Ako je to s platením výživného, ak nie sme rozvedení?

ivanka223
13. aug 2007

Ahojte babenky, chcem sa spytat, neviete ako je to s platenim vyzivneho, ked otec resp. manzel nezije s manzelkou a dietatom v jednej domacnosti? Manzelka je este na materskej dovolenke a iny prijem nema. Da sa platit, aj ked nie su rozvedeni? A pri rozvode sa nejak zohladnuje matka, ze je na materskej a nepracuje, ona potom plati ten rozvod? Dakujem za odpovede.

lenadka
13. aug 2007

ivka, spytaj sa na socialke, ale viem, ze mozes poziadat o vyzivne ak nezijete spou v jednej domacnosti a rozvod matka neplati ak ma len matersku-to ti aj na sude poradia ak si pojdes pre tlacivo. Kamoska sa pred 3 rokmi rozvadzala a ked ze mala maly prijem sud ju od poplatku oslobodil, ale musela o to poziadat. Tak sa nezabudni na vsetko popytat-neboj s usta si otovrit 😉

mimikyky
13. aug 2007

ahoj Ivanka 🙂

keď budeš dávať na súd žiadosť o rozvod, musíš tam uviesť, že žiadaš o oslobodenie od poplatku, lebo nemáš iný príjem...
mne potom zo súdu poslali obratom také tlačivo, to mi musel potvrdiť primátor,a poslala som im ho späť, a neplatila som ani jeden rozvod, a mám už dva za sebou ☹

výživné musíš požiadať dnes tuším na sociálke, ja som pred 4rokmi žiadala na súde, a máš nárok na dieťa, aj na seba pred a po rozvode, a je jedno či žijete spolu alebo nie, ja som mala raz tak, raz tak, a uznali mi to vždy.
Ja som to vtedy žiadala na súde predbežný opatrením, to musí byť do 30dní vybavené, poraď sa na sociálke.

Keby si kedykoľvek čokoľvek potrebovala poradiť, môžeš sa na mňa obrátiť, vľmi rada Ti pomôžem, mám s tým bohužiaľ dosť veľké kúsenoti.

Zatiaľ sa drž, a ozvy sa

Ľuba

katmi
6. sep 2007

ivanka - vyzivne na dieta sa NEPLATI,pokial nie su rodicia rozvedeni.. pri navrhu na rozvod sa pise "navrh na rozvod manzelstva a upravu prav a povinnosti voci maloletym detom".. takto presne znie navrh..navrh na sud stoji 2000,-sk,

oslobodenie od poplatkov je mozne,pokial nemas iny prijem,ako matersku. oslobodenie od poplatkov skuma sud, zavisi to od prijmov,ako som napisala vyssie,pokial mas fakt prijem len tu matersku, nemal by byt s oslobodenim problem..

za dalsie - pri rozvode mozes poziadat aj o vyzivne na teba.. vyzivne by sa stanovilo v podstate na cas,pokial by si bola na materskej..jedna sa o vyzivovaciu povinnost na rozvedeneho manzela/manzelku..

vyzivne mozes ziadat samozrejme spatne - to znamena napr.od casu,odkedy nezijete v spolocnej domacnosti..

"vyzivne" schvalene socialnou poistovnou neexistuje..je to len akasi forma "prispevku",ale da sa to iba v pripade nevydatej matky,ak ma jediny prijem matersku a ak zije v spolocnej domacnosti sama s dietatom..

keby si daco este potrebovala,pytaj sa..robim v tejto oblasti,snad ti poradim..

poleva
6. sep 2007

ahoj katmi

wladka
6. sep 2007

ivanka, ak nezijete spolu a nie ste rozvedeni, mozes zajst na socialne, a spolu spisete ziadost o upravu prav a povinnosti voci maloletej, a tam vsetko povies.. a posles to na sud.. dostanete predvolanie 😉

inak, ty ako manzelka, tiez mas pravo na vyzivne, vypises ziadost na vyzivne pre manzelku 😉

ja som tym presla, nie sme rozvedeni, ale nezijeme spolu od januara.. ked chces, poradim ti, napis IP.. popripade ti poslem tu ziadost na vyzivne pre manzelku, to si mozes sama napisat, ale co sa tyka pre dieta, tak to treba na socialne..

