icon

Nárok na auto po rozvode

12. okt 2025

Dobry den. Nase menzelstvo je v troskach. Mame 2 male deti. 2 auta a dom. Nejdem na nikoho hadzat vinu.
Len mi viete poradit? Ako je to s narokom na auto?

1auto sme nadobudli este ked sme neboli manzelia, ale zili sme spolu u rodicov a urcite peniaze sme si od nich poziciavali na akontaciu. Setrili sme spolocne na neho (tiez na urcitu cast) a zvysok sme brali na lizing. Auto je napisane na muza a aktualne na nom jazdim ja.
Potom sme kupili dom. Je pisany na nas oboch. Potom bola svadba. A po svadbe sme kupili za nase peniaze druhe auto. Na tom jazdi muz a je tiez pisane na muza.

Ako to v pripade rozvodu bude s tym prvym autom? Budem mat na neho narok aj ked je pisane na muza a kupene pred manzelstvom, ale uz sme spolocne zili, byvali, platili ucty, setrili a pozicali si urcitu cast od mojich rodicov na neho. Dakujem.

anonym_50d0d9
12. okt 2025

Budeš mať nárok na polovicu zaplatených splátok leasingu - 1.auto nespadá do BSM, je to len manželove. máš nárok len na polovicu aktuálnej hodnoty auta, ktoré ste kupovali ako manželia, ak je tiež na leasing, tak polovicu zaplatených splátok
Môžete sa vo vysporiadaní BSM dohodnúť, ty si necháš 1. auto a on 2.

minenkaa
12. okt 2025

@anonym_autor ak sa dokážete dohodnúť ,tak nebude problém

vladuska20
12. okt 2025

Ak ste 2ja rozumni ludia,to auto,co na nom jazdis si nechas a to druhe si necha muz.Dom predate,rozdelite sa na polku alebo jeden druheho vyplatite.Ak ste nerozumni a budete si robit napriek,sud rozhodne.

amdornik
12. okt 2025

1. auto je veľmi diskutabilné, chýba veľa informácií. či ste na zmluve boli obaja (leasingovej), či to máš zdokladované, auto bolo písané asi len na muža... ak aj leasing a nemáš vydokladované, že vám rodičia niečo požičali/darovali, nemáš vydokladované, že si splácala aj ty, obávam sa, že bude patriť len mužovi, ale skús prípadne právnu poradňu. zvyšok normálne na polovicu.
ale ak ste rozumní, tak sa normálne dohodnete, 1 jemu, 1 tebe. ak by však robil prieky a chcel sa obohatiť (z hľadiska morálneho), tak platí odsek vyššie.

ibrunova
12. okt 2025

Snáď sa viete dohodnúť.

anonym_60b54e
12. okt 2025

Keď je na techničáku pisaný manžel, nedostaneš sa ani k jednému.

minenkaa
12. okt 2025
@anonym_60b54e

@anonym_60b54e ak bolo kúpené počas manželstva tak ano ,tak sa píše len jeden majiteľ ,ako motorka ,bicykel,

amdornik
12. okt 2025
@anonym_60b54e

@anonym_60b54e na to auto kúpené za manželstva má rovnaké právo ako manžel. hoc áno, na papieri je "majiteľ" jeden, ale reálne je patrí do BSM

minenkaa
12. okt 2025
@anonym_60b54e

@anonym_60b54e bicykle sú dokonca drahšie ako auta a tam sa nezapisuje ani majiteľ

anonym_50d0d9
12. okt 2025
@anonym_60b54e

@anonym_60b54e Rozhodujúci je dátum a spôsob nadobudnutia, nie kto je zapísaný ako majiteľ v technickom preukaze

anonym_60b54e
12. okt 2025
@amdornik

@anonym_60b54e na to auto kúpené za manželstva má rovnaké právo ako manžel. hoc áno, na papieri je "majiteľ" jeden, ale reálne je patrí do BSM

@minenkaa
@amdornik mne je to všetko jasné. Ale prakticky sa k nemu už nedostane, keď sa nedohodnú. Jeden druhého musia vyplatiť.

minenkaa
12. okt 2025
@anonym_60b54e

@minenkaa
@amdornik mne je to všetko jasné. Ale prakticky sa k nemu už nedostane, keď sa nedohodnú. Jeden druhého musia vyplatiť.

