icon

Požiadať o viac peňazí: Leto a rozvedené deti

17. júl 2024

Deti po rozvode zverené matke, otec platí výživné a berie si ich keď sa dohodneme. Počas šk. roka sú počas týždňa u matky a víkendy približne pol na pol (podľa okolností). Prišlo však leto, kde deti sú stále u matky (mám dovolenku) a k otcovi idú počas víkendu. Pre upresnenie je 17.7. tak 5 dní boli s otcom (2 víkendy + jeden pol deň v pondelok) ostatné u matky. Náklady sa zvýšili (každodenné varenie, viac nakupujeme potraviny, chodíme na kupko, zmrzka, výlety- proste program). Pýtali by ste od ex viac peňazí?
Uvediem ešte priklad: deti idú na dovolenku so svojou krstnou (matkinou sestrou). Dovolenku celú hradí sestra, avšak náklady na "výbavu" (kufre, topánky do vody, plavky s dlhým rukávom, cesta na letisko a späť) je všetko na mne ako matke. Ex o tom vie, ale nenúka sa, že by prispel.
Je podľa Vás na mieste, pýtať viac peňazí?

Strana
z5
damian85
18. júl 2024

@sissy27
@eliska13 Tiež poberám DB a prídavok na dieťa a beriem to ako niečo +. Ak by totižto dieťa mala zverené ex , nemal by som na neho nárok. Takže áno DB aj prídavok na dieťa je niečo čo má človek + ak má dieťa v osobnej starostlivosti. DB a prídavok na dieťa z mojej skúsenosti neberú do plusu ľudia iba do chvíľe , keď o neho prídu , napríklad prezverením dieťaťa. Naraz im tie peniaze chýbajú a plačú , že nedokážu " vyžiť " a začnú kalkulovať ako prídu o 200 eur na dieťa + o výživné a naopak výživné musia platiť.

eliska13
18. júl 2024

@maciatkolulu nefandi si registrujem ta ako každého.Ty máš stále v ústach ako je možné, že deti cestujú na dovolenku cez školský rok, keď u vás ti nie je možné, ako je možné pýtať opatrovateľský, keď ty si ho nepýtala vždy čo sa týka peňazí, výživného si ako osa.

maciatkolulu
18. júl 2024

@eliska13 🤣🤣🤣🤣,tak,to je super,že máš toľko času,ja ťa neregistrujem,ale som poctená. Evidentne patris do skupiny,čo by rada poberala ,však? To je asi pichnutie do osieho hniezda. Smutné,keď niekto čaká len peniažky a rozmysla,kde čo a ako. Nenarazam teraz na túto tému. A čo sa týka prázdnin,to nie je sťažnosť,že my nemôžeme to je fakt. A ani to nepríde na rozum,vypadnúť v.maji na dva týždne zo skoly. Nepisem dva,tri dni. Aj tu v témach sa vyplakava,že nie je toľko dovolenky a čo teraz,štat sa má postarať,ideál ocr do 18 rokov,ale čo do 18....,do maturity a pri niektorých výnimkách do magisterskych štátnic🤣🤣🤣no nevyberať ju cez školský rok napríklad,to je asi zlý nápad. A dodržiavať čo sa má. Myslím,že prázdnin je viac než dosť. Ale chápem,keď niekto nemá peniaze na hlavnú sezónu😉👍. Tak som rada,že ma takto registrujes,ale naozaj sa skús zameriavať na niekoho iného,ideál doma. Pekný večer.

sissy27
19. júl 2024

@damian85 v poriadku, ty to vnimaj ako chces, ja to budem vnimat ako chcem, dobre? A nie, nezblaznila by som sa, keby ho zrusili, nie som zvyknuta spoliehat sa na davky od statu.

sissy27
19. júl 2024

@eliska13 ja som napriklad tiez zvedava, co je to za pracu, kde moze byt cele leto doma a je to slusne zaplatene ako teda sama pise. Po nociach asi nerobi, ked lieta s detmi po vyletoch cele dni, casto mimo domu, tak hadam potrebuje aj spat obcas 😃

damian85
19. júl 2024

@sissy27 ono samotný DB nemusíš vôbec poberať - nie je to nutnosť 🤣 . Štát ti zato poďakuje. Ber to ako uznáš za vhodné - výsledok aj pri mne aj pri tebe je ten že čistá mzda vďaka nemu stúpne o 140 eur v tomto roku takmer každému. Bez dieťaťa - bez osobnej starostlivosti - by si ho nemala jednak ty - a ani nik iný. Je to bonus ktorý je priamo naviazaný na starostlivosť o dieťa.

