icon

Otec si berie malého bez súhlasu. Je možné to považovať za únos?

afrodizi
23. apr 2022

Ahojte,
pisala som aj do poradne, no kedze pozajtra uz je pondelok a obavam sa opakujuceho sa scenara, tak skusim aj vo fore.
Riesila ste to niektora? Byvaly partner bez suhlasu berie maleho, minule povedal, ze si ho nechava na noc, i ked som mu zakazala, lebo uz 3r preraba byt (dvere zatvara velkou palicou, hola dlazka, strhane koberce...) a hlavne 8 maciek v byte, prve co som robila, ked syn od neho prisiel, vsetko do pracky, no ked prisiel v zapachajucich topankach od kocurich šťaniek, ma to dozralo.
Do 18tej mi ho mal vratit, nevratil, polozil telefon ze ostava u neho na noc. Isla som k nim, na chodbe som pocula ako po nom aj po dedovi bliaka. Otvoril mi, bez slova som utekala do izby, kde bol syn s dedom a brala ho na ruky ze ideme. Nestihla som ho ani obliect, byvaly ma sotil dost skaredo do dveri, ze si ho nezoberiem, keby ho dedo nedrzi, neujdeme. Bez bundy, topanok hned do auta. Na ruke mi sposobil poranenie, riesila som to s policiou, ale nepodam trestne oznamenie.
Na druhy den som isla pre syna do skolky, byvaly tam uz sedel a hned, ako maly vysiel z triedy, uz vyťahoval hracky a ukazoval bicykel, ze idu tam a tam. A ja nie som ten typ, ktory preťahuje dieťa, je nechutne tahat dieta do sporov dospelych a takto zneuzivat.
Odisla som s tym, ze do 18tej ho vrati. Vratil ho, no nic mi nepovedal, nic nedohodol, iba s malym predo mnou, ze zajtra poobede zasa pride a pojdu opekat a velke zaujimave plany. Ja som bola ticho. Na dalsi den som prisla, zobrala syna skor zo skolky, cestovali sme k rodine- bolo to v plane uz dlhsie, ale priznam sa, padlo to aj vhod. Napisala som mu len sms, ked sme uz sedeli v aute. Teraz je vikend, klud, ale mam takeho tusaka, ze v pondelok zasa bude cakat v satni. Poobede v pondelky chodime na plavanie, na pol roka dopredu zaplatene. Ale vobec, ma pravo toto robit, ked ja sa staram o syna, trvaly pobyt ma u mna? Ved poobede moze mat program, objednany k dr, zubarovi a pod. Na policii mi radili ze ked zas to urobi, tak nahlasit ako unos a ist si po neho aj s policajtami. No nevedeli mi presne povedat, ci je to povazovane za unos, kedze je rovnako rodic a ma rovnake prava ako ja, ze to je otazka na socialnu kuratelu.
Doteraz vsetko ok, vzdy dal vediet, na vzajomnej dohode, len asi mu uz prepina z chlastu, dlhodobo je teraz pn tak asi si uvedomuje, ze nema prachy, nema z coho platit a robi naprieky. Na polici ma uz zaznamy, jazda pod vplyvom alkoholu, prespavanie na lavickach- neni bezdomovec, ale zije tak, ked si vypije, susedia ho vydavaju na lavickach. Agresivny, aj na jeho otca- aj z toho dovodu rozmyslam o stanoveni stretavok, lebo maly mi pravidelne referuje ako nadava dedovi a, ze aj deda bije- byva so svojim otcom, no otec nema gule ho vyhodit ci vymenit zamky, boji sa ho. Pisem, aky je preto, lebo uz mam naozaj strach, ze ked si uz toto dovoli, moze ho zobrat pobalit a utiect za hranice. Vtedy uz bude neskoro riesit unos. A vlastne som nenapisala o situacii, neboli sme manzelmi, sud o zvereni nebol, ani o vyzivnom. Vsetko len na ustnej dohode. Ked mal syn 4m a stahovali sme sa, odisiel od nas, vsetko bolo na mne. Keby mi nepomozu rodicia, sme v azylaku. Raz za mesiac dva ho pokocikoval, zaujimat sa o neho zacal az ked mal 2r a uz sa dalo s nim nieco robit. No iba o prechadzky zaujem, o neho, ze ako sa ma, ci ako sa my mame, ci nieco nepotrebujeme, pomoc s vecami, so skolkou, financne vacsie palky na polovicu, to vobec. Ja mam svoj byt. Byvaly byva u otca, kde pre dieta nie je vhodne prostredie, jednak to ze nebezpecenstvo urazu, kedze ho zacal prerabat no nedokoncil a jednak zly priklad, nechcem aby maly videl ako hnusne sa chova k dedovi, nadava do debilov, vrieska, asi aj bije. Keby jeho otec vymenil zamky, co uz uvazoval davno, skoncil by na ulici.
Dakujem za rady a otvorenost...kludne aj do sukromnej spravy..
Mirka

