Nárok detí z prvého manželstva na otcove výhry
Ahojte, mám takú otázku. Manžel vyhral určitý obnos peňazí. Máme spolu dieťa, ale s prvého manželstva má ešte 2 deti. Má jeho bývalá manželka možnosť si nárokovať na časť výhry? Ohrádza sa tým, že jeho deti majú nárok na časť výhry a tie peniaze chce. Keby manžel zomrel a výhra by bola predmetnom dedičského konania tak chápem, že tieto peniaze budú dediť s časti aj oni. Ale ako je to, keď manžel žije? O deti sa stará, výživné platí pravidelne, aj naviac. S deťmi má dobrý vzťah. Ďakujem za rady.
Pokiaľ žije a je svojprávny, rozhoduje o peniazoch on - môže s nimi robiť čo chce.
Nikto iný na ne nemá právny nárok
@zuzanka150 Nie, nemá právo si nič nárokovať, vyhral po ukončení ich manželstva. Ak by však vyhral nejakú podstatne vysokú sumu, ktorá veľmi zlepší jeho finančnú situáciu, môže ona požiadať o zvýšenie výživného. Keďže deti majú právo podieľať sa na životnom štandarde rodičov.
@zuzanka150 Nie. Partner žije, môže si všetky peniaze zobrať a odísť aj žiť na koniec sveta, alebo ich darovať, ak jej pošle vyzivne, tým to pre bývalú konci.
Ak ste vy zobratí, právne máš nárok na peniaze aj ty mimochodom.
pravne nie, moralne ak ide o nejaku velku sumu by asi bolo vhodne zabezpecit vsetkych potomkov, nie len jedno co mate spolu...
@h2 Tak v podstate výhra išla na prerábku domu, kde bývajú aj jeho deti z prvého manželstva. Podotýkam že chodia ku nám často. Samozrejme, že im niečo odložil do budúcna, ale nechal si tie peniaze on- pre deti keď budú potrebovať a nechce jej ich dávať, lebo nevie na čo ich použije. Berie to tak, že peniaze išli aj do ich domu. Čo sa týka finančnej situácie sa podieľajú obaja rovnako, keďže im kupuje veľa vecí aj mimo výživného. Vždy keď niečo potrebujú či už oblečenie alebo iné veci väčšej hodnoty, vždy je ochotný kúpiť, prispieť polovicu.
Žiadny právny nárok na peniaze nemá.
@zuzanka150 tak chodia ku vám alebo tam bývajú? To je dosť rozdiel. To, že tam chodia a vy to prerobíte im veľmi nepomôže.
@zuzanka150 takže ako to vlastne je? On platí prerabku domu kde býva ex s deťmi? Čiže za jej dom? Trochu píšeš zmatocne.Takže on platí prerabku domu svojej ex manželky? Hm.... čudné
@bielasovicka Investoval do domu, v ktorom teraz bývajú ako manželia a často tam chodia aj deti z predošlého manželstva, nie do domu exmanželky - tak to chápem ja.
Akože , ja neviem či som tu jediná , ale mne sa ten prístup absolútne nepáči . Sak si povedzte , keby vy ste boli exmanželka toho jej muža , čo vyhral podľa autorkiných slov vysoký obnos peňazí . Vy by ste nechceli niečo pre svoje deti keď ide o takú horibilnú sumu ? A autorka ty sa furt neohradzaj tým , že im kúpi oblečenie a neviem čo . Sak je to preboha stále ich otec a to ma byt samozrejmosťou ako by aj samozrejmosťou podľa mňa u každého správneho otca bolo podeliť sa s veľkou sumou so všetkými deťmi . Ja si teda neviem predstaviť že by som sa rozviedla s mužom , on by vyhral milión a našej dcére by nedal nič . Mal by ďalšie deti a dal by len im ? Čo si .
