icon

Nahlásenie dieťaťa na sociálke

19. apr 2023

Ahojte, rozhodla som sa sem napísať, pretože by som sa chcela s niekým porozprávať.Ide o moju neter, v starostlivosti ju má môj otec. Moja sestra je bezdomovkyňa a nemohla sa o dcéru postarať.
Ide o to, že otec je alkoholik, celé moje detstvo pil, bil mamu. Mama má a aj psychickú chorobu. Ja som sa snažila ju brániť, v noci nás budil, nosil si domov kamarátov, búchal so stoličkami v kuchyni. Chodil za nami do detskej, chcel sa rozprávať, alebo nadával. Proste psychický teror.Nemala som ani diesatu do školy veľa x, keďže všetko prepil. Samozrejme, že mám z toho v dospelosti traumu. Mňa otec nebil, ale každý deň kričal, nadával aj nám deťom.Potom ho odsúdili, keď som bola takmer dospelá za týranie mamy - časom sa to nakopilo a už ho museli riešiť.Odsedel si 2 roky a keď sa vrátil asi 5 rokov nepil. Vtedy mu pridelili neter do starostlivosti. Avšak pred 3 rokmi cca znovu začal piť. Najskôr len pivo, potom víno, teraz už tvrdý alkohol. Problém je, že mama s ním žije stále, stále ju minimálne psychicky týra. Vybavila som jej aj na jeho žiadosť domov dôchodcov, keďže má ťažkú diagnózu. Nakoniec jej tam, ale zakázal ísť - lebo je to drahé a on jej to platiť nebude (my by sme tiež pomohli). Udiala sa taká vec, že neter sa opila tiež, doma z otcovej vodky, on bol tiež vtedy opitý. Mama jej zavolala záchranku lebo padala, veľmi veacala.

Strana
z2
autor
19. apr 2023

@zuzana76 dakujem za pochopenie, ja sa tu nechcem hrat na obet. Nechcem lutost, ale aj ta kritika sa mo zle cita od niektorych ludi. Podla mna každý robí co vie, toto su celkovo krizove situacie a nemaju jednoznacne riesenie. Ja netvrdim ka som ta dobra a len ja mam pravu. Ale myslim, ze to ze som zavolala na socialku, tym som neurobila predsa nic zle. Je to predsa kazdeho povinnost ak sa deju az taketo vazne veci. Ja jej pomoct chcem, ale neviem ci by som zvladla si ju vziat rovno k sebe.

zuzana76
19. apr 2023

@kaktusik007 ja tiez chapem, len niekedy sa lahko povie a tazsie vykona, kazdopadne obdivuhodne, ze z takeho prostredia sa vymanila, vystudovala VS. Sama neviem, co by som robila a najma v takom mladom veku.

kaktusik007
19. apr 2023

autorka - pozri, robila si co si vedela, snazila si sa. V kontexte toho vsetkeho, co si napisala, je naozaj obdivuhodne ze si sa z takejto rodiny vymanila a postavila na vlastne nohy. Je super, ze uz vies, ze nemas zbytocne plytvat energiou. Takze odstrihni vsetkych okolo - aj tvoju mamu, nie len otca, a zaostri pomoc pre neter. Komunikuj s nou. Ukaz jej, ze to ide odtial odist. Ze moze mat uplne iny zivot. Ze je to na nej. Ze ked pojde studovat - ze ju podporis. A dievca si snad vyberie dobre.

zuzana76
19. apr 2023

@autor nemozem ti napisat anonymne, ale napr Gymnazium cirkevne v NR ma aj internat, skus si to prezistit, ak ma na to znamky a hlavu, skus ist tymto smerom, cirkevna skola internatna, nech je pod dohladom, ak opises z akeho je prostredia, podla mna budu nad nou drzat ochrannu ruku.

autor
19. apr 2023

@monika4487 dakujem za nazor a rady, urcite budem o tom premyslat a skusit s nou takto komunikovat o internate. Ja si tiez myslim, ze by to bola pre nu najlepsia volba - biac mladych ludi, zaroven by predsa musela nejake pravidla dodrziavat a nepila by tam hadam (to by myslim kontrolovalo ak by boli na to upozorneni).
Tam by take veci nerobila, lebo by sa o tom vedelo a hanbila by sa opijat atd.

autor
19. apr 2023

@kaktusik007 ano to sa budem snazit momentalne robit. S otcom nekomunikujem uz vobec a ani s mamou (nema telefon, to tiez by sa mi len stazovala, ze otec po nej zas kričí a podobne). So sestrou v zahranici sa mi pokazilo vztahy asi pred rokom. - to je tiez dlhy pribeh. Cize ja uz nechcem riesit nic len neter, aj to pokial sa bude dat a aj sama bude aspon trosku chciet. Mam okolo 30 - vysku som si robila externe 7 rokov az, jeden rocnik som predlzovala. Aj som pracovala 4 roky a vtedy som zacala aj s VS.

feba8284
19. apr 2023

Autorka, si úžasná osoba a určite Ta stojí veľa úsilia riešiť dookola problémy širšej rodiny. Oberá to človeka o pokoj vo vlastnej rodine, o čas, ktorý by si namiesto riešenia spomínaných problémov, mohla venovať svojim deťom. Robíš dobre, že myslíš prvotne na svoje vlastne deti i svojho manžela, ktorý to s tebou všetko prežíva. Preto nemaj pocit viny, že chceš v prvom rade pokoj a dobro pre svoju vlastnú rodinu. Mozes byt na seba hrdá, že z Teba vyrástol dobry a charakterný človek. Pamätaj, že je treba robiť dobre skutky, no nie na úkor vlastného šťastia. Držím Ti prsty. A nepochybuj o sebe, robíš správnu vec už len tým, že si predtým nezatvorila oči a netváris sa, že problém neexistuje. Klobúk dole pred Tebou. Prajem veľa síl.

autor
19. apr 2023

@feba8284 dakujem pekne za pochopenie, vela to pre mna znamena. Ja som velmi precitlivela na vsetko, co sa tyka mojej rodiny. Takze vsetko okolo nich nesiem velmi tazko. (Ze ak som mohla ja urobit nieco viac... ale neda sa to.)

autor
19. apr 2023

ema22270 moj meno tu na konikovi, ak chce niekto napisat aj sukromnu spravu budem rada. Nemam sa za co skryvat.

monika4487
19. apr 2023

Mozete mi napisat do spravy z akeho okresu ste, aspon kraja?

cacianka
11. máj 2023

@feba8284 k tvojmu vyjadreniu sa pripájam aj ja úplne súhlasím,

Strana
z2