Práva na vyplatenie pri rozvode a hypotéke
Mal by som otázku.Nakolko sa s manželkou rozvadzame čoskoro budeme riešiť spol.majetok.dom.Moja otázka je .Hypotéku som bral na seba ona je len spolu
dlžník.Hypo stačila cca na polku domu ostatné som financoval sám s úspor plus moja rodinka mi pomohla do financovať.,rodicia.Sme v bespodielovom vlastníctve.Hypo téz ja platím už 8 rokov.Otazka ma pravo na vyplatene polovice domu?alebo na čo má vlastné pravo
@lienka.7 je to bezpredmetné, dom bol nadobudnutý počas manželstva do BSM, hypo bola počas manželstva urobená. Dom sa bude riadiť pri rozvode režimom BSM, teda na polovicu. Kadejaké papiere, čo podsúvajú obe strany, prehlásenia, že im rodičia dali peniaze sú bezpredmetné. Do BSM nepatria iba veci získané darom, dedením a reštitúciou. Teda, ak skutočne mu matka darovacou zmluvou písomnou samozrejme, s overenými podpismi, u notára, alebo na úrade a samozrejme datovanou v minulosti, peniaze darovala,tak budú iba jeho. Inak je dom v BSM na polovicu.
@anonym_cf1b76 vsak mne to je jasne. To len naty tu tvrdí hlúposti. Takých papierov, co všetko mi naši dali súdu predložim aj 20😁
@lienka.7 sudu v BA stacilo.
Darovane peniaze niesu v BSM.
@natalka13 neverím že súdu v BA to stačilo. Súd sa riadi pisomnými dôkazmi a zákonom. Prehlásenie, je nič, je to zdrap papiera. Darovať nemôžeš prehlásením, darovať môžeš len darovacou zmluvou, ktorá má všetky podstatné náležitosti v zmysle zákona. Právne relevantné darovanie je možné len písomnou darovacou, overenou a datovanou notárom, alebo podpísanou na matričnom úrade pred príslušným pracovníkom. Takže daj meno sudcu sem, nech všetci vedia, kto nerozhoduje lege artis.😮
@lienka.7 mohli mu dat peniaze aj z ponozky. Staci ich prehlasenie.
@natalka13 prehlásenie asi stačiť nebude. Toto riešili moji svokrovci. Predali dom po svokriných rodičoch a peniaze vložili vtedy ešte na vkladnú knižku. Celý obnos po čase vybrali a vložili dcére na účet. Ona z toho potom čiastočne financovala kúpu bytu. Ale o všetkom mali doklady, aj o predaji domu, zriadení vkladnej knižky, aj o vložení tejto sumy na účet dcéry a ona následne o výbere tej sumy a o tom, že to bol základ pre kúou bytu, zbytok bola hypo. Po rozvode sa táto suma najskôr odpočítala, exmanžel bol vyplatený len z polovice po odpočátaní tejto sumy. Bolo to pár rokov späť, ale nemyslím, že by sa v tomto niečo zmenilo.
Niekto sa tu pytal, ako osetrit svoje peniaze, co su mimo bsm. Ked sme kupovali s muzom byt v manzelstve, ja som financovala polovicu z mojich penazi a druhu polovicu sme brali hypo uz ako manzelia. Sli sme k notarovi, spisali notarsku zapisnicu o tom, ze polovica penazi je mojich a teda polovicu bytu nadobudam ja do svojho vlastnictva a druhu polovicu nadobudame do bsm ako manzelia. Trvala som na tom, nech som aj na lv vlastnicka polovice, aby to nedopadlo ako prispevok vyssie, ze by mi v pripade rozvodu bola vyplatena len vlozena ciastka. A kde je zhodnotenie za tych x rokov? Dnes ma nas byt 2 nasobnu hodnotu, cize by som prisla o vela penazi. Tak ci tak bolo toto pre mna menej vyhodne, ale investovala som do nas, do rodiny a s tym vedomim. Mohla som si totiz este za slobodna za tie peniaze kupit byt iba pre seba a roky ho prenajimat a mat pasivny prijem, o raste hodnoty ani nepisem.
mňa teraz napadlo, že všade sa píše , že ak je nehnuteľnosť pred manželstvom napísaná napr. len na manžela , ten si nájde manželku, bývajú v tom jeho dome riadne spolu roky.
Po rokoch príde rozvod a napr, doberali nejakú hypotéku na prerábku alebo čokoľvek alebo nejake svoje úspory manželka dala na prerábku , úspory ,ktoré mala spred manželstva
A príde k rozvodu
Manžel ju má vyplatiť
To existuje nejaká pôžička z banky na vyplatenie ex?
Nebude snáď kvôli vyplateniu predávať svoju nehnuteľnosť ,keď potrebuje vyplatit podiel,ktory tam ona dala z úspor alebo formou splátok hypotéky
Alebo si ľudia na to požičajú z banky, že navýšia hypo?
Či nerozumiem,ako s takto ex vyplácajú
Nečítala som celú diskusiu, tak sa ospravedlňujem ak napíšem duplicitne, ale nie, nie je to na polovicu. Je to na polovicu mínus investície, ktoré vieš preukázať, že išli z tvojho osobného majetku nepatriaceho do BSM ( nadobudol si pred manželstvom a darom alebo dedením). Teda ak má dom hodnotu 200 000, vieš preukázať 50 000 investície zo svojho, vyplatis ex manželku 50 000( 200 000/2=100 000; 100 000-50 000= 50 000).
Nečítala som celú diskusiu, tak sa ospravedlňujem ak napíšem duplicitne, ale nie, nie je to na polovicu. Je to na polovicu mínus investície, ktoré vieš preukázať, že išli z tvojho osobného majetku nepatriaceho do BSM ( nadobudol si pred manželstvom a darom alebo dedením). Teda ak má dom hodnotu 200 000, vieš preukázať 50 000 investície zo svojho, vyplatis ex manželku 50 000( 200 000/2=100 000; 100 000-50 000= 50 000).
@bambulkaaskatulka ehm, nie je to trošku zlý výpočet? 200 000 - 50 000 = 150 000. 150 000 ÷ 2 = 75 000. Manželka má nárok na 75 000, nie? Lebo on dal 50ooo a zvyšok dali narovnako (spoločná hypo v manželstve). Teda, ešte prihliadnutie na zhodnotenie 🤔
@bambulkaaskatulka ehm, nie je to trošku zlý výpočet? 200 000 - 50 000 = 150 000. 150 000 ÷ 2 = 75 000. Manželka má nárok na 75 000, nie? Lebo on dal 50ooo a zvyšok dali narovnako (spoločná hypo v manželstve). Teda, ešte prihliadnutie na zhodnotenie 🤔
@123profil321 🤦 prepáč. Máš pravdu. Neva culpa
@123profil321 🤦 prepáč. Máš pravdu. Neva culpa
@bambulkaaskatulka v pohode, ja som si tiež nebola istá, čakala som, že ma niekto opraví 😃

@natalka13 nie nestačí. To by mohol len tak povedať každý. Aj autorka. Ze ona mala peniaze od rodičov a dala ich do domu.
@lienka.7 sudu v BA stacilo.
Darovane peniaze niesu v BSM.