icon

Otec predstiera starostlivosť o syna

7. jan 2026

Zdravím. Možno pre niekoho blbosť ale mňa to začína už pekne štvať. Otec synčeka je otec roka. Ma 4 a pol roka a začal sa učiť lyžovať. Otec ktorý sa lyžovať nevie ho vzal učiť sa. Išla som aj ja s partnerom nakoľko môj partner je lyžiar a proste začal hučať po malom že mu to nejde, že iné deti ti vedia a on nevie nič, že nech nerve… a že otec. Úplne sa k malemu choval ako hulvát. Nechcel sa na lyže už postaviť, aj keď som ho presviedčala nechcel. Celý čas sa ku mne tulil a on si šiel svoje že deťom po prázdninách povie že nič nerobil a podobne. Choré… a nedal si vysvetliť nech sa k nemu takto nespráva že mu to znechutí. Včera sme malého vzali na svah, priateľ zaplatil inštruktora a po prvej hodine sa sám spúšťal bez pomoci. Tak som otcovi roka poslala video ako mu to krásne ide keď ho nikto nenúti a on si to pridal na sociálne siete, prezentoval sa ako učí syna lyžovať a zaplatil inštruktora. Akože mám toho chlapa plne zuby lebo potom si každý mysli že som mater čo sa nevenuje, tak ma opisuje magor. Chcela som teda od neho aby mu ďalšiu hodinu on zaplatil a vôbec sa k tomu nemá, ani len nereaguje na tie správy a podobne. Ďalšia vec, keď ide malý k nemu na celý deň on neni schopný nikdy uvariť niečo čo ma rad. Vari to čo chuti jemu a malý tam je o chlebe s bambinom. Aj na obed, aj na večeru… Domov mi príde hladný jak africké dieťa. Keď ku píšem že by mohol varit aj to čo malý lubi tak povie že keď je u neho bude jest to čo on uvarí a bodka. Nepríde mi v priadku nič z toho čo robí. Je to malé dieťa ktoré potrebuje bezpečie, lásku, pozornosť a nie že ho vlastný otec zhadzuje že nič nevie a podobne. Bude mať o mesiac 5 rokov, vie aspoň 15 básničiek, pesničky, pozná skoro všetky písmena, čísla, začína sám od seba písať písmena, chodí na krúžok v ktorom je výborný. Jeho otec nič z toho nevidi, len ho zhadzuje a mňa to už nebaví. Nemá s ním trpezlivosť a ešte podotknem ako po ňom kričal že s ním nebude manipulovať. Chorý na hlavu… Nikjako s ním malý nemanipuluje. Hned bežal ku mne a plakal. Povedala som to aj kolíznej ale ona tvrdí že otec si musí zvyknúť na takéto veci a podobne že to nemám tak brat.Ako na čo zvyknúť ? Že decko nebude robiť to čo si druhý rodič idealizuje ? Že nebude z decka možno špičkový lyžiar ? Normálne mám pocit že tej žene je jedno čo kto robí s deťmi, celá kuratela a ochrana deti. Je to taký výlev ale čo mám robiť ? Keď ani Kolizna nie je na pomoci.

Strana
z2
autor
Včera o 10:15
@ivik4

Zasnem ... ano, netreba otcovi posielat videa, spehovat ho na internete ale ktorej matke by nevadilo ze dieta je par dni bez teplej stravy a ani to zistovat nemusi, vsak dieta hned povie.

