icon

Od akého veku sa dáva striedavá starostlivosť?

kaja153
7. feb 2023

Ahojte. Odkedy vám dali striedavu starostlivosť pre deti? Od akého veku sa dáva? Ďakujem

Strana
z2
horty99
18. feb 2023

@evamarek77 Lebo nemám dôvod ti odpovedať na otázky keďže o striedavej starostlivosti máš informácie veľmi slabé / a v živote si v nej nežila / nežili tvoje deti. Máš pocit že vieš presne čo je pre moje dieťa najlepšie / lepšie ako ja / psychológovia s rokami praxe a i.....Je to ako keby ja som sa bavila s doktorom o operácii , nikdy som neoperovala ale čítala na FB niečo o tom 🙂

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
emate
18. feb 2023

Moja dcera vyskusala striedavku na 3 mesiace, nerobilo jej to dobre, ak striedavka tak nech sa striedaju rodicia pri dietati a dieta ma pocit bezpecia a stability, ja osobne si myslim ze striedavka je krok vedla, vztah sa da budovat s druhym rodicom aj vtedy ak je dieta zverene matke (otcovi) moj syn casto chodi k otcovi - napriklad 2x cez tyzden, kazdy druhy vikend alebo aj kazdy vikend, ako to obom vyhovuje. A male deti by som urcite nedavala do striedavky, hovorim z pozicie psychologa, ja to neodporucam, pravidla sa daju nastavit aj inak. Mozno teraz sa to berie ako nejaky trend , uvidime dopady na detoch v ich dospelosti, ako budu schopni tvorit si a udrzat vztahy, ci budu psychicky a osobnostne vyrovnany a dalsie veci. Male deti sa nevedia v takto zavaznych otazkach rozhodovat, miluju oboch rodicov a je prirodzene ze chcu byt s oboma.

kaja153
autor
18. feb 2023

@emate ahoj,prosím ťa. Aký je rozdiel v tom že dieťa je týžden tam a týždeň tam a v tom že je u otca 2x do týždňa po 2 dni? Stále "lieta" hore dole nie? Stále nemá len jeden domov ale dva. Je jedno či je v jednom domove 4 dni a v druhom 3 dni alebo 7 dní a 7 dní. Alebo nie? Pýtam sa to v dobrom. Naozaj ma to zaujíma. Aj ja aj priatel máme deti (obaja s ex partnermi) môj priateľ chce striedavu s jeho dcérou. Môj ex chce striedavu s mojím synom. Sama neviem či s tým mám súhlasiť alebo nie.

horty99
18. feb 2023

@emate Ako psychologička si určite študovala výskumy z krajín kde striedavá starostlivosť funguje už desiatky rokov a z detí čo v obdobe striedavky žili sú už babky a dedkovia . Však ? A určite je pre dieťa najlepšie ak je 2 dni tam 5 dni tam 3 dni tam 4 dni tam ? Presne vie kde má domov , a toto striedanie 10 x v mesiaci je určite prospešnejšie ?
@evamarek77 Striedavá starostlivosť nie je vhodná. Vhodné je ak dieťa má otca a matku v jednej domácnosti. Potom už volíme len to menšie zlo. Domov má dieťa tam kde má rodičov, ktorých má rado , premiestňuje sa tak isto v osobnej / striedavej t.j 2 x za 2 týždne. Ak sa nevie postarať otec / nech je dieťa u matky ak sa nevie postarať matka / nech je u otca. Pre mňa je vždy lepšia táto alternatíva ako keď vidím v školke deti ako po nich chodia babky / dedkovia a do neskorého večera sú u nich lebo ich matky / otcovia ktorý maju dieťa v osobnej - jednoducho nestíhajú. Naše dieťa ak je u mňa je so mnou - ak je u ex je s ním. Nesuplujeme to rodičmi / kamarátkami a i. Pre moje dieťa nehľadám náhradného otca ja / nehladá náhradnú matku on.

horty99
18. feb 2023

@kaja153 Súhlasiť s tým nemusíš / dôležité je ako to vnímajú deti a čo je pre nich najlepšie. Ak to tak deti nechcú / tak nemá význam o tom polemizovať. V ničom to nie je iné ide iba o EGO niektorých matiek / otcov mať nad všetkým kontrolu a to sa v striedavke dosiahnuť nedá. Mám kamarátky ktoré maju dieťa v osobnej a sú z dieťaťom reálne menej ako ja v striedavke lebo práca / koníčky / povinnosti. Ja si týžden zariadim čo treba a týždeň potom venujem dcére. A keď im volám či pojdeme niekam na výlet - nemôžu - nestíhajú - nemajú peniaze - nevedia sa uvoľniť. Toľko len moja praktická stránka k veci.

som_realistka
18. feb 2023

@kaja153 každý je iný, napríklad, moja staršia dcéra je oficiálne v striedavej starostlivosti, kým chodila na osemročné gymnázium, tak bola týždeň u mňa a týždeň u ex, ak mala potrebu byť s ex - je lepší v jazykových, zostala uňho, ak potrebovala mat-fyz bola doma, nemala s tým problém a triedna aj školská psychologička pri rozhovoroch o výške a prípravných kurzoch povedala, že ak by viac rodičov po rozvode takto komunikovali spolu a s dieťaťom o jeho potrebách tak by mala o polovicu menej roboty, mladšia mala pri rozvode 16mesiacov, bola zverená mne, s otcom je často, tak ako jej to vyhovuje a ako si urobia program, keby som zrátala dní tak to vyjde asi na tu striedavku 😀, ale už sa nám nechcelo ísť meniť dohodu, a popravde aj rozvodové vášne po 10 rokoch odpadli 😀

luccija
25. feb 2023

@evamarek77 tak vysvetlí, prečo je vhodná striedavá starostlivosť. Okrem zlosti a frustrácie,som sa nič nedozvedela.
Ved uz tu viac x pisala, ze dieta, deti chceli byt s oboma rodicmi a sud na to prihliadal a tak by to malo byt nie ako dieta rukojemnik v rukach jedneho z rodicov a druhy je nutne zlo.ano, niekedy moze byt na h…o manzelstvo, ale ako rodicia su dobri

horty99
26. feb 2023

@luccija Ja už som si zvykla že každému odporcovi striedavky ( mužovi , žene ) sa len opýtam či ich deťom by s nimi stačilo 2 dni za 2 týždne. Niekomu stačí vidieť dieťa na fotkách , niekto sa svojemu dieťaťu neozve 10 rokov , ale čo s tým ak dieťa ľubi oboch rodičov a obaja rodičia ľubia svoje deti ? Žiaden odporca striedavky si nevie predstaviť že je s dieťaťom 2 dni za 2 týždne - ale striedavku to tiež nie. Ani z voza ani na voz. Len ja ja ja nik len ja - lebo potrebuju mať kontrolu nad všetkým. Ja som bez otca vyrastala - a viem čo to je.

Strana
z2