katmi
6. sep 2007

poleva - ahoj..

vavka33
6. sep 2007

Katmi,mozem sa nieco opytat,ked s tym pracujes?
Chcem dat navrh na zvysenie vyzivneho,kedze sa moje soc.pomery od rozvodu zmenili,som na MD,znizil sa mi prijem takmer o 9tis.,ci mozem poziadat o zvysenie a ci mam daku sancu dostat na sude vyssie vyzivne a este nieco,vydala som sa,tak sa chem spytat,ci do prijmu pri posudzovani vysky vyzivneho budu pocitat manzelov prijem?Alebo on s tym nic nema,ked dcera nie je jeho.Alebo ako je to.
Dakujem za odpoved

katmi
6. sep 2007

mozes poziadat o zvysenie vyzivneho, na to mas pravo..mozes to odovodnit tym,ze sa ti zvysili financne naroky na malu. pozerala som,ze ma 6rokov..to isla do skoly, takze to mozes odovodnit tiez ze skolske potreby atd stoja vela..toto vsetko sa berie do uvahy..
berie sa prijem domacnosti,co je v podsate aj prijem tvojho terajsieho manzela,ale kedze mate spolu druhe dietatko,tak on ma vyzivovaciu povinnost zase voci nemu.. a ak ma nahodou aj deti z predchadzajuceho manzelstva (ak bol tiez predtym zenaty), tak ma zase vyzivovaciu povinnost na to jeho dieta/deti z predchadzajuceho manzelstva..
samozrejme sa tiez rata,ze platite najomne, elektriku,plyn a proste vsetko,co suvisi s domacnostou.. a kedze si na MD,tak predpokladam,ze to plati manzel a tiez aj potreby vasej malickej...
ja si myslim,ze so zvysenim vyzivneho problem nebude..
kolko ti plati byvaly manzel teraz ak sa smiem spytat??

katmi
6. sep 2007

vavka - neviem kolko ti plati na vanesku,ale kamoske schvalila sudkyna na 7mesiacne babatko vyzivne 4000,-sk co sme dali do navrhu..

vavka33
6. sep 2007

dakujem za odpoved,presne tak som si to myslela.manzel nebol zenaty,ani deticky nema-dufam-hihi.
Mne plati byvaly 2800sk a chcela som o 2000viac.a ziadost mam napisanu v tom zmysle ako si pisala,skola,zvysene naklady a pod.
DAKUJEM,SI ZLATA

katmi
7. sep 2007

vavka - napis si kludne k tej ziadosti taky akoby zoznam,co vsetko napr.vaneske kupujes do skoly, co vsetko potrebuje atd.. a kludne to potom predloz sudkyni..
a 2800,- je naozaj malo.. 😒
nemas zaco.. keby si este nieco potrebovala,kludne napis.. 😉

eena
7. sep 2007

To teda čumím, mne ex má platiť na dve deti ( 10 a skoro 13 ročné) spolu 2900,- e ešte sa pri zvyšovaní štorcoval, že aj tak nemá z čoho!!!! Podotýkam, že ani túto smiešnu sumu neplatí ( a ja robím a tak mi nedá nič ani sociálka). Tie ťahanice okolo vymáhania to sú teda niečo - to by nevymyslel ani Andersen. A trvá to už 5 rokov!!!!
Ale pokiaľ viem úprava práv a povinností voči deťom sa dá aj bez rozvodu! Pri rozvode sa to potom len doupravuje ( tiež mám bohaté skúsenosti - bohužiaľ)

skybaby
7. sep 2007

baby na vysku vyzivneho ma vplyv aj to kolko byvaly manzel alebo otec dietata zaraba ...