@anonym_60b54e dostane,staci si ho ist zobrat

amdornik
12. okt 2025
@anonym_60b54e

@minenkaa

@anonym_60b54e ak sa nedohodnú, tak o tom, čo sa stane s 2. autom, ako aj ohľadom ostatného majetku, rozhodne súd. nie je vylúčené, že ak bude potrebovať auto a odôvodní to, tak že súd odklepne mužovi 2 a jej nič. iste, jedine, že to "odráta" zas napríklad z hodnoty domu. ALE, nikde nie je napísané, že sa k nemu nedostane, to je hlúposť. a ak by ho on náhodou aj predal, opäť 1/2 utŕženej sumy "patrí" prakticky autorke

amdornik
12. okt 2025
@anonym_60b54e

@minenkaa

@anonym_60b54e iste, problém nastáva (ale to by musel byť ten jej muž už poriadna sviňa), ak muž predá auto a na súde by tvrdil, že peniaze minuli spoločne. ale bavíme sa o aute prvom - tak znela autorkina otázka, čiže rozoberať auto druhé je zbytočné. čo sa prvého týka, tam som sa ja osobne vyjadrila.

anonym_60b54e
12. okt 2025
@minenkaa

@anonym_60b54e dostane,staci si ho ist zobrat

@minenkaa keď nemá kľúče? Ako si ho zoberie? Pýtam sa čisto z praktickej stránky.
Rátajme s tým, že muž je hovado a chce sa doťahovať.

ibrunova
12. okt 2025

Mne sa zdá, že je tam niečo v zmysle, že vec bude patriť tomu, kto ju počas manželstva používal.

minenkaa
12. okt 2025
@anonym_60b54e

@minenkaa keď nemá kľúče? Ako si ho zoberie? Pýtam sa čisto z praktickej stránky.
Rátajme s tým, že muž je hovado a chce sa doťahovať.

@anonym_60b54e maju dva kľúče

anonym_60b54e
12. okt 2025
@minenkaa

@anonym_60b54e maju dva kľúče

@minenkaa keď má oba muž? Ja sa pýtam preto, lebo som to zažila v blízkej rodine.

minenkaa
12. okt 2025
@anonym_60b54e

@minenkaa keď má oba muž? Ja sa pýtam preto, lebo som to zažila v blízkej rodine.

@anonym_60b54e tak ja píšem z môjho pohľadu ,ja by som to riešila tak,že ked by sim vedela ,že ide koniec,začala by sim sa na to pripravovať

anonym_60b54e
12. okt 2025
@minenkaa

@anonym_60b54e tak ja píšem z môjho pohľadu ,ja by som to riešila tak,že ked by sim vedela ,že ide koniec,začala by sim sa na to pripravovať

@minenkaa zoberieš mu ho a čo potom? Stále ostane písané na muža. Nič s ním robiť nemôžeš. Darmo ti je formulka, že je v BSM.

anonym_60b54e
12. okt 2025
@minenkaa

@minenkaa poistka príde na jeho meno. Nezaplatí ju.

minenkaa
12. okt 2025
@anonym_60b54e

@minenkaa zoberieš mu ho a čo potom? Stále ostane písané na muža. Nič s ním robiť nemôžeš. Darmo ti je formulka, že je v BSM.

@anonym_60b54e však a keď sa bude riesit bsm,bude sa riesit aj auto

minenkaa
12. okt 2025
@anonym_60b54e

@minenkaa poistka príde na jeho meno. Nezaplatí ju.

@anonym_60b54e a