Pocity po rozvode

29. júl 2022

Aké ste mali pocity po rozvode? Na rozvod som mala mnoho dôvodov, už dlhodobo sme mali s manželom veľmi vyhrotene hádky, zle to znášal aj spoločný syn a do všetkého sa nám starali jeho rodičia, pri ktorých sme bývali. Bola som už psychicky na dne, tak som odišla aj so synom do bytu. Ani neviem ako sa to stalo a vstúpil mi do života nový priateľ ( pár týždňov pred oficiálnym rozvodom, ale už som bola odsťahovaná). Povahovo si naozaj sedíme a v celom tomto procese rozvodu mi je veľkou oporou, no ja mám stále strašné výčitky voči bývalému. Čakala som, že po rozvode, príde ten povestný pocit úľavy, ale vôbec to tak nie je. Je mi ťažko z toho, že naše 12-ročné manželstvo skončilo takto. Aj keď vidím aj na sebe aj na synovi, že sme obaja oveľa spokojnejší a šťastnejší a hlavne konečne vo svojom bývaní a nie v dome svokrovcov. Aj tak je pre mňa veľmi ťažké spracovať všetky tie emócie. Ako dlho vám trvalo, kým ste sa úplne vyrovnali s rozvodom a začali veriť novému vzťahu? Lebo aj napriek tomu, že nový priateľ by pre mňa spravil všetko na svete a aj syn ho má veľmi rád a rozumejú si, aj tak ma občaš prepadne pocit neistoty, strachu, úzkosti a hlavne sebaobviňovania, či som spravila naozaj dosť pre záchranu manželstva.

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mata25
29. júl 2022

Ja som síce neni rozvedená, ale rozišli sme sa po 18 rokoch (formálne stále manželia). Už je to dva roky a obaja mame iné vzťahy, ale ešte stále prechádzam rôznymi fázami, od sklamania, ľútosti, cez hnev a podobne. Momentálne som veľmi nahnevaná, že to čo som ja od neho chcela počas manželstva sa z jeho strany nedalo a teraz keď má čerstvo frajerku a je zaláskovaný, tak to robí sám od seba. Je to asi nejaká forma žiarlivosti. Ale tiež som veľa rozmýšľala či to nemohlo byť inak, ale potom si poviem, že roky som sa snažila komunikovať, že to nie je dobré a aj tak sa nikdy nič nezmenilo až som sa sama rozhodla, že to ukončím. Myslím, že tieto stavy, hlavne po rokoch manželstva/partnerstva, sú súčasťou procesu, ktorý proste musí prebehnúť a keď sa budeme brániť, tak sa to bude len predlžovať. Treba prijať emócie tak ako idú, oni odoznejú časom. Ja viem, že to je na nervy, ale asi sa tomu nevyhneme. 🙂 Záruky, že nový vzťah bude fungovať na veky ti nikto nedá, ale daj do toho všetko ak je to chlap čo stojí za to.

krasaniejevsetko
29. júl 2022

Zaujimave na tom je to,ze uz hladas nieco nove? To si fakt taka zufala,ze musis zasa niekoho hladat.Ved daj si pauzu a radsej sa venuj synovi,zasluzi si to viac ako ti Tvoji chlapi,s ktorymi to aj tak nikdy dobre nedopadne.

pukina
29. júl 2022

@krasaniejevsetko to je co za nazor, akoze nema pravo na vlastny stastny zivot s niekym inym po boku, kto ju robi stastnym, lebo ma dieta? 🤦🏻‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubkavargova1
29. júl 2022

Nam na psychologii docentka co robi rodinne terapie vravela,ze podla praxe: 3-5 rokov kym sa clovek stotozni, ze je rozvedeni...no a potom je to o "hlave". Potrebujes sa potom rozviest v hlave. To znamena, nesledovat ex, nerobit mu naprieky, nech ta nezaujima viac ci ma frajerky alebo nema, ako si zije jeho rodina, ..proste uzavriet to a potom mozes pracovat na svojom zivote.
Momentalne tento tvoj akoze terajsi priatel je len chaba naplast alebo fakt to vidis tak realne do buducna? Je to aj financna istota urcitym sposobom? Ma svoje byvanie? Ma pracu? - tvrde otazky, ale realita nepusti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubkavargova1
29. júl 2022

@elizabet173 tiez si to tak myslím.

danka808
29. júl 2022

Dopraj si cas, to nejde tie roky len tak zahodit za hlavu, to bude trvat, ale nic si z toho nerob je to uplne prirodzene 🙂