Od akého veku sa dáva striedavá starostlivosť?
Ahojte. Odkedy vám dali striedavu starostlivosť pre deti? Od akého veku sa dáva? Ďakujem
Moja dcera vyskusala striedavku na 3 mesiace, nerobilo jej to dobre, ak striedavka tak nech sa striedaju rodicia pri dietati a dieta ma pocit bezpecia a stability, ja osobne si myslim ze striedavka je krok vedla, vztah sa da budovat s druhym rodicom aj vtedy ak je dieta zverene matke (otcovi) moj syn casto chodi k otcovi - napriklad 2x cez tyzden, kazdy druhy vikend alebo aj kazdy vikend, ako to obom vyhovuje. A male deti by som urcite nedavala do striedavky, hovorim z pozicie psychologa, ja to neodporucam, pravidla sa daju nastavit aj inak. Mozno teraz sa to berie ako nejaky trend , uvidime dopady na detoch v ich dospelosti, ako budu schopni tvorit si a udrzat vztahy, ci budu psychicky a osobnostne vyrovnany a dalsie veci. Male deti sa nevedia v takto zavaznych otazkach rozhodovat, miluju oboch rodicov a je prirodzene ze chcu byt s oboma.
@emate ahoj,prosím ťa. Aký je rozdiel v tom že dieťa je týžden tam a týždeň tam a v tom že je u otca 2x do týždňa po 2 dni? Stále "lieta" hore dole nie? Stále nemá len jeden domov ale dva. Je jedno či je v jednom domove 4 dni a v druhom 3 dni alebo 7 dní a 7 dní. Alebo nie? Pýtam sa to v dobrom. Naozaj ma to zaujíma. Aj ja aj priatel máme deti (obaja s ex partnermi) môj priateľ chce striedavu s jeho dcérou. Môj ex chce striedavu s mojím synom. Sama neviem či s tým mám súhlasiť alebo nie.
@emate Ako psychologička si určite študovala výskumy z krajín kde striedavá starostlivosť funguje už desiatky rokov a z detí čo v obdobe striedavky žili sú už babky a dedkovia . Však ? A určite je pre dieťa najlepšie ak je 2 dni tam 5 dni tam 3 dni tam 4 dni tam ? Presne vie kde má domov , a toto striedanie 10 x v mesiaci je určite prospešnejšie ?
@evamarek77 Striedavá starostlivosť nie je vhodná. Vhodné je ak dieťa má otca a matku v jednej domácnosti. Potom už volíme len to menšie zlo. Domov má dieťa tam kde má rodičov, ktorých má rado , premiestňuje sa tak isto v osobnej / striedavej t.j 2 x za 2 týždne. Ak sa nevie postarať otec / nech je dieťa u matky ak sa nevie postarať matka / nech je u otca. Pre mňa je vždy lepšia táto alternatíva ako keď vidím v školke deti ako po nich chodia babky / dedkovia a do neskorého večera sú u nich lebo ich matky / otcovia ktorý maju dieťa v osobnej - jednoducho nestíhajú. Naše dieťa ak je u mňa je so mnou - ak je u ex je s ním. Nesuplujeme to rodičmi / kamarátkami a i. Pre moje dieťa nehľadám náhradného otca ja / nehladá náhradnú matku on.
@kaja153 Súhlasiť s tým nemusíš / dôležité je ako to vnímajú deti a čo je pre nich najlepšie. Ak to tak deti nechcú / tak nemá význam o tom polemizovať. V ničom to nie je iné ide iba o EGO niektorých matiek / otcov mať nad všetkým kontrolu a to sa v striedavke dosiahnuť nedá. Mám kamarátky ktoré maju dieťa v osobnej a sú z dieťaťom reálne menej ako ja v striedavke lebo práca / koníčky / povinnosti. Ja si týžden zariadim čo treba a týždeň potom venujem dcére. A keď im volám či pojdeme niekam na výlet - nemôžu - nestíhajú - nemajú peniaze - nevedia sa uvoľniť. Toľko len moja praktická stránka k veci.
@kaja153 každý je iný, napríklad, moja staršia dcéra je oficiálne v striedavej starostlivosti, kým chodila na osemročné gymnázium, tak bola týždeň u mňa a týždeň u ex, ak mala potrebu byť s ex - je lepší v jazykových, zostala uňho, ak potrebovala mat-fyz bola doma, nemala s tým problém a triedna aj školská psychologička pri rozhovoroch o výške a prípravných kurzoch povedala, že ak by viac rodičov po rozvode takto komunikovali spolu a s dieťaťom o jeho potrebách tak by mala o polovicu menej roboty, mladšia mala pri rozvode 16mesiacov, bola zverená mne, s otcom je často, tak ako jej to vyhovuje a ako si urobia program, keby som zrátala dní tak to vyjde asi na tu striedavku 😀, ale už sa nám nechcelo ísť meniť dohodu, a popravde aj rozvodové vášne po 10 rokoch odpadli 😀
@evamarek77 tak vysvetlí, prečo je vhodná striedavá starostlivosť. Okrem zlosti a frustrácie,som sa nič nedozvedela.
Ved uz tu viac x pisala, ze dieta, deti chceli byt s oboma rodicmi a sud na to prihliadal a tak by to malo byt nie ako dieta rukojemnik v rukach jedneho z rodicov a druhy je nutne zlo.ano, niekedy moze byt na h…o manzelstvo, ale ako rodicia su dobri
@luccija Ja už som si zvykla že každému odporcovi striedavky ( mužovi , žene ) sa len opýtam či ich deťom by s nimi stačilo 2 dni za 2 týždne. Niekomu stačí vidieť dieťa na fotkách , niekto sa svojemu dieťaťu neozve 10 rokov , ale čo s tým ak dieťa ľubi oboch rodičov a obaja rodičia ľubia svoje deti ? Žiaden odporca striedavky si nevie predstaviť že je s dieťaťom 2 dni za 2 týždne - ale striedavku to tiež nie. Ani z voza ani na voz. Len ja ja ja nik len ja - lebo potrebuju mať kontrolu nad všetkým. Ja som bez otca vyrastala - a viem čo to je.

@evamarek77 Lebo nemám dôvod ti odpovedať na otázky keďže o striedavej starostlivosti máš informácie veľmi slabé / a v živote si v nej nežila / nežili tvoje deti. Máš pocit že vieš presne čo je pre moje dieťa najlepšie / lepšie ako ja / psychológovia s rokami praxe a i.....Je to ako keby ja som sa bavila s doktorom o operácii , nikdy som neoperovala ale čítala na FB niečo o tom 🙂