sonia04
19. júl 2024

Extra peniaze by som osobne nepýtala...podľa mňa 400€ je dosť slušná čiastka. Výlety by som prispôsobila rozpočtu. Skôr čo ma šokovalo je to varenie. Nezamýšľala si sa nad tým, aká kvalita tej stravy v škole bude, keď doplácaš 10€? Namiesto drahých výletov/ dovoleniek by som deťom dopriala kvalitné potraviny, aby som to vykompenzovala a nie ich ešte zobrať do fastfoodu.

sissy27
19. júl 2024

@damian85 a akože keď ja zarábam lepšie (či už vlastným pričinením alebo vďaka bonusu), tak to dáva akože exovi právo prispievať na dieťa nižšou čiastkou? 😀

maciatkolulu
19. júl 2024

@sissy27 ty,vidíš,to je zaujímavé,ešte som nepočula,že v školstve sa dobre zarába....

maciatkolulu
19. júl 2024

@sissy27 za žiadnych okolnosti,nemá chlap,teda tá druhá strana,ktorému dieťa nebolo "pridelené" prispievať menej kvôli bonusu,prídavkom. Sú to peniaze plus,ale a nie tak málo. Naozaj ma autorka k dobrej výplate aj toto.... Bez bonusu(ktorý netuším koľko na sk je)520 s výživným ,podľa mňa celkom slušne ,dali by sa k bežným výdavkom aj výlety ,si myslím. A opäť píšem,výživné bolo určené na celý rok,stretávanie si mala riešiť autorka tiež. Ale keď jej nevonaku poznávacky....ja ako ex,by som sa tiež asi na to vyprdla,plus autorka je celé leto doma,muž by si asi musel brať dovolenku,čo nezvykne byť viac ako dva týždne,proste,za mňa ,nie je dôvod viac platiť. Iba ak by chcel,alebo ma skúsiť sa teda opýtať

sissy27
19. júl 2024

@maciatkolulu no veď ani ja, preto mi to nejde dokopy 😀 a fakt neviem o žiadnej profesii, kde máš toľko voľna a slušne zaplatené 😀 ešte možno nejaký vlastný biznis.
Každopádne autorka má na slovenské pomery slušné výživné, už je len na nej, ako s tým bude hospodáriť, ex nie je povinný prispievať na jej roztopaše.

damian85
19. júl 2024

@sissy27 Nezarábaš lepšie vďaka svojej šikovnosti ( ani ja ) ale vďaka tomu že máš dieťa v starostlivosti a uplatnuješ si daňový bonus na dieťa ( myslené výška DB ). S výživným to nemá veľa spoločné , aj keď sú prípady , kedy to odratávajú z výdavkov na dieťa pri posudzovaní výživného , s čím sa stretli viaceré diskutujúce a aj ja. Je to plus , ktoré by si nemala , ak by nebola osobná , striedavá , spoločná starostlivosť. Mam na firme 3 mužov , ktorý majú deti v osobnej ( jeden má 2 deti takže výška jeho čistej výplaty je vyššia ako výška hrubej mzdy ) takže práve vďaka tomu , má výplatu v čistom cca o 250 eur vyššiu ako jeho kolegovia na rovnakej pozícii , nie preto že je lepší ( v jeho prípade skôr horší ) , ale preto že má deti v osobnej starostlivosti , a jeho kolegovia buď deti nemajú , buď nie sú rozvedený , buď nemajú deti v osobnej , striedavej , spoločnej starostlivosti. Jednoduchá matematika.

sissy27
19. júl 2024

@damian85 prosím ťa, nauč sa čítať s porozumením - môj zárobok (mzda) je len a len výsledkom mojej šikovnosti... DB a prídavky sú benefit zo strany štátu, o tie sa nikto nijako špeciálne nepričinil.

Strana
z5