@ivik4 a druha vec, špehuje on mňa nie ja jeho. Ja som rada keď ho nemusím vidieť nie ešte tak jeho sociálne siete. To on mne špehuje príbehy na ig a podobne. A každý týždeň nový profil lebo to blokujem.

sense
Včera o 10:25

Kto prišiel s nápadom učiť dieťa lyžovať? Ty lyzujes? A tiež úprimne nechápem načo si išla pozerať aj s priateľom kde je on zo synom a čo robia
Áno zbytočne kričať po ňom by nemal ale .... Nie je povinný mu platiť inštruktora, dokonca nie je povinný mu varit čo má rád, ak nemá rád kukuricu tak nech žije rizoto a kukuricu dá nabok. A keď bude aj dieťa len o chlebe jeden deň, tak tiež by som z toho tragédiu nerobila. Ono skôr či neskôr sa mi to vráti
Aj mix postol videá ktoré som robila ja a nerieš, ľudia čo nás poznajú oboch vedia, aj keď teda on nenapíše štýlom že "on"

denithestrange1993
Včera o 10:32
@anonym_autor

@denithestrange1993 áno mám predstavu o tom že by slušne jednak, nekričal na neho, neurážal. Či vám by sa to páčilo keby to bolo vaše ? A snaha o jedle bola viac krat, drzo odpísal že buď zje čo je alebo nebude mať nič. A nie je vyberavy, len je zaujímavé že vždy uvarí to čo neznáša, vždy !!!! Keď nezje kukuricu tak ju proste do toho rizota nedám a dám tam hrasok alebo niečo iné, ani takúto výnimku nemá ochotu urobiť.

@anonym_autor nie nepacilo,na druhej strane som svojim detom ani takeho otca nevybrala...tiez nie je dokonaly ako nikto z nas,ale nejdem tu vyplakavat ze sa sprava tak alebo tak ked som vedela do coho idem...

dadis
Včera o 10:58
@anonym_autor

@dadis nemám dôvod sa baviť slušne keď ty to očividne tiež nevieš. Choď sa vyvršovať doma a nie na mne. Či doma asi nemôžeš čo ? Tak sa ventiluješ na koňovi 🙂 nevadí aj takým slnko svieti.

@anonym_autor Ja som reagovala slusne, snazila som sa ti ukazat, kde robis chybu. Spatna vazba je dar, ak ju beries ako utok, pokojne si rady odo mna nevezmi. Ale vyprosim si, aby si so mnou diskutovala na takejto urovni.

sense
Včera o 11:17
@anonym_autor

@ivik4 a druha vec, špehuje on mňa nie ja jeho. Ja som rada keď ho nemusím vidieť nie ešte tak jeho sociálne siete. To on mne špehuje príbehy na ig a podobne. A každý týždeň nový profil lebo to blokujem.

@anonym_autor a tiež si môžeš nastaviť profil na FB a IG ako súkromný a bude ti musieť poslať žiadosť a bude len na tebe či ju príjmes alebo nie, a takisto vieš v nastaveniach určiť ktorá osoba môže tvoje príspevky vidieť a komentovať a ktorá nie...
A pokial ty neodkliknes že chces žiadosť prijať tak si môže aj 5profilov každý deň spraviť , k tvojim príspevkom sa nedostane

dadis
Včera o 11:27
@sense

@anonym_autor a tiež si môžeš nastaviť profil na FB a IG ako súkromný a bude ti musieť poslať žiadosť a bude len na tebe či ju príjmes alebo nie, a takisto vieš v nastaveniach určiť ktorá osoba môže tvoje príspevky vidieť a komentovať a ktorá nie...
A pokial ty neodkliknes že chces žiadosť prijať tak si môže aj 5profilov každý deň spraviť , k tvojim príspevkom sa nedostane

@sense Zaujimave, ze ho ma vsade bloknuteho a vie, ze zdiela video od nej..

sova7
Včera o 12:05

Hlavne tento človek dieťa urobil je jeho autor. Ale nie je otec nesprava sa tak a dieťa používa na to aby ti cez neho ublizoval. Ty chces a očakávas niečo čoho on schopný nie je. Dieťaťu ubližuje vedome a schválne lebo vie že ťa tým naserie. Urobi všetko čo vie že si neželás zakaze malému všetko čo mu robí dobre pretože mu na ňom nezáleží. Keď mu povieš čo si neprajes s chuťou to bude robiť. Keď vie že malému niečo chutí s radosťou mu dá niečo iné. Je mu dobrý iba aby sa mohol hrať na super otca pred ľuďmi a aby ti takto ubližoval. Na FB je Oz ko skupina Nikdy viac Andrea Andrejová. Nájdeš tam veľa užitočných info ma túto tému

