prosím preboha že aby ste prestala že ju bulikujem čo jej bulikujem na to čo som napísala nárok má ja som dostavala aj príspevok na bývanie. Aj my sme museli kupovať plienky a tu som nešla som od nikoho nič žobrať. Píšem z vlastnej skúsenosti. Ako matka ktorej dcéra zomrela. Takže užila som si svoje aj s úradmi šikanovanie .Nič ju nebulikujem tak sa do toho nestarajte píše autorke a nie mne ja som sa vás nič nepýtala tak má láskavo neobťažujte.

moony99
10. sep 2023

Môžte si požiadať o opatrovateľský,kompenzácie na benzin,hygienu,výživne,taktiež Dobrý anjel posiela mesačne deťom príspevok.

sara07
10. sep 2023

@alickapusinka uprimne dajte raz za čas dieta niekomu postražit , vyslovene idete na doraz ,nemusíte hned štartovat
nevnimate čo sa píše, chápem ste vyčerpana a unavená
ano zo zákona má nárok, ale prax je taká že aj ked má dg chytia sa dvoch slovičok v lek sprave a dieta nedostane nič
jedna vec je načo je nárok druhá vec je realita , to že vy ste dostali neznamená že druhé dieta tiež dostane, ja za to nemôžem že na sk je to proste takto
opakujem oddychnite si, idete na doraz už

sara07
10. sep 2023

odporučam požiadat o všetko a potom odíst alebo riešit čo chcete, čakacie doby ako u koho niekto hned niekto čaká aj viac ako 60 dni , ak sa dokladaju atd

janickacrazy
10. sep 2023

Najskôr počkaj, či ti schvália opatrovateľský príspevok, lebo teda neviem, akú máte diagnózu, ale pokiaľ to nie je ozaj veľmi vážne, tak nemusíte dostať nič. Mám 2 deti ZTP a nárok nemám na nič momentálne, ani opatrovateľský ani žiadne kompenzácie.

autor
10. sep 2023

Ďakujem Vám všetkým

autor
10. sep 2023

@alickapusinka To mi je veľmi ľúto😔Držte sa.

alickapusinka
10. sep 2023

@janickacrazy preboha to vážne hanbiť sa môžu svine .Normálne na plač.

alickapusinka
10. sep 2023

@sara07 moje dieťa zomrelo.

janickacrazy
10. sep 2023

@alickapusinka to musí byť veľmi ťažké pre vás, je mi to ľúto, držte sa 😢

sara07
11. sep 2023

@alickapusinka to mi je luto ale pomoc psychologa by si mala vyhladat rozhodne