Strana
z2
klip0
23. apr 2022

Nieje iná cesta ako súdom určiť stretávanie. Darmo to budeš riešiť z prava, z lava, nepomôžes si. Buď to vyriešis súdom alebo nijak

afrodizi
autor
23. apr 2022

Ok uz viem odpoved, velka vdaka, ako prosim zmazem prispevok? Davam moznost Zmaz a nic ..

mondolina
23. apr 2022

@afrodizi
musíš požiadať admina

afrodizi
autor
Autor odpoveď zmazal
afrodizi
autor
23. apr 2022

@luccija Bola som u lekara, tak sa nenavazaj do mna ked nevies! Pytala som sa jasnu otazku, nik znaly z neba nespadol, este som taketo vdaka Bohu neriesila, nemam skusenost! Chcela som len poradit nie pocuvat, aka som hlupucka a co robim zle, to ako vazne su tu taketo zeny, dokonale a poucne vo vsetkom??? No prvy a posledny krat sa nieco pytam na tomto fore sila a prosim admina/moderatora o zmazanie dakujem.

thereisabear
23. apr 2022

Neber to tak osobne, dostala si tu hlavne kopec dobrých rád, ktoré ti môžu pomôcť. Skús sa sústrediť na to a pomôže to tebe aj synovi.

bluka2
23. apr 2022

Nemusíš sa vytáčať, ukľudni sa, potrebuješ poriadne pevné nervy na jednanie s ex! Tak hádam ta nerozhodla neznámi ľudia na internete...

afrodizi
autor
23. apr 2022

@bluka2 neni som vytocena, len, prekvapi zamrzi to cloveka, ked je docela v srackach a cita taketo "mudrosti", ale este raz, vdaka znalym, idem sa pripravit na pondelok 💪

bluka2
23. apr 2022

@afrodizi to hej, ale musíš sa obrniť trpezlivosťou a horšou kožou a pripravuj sa mentálne na tieto dôležité kroky v záujme tvojho dieťaťa a drž sa

luccija
23. apr 2022

@afrodizi nič zle sme Ti nenapísali, ale na toto sú ľudia čo to vyštudovali, sedia na úradoch, tak tam hľadaj pomoc.Uz policajt To povedal, že nemajú páky, keď nemáte rozhodnutie s kým môže byť dieťa.Rad a dobrých si dostala veľa neurazaj sa🙂

tosomja
23. apr 2022

@afrodizi a ináč, dcéra má trvalý pobyt u ex, a býva so mnou v podnájme. To, kde má trvalý pobyt je úplne jedno, dôležité je, kde bude bývať a komu bude zverené po súde.
A ako to chces riešiť teda?