sova7
Včera o 12:09
@dadis

@anonym_autor 1. naco mu posielas videa? 2. naco ho sledujes na socialnych sietach? 3. naco zistujes, co jedol syn, ked bol u neho doma? 4. naco s nim riesis, co ma varit? Autorka - v tvojom konani vidim velku nevyzretost, prilisne zasahovanie do vychovy druheho rodica a zbytocne hrotenie situacie. Otca synovi si vybrala ty, tak nadych vydych, monentom ked mu ho s doverou odovzdas sa od syna odstrihi a zapni sa az momentom jeho navratu. Bud rada, ze otec ma zaujem o svojho syna a v totmo vztahu ich len a len podporuj. Mozno nebude idealny, ale bude a tvoj syn svojho otca potrebuje, ci takoveho alebo makoveho.

@dadis dieťa hlavne potrebuje normálneho otca nie otca ktorý na neho kričí zhadzuje ho a nemotivuje ho v tom v čom je dobry a ak má byť otec niekto kto si cez dieťa vybavuje účty s bývalou tak radšej žiadny otec deti s tohto môžu mať traumu a v budúcnosti problémy vo vzťahoch

sense
Včera o 12:21
@sova7

Hlavne tento človek dieťa urobil je jeho autor. Ale nie je otec nesprava sa tak a dieťa používa na to aby ti cez neho ublizoval. Ty chces a očakávas niečo čoho on schopný nie je. Dieťaťu ubližuje vedome a schválne lebo vie že ťa tým naserie. Urobi všetko čo vie že si neželás zakaze malému všetko čo mu robí dobre pretože mu na ňom nezáleží. Keď mu povieš čo si neprajes s chuťou to bude robiť. Keď vie že malému niečo chutí s radosťou mu dá niečo iné. Je mu dobrý iba aby sa mohol hrať na super otca pred ľuďmi a aby ti takto ubližoval. Na FB je Oz ko skupina Nikdy viac Andrea Andrejová. Nájdeš tam veľa užitočných info ma túto tému

@sova7 veru tiež mi to príde miestami ako má truc a preto by podľana mala skúsiť autorka určité veci odignorovať aby on jej nerobil prieky cez dieťa. Lebo mne to príde zo strany autorky ako presadenie sa že ona vie všetko lepšie, a on jej spraví zrovna na truc lebo vie že ju tým vytočí . Preto som sa jej spýtala kto chcel učiť dieťa lyžovať. Pretože osobne si myslim že človek ktorý sám nelyzuje , zrovna nebudetrvat má Tom aby dieťa lyžovaní keď je jasné žeby aj tak nemalo s kým lyžovať. (Tiež som bola sama nelyziar a nebazirovala som na tom. Bol to skôr ex ako lyžiar) Tak som mu povedala chcela aby lyzovala? Tak je to v tvojej kompetencii, od výstroje až po výcvik. Takisto keď som ja chcela aby korčuľovala som nechcela po ex aby jej kupoval korčule a učil ju korčuľovať alebo platil ucitela

dadis
Včera o 12:40
@sova7

@dadis dieťa hlavne potrebuje normálneho otca nie otca ktorý na neho kričí zhadzuje ho a nemotivuje ho v tom v čom je dobry a ak má byť otec niekto kto si cez dieťa vybavuje účty s bývalou tak radšej žiadny otec deti s tohto môžu mať traumu a v budúcnosti problémy vo vzťahoch

@sova7 Ale ono otca ma a nie je sanca aby ho autorka zmenila (ak ho nedokazala zmenit v partnerstve na dobreho manzela a otca). Ja nehovorim, ze to je otec roka. Ale matka situaciu este viac vyhrocuje. K comu by bolo dobre, ak by dieta malo 2 dokonalych rodicov, ak by ani jeden nevedel ustupit a bol by medzi nimi neustaly konflikt?
Jednoducho povedane, nie je v sile autorky zmenit kto je otec dietata a aky je otec dietata. Jedine co moze urobit, je minimalizovat skody, ktore mozu vzniknut rodicovskym konfliktom.

