Od akého veku sa na súde prihliada na názor deti?
Som z BA, kde sa často priznáva striedava starostlivosť. Deti majú 10 a 14 a nechcú striedavu. Manžel chce. Od akého veku sa prihliada na názor deti? Predpokladám ze manžel bude argumentovať ze deti ovplyvňujem. Dakujem
Deti budú tiež vypočuté sú už dosť veľké aby mali vlastný názor. Ako to dopadne nikto dopredu nevie.
Nemusia sa dohodnut obaja rodicia? Cize ak ty aj deti budete proti, je to vobec priechodne?
@anonym_1040a5 za určitých predpokladov to priechodné je
Tam sa nevyžaduje, že druha strana s návrhom musí súhlasiť
14 ročný teeneger sa už mize vyjadrit pred súdim, že prečo nechce
@anonym_autor myslím, že pri takto starých deťoch sa už na ich názor prihliadať bude. Minimálne staršie dieťa sa už bude môcť vyjadriť
Bola som v tom istom veku keď sa naši rozviedli, ale teda nikto sa ma na nič nepytal
Mala som 10r pri rozvode rodičov, šla som na pokec s kolíznou, ona ma na súde síce zastupovala ale bolo tak ako som ja chcela - otec si chcel honiť ego, že nedovolí, aby som žila pri mame a nevyšlo mu to.
Bola som v tom istom veku keď sa naši rozviedli, ale teda nikto sa ma na nič nepytal
@anonym_c09fff isla si do striedavej starostlivosti?
Mala som 10r pri rozvode rodičov, šla som na pokec s kolíznou, ona ma na súde síce zastupovala ale bolo tak ako som ja chcela - otec si chcel honiť ego, že nedovolí, aby som žila pri mame a nevyšlo mu to.
@anonym_c09fff Kolko si mala rokov?
@anonym_110827 Boli ste v BA?
@anonym_autor Kamoška vlani pri rozvode (nie v BA) súhlasila s istou formou striedavky, ale exmanžel chcel 50:50 a sudca chcel vypočuť aj deti - 4 a 7r., nakoniec vypočul len to 7ročné, nakoľko 4ročné sa bálo aj predtým na kuratele a odmietlo vstúpiť do miestnosti. (Niet sa čo čudovať.)
Nie, zostala som automaticky s mamou. Mala som 14, takmer 15.
@anonym_autor Ahoj, tu vobec nezalezi na tom, ci si z Ba alebo Hornej Dolnej. Sudy sa v ramci celeho Slovenska riadia zakonmi rovnakymi, a teda najmä v zaujme dietata. Dolezitym faktorom zohrava mentalna vyspelost dietata. To znamena,ze aj napr. 8 rocne dieta, ktore je mentalne vyspele natolko, aby vedelo povedat, s ktorym rodicom chce byt. Samozrejme cim je dieta starsie, tym väcsiu vahu to moze mat. Dieta moze vypovedat ci uz prostrednictvom kolizneho opatrovnika, ktory ho na sude zastupi, ale moze vypovedat aj bez pritomnosti rodicov pred sudcom, ak je tam splnena podmienka mentalnej vyspelosti. Avsak aj ked dieta povie pred koliznym, ci pred sudcom,ze chce byt len s jednym rodicom-ano zavazi to do istej miery, ale v tom pripade este sudca prihliada aj na ine okolnosti v ramci rozhodovania, napr.ci dieta nie je ovplyvnovane tym jednym rodicom, ku ktoremu sa ziada. Cize ano moze to kludne vyjst aj po vypovedani dietata, ale zial aj nemusi vzhladom na to, ake ine okolnosti moze sud prehodnotit k tomu a v zaujme dietata bude stretavanie sa aj s otcom. Velmi zalezi aj na tom, co vsetko aj dieta spomenie okrem zvysnych okolnosti v ramci posudzovania. Pretoze davaju si pozor na to, ci ozaj dieta nie je ovplyvnene tym jednym rodicom....Preto sa to podarit moze (vo väcsine pripadov), ale treba ratat s tym,ze aj nemusi.
Nie, zostala som automaticky s mamou. Mala som 14, takmer 15.
@anonym_c09fff A tvoj otec ziadal striedavku? Alebo sa rovno s tvojou mamou dohodli, ze ostanes byvat u nej?
Autorka riesi situaciu, kde jej muz ziada striedavku. Bola to aj vasa situacia?
@anonym_c09fff A tvoj otec ziadal striedavku? Alebo sa rovno s tvojou mamou dohodli, ze ostanes byvat u nej?
Autorka riesi situaciu, kde jej muz ziada striedavku. Bola to aj vasa situacia?
@anonym_c0f328 áno... ale napokon dal súd na názor mamy, že bude pre mňa lepšie, ak striedavka nebude a mali sme neobmedzené množstvo stretnutí, čiže som tam chodila kedy sa mi zachcelo, niekedy každý víkend, niekedy aj raz za mesiac, ale teda otec odišiel potom radšej robiť do zahraničia a nebol čas na pravidelné víkendy...
@anonym_c0f328 áno... ale napokon dal súd na názor mamy, že bude pre mňa lepšie, ak striedavka nebude a mali sme neobmedzené množstvo stretnutí, čiže som tam chodila kedy sa mi zachcelo, niekedy každý víkend, niekedy aj raz za mesiac, ale teda otec odišiel potom radšej robiť do zahraničia a nebol čas na pravidelné víkendy...
@motylik2559 Podla statistik zalezi, najviac striedaviek sa odklepne v Bratislave.
@anonym_c09fff Toto je podla mna idealny model. Ak budu deti chciet ist cez tyzden k otcovi, urcite im branit nebudem, co ale chcem je, aby, ak sa tam nebudu citit dobre, sa mohli zbalit a prist ku mne, bez toho, aby som tam ja musela zasahovat a handrkovat sa o tom, kto ma prave vyhradeny cas na dieta. Diky za tip.
@motylik2559 Podla statistik zalezi, najviac striedaviek sa odklepne v Bratislave.
@anonym_c09fff Toto je podla mna idealny model. Ak budu deti chciet ist cez tyzden k otcovi, urcite im branit nebudem, co ale chcem je, aby, ak sa tam nebudu citit dobre, sa mohli zbalit a prist ku mne, bez toho, aby som tam ja musela zasahovat a handrkovat sa o tom, kto ma prave vyhradeny cas na dieta. Diky za tip.
@anonym_autor Myslim, ze statistiky ti nezarucia co chces, ale to cim sa riadia sudy, a to rovnakymi zakonmi v celej SR. Napisala som ti myslimze dost k tomu celemu, ale ked ta zaujala len odpoved ohladom Ba a zvysok textu nie je pre teba dolezity, nemam teda co k tomu viac dodat. Akurat,ze teda vela stastia...🤷♀️🙂
@anonym_autor podstatne sú dôvody. Prečo nesuhladis? Nie je schopný sa postarať? Áno, deti sa môžu taktiež vyjadriť, treba to aj navrhnúť.
@anonym_autor myslím že štatistiku ovplyvňuje najviac rozvodov a súdnych pojednávaní v Ba.
Aj tak trochu vyspelosť a guráž rodičov v meste

Nemusia sa dohodnut obaja rodicia? Cize ak ty aj deti budete proti, je to vobec priechodne?