@nika11103 autora píše, ze otec odložil pre všetky deti nejaké peniaze do budúcna. Nečítaš poriadne. Ale nechce ich davat ex manželke…
@nika11103 ktovie aké majú vzťahy s exmanželkou a čo je ona za človeka ,niektorým ľuďom netreba dávať peniaze,lebo s nimi nevedia nakladať .Potom radšej kúpiť deťom a dopriať inak ako to dať do rúk matke.Druhá vec ,nieje samozrejmosť kupovať deťom veci ,,lebo sú jeho,, niekto pošle výživné a ostatné ho nezaujíma.
@lonely66 nie, bolo to dávno po rozvode
@lonely66 Nie, peniaze vyhral dávno po rozvode.
@bielasovicka Nie, prerábka išla do nášho domu. Ale na tento dom budú mať nárok jeho všetky deti ako dedičia, preto ho chcel dať do poriadku, aby im nezostala po ňom stará chalupa ale taká, kde sa dá plnohodnotne bývať. Preto som to myslela tak, že tu bývajú aj oni. Podľa rozvodu by mali chodiť ku nám každý druhý víkend, ale chodia častejšie, každé prázdniny, niekedy aj v týždni. Preto píšem, že v tom dome s nami bývajú aj oni. A keď budeme starí a rozhodneme sa ísť napríklad na byt, ak by oni chceli zostať v tom dome, určite im nebudeme brániť. Tak preto píšem, že tie peniaze išli na prerábku domu aj pre nich.
@patka06 Správne to chápete.
@nika11103 Nebolo to zas toľko veľa peňazí ako píšete. A je som nepovedala, že im neodložil. Ale nechce dať tie peniaze bývalej, lebo by ich preplakala na výlety, na seba a ktohovie kde. Pre vždy keď ona povie že im treba kúpiť lyžiarsku výbavu, bicykle, notebooky, vodičák, školské výlety a veľmi veľa ostatných vecí tak nikdy nepovedal, že im to nezaplatí. Plus teda výživné, čo je samozrejmé a ešte im dáva aj vreckové každý mesiac. Áno, je ich otec, ale matka je mrcha a chce peniaze pre seba, nie deti. Preto sa pýtam, či má právne nárok na tie peniaze. A pri rozvode bolo dohodnuté, že právne zastupovať a s majetkom detí majú právo nakladať obaja rodičia.
@mariaa79 V tomto máte úplnú pravdu. Niektorí otcovia nepošlú ani to výživné. To je pre nás samozrejmosťou, a vždy keď mimo toho niečo potrebovali sme im kúpili. Ešte aj keď išli na dovolenku im dal muž vreckové, aby si mohli niečo kúpiť na pamiatku ak budú chcieť. Možno sú to maličkosti, ale keď ich robí pravidelne za celý rok sa ja za tieto veci nazbierajú peniaze, ktoré dáva deťom. Len ju asi štve, že ich deja priamo jej na ruku a nemôže kúpiť za tie peniaze, čo chce ona. Podotýkam, že deti už nie sú úplne malé. Kedysi robila to, že veci ktoré sme im kupili na oblečenie my predávala na internete.
Vyhral az po rozvode, tak v tom pripade exka nema narok. Deti z prveho manzelstva az po jeho smrti ako sucast dedicstva, uz len v tej vyske, ktora vtedy ostane (ak daco ostane, kludne to moze vsetko minut, su to jeho peniaze. A tvoje, ako jeho aktualnej zakonnej partnerky, ak ste manzelia.).
Ale ak by ta vyhra bola velmi vysoka, ze ho dlhodobo zabezpeci (zvysi sa jeho zivotny standard), moze exka podat ziadost o zvysenie vyzivneho.
No pytat si podiel na vyhre “pre deti” k svojim rukam uz teraz dopredu nema pravo, lebo to este nie je pravne majetok tych deti.
To by si mohla takto chodit pytat vopred podiel na vasom novom aute, chate, byte, zahrade,…

@zuzanka150 samozrejme, že nie. Výhra je len jeho. Bez ohladu na to, kolko má deti. Vobec nikto nemá právo na jeho peniaze.