vavka33
7. sep 2007

ja viem,ze to pozeraju na plat byvaleho.ked ma okolo 25tis.tak asi ma z coho platit

skybaby
7. sep 2007

no tak to urcite ano ... co ja viem tak z takych 18.000 sa da platit v pohode 3.000-3.500 vyzivne

mimikyky
7. sep 2007

mne platí na baby bývalý 6tis, a má len výsluhový dôchodok 12,5tis

katmi
11. sep 2007

vela zalezi aj od sudkyne/sudcu kolko vam vyzivne schvali.. samozrejme sa od cisteho platu odratuva polozka - minimalna mzda,ktora musi ostat..

eena - tak to cumim aj ja.. 2900,-sk na tak stare deti je neskutocne maaalo.. inak vyzivne si mozes kludne vymahat,ale presne ako si povedala..je okolo toho neskutocne vela papierovaciek a kym sudy rozhodnu,tak to je dobre o nervy.. bohuzial.. je to tak..

aja7
11. sep 2007

ahoj katmi, mozem ta aj ja poprosit o radu?
Mam 16 rocneho syna, prave nastupil na strednu skolu. Ex mi plati vyzivne 2500Sk a chcem si teraz poziadat o zvysenie - vyssie naklady hlavne kvoli skole. Kde mam zacat? Na sude? na socialke? Je mozne, ze mi zvysenie neschvalia, pretoze EX si vzal hypoteku? Vyhraza sa mi totiz, ze ON ! si poziada o znizenie, hm, hm...priemerny mesacny plat ma cca 20 000Sk.
Dakujem 😉

katmi
11. sep 2007

aja - ZNIZIT vyzivne mu nemozu.. ziadost o zvysenie vyzivneho si treba podat na sude s tym, ze tam napises, ze sa zvysili maleho naroky,nakolko zacal chodit na strednu skolu, vsetky vydavky ktore mas na neho, si tam mozes kludne napisat...
vobec nezavazi to, ze on ma hypoteku, pretoze vyzivovacia povinnost voci maloletemu dietatu je prvorada pred vsetkym ostatnym.. to je jeho problem,ze ma hypoteku.. nech si zoberie este jednu robotu..
ako som tu uz spominala, ja co som davala kamoske navrh na vyzivne, tak som jej tam dala 4000,-sk a to bolo na 8mesacne dieta.. sud jej to bez akychkolvek namietok odklepol a este mu to dal doplatit aj spatne - od jej narodenia...

jarulaaa
13. sep 2007

KAtmi
chcela by som sa ta spýtať ako je to s plateným otca dietata slobodnej matke pocula som ze ma platiť aj na nu do dvoch rokov od narodenia a este cosi aj za tehotenstvo a kolko ak vies chcela by som pomoct kamoske prave ide riesit otazku vyzivneho a zhanam jej info.jej ex ma pla cca 18 000sk

katmi
14. sep 2007

ze tehotenstvo??? to je dobra somarina.. pretoze ked je tehotna,tak predsa normalne chodi do prace.. na matersku nastupuje 6tyzdnov pred planovanym terminom porodu...moze skor, ak ma problemy a lekarka ju vypise...
slobodna matka ma narok na 8mesiacov materskej - treba si o nu poziadat (nie na 6 ako matky vydate; materska sa rata z vysky platu za posledny cely odpracovany rok), az potom si ziada o rodicovsky prispevok,co je momentalne myslim 4400,-sk..
moze si na sude poziadat o vyzivne s tym, ze sud vacsinou dava doplatit vyzivne spatne, t.j. od narodenia dietata...

