Návrh na zrušenie výživného
Ahojky potrebujem poradiť. Potrebujem podať návrh na zrušenie výživného nakoľko dcéra už skončila školu. Takže už jej platiť nemusím. Ako to sformulovať. Ďakujem veľmi pekne.
Treba podat navrh na sud o zrusenie vyzovovacej povinnosti. Ak skoncilo dieta SŠ do 31.8 je ziakom skoly a teda do tohoto datumu mu patri vyzivne (Pri VS je to dnom statnej zaverecnej skusky.), po tomto datume aj keby bolo nezamestnane nie. Za predpokladu, ze nema zdravotny problem, ktory by mu branil zamestnat sa.
@matkahelka Napíšem taký príklad...môj syn skončil školu a už v septembri pracoval, kde pracuje doteraz, to je už 14 rokov na tom istom mieste...druhý syn by bol možno až doteraz krochkal vo svojej detskej izbičke, keby muž nebol zakročil a dal mu ultimátum, mal vtedy 24r. Buď si nájdeš normálnu prácu, alebo ti zbalím igelitku a dovidenia...dal mu na to 3 mesiace . Takže niekedy fakt treba pritlačiť na tie deti, lebo nie sme povinní ich živiť do štyridsiatky. Dnes majú svoje ženy, deti a bývanie ...a poznám aj také prípady, kedy 40 r.syn stále býval u rodičov .
@mandarinka555 a ja som kde napisala, ze treba dieta dotovat do 30-ky? ale dievca je este oficialne student a matka uz riesi zrusenie vyzivneho... ano, za mna je to extrem. a sama som dcerou a sama som matkou dcery a preto si to predstavit nedokazem.
@matkahelka ale ved dokedy sa to na súde pohne, to už dávno bude jeseň....
@robodracica aha, cize ak by podala navrh v jeseni, to uz bolo fakt cez? ak sa k tomu otec dietata postavi rovnako, tak parada... hor sa na ulicu!
@matkahelka poznam deti, ktore sa same rozhodli byvat u otca, lebo to mali blizsie ku skole, lebo otec bol viac zabezpeceny ako matka, lebo otec bol benevolentjensi a dieta malo velku volnost... je trilion moznosti preco dieta nezije s matkou. Nie vzdy to znamena, ze matka je krkavcia mater nestarajuca sa o dieta. Dokonca poznam dieta, ktore takto islo byvat k otcovi a s matkou ma stale pekny vztah. Dieta ma dvoch rodicov a ked sa rozvedu/rozidu a s jednym zostane dieta byvat, neznamena to, ze druhy rodic je zakonite horsi. Ano, u nas je zabehnuta prax davat dieta matke, ale to neznamena, ze vsetky matky su automaticky dobre matky.
@makova333 mam dceru v puberte, s muzom ma fantasticky vztah, su partaci, zboznuju sa. ale cokolvek treba riesit, ci sa potrebuje vyplakat, ci ju nieco trapi, ci ju nieco hneva, ci sa potrebuje len vykecat, STALE pride za mnou. a nie, nie som jedina. mam okolo seba nespocetne mnozstvo rovnakych prikladov, nech maju dcery s otcami akokolvek dobry vztah, vzdy je matka no.1. dievca nebude otcovi rozpravat o meskajucej ms, ani o prvej laske. a rovnako dievca v takom veku nepojde len tak radsej byvat k otcovi ako k matke. otca uprednosti vtedy, ak ten vztah s matkou ok nie je. v tomto konkretnom pripade si myslim, ze autorka si zalozila novu rodinu, ma dalsie dieta s inym muzom a starsia dcera bola odstrcena.
@matkahelka ach jaj, nie vsetky deti su klony tvojej dcery. Ja nehovorim len o pripadoch z okolia, lebo to su zvycajne ludia z mojej "bubliny", ja hovorim o rodinach z mojej praxe. Napriklad ako otec manipuloval dieta (nie male dieta), aj ho dostal do starostlivosti a mama sa mohla aj na usi postavit, nikoho nezaujimalo, ze to dieta mama vypilala lebo "ocko roka" nahanal fesandy minal s nimi peniaze. A mama tahala vsetko sama. Bud rada, ze si sa s takym niecim nemusela stretnut. Ja nepoznam autorku a presne preto na nu nebudem utocit. Vlastne ani keby som ju poznala, naco...
@matkahelka už radšej mlč 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@bubina7 ked to tvrdis ty, urcite to tak bude. ale radsej krava, ako taka mater ako ty
@matkahelka prepáčte, ja síce autorku nepoznám, iba vamchcem napísať, že keď som mala 17 naši sa rozviedli. S oboma som mala a aj doteraz mám dobrý vzťah. Bola som na ten rok zverená do starostlivosti otca. Naši sa tak dohodli, pretože 1. mama bola v tom čase bez príjmu 2. v dome kde sme bývali ostal byvat otec a keďže som ešte študovala bolo pre mňa jednoduchšie ostať doma a chodiť do školy 7 min. pesi ako dochádzať z iného mesta, kam sa mama sťahovala. 3. doma som mala všetkých kamošov, čiže opäť, radšej som ostala s otcom. Čo však nič nemení na veci, že mamka mi denne volala, takmer denne navštevovala atd. To len k tomu, že sú aj prípady, kedy sa partneri dohodnú, že dieťa bude v starostlivosti otca no matke to na jej vzťahu s dcérou neuberá. (Samozrejme, rozchod rodičov a odchod mamky má veľmi bolel, no to je o inom)
@felicita027 zákon nikde nepise a neurcuje vek 26.nikde
@cacianka Každý (zdravý) študent v SR stráca "status" študenta najneskôr ukončeným 26.rokom života tým zaniká aj právo poberať prídavky na dieťa, výživné atď. Študen kľudne aj do 40 môže chodiť na denné štúdium ale to nič nemení na fakte, že stráca nato nárok.
