Plat bývalého kvôli výživnému
Chcela by som si poziadat o zvysenie vyzivneho, dcera nastupila na druhy stupen zakladky. Vsade citam, ze vyska vyzivneho zavisi od prijmu otca a jeho majetkovych pomerov. Prosim Vas, tie ktore ste to uz riesili, ako ste zistili prijem alebo majetky vasich ex? Moj byvaly mi to sam od seba nepovie, menil pracu, zili sme na zapade, teraz sa prestahoval kusok do CR a tam ja jeho majetkove pomery nijako nezistim. Posledny sud bol pred 4 a pol rokom, plati 200 eur, syn ma od tej doby viac kruzkov a celkovo vacsie naklady. Ako a cim ste argumentovali na sude, ked vobec nic neviete o jeho situacii? Dakujem
@terina25 a prečo by to tak nemohlo byť? Veď dieťa musí mať predsa rovnaký štandard ako jeho rodič. Napr. taký Lobotka má mesačne necelých 300 000 eur. A Nízlová minie mesačne dajme tomu na dieťa 1000 eur. Čiže má pýtať len 1000 eur mesačne? To som dala len ako príklad. Veď môže aj autorka zbytok šetriť dieťaťu, nemusí všetko minúť, pokiaľ otec dobre zarába. Ja teda výživné som nikdy nežiadala, ale príde mi trochu scestné, aby matka dostala len toľko peňazí od otca, koľko minie na dieťa.
@la_lotob tak to sprav tak, ze spis realne naklady, vydelis dvoma a o taku sumu ziadaj ako vyzivne a plus, ze by si chcela dietatu zalozit nejaky druh sporenia (napr na vysoku skolu) a ty budes prispievat a nech prispieva aj otec a ziadaj sud o vycislenie adekvatneho prispevku vzhladom na jeho prijem (kt si sud bude overovat).
@la_lotob meles si stale svoje
na zaklade čoho chces ziadat zvysenie?
ma viacej kruzkov? cestuje?
rodicia sa maju podielat polovicou nakladov na dieta
napises strava ma vyjde 100 eur, oblecenie 50, obedy 40, kruzky 50, cestovne 20.... toto ti baby pisu, nie otcov prijem , nie je dolezity..... prehodnocovat mozes davat aj o 2 roky....
@la_lotob napíšem to znovu. Ak ex zarába nadpriemerne, nebudeš mať nadpriemerné výživné. Budeš mať výživné také, aké sú náklady na dieťa. Ale súd mu dá platiť sporenie, aby dieťaťu tvoril rezervu do dospelosti. S týmto sporením ale ty disponovať nebudeš. Bude s ním disponovať dieťa, keď bude plnoleté. Takto to funguje, takto to máme aj my.
A to ziadas na dceru a na syna tiez? Na obe deti? Treba rozpisat kazde zvlast, nemusia zvysit automaticky kazdemu rovnako
@la_lotob A ty chces preco parazitovat na novej zene? A co tym vlastne chces povedat? Ze ak ma teraz tvoja dcera naklady 600 eur, tvoj ex ma velmi nadstandartne prijmy, tak co? Za vyzivne si kupite novy byt v luxusnej stvrti, aby dcera mala lepsie byvanie? Ale zacne zrazu z nicoho nic chodit ma kruzok svetovej urovne za 2000 eur? Alebo ako si to predstavujes, ze v buducnosti budu naklady vyssie?
@sasa1310 Súd môže pre dieťa zriadiť sporiaci účet, kde budú rodičia prispievať podľa svojho príjmu a súd určí podmienky za akých bude mizne použiť úspory z úctu
To že on zarobí napr 3500 eur zo neznamená že súd nu určí 600 eur len preto že matka pyta
Musí preukázať naozaj opodstatnenie takej výšky nákladov
Otec môže uviesť, idem na dovcu beriem dieťa so sebou, detto lyžovačka
To značí že ten životný štandard tam je
@la_lotob ty žiadaš o výživné teraz. Na aktuálne náklady. Ak sa ti v budúcnosti zvýšia, požiadaš o zvýšenie. Aj každý rok. Ale to nefunguje tak, že ty budeš teraz žiadať vyššie výživné, lebo v budúcnosti budú náklady vyššie. Žiadaš o výživné na aktuálne náklady a teda ak má vysoký príjem, tak sporenie, na ktoré ale dosah mať nebudeš.