sova7
Včera o 12:50
@dadis

@sova7 Ale ono otca ma a nie je sanca aby ho autorka zmenila (ak ho nedokazala zmenit v partnerstve na dobreho manzela a otca). Ja nehovorim, ze to je otec roka. Ale matka situaciu este viac vyhrocuje. K comu by bolo dobre, ak by dieta malo 2 dokonalych rodicov, ak by ani jeden nevedel ustupit a bol by medzi nimi neustaly konflikt?
Jednoducho povedane, nie je v sile autorky zmenit kto je otec dietata a aky je otec dietata. Jedine co moze urobit, je minimalizovat skody, ktore mozu vzniknut rodicovskym konfliktom.

@dadis no toto nie je otec ale skôr autor dieťaťa

dadis
Včera o 12:53
@sova7

@dadis no toto nie je otec ale skôr autor dieťaťa

@sova7 Pozname pohlad iba jednej strany, bola by som vo vyjadreniach opatrna. Raz je otec, tak je. To mu nikto nevezme.

anonym_71b78a
Včera o 12:59

Hlavne čo nerob je, že nenadavaj na otca pred synom, neočierňuj ho, nehovor pred dieťaťom, že sa k nemu správa ako ku psovi, že je neschopný sa postarať, že iba predstiera starostlivosť o neho lebo bude mať chudák chalan riadny zmätok v hlave a môže ťa za to neskôr nenávidieť. Ak je otec zlý, príde na to aj sám. Nechaj ho byť otcom, nie je dokonalý ale dieťa nie je zanedbané. Tým, že budeš mať voči nemu prehnananý hnev a robiť zo seba dokonalú nevyriešiš nič. Ja chápem tvoju frustráciu ale tu ide o dobro dieťaťa a nie o tvoju pravdu tak sa na to začni pozerať takto.
Muž má biologického otca, čo na neho kašle a niekoľko krát mi povedal, že by mal radšej nedokonalého otca ako žiadneho.

maminkadeticiek
Včera o 13:12

Je to smilutne,ale mamlen takeho otca,akeho si prenho vybrala ty sama.

vilma7
Včera o 15:31

Ako často je u svojho otca?

autor
Včera o 17:12
@sense

Kto prišiel s nápadom učiť dieťa lyžovať? Ty lyzujes? A tiež úprimne nechápem načo si išla pozerať aj s priateľom kde je on zo synom a čo robia
Áno zbytočne kričať po ňom by nemal ale .... Nie je povinný mu platiť inštruktora, dokonca nie je povinný mu varit čo má rád, ak nemá rád kukuricu tak nech žije rizoto a kukuricu dá nabok. A keď bude aj dieťa len o chlebe jeden deň, tak tiež by som z toho tragédiu nerobila. Ono skôr či neskôr sa mi to vráti
Aj mix postol videá ktoré som robila ja a nerieš, ľudia čo nás poznajú oboch vedia, aj keď teda on nenapíše štýlom že "on"

@sense lyžujeme všetci okrem otca ale chcel aby to robil. A keď neni ochotný zaplatiť kompetentného človeka tak nech mu neznechutuje veci ktoré by možno o rok robil rad. Ja som momentálne neni vojny na lyže lebo som mala zlomený palec na nohe ale proste otecko chcel lyžiara tak sme skúsili. A za mňa proste keď nedokáže vyt slušný a dobrý otec nech sa strčí. Dieťa neni povinne žiť dva životy, mať dve výchovy. Mal byt normálny, nemuseli ísť od seba, nemal byt agresívny a nemal sa rok nezaujimat a nereagovať. Keby toto robila matka tak ňu ukameňujú na ulici. Ore mňa je ten človek odpad a návrat som už na sud podala. Mám partnera ktorý moje dieťa lubi, je troezlivy, učí ho, stará sa o neho, berie na výlety. Otecko ho žiaľ ešte nikde nevzal, prečo ?