@matkahelka uz fakt prestan mudrovať. Ty ani netusis ako sa oni 3 dohodli a prečo. Nestaraj sa a nemoralizuj, to ti nijako neprinaleží. Zametaj si pred svojim prahom a moralizuj svoju dokonalu dcéru.
Pani sa pytala 1 jedinu vec a ty tu trepeš pichloviny.
@felicita027 vyzivne nie je v zakone ohranicene vekom. Zákon o rodine to nikde neuvádza.
Štatút a pridavky je nieco iné
@bubina7 musis uznat, ze si minimalne nestandardna matka. Ok, dietatu je lepsie u otca, tak byva tam, i ked naozaj je nanajvys cudne, ze teenegerka bude radsej byvat s otcom ako s matkou, kedze toto je take citlive obdobie u dievcat, ze si fakt nedokazem predstavit, ako sa dcera zdoveruje so zenskymi vecami otcovi a nie matke. A nie, po telefone sa iste veci riesit nedaju. A uz ked u toho otca byva, to ti skutocne nie je trapne, ze este je vlastne studentkou a ty uz rychlo-rychlo riesis zrusenie vyzivneho, aby si nahodou nezaplatia viac ako do augusta. Mne toto rozum naozaj neberie, ze jedna matka si zabezpeci noveho muza a s nim uz nove dieta, tak to "stare" dieta uz prestava existovat. Ak by tvoj ex, dcerin otec sa k tomu postavil tak ako ty, zedcera je po skole, nech sa stara sama o seba? Dievca by skoncilo kde, v azylovom dome? Ved vsetci vieme, ze v dnesnych casoch je trh prace taky siroky, ze pracu si absolventi mozu vyberat... ale ty si zjavne myslis, ze je to tak.
@cacianka ja sa tu nebudem hádať ako to je keď vyše 10 rokov denne s tým som v kontakte a niekoľko úspešných súdnych sporov mám za sebou ak myslíš, že nie tak nie 😀
@zu12 a tiez v tvojom pripade matka cakala, kym ukoncis skolu a riesila, aby ti nemusela zaplatit ani mesiac vyzivneho navyse? Lebo ja plne chapem, co chce matkahelka povedat. Ak by tu bol takyto status od otca, tak by tu bola 10 stranova diskusia, zeny by sa tu nanho vrhli ako supy, ze dieta si urobil, nestara sa o neho a uz len caka, kedy dieta skonci skolu, aby nemusel platit vyzivne. Ale zjavne, kedze sa tyka situacia matky, tak samozrejme su vsetky zeny zhovievave a chapave.
@matkahelka mám kamarátku ktorá po rozvode bojovala o svoje deti z druhého manželstva ale žiaľ, manžel zarábal viac a tak súd deti priklepol jemu. Pritom tá kamoška mala u seba deti z prvého manželstva.....
@martina1201 dievcata, jedna vec je, ze je decko zverene do starostlivosti otca, druha vec je, ze po decku este ostal v skole smrad a matka riesi zrusenie vyzivneho a neciti moralnu, matkovsku ani ziadnu inu povinnost pockat, kym sa to dievca postavi na vlastne nohy! a bude tu trepat bludy o tom, ze dcera ju o to sama poziadala. skoda, ze este nenapisala, ze ak by dcere poslala vyzivne navyse, dcera by jej to vratila. aj tomu by tu poniektore uverili...
@zu12
@matkahelka ok, chápem.citala som iba príspevky, že nevieš, ktorá dcéra by šla radšej bývať s otcom... tak, či tak autorkinu situáciu nepoznám. K pôvodnej otázke sa vyjadriť neviem, takže prajem dobrú noc. 🙂
@felicita027 mohla by som poprosit zakon, kde sa ohranicuje vek 26 rokov? Pretoze poznam pripad, kde otec platil na syna -studenta mediciny - vyzivne do 28 rokov. A nebolo to dobrovolne vyzivne, bolo postavene prave na zakone, ze mladik je studentom denneho studia.
@matkahelka naozaj? Máš dcéru v takom veku, že to vieš? U otca ma možno viac voľnosti, možno viac podpory, nikdy nemôžeš vedieť, prečo sa tak dieťa rozhodne. A bránit mu žiť s otcom, nie je myslím rozumne.

@anjelicek26 ja mám za sebou stovky takýchto súdnych konaní a zastupovaní, čo sa týka rodinného práva tak dovolím si povedať, že tomuto lepšie rozumiem a nemusíš ma poúčať ako je zákon sformulovaný.