molinna
1. nov 2007

ahoj katmi,chcem sa ta spytat na takuto vec>chcem si podat navrh na zvysenie vyzivneho na 2 deti,v sucasnosti mi byvaly plati 4000 na oboch,teda 3 roky od rozvodu,deti maju 13 a 8,pomahaju mi rodicia s ktorymi zijem v spolocnej domacnosti,ale tu mame prechodny pobyt. na aky sud sa mam obratit?na prislusny kde sa zdrzujeme dnes alebo prislusny k trvalemu bydlisku?dakujem

ambret
16. nov 2007

Ahojky všem. Tedy já koukám, to jsou pálky na výživném. Můj bývalý přítel má od soudu určeno 500Kč a ani to neplatí. Také jsem dávala návrh na zvýšení, ale už je to delší dobu a stále se nic neděje ☹

llenda
17. nov 2007

Ahoj všem.To jsou pěkný cifry.Bývalý manžel má na syna platit 1300,-Kč Loni neplatil vůbec a letos za něj občas zaplatí jeho matka.Samozřejmě že jsem to dala na policii,jenže on zdrhnul do Anglie a ta jako jediná zem nepolupracuje.Oni to tam berou jen jako nějakej přestupek nebo co.Je to strašně nespravedlivý,protože jedinej kdo s tim má problémy a plno běhání je ta ženská a ten chlap když zaplatí sem tam něco tak na něj nikdo nemůže,ale ikdyž nezaplatí vůbec nic i několik let tak stejně se nic neděje.Tak kde to teda žijem? ☹ ☹ ☹

milie
16. dec 2007

Ja som tiež v rozvodovom konaní a manžel mi prestal platit na deti pred niekolkymi mesiacmi. Už niekolko rokov nežijeme v spoločnej domácnosti. Ja by som sa skor chcela spytat, či musim deti davat manzelovi, ked sa chce s nimi stretnut. Doteraz som mu ich davala, kedykolvek si ich pytal. Ale uz mam toho dost. Ked si nevie plnit svoje povinnosti, nemal by mat ani prava. Napriklad teraz na Silvestra si ich chce zobrat k sebe a stravit s nimi cely tyzden, ale platit mi chce zacat, az ked mu urci sud sumu. A to moze este trvat! Ako sa mam zachovat? Poradte.

musko
17. dec 2007

ja myslím, že by sa to malo dať zariadiť nejakým predbežným opatrením - zájdi na sociálku, atm by Ti pani mala vedieť poradiť.... Viem, že keď sa sestra rozvádzala, tiež to bolo takto nejako 😕

alexandra
17. dec 2007

To vyzivne na rozvedeneho manzela/ku je ohranicene casovo - 3 roky po rozvode. Narok nan stracas ak by si sa opat vydala pocas tych 3 rokov.

milie predbeznym opatrenim, kde mozes dat aj upravu styku 😉

milie
17. dec 2007

Takže úprava styku predbežným opatrením. Dik. Skúsim.

andrea1158
26. dec 2007

Alexandra: nemáš pravdu, nie sú to 3 roky, ale 5 rokov, pokiaľ ide o výživné na manželku. Chcem podotknúť, že súdy to výnimočne priznávajú. Len v prípade, že napr. on by zarábal 100.000 sk a ona 10.000,- Sk. Po rozvode už nemusí byť hmotná úroveň manželov rozvnaká, to je manželkin problém, že sa rozviedla.

millie: otec právo na styk s deťmi a také predbežné opatrenie ktorým zakážeš styk otcovi ti súd nevydá. A otec na dieťa výživné platiť musí už TERAZ. Vyživovacia povinnosť totiž vzniká priamo zo zákona, nie až ked ju určí súd. Dalo by sa to riešiť predbežným opatrením o platenie výživného. Treba ho podať čím skôr. A muž bude musieť zaplatiť výživné aj za spätné obdobie.

suzana121
26. dec 2007

Mna partner opustil na zacatku tehotenstva a vubec nevim jak to je z urcenim otcovstva nekomunikuje snama a vyzivnim su uz z zteho uplne silena prosim o radu