Oplatí sa podať žiadosť o rozvod v prípade zadlženia?
Ahojte. Mám otázku. Mamina už z otcom nežije cca 3 roky. Ale sú manželia naďalej. Ja mamku opatrujem. Dom kde bývame bol otcov. A teraz ho prepísal na mamku. Má aj inde adresu. Peniaze dáva svojmu priateľovi z ktorým žije. 🤔Keby sa stalo, že zomrie musíme ho pochovať mi? Jeho správanie je príšerné. Preto sa bojíme, že keď sa otcovi niečo stane jeho priateľ to hodí na mamku. Že ho má pochovať. Taktiež otec je zadlžený. Tak isto by nás zaujímalo či by mamka dostala vdovské alebo nie. Nevieme či má podať na rozvod alebo nie? Čo máme robiť? Nemáte niekto s tým skúsenosti?
Precitala som si to 3x a stale nechapem, kto je koho priatel a kto sa sprava priserne.... Skus este raz.....
@anonym_autor priatela ma otec ci matka? Priserne je spravanie otca ci toho priatela?
Precitala som si to 3x a stale nechapem, kto je koho priatel a kto sa sprava priserne.... Skus este raz.....
@tenerifka
Otec z domu odišiel. Nemá záujem. Aj keď s nami býval správal sa hrozne. Nie ešte teraz. Keď je preč. Presťahoval sa preto, že má vzťah z chlapom. S tým chlapom aj žije. A mi sa bojíme, že je sa niečo jemu stane platenie dlhov pohreb všetko ostane na mamku.
@anonym_autor priatela ma otec ci matka? Priserne je spravanie otca ci toho priatela?
@0silvia0 otec má priateľa. Preto odišiel. Ale na Tom nezáleží. Hlavne ide o to, že nevieme či pri úmrtí otca bude dlhý platiť mama a tak isto či ho bude musieť mama pochovať keď sú manželia.
To mala mama riešiť v tej dobe, keď sa rozišli. To nemyslela dopredu, čo bude? Jasne, všetko znáša ona. Dedičov aj dlhy aj splátky. Bohužiaľ. Jeho priateľ nebude povinný nič zaplatiť. Inak riadne nechutný chlap, s takým by som sa rozviedla aj sto krát !
@tenerifka muz odisiel od rodiny kvoli inemu chlapovi.
tomu dava svoje peniae (neviem ake, ked inde pise, ze je zadlzeny) svoj dom prepisal na byvalu parrnerku - s ktorou ale zatial nie je rozvedeny.
a ich spolocna dcera sa boji, co ho budu musiet pochovat.
kks, tento tyzden naskladnili skvely matros, mohli sa aj s nami podelit 😀 😀
tomu dava svoje peniae (neviem ake, ked inde pise, ze je zadlzeny) svoj dom prepisal na byvalu parrnerku - s ktorou ale zatial nie je rozvedeny.
@nyusika áno dáva svoje peniaze. Dôchodok. Pretože mal bankrot a vôbec ho neplatí. Čiže ma čelí dôchodok okolo 500 e len pre seba. Resp. Seba a priateľa. Dom prepísal na mamku pretože sme sa o dom starala ja z mamkou. To bola jediná vec za celí život ktorú spravil dobrú.
@nyusika áno dáva svoje peniaze. Dôchodok. Pretože mal bankrot a vôbec ho neplatí. Čiže ma čelí dôchodok okolo 500 e len pre seba. Resp. Seba a priateľa. Dom prepísal na mamku pretože sme sa o dom starala ja z mamkou. To bola jediná vec za celí život ktorú spravil dobrú.
@anonym_autor wau, taky luxus...dlhy po nom preberu dedici, pochovava ho ten, kto dedi
@anonym_autor ak su stale manzelia, tak aj polovica domu je jeho, ak ho teda nedal vyñat z BSM, co asi neurobil. Vmanzelstve bez toho neexistuje, ze je nieco pisane na jedneho z manzelov. Takze ak on zomrie, tvoja mama ako zakonita manzelka bude dostavat vdovske (netusim, ci sa to pocita podla toho, kolko on ma dochodok, a ak ano, tak to bude biedne vdovske) , ale bude musiet vyplatit aj jeho dlhy a ano, aj zaplatit pohreb
@anonym_autor ak su stale manzelia, tak aj polovica domu je jeho, ak ho teda nedal vyñat z BSM, co asi neurobil. Vmanzelstve bez toho neexistuje, ze je nieco pisane na jedneho z manzelov. Takze ak on zomrie, tvoja mama ako zakonita manzelka bude dostavat vdovske (netusim, ci sa to pocita podla toho, kolko on ma dochodok, a ak ano, tak to bude biedne vdovske) , ale bude musiet vyplatit aj jeho dlhy a ano, aj zaplatit pohreb
@tenerifka pochopila som, ze dom bol jeho uz pred manzelstvom - aler pocas manzelstva ho prepisal (predpokladam, ze darovacou zmluvou) na svoju manzelku.
ja by som jej odporučila sa rozviesť ak teda dom patrí len jej
@nyusika Táto to dnes vyhrala😄
Jeho dlhy su aktualne aj mamine dlhy, kedze su stale manzelia. Sice neviem detaily ohladom spravania, ale tak uz len za prepis toho domu by si zasluzil, aby bol manzelkou/dcerou pochovany.
No a mamka sa ho prečo silou mocou drží? Čo jej to manželstvo dáva? Či len dúfa vo vdovský dôchodok?
No a mamka sa ho prečo silou mocou drží? Čo jej to manželstvo dáva? Či len dúfa vo vdovský dôchodok?
@januska12323 nie neriešila to. Nakoľko je po autonehode riešili sme hlavne jej zdravotný stav.
to co za nadpis temy dali ? 😀 😀 😀
v pripade zadlzenia ? 😀 😀
@anonym_autor
Ja pokiaľ viem, môže mama dedičstvo aj odmietnuť (tým odmieta dlhy, ale aj majetok, ak má nejaký). Jednoducho všetko ako celok.
Nie je jej povinnosťou ho pochovať, ak sa nenájde nikto, kto by ho pochoval, či už z finančných alebo iných dôvodov, pohreb vykoná obec, ide o tzv. sociálny pohreb (potom vrámci dedičského konania pravdepodobne môže žiadať vyplatenie nákladov z majetku zosnulého....)
Ak sa rozvedie, nárok na vdovské jej nevznikne. Pozor, aj tak nie je automatický nárok, ak nespĺňa podmienku - ku dňu smrti získal nebohý manžel potrebný počet rokov dôchodkového poistenia.
Skúste sa s otázkami obrátiť možno na nejakého právnika alebo poradňu komplexnej pomoci alebo si niečo preštudovať aspoň n internete o podmienkach a možnostiach...

@anonym_autor hlavne tie dlhy riešte lebo otec prestane platiť a bude musieť platiť mama,vdovske dostáva iba vdova