@kate211 Ano, presne tak. Preco by naklady nemohli v buducnosti vzrast, ak otec na to ma financie? Preco by dcera nemohla mat kvalitnejsie veci, lepsiu stravu ci viac kvalifikovanejsie kruzky? Preco by to malo ist na sporenie? Otcovi rapidne vzrastla uroven, moze aj dcere v podobe vyssieho zivotneho stylu, ktory doteraz napriklad nemala. On je otec, stara sa len dva vikendy v mesiaci, co je nic. A ak na to ma, moze to aj kompenzovat.
Nerozumies. Vyzivne nie je podiel z jeho mzdy. Ak si chcela zit z jeho penazi, tak si sa nemala rozvadzat.
Tak polopate: pytat mozes aj milion, ale vychadza sa z realnych nakladov na dceru.
Teraz zrataj, kolko treba dcere na mesiac, aby pokrylo jej naklady: byvanie- pomernu cast z toho, co platis za byt, lebo aj Ty v byte byvas, jedlo- tiez len cast, lebo aj Ty doma jes, skola, kruzky, oblecenie, drogeria lieky, ... Treba ratat aj s tym, ze aj Ty jej mas prispievat, nIe len otec, takze aj z tych penazi, co na nu minies za mesiac, jej musis prispiet aj Ty.
Takze, moze Ti byt jedno, kolko on zaraba. Ak zaraba hodne viac, na nejake veci jej moze prispiest dobrovolne naviac, napr. na znackove veci, drahsi telefon lyziarsku vystroj, ktoru chce, ale nutne nepotrebuje...
Kolko ma rokov, co robi, kolko zarobil predtym. Podla toho mozes odhadnut jeho dnesne prijmy. Berie si dieta, chodia spolu na dovolenku. kupuje jej veci,...? Je vela faktorov. Alebo proste jednoducho poziadaj o zvysenie z 200 eur na 300 eur z dovodu vyssich nakladov. Hlavne si nevykresluj v hlave, ze ked mal priklad 35r a mal prijem 2000 eur, ze cim je clovek starsi, tak zakonite aj plat mu musi tiez exponencialne stupat. Vacsina ludi ma casto podobny plat cely zivot, iba sa im upravuje o inflaciu.
Pride mi to, ze sa bojis poziadat malo, aby ti nahodou "neusli" peniaze navyse.
@la_lotob a ty vies rovnako prispiet dcere ako on?
A hore v prispevku pises najskor o dcere, potom o synovi
@la_lotob moze sa zvysit, ale, co je nad, je dobrovolne, znova sme ma tom istom, zrataj vydavky a co da naviac je na nom
Ja mám pocit, že tu ani tak nejde o výživné ako o to, že autorku žerie, že jej ex má novú ženu a novú rodinu a chce mu to dať "vyžrať".
@la_lotob ako vieš že sa mu rapídne zvýšila úroveň, keď nevieš aký je jeho príjem? Čo keď sa mu rapídne zvýšila životná úroveň, pretože má ženu, ktorá zarobí niekoľkonásobne viac? Môj muž platí s vysokým príjmom na syna výživné, platí sporenie a kupuje synovi veci, ktoré si matka dovoliť nemôžem ale určite nebude platiť vyššie výživné s cieľom, aby si jeho ex mohla kupovať lepšie potraviny.
@dzulli1980 jj, aj mne sa to tak zda, uz som pisala, nemala sa rozvadzat, ked chce zit z jeho penazi. Nechce si dat vysvetlit, ze to nefunguje tak, ako si ona predstavuje
@dzulli1980 áno, presne. Pretože stále točí len o tom, ako sa on má dobre. Veď mala s ním ostať a mala by sa aj ona. Alebo môže ísť robiť prácu, kde zarobí veľa aj ona.
@liljana Dceru si berie dva vikendy v mesiaci a tyzden pocas letnych prazdnin, na vianoce dva dni. Dovolenky v lete jej plati a dcere aj kupuje. Len problem je v tom, ze on kupi to, co si dcera zmysli. Blikajuce topanky, ktore sa o dva mesiace rozpadnu a plno dalsich hovadin. Ak jej kupi napriklad lyziarsku vystroj, tak zostane to u neho. A platovo je na tom uplne inak ako pred 4 rokmi. Menil pracu aj obor. Naviac ma novu zenu, takze jeho domacnost ma celkovo vyssi prijem.
@melanta No dobre, skontaktujem aj toho pravnika. Ale potom ten vyklad, ze vyzivne zavisi od prijmu a majetkovych pomerov otca, vobec nechapem. Podla tychto prispevkov som pochopila, ze ak teda otcovi rapidne stupne prijem, ma dcera narok len na taku zivotnu uroven a naklady, ake mala doteraz a ake sa doteraz preukazat daju. Zvlastne.

@kris_tin257 ako právnik zisti náklady?