autor
Včera o 17:14
@sova7

@sova7 ďakujem za tip, idem to pozrieť. 🙂 som rada že sa tu našiel niekto kto tomu trochu chápe a je nápomocný.

autor
Včera o 17:19
@anonym_71b78a

Hlavne čo nerob je, že nenadavaj na otca pred synom, neočierňuj ho, nehovor pred dieťaťom, že sa k nemu správa ako ku psovi, že je neschopný sa postarať, že iba predstiera starostlivosť o neho lebo bude mať chudák chalan riadny zmätok v hlave a môže ťa za to neskôr nenávidieť. Ak je otec zlý, príde na to aj sám. Nechaj ho byť otcom, nie je dokonalý ale dieťa nie je zanedbané. Tým, že budeš mať voči nemu prehnananý hnev a robiť zo seba dokonalú nevyriešiš nič. Ja chápem tvoju frustráciu ale tu ide o dobro dieťaťa a nie o tvoju pravdu tak sa na to začni pozerať takto.
Muž má biologického otca, čo na neho kašle a niekoľko krát mi povedal, že by mal radšej nedokonalého otca ako žiadneho.

@anonym_71b78a zatiaľ som nepovedala nič zle na neho ale malý sám vidí že to nie je ok. Je pri ňom plačlivý, domov príde vystresovaný. Keď sme náhodou spolu kdesi tak sa snažím v klude riešiť otcove správanie aby na neho nebol zlý, aby si to neidealizoval že či mu je jedno že ten malý plače a je mu ľúto že mu je vynadane za veci ktoré on chce aby robil a nejdú mu. Ako keby som ja chcela aby bol malý spevák, nejde mu to a kričím po ňom že je hlúpy, nič nevie a podobne. Však to je úplne slapanie na detské city. Neviem sa tomu viac prizerať proste.

autor
Včera o 17:22
@maminkadeticiek

Je to smilutne,ale mamlen takeho otca,akeho si prenho vybrala ty sama.

@maminkadeticiek už som vyššie písala že takýto nebol. Prišlo dieťa, svadba… potom zrazu kamosi, pivo, neskôr mesto a začal na nás kašlať. Rok ani nereagoval na moje správy … bolo mu fuk či mame kde bývať a čo jest. Jedine šťastie je že mám prácu kde zarobím dosť na to že nepotrebujem nikoho. Ale ide o to že toto milujúci otec neurobí. Prečo sa prestal zajujimat ? No lebo asi mal iné zábavky… Prečo majú potrebu ničiť deti takýto ludia. Čo mu zen malý urobil aby bol takýto na neho. Že som sa rozviedla ? Nech teda uráža mňa ale nie jeho. Je mi do plaču že toto ma ale snáď sa na súde niečo pohne.

autor
Včera o 17:25
@vilma7

Ako často je u svojho otca?

@vilma7 viac menej keď sa ozve že by ho chcel… vypýta si ho raz do týždňa, raz za dva týždne. Cca raz do týždňa zavolá… vnuci až mu dieťa nemienim aby ho mal častejšie lebo očividne nemá potrebu ale za ten krátky čas stihne napáchať dosť škody.

anonym_71b78a
Včera o 17:28
@anonym_autor

@anonym_71b78a zatiaľ som nepovedala nič zle na neho ale malý sám vidí že to nie je ok. Je pri ňom plačlivý, domov príde vystresovaný. Keď sme náhodou spolu kdesi tak sa snažím v klude riešiť otcove správanie aby na neho nebol zlý, aby si to neidealizoval že či mu je jedno že ten malý plače a je mu ľúto že mu je vynadane za veci ktoré on chce aby robil a nejdú mu. Ako keby som ja chcela aby bol malý spevák, nejde mu to a kričím po ňom že je hlúpy, nič nevie a podobne. Však to je úplne slapanie na detské city. Neviem sa tomu viac prizerať proste.