modry1985
23. apr 2022

@afrodizi ak skutočne ťa fyzicky udrel a ty si to neoznámila do znažnej miery si sa pripravila o hladké schválenie predbežného opatrenia. Dnes totižto predbežné opatrenie zvačša prejde iba v neodkladnom prípade ohrozenia dieťaťa.....resp.v prípade dieťaťa do 2,3 rokov. V prvom rade si musíš uvedomiť prestať používať slová ako som mu zakázala....Ty mu zakazovať nič nemôžeš ak s ním nežiješ resp.ak nemáš dieťa zverené do svojej starostlivosti.....Treba si uvedomiť že je rodič presne taký istý ako ty.......ale ako ti radia - návrh na súd - počkať si pár dní - ale bez trestného oznámenia - bez psychologického posudku to isté nie je.....je tisíce žien čo každú sobotu vypije - čo býva u rodičov a deti majú vo svojej osobnej starostlivosti.....čiže toto bude slabý dôvod na to aby bolo dieťa zverené bez skúmania - tebe.....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
afrodizi
autor
23. apr 2022

@elizabet173 nic zle nepreziva, nemaj strach, ma kolo seba ludi ktori ho lubia a vsetko co potrebuje.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
mogaa
24. apr 2022

@afrodizi to že máš zverené dieťa do tvojej starostlivosti neznamená že u otca nesmie byť.....teda spať cez noc.....treba dať na súd úpravu styku dieťaťa s otcom a navrhnúť styk len cez deň, ale kam ho zoberie to neovplyvníš...samozrejme ho môže zobrať domov, k starým rodičom - kam len chce.....takže ak tam bude počas dňa, je to presne to isté ako keď tam bude počas noci....ty jedine môžeš požiadať o zmenu styku a na súde preukázať v akých podmienkach otec žije....a nie, toto únos určite nie je.....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
afrodizi
autor
24. apr 2022

@tomi97
@elizabet173 bez tych preemocionalnych dodatkov a urazok to neslo vsak...jasne, ze ne, ste na internete, kde si mozete dovolit hocčo...aaa nestojite mi za to dievcata, cau.

cacianka
24. apr 2022

Keď má niekto problém, tak hľadá info vsade, aj na nete. Ok
Ty si nehľadala, lebo keby áno, tak tu na koni nájdeš mrte postupov, rád a príbehov. Keby si čítala, tak sa dozvies právne rady a presné postupy a to dokonca vo viacerých skupinách. Aj v tejto, a potom by si nevyskakovala na ženy čo ti radia v dobrom, aj ťa podpichnu ako môžeš byť tak tupá či hlúpučká.
Nečakaj že ti dajú iba odpovede na tácke pod nos, haló, to sa inak platia u právnikov komplexné služby, , takže ak tu rady dostaneš, tak si radšej váž snahu a ochotu. Tak nevyskakuj a neohanaj sa trvalým pobytom, zahraničím a inými trápnosťami.
Okrem toho ty sama sa máš snažiť o základné právne povedomie, a hlavne keď ti expartner začal robiť problémy , hádam keď máš rozum a vek splodiť dieťa, tak si vieš naštudovať aj pozadie okolo zverenia dieťaťa, výživnom, práva a povinnosti rodičov, a hádam zvládneš aj zákon o rodine, prípadne vieš že máš ísť na upsvar za koliznou a vaše dieťa riešiť na patricnych miestach.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
kitycat
24. apr 2022

@afrodizi mala by si si uvedomit, ze na sude na teba moze tvoj drahy buduci ex nahadzat spinu a je na tebe, ci to tam s pristupom gracie okomentujes a vyargumentujes s chladnou hlavou alebo tam zacnes buchat pastickami a vykricis mu to spat rovnakym sposobom ako nam tu. Tuto anonymnu diskusiu skus brat akonpriptavu, ze toto mozes zazit tvarou tvar. Otazky od sudcu, pravnika tvojho muza..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
afrodizi
autor
Autor odpoveď zmazal
afrodizi
autor
24. apr 2022

Och zmazalo mi to zas, som chcela upravit..Nic, len tolko, som tu pomerne kratko, ale teda v soku z niektorych komentarov, clovek sa normalne opyta a je za hlupaka, na zakladnej skole sa vedia lepsie spravat. Dakujem znalym, viem ako dalej riesit a tymto koncim svoju diskusiu, vsetko dobre.

Strana
z2