@anonym_autor ja ti rozumiem. Ak by bolo dieťa extrémne z otca vystresované alebo tam nechcelo chodiť tak to treba vtedy riešiť. Ale ak je iba na niektoré veci blbec, na niečo má odlišný pohľad ako ty tak sa s tým môžeš len zmieriť lebo taký typ ako tvoj ex sa zrejme po pár dobre mienených slovách jednoducho nezmení. Čím viac budeš na neho tlačiť, tým viac ti bude robiť naschvál. Je to typ človeka aký je, ale ty máš voči nemu taký neskutočný hnev, že pre tvoje vlastné dobro a dobro dieťaťa sa trochu kroť. Nepomôžeš tým nikomu.

sense
Včera o 17:53
@anonym_autor

@sense lyžujeme všetci okrem otca ale chcel aby to robil. A keď neni ochotný zaplatiť kompetentného človeka tak nech mu neznechutuje veci ktoré by možno o rok robil rad. Ja som momentálne neni vojny na lyže lebo som mala zlomený palec na nohe ale proste otecko chcel lyžiara tak sme skúsili. A za mňa proste keď nedokáže vyt slušný a dobrý otec nech sa strčí. Dieťa neni povinne žiť dva životy, mať dve výchovy. Mal byt normálny, nemuseli ísť od seba, nemal byt agresívny a nemal sa rok nezaujimat a nereagovať. Keby toto robila matka tak ňu ukameňujú na ulici. Ore mňa je ten človek odpad a návrat som už na sud podala. Mám partnera ktorý moje dieťa lubi, je troezlivy, učí ho, stará sa o neho, berie na výlety. Otecko ho žiaľ ešte nikde nevzal, prečo ?

@anonym_autor tak potom ty ho uč a ex nech to nechá tak, určite by som po ňom nežiadala nechu platí inštruktora. Keď sa nenaučí lyžovať tento rokako štvorročný, naučí sa o rok s tebou ako päťročný. Aj tak píšeš že ty lyžovať teraz nemôžeš a v budúcom roku aj keby zrovna má teraz dve tri hodiny a inštruktorom začne od znova.
A hlavne myslí na syna, tým že takto reaguje na ex tak prilievas akurát tak olej do ohňa. A on si to vyvrauje na dieťati. Už len z princípu že vie že ťa to vytáča. Nechaj ex tak aj keď chápem, že ťa to žere (mám tiež svoju skúsenosť s ex, aj ked teda on po dcére nikdy nekricali alebo ju nezhadzoval, ale mal svoje muchy ) A) lebo vedel že má tým vyvádza z rovnováhy a po B) lebo som mala partnera ktorý mal rád moje dieťa , a venoval sa mu.
Az keď sa mu nedostalo očakávanej spätnej väzby, lebo som to odignorovala , a áno stalo to nielen mňa ale hlavne nového partnera veľa trpezlivosti, tak po čase prestal, pretože videl že nás to nerozhodi (aspoň navonok)

sense
Včera o 18:00
@anonym_autor

@anonym_autor a dieťa v tých piatich rokoch už veľmi veľa chápe a vytvára si svoj obraz o okolí a ľuďoch v tomto okolí. Neber to ako kritiku voči tvojej osobe, ale ako skúsenost a radu ženy ktorá si prešla podobnym

sense
Včera o 18:06

A ak je dieťa vystresované , poziadaj psychologicku o posudok. Aspoň teda ja by som so urobila keby moje dieťa chodí od otca vystresované, a takisto ak máte stretávanie dohodou , dal by som žiadosť o úpravu styku.
Tvoj ex jednoducho nevie prekusnut že si sa rozviedla, že to zvládaš bez neho a žeas dokonca nového priateľa. Dieťaťu vysvetľuj že nemusí vedieť všetko , ani hneď a ak mu niečo nejde neznamena že je hlúpy. Nie každý je dobrý vo všetkom...

Strana
z2